Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR668889
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR668889/1
Horeca- en evenementenbesluit Vlaardingen
Geldend van 01-01-2022 t/m heden
Intitulé
Horeca- en evenementenbesluit VlaardingenDe burgemeester en het college van burgemeester en wethouders van Vlaardingen, ieder voor zover het zijn bevoegdheid betreft,
Overwegende dat,
in hoofdstuk 2, afdeling 7 van de Algemene Plaatselijke Verordening Vlaardingen regels zijn opgenomen voor het toezicht op evenementen;
in hoofdstuk 2, afdeling 8 van de Algemene Plaatselijke Verordening Vlaardingen regels zijn opgenomen voor openbare inrichtingen en eventuele bijbehorende terrassen;
- •
het wenselijk is horecaondernemers en Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Vlaardingen, gasten, politie en handhavers duidelijkheid te geven over in 2016 gestarte proef verruiming sluitingstijden waarbij horecazaken in categorie 3 en 4 in het horecaconcentratiegebied en Hoogstraat 21, Peperstraat 5, Markt 9 en Waalstraat 78 een uur langer open mogen op vrijdag en zaterdag;
- •
in de periode 2016-2020 (voor nachtelijke sluiting als gevolg van coronamaatregelen) ruime ervaring is opgedaan met de verruimde tijden en deze niet voor extra overlast hebben gezorgd;
- •
ruimere tijden bij kunnen dragen aan de ambities uit de Toekomstvisie Vlaardingen 2020-2040 en het Programma Levendige Binnenstad 2030 voor een levendige binnenstad.
- •
om bovenstaande de verruimde tijden opgenomen zijn in dit besluit.
- •
het daarnaast wenselijk is regels te schrappen die in de praktijk niet (meer) werken (deregulering), regels voor horecaondernemers en evenementenorganisatoren zoveel mogelijk overzichtelijk te bundelen en het Horeca en Evenementenbesluit 2015 daarmee aan te laten sluiten op de praktijk.
- •
het wenselijk is het horecaconcentratiegebied in overeenstemming te brengen met de praktijksituatie.
Gelet op artikelen 2.27, zesde lid, 2.33, eerste lid, 2.34, vijfde lid, artikel 2.41 en 4.3 Algemene Plaatselijke Verordening Vlaardingen (APV) en artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;
Besluiten vast te stellen de volgende regels en het volgende aanwijzingsbesluit:
Artikel 1. Begripsomschrijvingen
-
1. Horeca categorie 1 “winkelgerelateerde horeca”: openbare inrichting die hoofdzakelijk gericht is op het winkelend publiek. Het accent ligt op het verstrekken van etenswaren of alcoholvrije dranken ter plaatse. Tot deze categorie behoren in ieder geval: automatiek, broodjeszaak, crêperie, croissanterie, koffiebar, lunchroom, tearoom, ijssalon, snackbar en traiteur.
-
2. Horeca categorie 2 “eetzaken”: openbare inrichting die hoofdzakelijk gericht is op het verstrekken van etenswaren/serveren van (volledige) maaltijden. Tot deze categorie behoren in ieder geval: hotel, motel, pension, restaurant, eetcafé, shoarma/grillroom en bezorg- of afhaalservice.
-
3. Horeca categorie 3 “reguliere horeca”: openbare inrichting waarbij de exploitatie primair is gericht op het verstrekken van (alcoholhoudende) dranken voor gebruik ter plaatse en die een gedeelte van de nacht geopend is. Tot deze categorie behoren in ieder geval: café, proeflokaal en biljartcentrum.
-
4. Horeca categorie 4 “nachtzaken”: openbare inrichting die hoofdzakelijk gericht is op het verstrekken van alcoholhoudende dranken in combinatie met muziek, partijen en ontspanning. Tot deze categorie behoren in ieder geval: zalenverhuur partycentrum, discotheek, nachtclub, casino en amusementscentrum.
-
5. Evenementen: activiteiten als omschreven in artikel 2.26 Algemene Plaatselijke Verordening Vlaardingen.
-
6. Terras: hetgeen in de Algemene Plaatselijke Verordening Vlaardingen onder een terras wordt verstaan.
-
7. Horecaconcentratiegebied: het gebied waarin voor de daarin gevestigde horecabedrijven andere dan de in artikel 2.41, lid 1 Algemene Plaatselijke Verordening Vlaardingen genoemde sluitingstijden gelden.
Artikel 2. Definitie horecaconcentratiegebied
In het horecaconcentratiegebied wordt een levendige en bruisende (binnen)stad gestimuleerd door ruimere sluitingstijden voor de daarin gevestigde openbare inrichtingen als bedoeld in artikel 2.33 APV of voor een daartoe behorend terras. Dit horecaconcentratiegebied omvat de volgende straten en locaties: het gebied bestaande uit de Westhavenkade tot aan de Parallelweg, de Westhavenplaats, de Oosthavenkade tot en met nummer 9, de Schiedamseweg tot en met nummer 51, de Brede Havenstraat, de Smalle Havenstraat, het Grote Visserijplein, de Doggerstraat, Dayer, Vleersteeg en het deel Hoogstraat tussen Markt en Korte Hoogstraat. Het horecaconcentratiegebied rond de Koningin Wilhelminahaven betreft de panden waar daadwerkelijk horeca gevestigd mag worden conform bestemmingsplan, voor zover die zich bevinden in het gebied KW-haven Noordzijde tot en met nummer 11b en KW-haven Zuidzijde tot en met nummer 13.
Daarnaast mogen de horeca-inrichtingen gevestigd aan de Hoogstraat 21, Peperstraat 5, Markt 9 en Waalstraat 78 ook gebruik maken van de ruimere tijden zoals deze gelden in het horecaconcentratiegebied.
Artikel 3. Indienen aanvraag exploitatievergunning en terras
-
1. De aanvraag voor een exploitatievergunning en -indien gewenst- terras wordt ingediend middels het volledig ingevulde en ondertekende formulier “exploitatievergunning”. Dit formulier is te vinden op de website van de gemeente Vlaardingen www.vlaardingen.nl.
-
2. Bij de aanvraag levert de aanvrager in ieder geval de volgende stukken in:
- a.
een kopie van een geldig legitimatiebewijs van de exploitant als bedoeld in artikel 1 van de Wet op de Identificatieplicht;
- b.
een bewijs waaruit blijkt dat de exploitant en leidinggevende(n) gerechtigd zijn om in Nederland arbeid te verrichten;
- c.
een document zoals een huurcontract of eigendomsakte, waaruit blijkt dat de exploitant gerechtigd is om over de ruimte te beschikken of in de nabije toekomst over de ruimte waarin de inrichting wordt gevestigd kan beschikken;
- d.
een plattegrond van de inrichting, waarop ook de oppervlakte van de in de inrichting aanwezige ruimtes staan aangegeven;
- e.
een plattegrond van het eventueel gewenste terras en de afmetingen;
- f.
een volledig ingevulde en correct ondertekende verklaring leidinggevende inclusief een kopie van een geldig legitimatiebewijs van de leidinggevende(n) als bedoeld in artikel 1 van de Wet op de Identificatieplicht, en een kopie van een door beide partijen ondertekende arbeidsovereenkomst;
- g.
een volledig ingevuld en correct ondertekend formulier wet BIBOB met bijlagen;
- h.
een ondernemingsplan waaruit het bedrijfsconcept en financiële onderbouwing voor de start van de exploitatie duidelijk wordt;
- i.
als vaker dan 10x per jaar livemuziek in de inrichting ten gehore wordt gebracht: de resultaten van een akoestisch onderzoek
- a.
Artikel 4. Indienen aanvraag voorlopige exploitatievergunning
-
1. De aanvraag voor een voorlopige exploitatievergunning wordt ingediend middels het volledig ingevulde en ondertekende formulier “voorlopige exploitatievergunning”. Dit formulier is te vinden op de website van de gemeente Vlaardingen www.vlaardingen.nl .
-
2. Bij de aanvraag overlegt de aanvrager in ieder geval de stukken genoemd in artikel 3, lid 2, met uitzondering van het in sub g genoemde BIBOB formulier.
Artikel 5. Indienen aanvraag evenementenvergunning
-
1. De aanvraag om een evenementenvergunning bevat ten minste de volgende gegevens:
- a.
de plaats waar het evenement wordt gehouden;
- b.
de datum en het tijdstip waarop het evenement wordt gehouden;
- c.
een opgave van het verwachte aantal deelnemers en toeschouwers;
- d.
de inrichting van het evenemententerrein;
- e.
het activiteitenprogramma;
- f.
de mogelijke risico’s voor verstoring van de openbare orde en veiligheid;
- g.
het veiligheidsplan, waaronder het aantal beveiligers;
- h.
de maatregelen die de organisator zelf zal nemen om wanordelijkheden zoveel mogelijk te voorkomen.
- a.
-
2. Evenementen zijn een 0 (nul), A, B of C evenement afhankelijk van de impact op de omgeving en het verkeer, zie ook APV art. 2.26, lid 3. Op www.vlaardingen.nl/evenement vindt de aanvrager informatie en een vragenlijst om in te schatten of het een 0 (nul), A, B of C evenement is. De gemeente bepaalt na beoordeling van de aanvraag de definitieve categorie.
-
3. De aanvraag om een evenementenvergunning dient ingediend te zijn:
Voor een 0 (nul)-evenement: tenminste 5 werkdagen voor het evenement
Voor een A-evenement: tenminste 4 weken voor het evenement
Voor een B of C-evenement: tenminste 8 weken voor het evenement
-
4. Aanvragen voor een evenementenvergunning kunnen alleen behandeld worden wanneer compleet ingediend en volgens de genoemde termijnen in artikel 5 lid 3.
Artikel 6. Melding terras paracommerciële rechtspersonen
-
1. Voor het exploiteren van een terras behorende bij paracommerciële rechtspersonen, wordt melding gedaan bij de burgemeester.
-
2. Bij de melding wordt een tekening met de inrichting van het terras en bijbehorende specificaties gevoegd.
-
3. Indien een omgevingsvergunning voor een terras nodig is, kan de melding voor een terras pas gedaan worden als de benodigde omgevingsvergunning is verleend.
-
4. Wijzigingen aan de inrichting en het gebruik van het terras worden binnen drie werkdagen via www.vlaardingen.nl/terras gemeld.
Artikel 7. Melding afwijking sluitingstijd/kennisgeving incidentele festiviteit
-
1. Een melding als bedoeld in artikel 2.41, zesde of zevende lid APV, of artikel 2.49c, derde of vierde lid APV, en een kennisgeving incidentele festiviteit als bedoeld in artikel 4.3 APV, wordt gedaan via het formulier “ontheffing sluitingstijd/kennisgeving incidentele festiviteit” op de website van de gemeente Vlaardingen www.vlaardingen.nl.
-
2. De melding/kennisgeving wordt uiterlijk om 23.00 uur op de dag waarvoor deze geldt, via het desbetreffende formulier op www.vlaardingen.nl gedaan en is volledig ingevuld en ondertekend.
-
3. De melder ontvangt een digitale ontvangstbevestiging van de melding/kennisgeving.
-
4. De melder kan de in het derde lid genoemde ontvangstbevestiging altijd aan de medewerkers van de Politie en DCMR en aan de toezichthouders van de gemeente Vlaardingen tonen.
-
5. Als de melding/kennisgeving niet conform de voorschriften genoemd in de in lid 3 genoemde ontvangstbevestiging wordt gebruikt, kan een bestuurlijke maatregel worden opgelegd.
-
6. Een horeca-inrichting categorie 1, 2, 3 of 4 kan maximaal 10 x per jaar een melding/kennisgeving doen als bedoeld in het eerste lid.
-
7. Een inrichting van een paracommerciële rechtspersoon als bedoeld in afdeling 8a van de Algemene Plaatselijke Verordening Vlaardingen, kan maximaal 6 x per jaar een melding/kennisgeving doen als bedoeld in het eerste lid.
Artikel 8. Openings- en sluitingstijden horeca
-
1. Voor horeca categorie 1 gelden dezelfde openingstijden als voor winkels zoals genoemd in de Winkeltijdenwet en de Verordening winkeltijden Vlaardingen.
-
2. Horeca categorie 2 en categorie 3 buiten het horecaconcentratiegebied mogen geopend zijn van zondag tot en met donderdag van 07.00-01.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 07.00-02.00 uur.
-
3. Horeca categorie 2 in het horecaconcentratiegebied mag geopend zijn van zondag tot en met donderdag van 07.00-01.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 07.00-04.00 uur.
-
4. Horeca-inrichtingen categorie 3 gelegen binnen het horecaconcentratiegebied en Markt 9, Hoogstraat 21, Peperstraat 5 en Waalstraat 78 mogen geopend zijn op zondag tot en met donderdag van 07.00 tot 02.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 07:00 uur tot zaterdag 04:00 uur.
-
5. Horeca categorie 4 buiten het horecaconcentratiegebied mag geopend zijn op zondag tot en met donderdag van 19.00-04.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 20.00–05.00 uur;
-
6. Horeca-inrichtingen categorie 4 gelegen binnen het horecaconcentratiegebied mogen geopend zijn op zondag tot en met donderdag van 19.00-05.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 07.00-06.00 uur.
Artikel 9. Openings- en sluitingstijden terrassen bij horeca categorieën 1 t/m 4
-
1. Terrassen bij horeca categorieën 1 tot en met 4 mogen op maandag tot en met zondag geopend zijn vanaf dezelfde tijd als waarop de openbare inrichting waartoe zij behoren geopend is, tot 22.00 uur.
-
2. In afwijking van het eerste lid, mogen terrassen bij horeca categorieën 2 tot en met 4 gelegen in het horecaconcentratiegebied, van zondag tot en met donderdag geopend zijn vanaf dezelfde tijd als waarop de openbare inrichting waartoe zij behoren geopend is, tot 01.00 uur en op vrijdag en zaterdag tot 02.00 uur.
-
3. In afwijking van het eerste lid, mogen terrassen bij horeca categorieën 2 tot en met 4 gelegen aan de kade van de Westhavenkade, geopend zijn vanaf dezelfde tijd als waarop de openbare inrichting waartoe zij behoren geopend is, tot 23.00 uur.
-
4. In afwijking van het eerste lid, mogen terrassen bij horeca categorieën 2 tot en met 4 gelegen in het winkeluitgaansgebied, op maandag tot en met zondag geopend zijn vanaf dezelfde tijd als waarop de openbare inrichting waartoe zij behoren geopend is, tot 24.00 uur.
Artikel 10. Aanvragen terras bij horeca
-
1. Een vergunning voor een terras vraagt de exploitant aan bij de aanvraag exploitatievergunning voor het horecabedrijf met een duidelijke tekening/foto, voorzien van afmetingen.
-
2. Is er al een exploitatievergunning en wil de exploitant een terras toevoegen, dan vraagt de exploitant dit aan door het invullen en opsturen van het aanvraagformulier exploitatievergunning op www.vlaardingen.nl/horeca
-
3. Wijzigingen aan de inrichting en gebruik van een terras meldt de exploitant binnen drie werkdagen via www.vlaardingen.nl/terras
-
4. Voor in de grond verankerde afscheidingen moet toestemming worden gevraagd via www.vlaardingen.nl/terras en kan ook een omgevingsvergunning noodzakelijk zijn, aan te vragen door de exploitant via www.omgevingsloket.nl
-
5. Indien een omgevingsvergunning voor een terras nodig is, kan de exploitatievergunning inclusief terras pas worden verleend als de benodigde omgevingsvergunning is verleend.
Artikel 11. Keuze terrasmeubilair
Exploitanten mogen zelf de soort, het materiaal en de kleur van het terrasmeubilair kiezen. Voor het beschermd stadsgezicht in de binnenstad zijn suggesties beschikbaar via www.vlaardingen.nl/terras
Artikel 12. Afmetingen terras
Een terras mag niet breder zijn dan de gevel van het horecapand waartoe het behoort.
Artikel 13. Veiligheid en toegankelijkheid terras
Een terras voldoet aan de volgende voorwaarden;
- a.
er wordt een 2 meter brede strook voor voetgangers vrijgehouden;
- b.
er is een 3,5 meter vrije doorgang voor hulpdiensten;
- c.
er zijn bochtstralen van 10 meter buitenbocht en 5,50 meter binnenbocht;
- d.
er is een obstakelvrije ruimte rond brandkranen met een diameter van 1.80 meter;
- e.
er is een vrije doorgang voor nooduitgangen/deuren/uitgangen van buren;
- f.
er is een veilige vluchtweg van minimaal 1 meter breed;
- g.
de doorloophoogte onder een parasol is minimaal 2,20 m.
Artikel 14. Windschermen/ terrasafscheidingen
Windschermen en terrasafscheidingen voldoen aan de volgende voorwaarden:
- a.
ze worden aan de zijkant van terrassen geplaatst
- b.
de maximale lengte bedraagt 1.60 m;
- c.
niet in de grond verankerde en verplaatsbare schotten worden na sluitingstijd en wanneer het terras langer dan een maand niet in gebruik is, opgeruimd;
- d.
in de grond verankerde afscheidingen worden, wanneer het terras langer dan een maand niet in gebruik is, opgeruimd.
Artikel 15. Evenementen op het terras
-
1. Voor muziek op het terras is een evenementenvergunning nodig, indien het niet de normale bedrijfsvoering waarvoor een exploitatievergunning is verleend.
-
2. Voor bakken en braden op het terras is een evenementenvergunning nodig, indien het niet de normale bedrijfsvoering waarvoor een exploitatievergunning is verleend.
-
3. Voor tappen op het terras is een ontheffing Tijdelijk schenken alcohol (artikel 35 Alcoholwet) nodig indien het niet de normale bedrijfsvoering betreft waarvoor een Alcoholwetvergunning is verleend. Serveren van alcohol op het terras mag altijd wanneer het terras onderdeel is van de Alcoholwetvergunning.
Artikel 16. Terrassen bij horeca tijdens evenementen, markten of werkzaamheden
Terrassen mogen geen evenementen, markten of werkzaamheden belemmeren. De ondernemer kan door de burgemeester gevraagd worden zijn terras te verplaatsen of op te ruimen. Dit wordt binnen een redelijke termijn met de ondernemer gecommuniceerd.
Artikel 17. Handhaving
Op de naleving van de voorwaarden uit dit besluit is het Handhavingsbeleid horeca gemeente Vlaardingen van toepassing.
Artikel 18. Inwerkingtreding
-
1. Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2022.
-
2. Op dat moment wordt het Horeca- en evenementenbesluit Vlaardingen 2015 ingetrokken.
Artikel 19. Citeertitel
Dit besluit wordt aangehaald als “Horeca- en evenementenbesluit Vlaardingen”.
Ondertekening
Vastgesteld door burgemeester en wethouders van Vlaardingen op 14 december 2021
De secretaris,
Erwin Stolk
De burgemeester,
Bert Wijbenga-Van Nieuwenhuizen
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl