Verordening voorschoolse educatie, peuterplaatsen en kinderopvang Sociaal Medische Indicatie (SMI) 2022

Geldend van 01-01-2022 t/m heden

Intitulé

Verordening voorschoolse educatie, peuterplaatsen en kinderopvang Sociaal Medische Indicatie (SMI) 2022

De raad van Gemeente Hollands Kroon;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 2 november 2021;

gelet op het Wijzigingsbesluit Basisvoorwaarden kwaliteit voorschoolse educatie,

de Wet kinderopvang, de Wet primair onderwijs, de Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk, de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK),

gelet op het feit dat per augustus 2020 gemeenten wettelijk verplicht zijn 960 uur per jaar Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) aan te bieden aan peuters van 2,5 tot 4 jaar, met een risico op een onderwijsachterstand (doelgroep peuters) en dat per 1 januari 2022 de verplichte inzet van de HBO pedagogisch beleidsmedewerker voor voorschoolse educatie (VE) geldt, met als doel de VE-kwaliteit een extra impuls te geven;

overwegende dat het doel van deze regeling is het bieden van een kwalitatief hoogwaardig aanbod van peuteropvang en voorschoolse educatie in de gemeente Hollands Kroon door beschikbaar stellen van middelen/ tegemoetkoming aan houders van peuterscholen zodat er gelijke ontwikkelkansen voor alle kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar voor peuteropvang en voorschoolse educatie. Voor kinderen met een SMI indicatie geldt dit van 0 t/m 12 jaar of zolang kinderen op de basisschool zitten .

besluit:

de verordening voorschoolse educatie, peuterplaatsen en kinderopvang Sociaal Medische Indicatie (SMI) 2022 vast te stellen.

§ 1. Algemene bepalingen

Artikel 1. Definities

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    BSN: het nummer als bedoeld in artikel 1 onder b van de Wet algemene bepalingen Burgerservicenummer.

  • b.

    College: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hollands Kroon.

  • c.

    Doelgroep peuter: kind in de leeftijd van 2 tot de leeftijd dat zij naar het basisonderwijs gaan met een risico op (taal)achterstand, waarvoor het consultatiebureau-GGD Hollands Noorden een ve-indicatie heeft afgegeven en in aanmerking komt voor een ve-peuterplaats.

  • d.

    Houder: de rechtspersoon die een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf exploiteert in de zin van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen.

  • e.

    Inkomensverklaring: een officiële verklaring van de Belastingdienst met daarop de inkomensgegevens van een bepaald belastingjaar.

  • f.

    Kinderopvang: opvang van kinderen als bedoeld in artikel 1.1 van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen.

  • g.

    Kinderopvangtoeslag (KOT): de tegemoetkoming van de Belastingdienst bedoeld als gedeeltelijke bijdrage in de kosten voor in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) geregistreerde kinderopvang of peuteropvang, als bedoeld in artikel 1.1 van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen.

  • h.

    Landelijk Register Kinderopvang: register als bedoeld in artikel 1.1 van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen.

  • i.

    Locatie: voorschoolse voorziening voor peuteropvang of kinderopvang, die staat ingeschreven in het landelijk Register Kinderopvang met een geregistreerde voorziening in gemeente Hollands Kroon.

  • j.

    Ouder: de bloed- of aanverwanten in opgaande lijn of de adoptief- of pleegouder van een kind dat opgevangen wordt, dat gebruik maakt van een peuterplaats of doelgroep peuterplaats.

  • k.

    Ouderbijdrage: de inkomensafhankelijke financiële bijdrage die de ouder(s)/verzorger(s) moet(en) /betalen voor de deelname van hun kind aan een VE-, SMI- of peuterplaats.

  • l.

    Peuteropvang: Kortdurende opvang voor kinderen van 2 tot de leeftijd dat zij naar het basisonderwijs gaan, gericht op ontwikkelingsstimulering en voorbereiding op de basisschool.

  • m.

    Peuterplaats: Een kindplaats op een peuterschool voor kinderen van 2 jaar tot de leeftijd dat zij naar het basisonderwijs gaan, zoals omschreven in de Beleidsregels voorschoolse educatie, peuterplaatsen en kinderopvang SMI

  • n.

    Peuterschool: Is een locatie waar peuteropvang en\of VE opvang wordt aangeboden. Deze peuterscholen hebben een vve registratie in het LRK (met uitzonderling van peuterschool Hummelhonk in Kreileroord).

  • o.

    Reguliere peuter: een peuter in de leeftijd van 2 tot de leeftijd dat zij naar het basisonderwijs gaan, die woont in de gemeente Hollands Kroon en die gebruik maakt van peuteropvang niet zijnde een doelgroep peuter

  • p.

    SMI: sociaal-medische indicatie.

  • q.

    SMI-plaats: een kindplaats voor kinderen van 0 t/m 12 jaar of zolang kinderen op de basisschool zitten met een sociaal-medische indicatie, zoals omschreven in de Beleidsregels voorschoolse educatie, peuterplaatsen en kinderopvang SMI.

  • r.

    Tarieventabel: een door het college vastgesteld overzicht van de tegemoetkomingen van de gemeente aan ouder(s)/verzorger(s) in de kosten van een VE- of peuterplaats.

  • s.

    Toezichthouder: de door het college aangewezen instantie als bedoeld in artikel 1.61 lid 1 van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen.

  • t.

    Ve: Voorschoolse educatie, zijnde kortdurende opvang met een aanbod voor kinderen van 2 tot 4 jaar waarin op gestructureerde en samenhangende wijze activiteiten worden aangeboden gericht op het stimuleren van de ontwikkeling van kinderen op het gebied van rekenen, taal en motoriek en op het stimuleren van de sociaal-emotionele ontwikkeling.

  • u.

    Ve-locatie: is een locatie van een kindercentrum die ve opvang aanbiedt conform wettelijke kwaliteitseisen voor voorschoolse educatie en als ve-gecertificeerde locatie is opgenomen in het Landelijk Register Kinderopvang

  • v.

    VE-(peuter)plaats: een kindplaats voor kinderen die vallen onder de doelgroep van voorschoolse educatie, zoals omschreven in de Beleidsregels voorschoolse educatie, peuterplaatsen en kinderopvang SMI.

  • w.

    Voorschoolse educatie: uitvoering van een voorschools programma gericht op het verbeteren van de voorwaarden voor het met succes instromen in het basisonderwijs.

  • x.

    VVE-programma: een erkend programma voor voor- en vroegschoolse educatie gericht op de vier ontwikkelingsdomeinen taal, rekenen, motoriek en sociaal-emotionele ontwikkeling en is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugd Instituut.

§ 2. Bepalingen over de vergoeding

Voor- en Vroegschoolse Educatie (vve) en peuterplaatsen

Artikel 2. Doel en toepassingsbereik

Deze verordening heeft tot doel het financieel toegankelijk maken van voorschoolse educatie voor 16 uur per week voor vve-doelgroepkinderen en 8 uur per week peuteropvang op een peuterschool voor niet vve-doelgroepkinderen.

Artikel 3 Financiële aanspraken bij voorschoolse educatie

  • 1.

    Ouder (s)/verzorger(s) van een kind dat valt onder de doelgroep voor voorschoolse educatie, zoals beschreven in Beleidsregels voorschoolse educatie, peuterplaatsen en kinderopvang SMI heeft/hebben jegens het college aanspraak op kosteloos afnemen van de laatste 8 uur voorschoolse educatie in een week. Voor de eerste 8 uur die zij afnemen betalen zij een ouderbijdrage conform de Beleidsregels voorschoolse educatie, peuterplaatsen en kinderopvang SMI. Een ouder en diens (ex-)partner die tevens ouder is van hetzelfde kind, worden voor de toepassing van deze verordening geacht gezamenlijk één aanspraak te hebben.

Artikel 4. Financiële aanspraak bij peuterplaatsen

  • 1.

    De ouder(s)/verzorger(s) van een kind dat valt onder de doelgroep voor peuterplaatsen, zoals beschreven in de Beleidsregels voorschoolse educatie, peuterplaatsen en kinderopvang SMI betalen voor de maximaal 8 uur die zij afnemen een ouderbijdrage conform Beleidsregels voorschoolse educatie, peuterplaatsen en kinderopvang SMI

  • 2.

    Een ouder en diens (ex-)partner die tevens ouder is van hetzelfde kind, worden voor de toepassing van deze verordening geacht gezamenlijk één aanspraak te hebben.

Artikel 5. Wijze van vergoeding aan houders van peuterscholen

  • 1.

    De aanbieder ontvangt een tegemoetkoming in de kosten. Uitgangspunt zijn de uurprijzen die worden vermeld in de Beleidsregels voorschoolse educatie, peuterplaatsen en kinderopvang SMI en die jaarlijks door het college worden vastgesteld (zie artikel 10 van deze verordening):

  • 2.

    Het college verstrekt de tegemoetkoming als bedoeld in artikel 5 lid 1 aan de houder.

  • 3.

    De houder verstrekt een deel van de tegemoetkoming als bedoeld in artikel 5 lid 1 aan de ouder(s)/verzorger(s) in de vorm van een korting op het uurtarief.

Artikel 6. Weigeringsgronden tegemoetkoming

Er wordt geen tegemoetkoming als bedoeld in artikel 3 lid 1, artikel 4 lid 1 en artikel 5 lid 1 verstrekt indien:

  • a.

    De peuterschool niet geregistreerd is in het register kinderopvang als voorziening met vve, m.u.v. peuterschool Hummelhonk in Kreileroord;

  • b.

    De peuterschool niet is gevestigd in de gemeente Hollands Kroon. Hiervan kan alleen met toestemming van de gemeente worden afgeweken;

  • c.

    De ouder(s)/verzorger(s) en/of het betreffend kind niet woonachtig is/zijn in de gemeente Hollands Kroon;

  • d.

    Het kind niet onder één van de doelgroepen valt, zoals omschreven in de Beleidsregels voorschoolse educatie, peuterplaatsen en kinderopvang SMI

Artikel 7. Aanvullende weigeringsgronden tegemoetkoming voorschoolse educatie

Onverminderd het gestelde in artikel 6 wordt geen tegemoetkoming in de kosten van een VE-plaats verstrekt indien de peuterschool niet aan de wettelijke eisen voor voorschoolse educatie voldoet.

Artikel 8. Voorwaarden tegemoetkoming VE-en peuterplaatsen

Om in aanmerking te komen voor vergoeding van de tegemoetkoming in een Voorschoolse educatie (VE)- of peuterplaats, wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • a.

    De houder registreert de aanwezigheid van de kinderen in een aanwezigheidsregistratiesysteem.

  • b.

    De houder registreert het recht op gemeentelijke tegemoetkoming met onderbouwing van de daarvoor benodigde stukken en houdt een deugdelijke administratie bij.

  • c.

    De houder beschikt over onderliggende gegevens en stelt deze op verzoek van het college beschikbaar:

  • De ondertekende plaatsingsovereenkomst tussen de houder en de ouder(s)/verzorger(s), waarin in ieder geval wordt aangegeven: de naam en het adres van de locatie, het aantal uren opvang per kind, de kostprijs per uur, de aanvangsdatum en (verwachte) einddatum van de opvang;

  • Indien van toepassing: de naam van de (ex-)partner en, indien deze op een ander adres woont dan het adres van de ouder/verzorger, het adres van de (ex-) partner

  • Naam en geboortedatum van het kind of de kinderen;

  • De inkomensgegevens van de ouder(s)/verzorger(s), afkomstig van een actuele inkomensverklaring of kopie van de definitieve aangifte van de inkomstenbelasting van het voorgaande jaar;

  • Gegevens waaruit blijkt dat de Tarieventabel correct is toegepast;

  • Gegevens waaruit blijkt dat de ouder(s)/ verzorger(s) geen recht heeft/hebben op kinderopvangtoeslag;

  • Bewijs van de indicatiestelling voor voorschoolse educatie;

  • Het ingevulde declaratieformulier voor het aanvragen van de vergoeding;

  • d.

    In aanvulling op het vorige lid kan het college overige gegevens opvragen, indien dat noodzakelijk is voor het beoordelen van de declaratie.

Artikel 9. Aanvullende voorwaarden tegemoetkoming VE-plaats

Onverminderd het gestelde in artikel 8 worden aan de tegemoetkoming in de kosten van VE-plaatsen de volgende aanvullende voorwaarden gesteld:

  • a.

    De houder legt in een pedagogisch plan vast op welke wijze het VVE-programma door de hiervoor gecertificeerde beroepskrachten wordt uitgevoerd en hoe de vier onderscheiden ontwikkelingsdomeinen taal, rekenen, sociaal-emotionele ontwikkeling en motoriek zijn ingericht.

  • b.

    De houder legt bij inschrijving van het kind met de ouder(s)/verzorger(s) vast:

  • Dat zij om redenen van continuïteit hun kind ten minste anderhalf jaar ononderbroken deel laten nemen aan voorschoolse educatie voor 16 uur per week;

  • Dat zij deelnemen aan de ouderactiviteiten, zoals omschreven in het pedagogisch plan van de voorschoolse voorziening;

  • Dat zij instemmen met overdracht van gegevens over hun kind aan de door hen gekozen basisschool;

  • c.

    Houder zorgt voor vertegenwoordiging in en bijdrage aan de gemeentelijke vve-werkgroep.

Artikel 10. Bevoegdheden college

  • 1.

    Het college stelt jaarlijks de tegemoetkoming als bedoeld in artikel 3 lid 1, artikel 4 lid 1 en artikel 5 lid 1 vast in de Beleidsregels voorschoolse educatie, peuterplaatsen en kinderopvang SMI.

  • 2.

    Het college beslist op declaraties van de tegemoetkoming als bedoeld in artikel 3 lid 1, artikel 4 lid 1 en artikel 5 lid 1.

  • 3.

    Het college kan aanvullende voorwaarden stellen en deze vastleggen in nadere regelgeving.

  • 4.

    Het college kan de hoogte van de vergoedingen als bedoeld in het tweede lid aanpassen, of de vergoeding geheel weigeren, indien niet is voldaan aan de voorwaarden zoals vermeld in deze verordening, of indien de vergoeding was gebaseerd op onjuiste informatie.

Artikel 11. Inlichtingenplicht

De houder is verplicht onverwijld wijzigingen te melden aan het college die van invloed kunnen zijn op het recht op vergoeding als bedoeld in artikel 3 lid 1 en/of het recht op dan wel de hoogte van de tegemoetkoming als bedoeld in artikel 3 lid 1, artikel 4 lid 1 en artikel 5 lid 1.

Artikel 12 Sociaal Medische Indicatie (SMI)

Kinderen met een Sociaal Medische Indicatie (SMI) kunnen terecht bij een van de kinderopvangorganisaties gevestigd in Hollands Kroon.

Artikel 13 Financiële aanspraak bij kinderopvang SMI

  • 1.

    De ouder(s) van een kind dat valt onder de doelgroep voor SMI, zoals beschreven in de Beleidsregels voorschoolse educatie, peuterplaatsen en kinderopvang SMI heeft/hebben jegens het college aanspraak op een tegemoetkoming in de kosten van een SMI-plaats indien geen recht bestaat op kinderopvangtoeslag.

  • 2.

    De aanspraak van een ouder en diens (ex-)partner die teven ouder is van hetzelfde kind, wordt bepaald aan de hand van de individuele omstandigheden van de ouder(s) en het kind.

Artikel 14 Aanvullende weigeringsgronden tegemoetkoming kinderopvang SMI

Onverminderd het gestelde in artikel SMI1 wordt geen tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang op grond van SMI verstrekt indien:

  • a.

    Er recht bestaat op een passende voorliggende voorziening of tegemoetkoming op grond van de Jeugdwet, de Wet langdurige zorg of de Wet maatschappelijke ondersteuning;

  • b.

    Er voldoende opvang geboden kan worden vanuit het eigen sociale netwerk;

  • c.

    Het kind al ten minste een half jaar kinderopvang op grond van SMI heeft gekregen; Het college kan hiervan afwijken;

  • d.

    Niet aantoonbaar (professionele) begeleiding wordt gezocht/ingezet om de problematiek weg te nemen;

  • e.

    Niet aantoonbaar wordt gezocht naar een andere oplossing waardoor de voorziening goedkoper dan wel overbodig wordt.

Artikel 15 Voorwaarden tegemoetkoming SMI plaats

Om in aanmerking te komen voor vergoeding van de tegemoetkoming aan een SMI plaats, wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • e.

    De houder registreert de aanwezigheid van de kinderen in een aanwezigheidsregistratiesysteem;

  • f.

    De houder registreert het recht op gemeentelijke tegemoetkoming met onderbouwing van de daarvoor benodigde stukken en houdt een deugdelijke administratie bij;

  • g.

    De houder beschikt over onderliggende gegevens en stelt deze op verzoek van het college beschikbaar:

  • De ondertekende plaatsingsovereenkomst tussen de houder en de ouder(s)/verzorger(s), waarin in ieder geval wordt aangegeven: de naam en het adres van de locatie, het aantal uren opvang per kind, de kostprijs per uur, de aanvangsdatum en (verwachte) einddatum van de opvang;

  • Indien van toepassing: de naam van de (ex-)partner en, indien deze op een ander adres woont dan het adres van de ouder/verzorger, het adres van de (ex-) partner;

  • Naam en geboortedatum van het kind of de kinderen;

  • De inkomensgegevens van de ouder(s)/verzorger(s), afkomstig van een actuele inkomensverklaring of kopie van de definitieve aangifte van de inkomstenbelasting van het voorgaande jaar;

  • Gegevens waaruit blijkt dat de Tarieventabel correct is toegepast;

  • Gegevens waaruit blijkt dat de ouder(s) verzorger(s) geen recht heeft/ hebben op kinderopvangtoeslag;

  • Bewijs van de indicatiestelling voor SMI.

  • h.

    In aanvulling op het vorige lid kan het college overige gegevens opvragen, indien dat noodzakelijk is voor het beoordelen van de declaratie.

§ 3. Slotbepalingen

Artikel 16. Gevallen waarin deze verordening niet voorziet

Het college is bevoegd nadere regels te stellen met betrekking tot de uitvoering van deze verordening, in gevallen waarin deze verordening niet voorziet.

Artikel 17. Hardheidsclausule

Het college kan in bijzondere gevallen afwijken van de bepalingen in deze verordening, indien toepassing van deze verordening leidt tot onbillijkheden van overwegende aard.

Artikel 18. Intrekking oude verordening

Deze verordening wordt vastgesteld onder intrekking van de Verordening voorschoolse educatie en kinderopvang SMI, gemeente Hollands Kroon van augustus 2020.

Artikel 19. Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking per 1 januari 2022.

Artikel 20. Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als Verordening voorschoolse educatie, peuterplaatsen en kinderopvang SMI Hollands Kroon 2022

Ondertekening

Deze verordening is vastgesteld in de raadsvergadering van 25 november 2021

Toelichting

Toelichting bij de wijziging van de Verordening voorschoolse educatie, peuterplaatsen en kinderopvang SMI augustus 2020 naar Verordening voorschoolse educatie, peuterplaatsen en kinderopvang SMI Hollands Kroon 2022.

Door de keuze voor Hollands Kroon scenario B voor 16 uur vve, conform besluit van het College op 19 mei 2020, moet een aantal zaken goed geborgd worden in de te herziene verordening. In deze tekst worden de belangrijkste veranderingen toegelicht.

Er zijn vier groepen ouders die te maken hebben met peuterplaatsen en vve.

  • 1.

    Ouders met recht op kinderopvangtoeslag (KOT), regulier

  • 2.

    Ouders met recht op KOT, vve-doelgroep

  • 3.

    Ouders zonder recht op KOT, regulier

  • 4.

    Ouders zonder recht op KOT, vve-doelgroep.

Met de keuze voor Hollands Kroon scenario B is gekozen voor een scenario waarmee gemengde (doelgroep en niet doelgroep) groep op peuterscholen met vve mogelijk wordt gemaakt en deelname aantrekkelijker wordt zodat genoeg ouders hun peuters naar de peuterschool sturen om te voorkomen dat groepen (te) klein worden. De inschatting van de kosten (zie derde versie doorrekeningen, scenario Hollands Kroon B) en de verordening gelden voor de kinderen op de 17 peuterscholen in HK (van Kappio, SKHK, SKRS, SKDH en Sammeltjes).

In 2022 wordt een HBO-pedagogisch beleidsmedewerker wettelijk verplicht gesteld (besluit 20 september 2019m, in aansluiting op de wet IKK). Het doel is de kwaliteit van de voorschoolse educatie op locatie te verhogen. Het betreft hier een inzet van 10 uur per week per groep. De kosten van deze HBO-pedagogisch beleidsmedewerker zijn verrekend in de uurprijzen: een verhoging van € 0,625 eurocent per uur voor de doelgroep peuters met een VVE-indicatie. De inzet van de HBO-medewerker richt zich op:

  • 1.

    Beleidsfunctie (boven formatief);

  • 2.

    Coach van de pedagogisch medewerker (pm’er).

Voorbeelden van taken die vallen onder de genoemde rollen zijn:

  • Het bewaken van doelen per kind, groep, locatie (opbrengstgericht werken);

  • Het organiseren van de doorgaande lijn (en de warme overdracht), versterken ouderbetrokkenheid;

  • Het coördineren van externe zorg zoals kinderfysiotherapeut, een logopedist of het wijkteam;

  • Het pedagogisch beleid vertalen naar handelingsadviezen aan de pm’ers op de werkvloer;

  • Coaching en bieden van intervisie aan de pm’ers;

  • Coaching on the job: tijdens het werken met kinderen vervullen de meewerkende coaches een voorbeeld rol en laten zij zelf zien welk pedagogisch didactisch handelen gewenst is (‘modellen’).

(Zie ook: Versteegen, 2020) 1.

  • 1.

    Versteegen, H. (2020). Inzet pedagogisch beleidsmedewerker voor nog betere voorschoolse educatie Handreiking voor gemeenten, GOAB

Tabel 11 Inschatting kosten op basis van het basisscenario met indexering voor het jaar 2022, voor gemeente met uurprijs van € 8,50 euro voor reguliere peuteropvang en € 12,35 voor kinderen met vve (laatste 8 uur vve kosteloos)

aantal weken per jaar

aantal uur per week

prijs per uur

prijs per uur ouder

prijs per uur gemeente

kosten gemeente per peuter per jaar

aantal peuters

kosten gemeente totaal

regulier KOT

40

8

8,5

8,5

0.33

€ 105,60

316

€ 33.369,60

doelgroep KOT

40

8

12,35

8,5

3,85

€ 1.232,00

 

 

 

40

8

12,35

 

12,35

€ 3.952,00

 

 

 

totaal

 

 

 

 

€ 5.184,00

33

€ 171.072,00

regulier geen KOT

40

8

8,5

0,92

7,58

€ 2.425,60

47

€ 114.003,20

doelgroep geen KOT

40

8

12,35

0,92

11,43

€ 3.657,60

 

 

 

40

8

12,35

 

12,35

€ 3.952,00

 

 

 

totaal

 

 

 

 

€ 7.609,60

33

€ 251.116,80

 

€ 569.561,60

kosten 2-2,5 jarigen geen KOT

20

8

8,50

0,92

7,58

€ 1.220,80

20

€ 24.256,00

kosten 2-2,5 jarigen KOT

20

8

8,50

8,17

0,33

€ 52,80

87

€ 4.646,40

totaal

€ 598.463,60

De gemeente heeft eerder al gekozen voor een hogere uurprijs voor vve voor de aanbieders. Bovendien krijgen aanbieders een vergoeding voor de groep niet vve-kinderen met en zonder kot op de peuterscholen (groep 1 en 3), zie artikel 5 in de verordening. De financiering ten gunste van aanbieders voor de groep ouders met kinderen op peuterscholen die kot gerechtigd zijn (groep 1) is helemaal nieuw en werd niet vermeld in de verordening van 2019. Voor de 17 peuterscholen is een vve-registratie in het landelijk register kinderopvang verplicht (m.u.v. de peuterschool in Kreileroord). Mochten er in de toekomst op nieuwe locaties peuterscholen ontstaan kan de aanbieder de gemeente verzoeken in aanmerking te komen voor de subsidie beschreven in de verordening.

Alle ouders betalen in het gekozen scenario een uurprijs voor vve van 8,50 euro in 2022. De eigen bijdrage hangt af van het inkomen en is voor alle ouders gelijk; de gemeente hanteert hiervoor een VNG-tabel. Voor vve ouders zijn de laatste 8 uur kosteloos.

De eerdere beleidsverordening januari 2020 gaf ruimte voor vergoeding van kinderen met vve die niet op een peuterschool zitten maar op een kinderdagverblijf (waar ook met vve wordt gewerkt). In het jaaroverzicht met de declaraties is te zien dat dit ook een aantal keer gebeurt. De optie wordt “afgesloten’ voor de uitvoering van scenario Hollands Kroon B, zoals is ingevoerd in augustus 2020. Reden hiervoor zijn onder meer dat kinderdagverblijven 52 weken open zijn i.p.v. 40 en dat kinderen maximaal 6 uur per dag vve mogen volgen om aan de gevraagde 16 uur te komen. Daarom wordt in de verordening nu gesproken over een regeling voor kinderen op de peuterscholen. Na 1 augustus 2020 worden geen vve-vergoedingen aan kinderen op kinderdagverblijven toegekend.

Voor Sociaal Medische Indicatie (SMI) is in deze verordening 2022 de SMI-definitie verduidelijkt (zie artikel 1 definities). Verder is in de beleidsregels 2022 nader beschreven aan welke voorwaarde minimaal moet worden voldaan om in aanmerking te komen voor SMI. Per 2022 is een aanspraak van zes dagdelen SMI per week, gedurende een half jaar uitgangspunt. Het college behoudt zich het recht hiervan af te wijken bij individuele omstandigheden van een ouder en (ex-) partner die tevens ouder is van hetzelfde kind. Maatwerk is ten allen tijde maatgevend.