Aanwijzingsbesluit DAEB Stichting St. Jan Roosendaal

Geldend van 26-07-2021 t/m heden

Intitulé

Aanwijzingsbesluit DAEB Stichting St. Jan Roosendaal

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal houdende regels omtrent Diensten Algemeen Economisch Belang Stichting St. Jan Roosendaal (Aanwijzingsbesluit DAEB Stichting St. Jan Roosendaal)

Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal;

gelet op:

  • -

    de artikelen 14 en 106 van het Verdrag inzake de werking van de Europese Unie (VWEU);

  • -

    het besluit van de Commissie van 20 december 2011, betreffende de toepassing van artikel 106, lid 2, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie op staatssteun in de vorm van compensatie voor de openbare dienst, verleend aan bepaalde met het beheer van diensten van algemeen economisch belang belaste ondernemingen C (2011) 9380, PbEU 2012/ L7 (hierna: Vrijstellingsbesluit DAEB);

  • -

    artikel 160, eerste lid aanhef en onder a van de Gemeentewet;

overwegende dat:

  • -

    Diensten van Algemeen Economisch Belang (hierna: DAEB) hun bestaansrecht ontlenen aan de artikelen 14 en 106, tweede lid van het VWEU

  • -

    Om gebruik te kunnen maken van de bijzondere positie die een DAEB inneemt binnen de Europese staatssteunregelgeving, moet daarvoor een onderneming specifiek met het beheer van een DAEB worden belast;

  • -

    Het wenselijk is dat het monumentale kerkgebouw de Sint Jan, gelegen aan de Markt 2 te Roosendaal wordt herontwikkeld, zodat deze voor huisvesting van culturele en sociaal-maatschappelijke activiteiten opengesteld en geëxploiteerd kan worden;

  • -

    Het wenselijk is om deze diensten aan de Stichting St. Jan Roosendaal toe te vertrouwen, omdat daarmee wordt voldaan aan algemene behoeften van de Roosendaalse burgers en bezoekers en met het aanbieden van deze diensten een relevant maatschappelijk doel wordt gediend;

  • -

    Wij als uitgangspunt hanteren dat er door de stichting continuïteit en zekerheid in dienstverlening wordt geboden;

  • -

    De gemeente garant staat voor de door de Stichting St. Jan Roosendaal aangegane financiering bij de financiële instelling, omdat zonder deze garantstelling door de Stichting St. Jan Roosendaal geen financiering voor de herontwikkeling verkregen kan worden.

BESLUITEN

vast te stellen het Aanwijzingsbesluit dienst van algemeen economisch belang (DAEB) Stichting St. Jan Roosendaal

Artikel I Aanwijzing als DAEB

Aan te wijzen als Diensten van Algemeen Economisch Belang de volgende diensten van de Stichting St. Jan Roosendaal:

  • -

    beheer, verhuur en anderszins in gebruik geven van maatschappelijk vastgoed, tevens erfgoed;

  • -

    uitvoering van sociaal-maatschappelijke en culturele activiteiten.

Artikel II Aard en duur van de openbare dienstverplichtingen

De kerk de Sint Jan zal primair een sociaal-maatschappelijke en culturele functie hebben en zal grotendeels dienen voor de huisvesting van lokale maatschappelijke organisaties, verenigingen en kunstenaars.

De diensten die aangeboden worden door Stichting St. Jan Roosendaal zijn van algemeen belang voor de inwoners van Roosendaal en bezoekers. Het erfgoed wordt door multifunctioneel gebruik weer toegankelijk gemaakt voor hoofdzakelijk lokale gebruikers en bezoekers.

De activiteiten (waaronder ook verhuur van maatschappelijk vastgoed tegen betaalbare prijzen voor de culturele en sociaal-maatschappelijke doelgroep) die de Stichting St. Jan Roosendaal in de kerk aanbiedt, worden niet aangeboden door de markt, onder de door de gemeente gewenste voorwaarden. De Stichting St. Jan Roosendaal biedt lokale organisaties, verenigingen en kunstenaars de mogelijkheid op een betaalbare wijze gebruik te maken van het vastgoed. Zonder de garantstelling van de gemeente voor de aan te trekken financiering door de Stichting St. Jan Roosendaal voor de herontwikkeling met een aflossingsperiode van 40 jaar zou het niet mogelijk zijn een monumentaal kerkgebouw met een culturele en sociaal-maatschappelijke functie in Roosendaal te herontwikkelen en in stand te houden, althans niet op een voor de gemeente acceptabele wijze. De looptijd van de aanwijzing als DAEB is gelijk aan de periode van garantstelling, te weten maximaal 40 jaar, hiermee uiterlijk eindigend op 23 juli 2061.

Artikel III Betrokken ondernemingen en het betrokken grondgebied

De betrokken onderneming is de Stichting St. Jan Roosendaal, ingeschreven in het Handelsregister met KvK nr 83272925 die diensten aanbiedt op het grondgebied van Roosendaal. Het is niet uitgesloten dat organisaties, verenigingen en kunstenaars c.q. bezoekers buiten Roosendaal en uit België gebruik zullen maken van de diensten van Stichting St. Jan Roosendaal.

Artikel IV Aard van de uitsluitende of bijzondere rechten die de ondernemingen zijn toegekend

Geen.

Artikel V De parameters voor de berekening, de controle en de herziening van de compensatie

Zie het garantstellingsbesluit voor de Stichting St. Jan Roosendaal en Beleidsregels gemeentegaranties en geldleningen gemeente Roosendaal (bijlage).

Artikel VI De regelingen om overcompensatie te vermijden en terug te betalen

Overcompensatie wordt voorkomen door te werken met een garantstellingsbesluit op basis van de Beleidsregels gemeentegaranties en geldleningen gemeente Roosendaal.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal zal de dienstverlening en de financiële verantwoording regelmatig (laten) controleren, ten minste om de drie jaar gedurende de periode welke de Stichting de Sint Jan Roosendaal met de in dit besluit genoemde diensten van algemeen economisch belang is belast en aan het einde van die periode.

Artikel VI Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de derde dag na bekendmaking in het Gemeenteblad.

Ondertekening

Aldus besloten door burgemeester en wethouders van Roosendaal op 25 mei 2021,

de secretaris, de burgemeester,

Bezwaar

Rechtstreeks belanghebbenden, die het met dit besluit niet eens zijn, kunnen schriftelijk bezwaar maken binnen zes weken na de bekendmaking van dit besluit (zie bijlage 1).

Bijlage 1: Bezwaar maken

Hoe maakt u bezwaar?

U kunt bezwaar maken als u het niet eens bent met ons besluit. Zorgt u dat u binnen zes weken na de datum van ons besluit bezwaar maakt? Anders kunnen wij uw bezwaar niet meer behandelen. Hieronder leest u hoe u bezwaar kunt maken.

1. Digitaal

U kunt uw bezwaar digitaal indienen. U gaat hiervoor naar www.roosendaal.nl/bezwaar-en-beroep. Hier vult u het bezwaarschrift stap voor stap in. Heeft u uw bezwaar ingediend? Dan kunt u online zien hoe ver wij zijn met het behandelen van uw bezwaar. Let op: u kunt geen bezwaarschrift opsturen via e-mail.

2. Op papier

U kunt uw bezwaarschrift ook op papier bij ons inleveren. Dan kunt u alleen niet volgen hoe ver wij zijn met het behandelen van uw bezwaarschrift. Wat u minimaal in uw bezwaarschrift moet zetten, vindt u op www.roosendaal.nl/bezwaar-en-beroep. Of bel met een medewerker bezwaar en beroep via telefoonnummer 140165.

U stuurt uw bezwaarschrift via de post naar: Postbus 5000 4700 KA Roosendaal.

U kunt het bezwaarschrift ook bij de receptie van het Stadskantoor inleveren: Vincentiusstraat 7 te Roosendaal.

U kunt de rechter vragen om voorlopig te oordelen

Zolang u nog geen beslissing heeft gekregen op uw bezwaar blijft ons besluit bijna altijd geldig. Wilt u dit niet en is er spoed? Dan kunt u aan de rechter vragen om voorlopig te oordelen over ons besluit. Dit heet een voorlopige voorziening. Meer informatie vindt u op: www.rechtspraak.nl. Klik hiervoor op > Uw situatie > Een rechtszaak starten > Voorlopig oordeel bij spoed.

Aanvragen

U kunt de voorlopige voorziening op twee manieren aanvragen:

  • 1.

    Digitaal via www.rechtspraak.nl. U gaat naar > Uw situatie > Een rechtszaak starten > Voorlopig oordeel bij spoed > Verzoek indienen > Rechtbanken;

  • 2.

    U stuurt een brief naar: De voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Postbus 90006, 4800 PA Breda.

Kosten

U betaalt zelf de kosten voor het aanvragen van een voorlopige voorziening. Op www.rechtspraak.nl leest u wat u betaalt. Klik hiervoor op > Uw situatie > Griffierecht berekenen > Bestuursrecht.

Heeft u nog vragen?

Wilt u meer weten over de het maken van bezwaar? Kijk dan op www.roosendaal.nl/bezwaar-en-beroep. Of neem contact op met een medewerker van het cluster bezwaar & beroep. U kunt bellen naar telefoonnummer 140165 of mailen naar administratiebezwaarenberoep@roosendaal.nl. Wij helpen u graag verder.