Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR663580
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR663580/1
Regeling vervallen per 01-01-2024
Beleidsregels uitstroompremie naar werk Ermelo Harderwijk Zeewolde 2022
Geldend van 01-01-2022 t/m 31-12-2023
Intitulé
Beleidsregels uitstroompremie naar werk Ermelo Harderwijk Zeewolde 2022De raad van de gemeente Harderwijk;
gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 juli 2021, nummer h210076189;
besluit:
- 1.
Kennis genomen van de notitie Voorkomen armoedeval EHZ en Harmonisatie Regeling tegemoetkoming zorgkosten chronisch zieken en mensen met een beperking.
- 2.
Het project WerkloonT zoals beschreven in paragraaf 4.3 uit de notitie uit te voeren per 01-01-2022.
- 3.
De Maatschappelijke bijdrageregeling en computerregeling Harderwijk 2022 vast te stellen.
- 4.
De Beleidsregels uitstroompremie naar werk Ermelo Harderwijk Zeewolde 2022 vast te stellen.
- 5.
De Regeling tegemoetkoming zorgkosten personen met een chronische ziekte of een beperking Ermelo 2022 vast te stellen.
- 6.
De Maatschappelijke Bijdrageregeling en computerregeling Harderwijk 2018 in te trekken per 01-1-2022.
- 7.
De Regeling tegemoetkoming zorgkosten chronisch zieken en mensen met een beperking Harderwijk 2018 in te trekken per 01-01-2022.
- 8.
De begrotingswijziging aan Meerinzicht volgens het opdrachtformulier te effectueren
Artikel 1. Begripsbepalingen
In deze beleidsregels wordt verstaan onder:
- a.
arbeid: arbeidsovereenkomst als bedoeld in artikel 7:610 van het Burgerlijk Wetboek of een aanstelling als ambtenaar als bedoeld in artikel 1, eerste lid van de Ambtenarenwet, of het uitvoeren van arbeid als zelfstandige of het uitvoeren van arbeid op uitzendbasis;
- b.
cliënt: persoon die een uitkering op grond van IOAW , IOAZ of Participatiewet ontvangt van de gemeente Ermelo, Harderwijk of Zeewolde, duurzame arbeid aanvaardt en 27 jaar of ouder is;
- c.
duurzame arbeid: een overeenkomst of aanstelling of zicht op arbeid als zelfstandige of uitzendkracht gedurende minimaal 3 maanden met de verwachting van verlenging tot minimaal één jaar;
- d.
uitkering: algemene bijstand op grond van de Participatiewet of een uitkering op grond van de IOAW of de IOAZ;
- e.
uitstroompremie: een premie die verstrekt wordt bij het aanvaarden en het behouden van arbeid en die berekend wordt per huishouden met de rekentool WerkloonT;
- f.
wet: Participatiewet, Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) of wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ).
Artikel 2. Doelgroep
De uitstroompremie kan toegekend worden aan de cliënt die 27 jaar of ouder is, die vanuit een uitkering uitstroomt naar duurzaam betaald werk, waarbij via berekening met de rekentool WerkloonT is aangetoond dat deze betaalde arbeid netto per maand minder inkomen oplevert dan de uitkering.
Artikel 3. Voorwaarden
Aan de cliënt kan een uitstroompremie worden verstrekt als deze:
- a.
27 jaar of ouder is;
- b.
in de periode direct voorafgaand aan de werkaanvaarding tenminste 24 maanden recht had op een uitkering;
- c.
in een periode van twee jaar voorafgaande aan de werkaanvaarding niet eerder een uitstroompremie heeft ontvangen;
- d.
arbeid aanvaardt gedurende minimaal drie maanden met de verwachting van verlenging tot minimaal één jaar;
- e.
uit de berekening met de rekentool WerkloonT blijkt dat de betaalde arbeid netto per maand minder inkomen oplevert dan de uitkering.
Artikel 4. Hoogte van de premie
De hoogte van de premie wordt berekend via de rekentool WerkloonT en compenseert het verschil tussen de netto uitkering en het netto salaris met een maximum van het bedrag dat genoemd wordt in Participatiewet artikel 31, tweede lid onder j per kalenderjaar.
Artikel 5. Duur van de premie
De premie wordt maximaal gedurende één jaar verstrekt.
Als het netto salaris gedurende dit jaar stijgt of er andere omstandigheden (zoals wijziging in de samenstelling van het huishouden) zijn die de netto inkomsten beïnvloeden, wordt een herberekening gemaakt en kan daardoor het recht op de premie vervallen.
Artikel 6. Uitbetaling van de premie
De premie wordt maandelijks aan het eind van de maand betaald voor de afgelopen maand.
Artikel 7. Hardheidsclausule en onvoorziene omstandigheden
-
1. Het college kan in zeer bijzondere gevallen gemotiveerd afwijken van de bepalingen van deze beleidsregels, indien onverkorte toepassing daarvan aanleiding geeft of zou leiden tot disproportionele onredelijkheid of onbillijkheid.
-
2. In gevallen waarin deze regeling niet voorziet, beslist het college.
Artikel 8. Inwerkingtreding en citeertitel
Deze beleidsregels treden in werking met ingang van 1 januari 2022 en worden aangehaald als “Beleidsregels uitstroompremie naar werk Ermelo Harderwijk Zeewolde 2022 ”.
Ondertekening
Aldus vastgesteld door de raad van de gemeente
Harderwijk in zijn openbare vergadering van
7 oktober 2021.
de heer H.J. van Schaik
voorzitter
de heer H.R. Lanning
raadsgriffier
Toelichting
Als een uitkeringsgerechtigde een betaalde baan aanvaardt, kan het voorkomen dat deze persoon netto minder inkomsten krijgt omdat hij geen gebruik meer kan maken van verschillende toeslagen en minimaregelingen.
In 2020 en 2021 hebben de gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde een onderzoek uitgevoerd waarbij bekeken is wat de beste methode is om deze armoedeval te voorkomen.
Eén van de aanbevelingen uit dit onderzoek was het inzetten van een gerichte uitstroompremie door het inzetten van de rekentool WerkloonT.
Per huishouden berekent de klantmanager met de rekentool WerkloonT wat de financiële gevolgen zijn als iemand vanuit de bijstand (meer) gaat werken.
De (gedeeltelijke) uitstroompremie wordt precies ingezet waar deze nodig is en de armoedeval wordt voorkomen voor een jaar met maximaal 2.570,00 per kalenderjaar.
Door de uitstroompremie gericht toe te passen na berekening per huishouden via WerkloonT wordt werkelijk maatwerk toegepast.
In deze beleidsregels is de uitwerking opgenomen in de voorwaarden, de hoogte, de duur en de wijze van uitbetaling van de premie.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl