Beleidsregels fiscaal beleid Helmond 2021

Geldend van 03-12-2021 t/m heden

Intitulé

Beleidsregels fiscaal beleid Helmond 2021

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond,

gelet op artikel 20 van de Financiële Verordening van de gemeente Helmond 2017 en titel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht,

B e s l u i t :

  • I.

    Vast te stellen de Beleidsregels fiscaal beleid Helmond 2021.

  • II.

    In te trekken de Fiscale beleidsregels.

1. Inleiding

De gemeenteraad heeft in de Financiële Verordening van de gemeente Helmond de zorg voor de financiële organisatie overgedragen aan het college van burgemeester en wethouders. Met onderstaande fiscale beleidsregels wordt invulling gegeven aan het onderdeel: Het college draagt zorg voor het fiscaal beleid. Eerst is de definitie en de reikwijdte opgenomen van de fiscale beleidsregels. Daarna volgen de fiscale beleidsregels.

2. Definitie en reikwijdte fiscaal beleid

Definitie

Fiscaal beleid: de wijze waarop de gemeente Helmond invulling geeft aan de rechten en verplichtingen die ontstaan op grond van nationale en internationale fiscale wetgeving.

Reikwijdte

Het fiscaal beleid zoals omschreven in deze notitie heeft betrekking op Rijksbelastingen, inclusief het BTW-compensatiefonds.

3. Fiscale Beleidsregels

De gemeente wenst zich op te stellen als integere overheidsinstantie en zal streven naar het indienen van juiste en volledige aangiften. Als overheidsinstantie heeft de gemeente Helmond een maatschappelijke functie waarbij een goede reputatie van belang is. Hierbij hoort een terughoudend fiscaal beleid, waar geen ruimte is voor kunstmatige constructies met als enige doel het besparen van belastingen zonder dat er zakelijke gronden voor aanwezig zijn. Bij een optreden als integere overheid past ook geen fiscale grensverkenning (1)

De gemeente is zich ervan bewust dat fiscale planning(2) ook kansen biedt om binnen bestaande wet- en regelgeving belastinglasten te verminderen. De gemeente Helmond zal zich hierbij bewust zijn van haar maatschappelijke positie en geen gebruik maken van een agressieve belastingplanning.

4. Risicobeheersing

De gemeente wenst haar risico´s in algemene zin te beperken. Deze risico’s kunnen van financiële aard zijn maar kunnen uiteindelijk ook leiden tot imagoschade. Daarom zorgt de gemeente voor een systeem van interne beheersing en van interne en externe controle. Het fiscaal deel van dit systeem is een Tax Control Framework (hierna: TCF). De gemeente ontwikkelt een TCF vanuit de opgestelde fiscale beleidsregels met als doel het indienen van juiste en volledige aangiften. Of het TCF voldoende is, zal steeds opnieuw moeten blijken uit regelmatige interne en externe controles. Mocht blijken dat de maatregelen onvoldoende zijn dan zal het Tax Control Framework verder doorontwikkeld moeten worden. Deze cyclus van activiteiten moet zorgen voor het indienen van aanvaardbare aangiften(3) .

Bij het beperken van de fiscale risico’s zal regelmatig afstemming plaats vinden met de belastingdienst. In 2011 heeft de gemeente met de belastingdienst een convenant horizontaal toezicht afgesloten. Horizontaal toezicht kenmerkt zich in een relatie waarbij begrip, transparantie en vertrouwen kernelementen zijn. De gemeente Helmond wil het convenant handhaven en realiseert zich dat zij bij deze vorm van toezicht een grote verantwoordelijkheid heeft voor het indienen van aanvaardbare aangiften.

5. Uitvoering Fiscaal Beleid

De manier waarop uitvoering zal worden gegeven aan het Fiscale Beleid zal worden opgenomen in een uitvoeringsnotitie.

6. Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1. Deze beleidsregels treden in werking de dag na bekendmaking.

  • 2. Deze beleidsregels worden aangehaald als: Beleidsregels fiscaal beleid Helmond 2021.

Ondertekening

Besloten in de vergadering van 9 november 2021.

Burgemeester en wethouders van Helmond,

de burgemeester,

mevr. P.J.M.G. Blanksma-van den Heuvel.

de secretaris,

H.J. de Ruiter.


Noot
(1)

Met fiscale grensverkenning wordt bedoeld de situatie waarbij tijdens vooroverleg met de belastingdienst, de inspecteur een standpunt inneemt en de gemeente probeert om steeds door kleine wijzigingen aan te brengen in de casus, de casus net aanvaardbaar te presenteren.

Noot
(2)

Fiscale planning is het kiezen van financieel gunstige oplossingen voor fiscale vraagstukken

Noot
(3)

Aanvaardbare aangiften zijn vrij van Materiële fouten