Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening Zaanstad 2020

Geldend van 15-07-2021 t/m 05-09-2024

Intitulé

Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening Zaanstad 2020

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zaanstad,

Gelet op artikel 3 lid 1, 2 en 3; artikel 5; artikel 7, artikel 8 lid 3; artikel 9, artikel 10; artikel 12 en artikel 13 lid 1 van de Afvalstoffenverordening Zaanstad 2020;

overwegende dat het in het belang van een doelmatige verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen wenselijk is nadere regels te stellen omtrent de dagen, tijden, plaatsen en wijze waarop afvalstoffen kunnen worden overgedragen of ter inzameling aangeboden aan de bij dit besluit aan te wijzen inzameldienst/verlenen alleenrecht en andere inzamelaars, als bedoeld in de Afvalstoffenverordening Zaanstad 2020;

B E S L U I T:

I. In te trekken het Uitvoeringsbesluit Afvalstoffen Zaanstad 2016

II. Vast te stellen het volgende Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening Zaanstad 2020.

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In dit uitvoeringsbesluit wordt verstaan dan wel mede verstaan:

verordening: Afvalstoffenverordening Zaanstad 2020;

  • a.

    Inzamelen: de activiteiten gericht op het ophalen en innemen van afvalstoffen die binnen de gemeente ter inzameling worden aangeboden en het feitelijk ophalen en innemen daarvan;

  • b.

    Inzamelmiddel: een voor de inzameling van afvalstoffen bestemd hulp- of bewaarmiddel, bijvoorbeeld een huisvuilzak, minicontainer ten behoeve van één huishouden, rolcontainer ten behoeven van meerdere huishoudens;

  • c.

    Inzamelvoorziening: een voor de inzameling van afvalstoffen bestemd(e) bewaarmiddel of -plaats, bijvoorbeeld een verzamelcontainer, wijkcontainer ten behoeve van meerdere huishoudens.

  • d.

    Buitengebied: is een gebied in de gemeente waar de stedelijke verdichting zo laag is dat de loopafstand tot een inzamelvoorziening onredelijk groot wordt (>500 meter).

Artikel 2. Verlening alleenrecht en aanwijzing inzamelende instanties (afvalstoffenverordening artikel 3, lid 1, 2 en 3)

  • 1.

    Het college verleent een alleenrecht als bedoeld in artikel 2.24 onder a Aanbestedingswet 2012 voor de inzameling, het beheer en de verwerking van binnen de gemeente vrijkomende huishoudelijke afvalstoffen, zoals bedoeld in artikel 1.1, eerste lid Wet milieubeheer, alsmede voor gladheidbestrijding aan de naamloze vennootschap N.V. Huisvuilcentrale Noord-Holland ('HVC').

  • 2.

    Als inzamelaar op grond van artikel 3, tweede lid, van de verordening worden aangewezen:

    • a.

      met ingang van 1 september 2020 de gemeentelijke organisatie (Wijkbeheer en Onderhoud) aan huis van grof huishoudelijk afval, afgedankte elektrische en elektronische apparatuur en snoeiafval (2019/26571 en 2020/13674).

    • b.

      Herbruikbaar grof huishoudelijk afval (achter de voordeur): Kringloopbedrijf Het Goed BV en Noppes Zaanstreek- Waterland. De aanwijzing voor de het inzamelen van Herbruikbare producten/afval wordt door de directeur Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente Zaanstad gewijzigd dan wel verlengd.

    • c.

      Textiel: Wieland Textils B.V. conform de afspraken overeengekomen in de concessieovereenkomst ‘Inzameling, communicatie voor-en-na-sorteren textiel 28 juni 2017’, voor de duur van 5 jaar tot en met 30 juni 2022. De aanwijzing voor het inzamelen van Textiel wordt door de directeur Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente Zaanstad gewijzigd dan wel verlengd (B&W 2016/243458 en 2016/252937).

    • d.

      Oud papier en karton: verenigingen en instellingen met een maatschappelijk karakter die zijn opgenomen in de bijlage bij dit besluit. Bij het opnemen in de bijlage wordt rekening gehouden met het aantal verenigingen en instellingen en worden voorwaarden gesteld;

      • 1.

        de verwachte minimale omvang van 15.000 kg/per jaar,

      • 2.

        een leveringsovereenkomst tussen de vereniging en instelling met een erkende inzamelaar van oud papier en karton, zoals de in artikel 2, lid 1 aangewezen inzamelaar,

      • 3.

        een verplichting om jaarlijkse opgave te doen aan de gemeente van de ingezamelde hoeveelheid.

    • e.

      Frituurvet: verenigingen en instellingen met een maatschappelijk karakter die zijn opgenomen in de bijlage bij dit besluit. Bij het opnemen in de bijlage wordt rekening gehouden met;

      • 1.

        het aangaan van een overeenkomst met een landelijk erkende verwerker van Frituurvet,

      • 2.

        een verplichting om jaarlijkse opgave te doen aan de gemeente van de ingezamelde hoeveelheid.

    • f.

      Klein chemisch afval: de bedrijven die deelnemen aan het Detailhandel Inzamel Systeem (DIS).

  • 3.

    De bijlage genoemd in artikel 2, sub d en e wordt door de directeur Stedelijke Ontwikkeling periodiek gewijzigd en bekendgemaakt. Het college kan nadere voorwaarden stellen bij het opnemen in de bijlage zoals genoemd in lid 2, sub d en e.

Artikel 3. Aanwijzing van inzamelplaats (Afvalstoffenverordening artikel 5)

Als inzamelplaats voor huishoudelijke afvalstoffen, met inbegrip van grof huishoudelijk afval, worden aangewezen: afvalbrengstation Zaandam Symon Spiersweg 7 1506 RZ Zaandam en afvalbrengstation Molletjesveer, Westknollendam 121A 1525 PT West-Knollendam.

Artikel 4 omschrijving bestanddelen van huishoudelijke afvalstoffen (Afvalstoffenverordening 7 ,lid 3)

  • a.

    bioafval; groente-, fruit- en tuinafval inclusief etensresten; dat deel van de huishoudelijke afvalstoffen dat van organische oorsprong is en beperkt is van omvang, niet zijnde: grond, graszoden, mest van hobbydieren (o.a. paarden, duiven), plantenpotten, (afkorting: gft-e).

  • b.

    papier; incl. karton, huishoudelijk oud papier en karton dat droog en schoon is en niet vervuild met andere bestanddelen, niet zijnde: behang en vinyl, kassabonnen, drinkpakken (melk, sap), geplastificeerd papier, sanitair papier (o.a papieren zakdoekjes, toiletpapier, servetten en luiers), verontreinigd papier (o.a. pizzadozen), ordners en ringbanden met metaal (afkorting: opk, Eural 200101).

  • c.

    metaal; zowel ferro als non-ferro metalen.

  • d.

    kunststof; plasticverpakkingen-, metalen verpakkingen (blik), en drankenkartons, niet zijnde: harde kunststoffen, speelgoed, grote stukken plastic (o.a. landbouwzeil, partytent) (afkorting: pbd)

  • e.

    glas; op kleur gescheiden eenmalige glasverpakkingen zoals flessen (zonder kurken), potten en andere glazen verpakkingen, niet zijnde: vlakglas, glaskeramiek, gloei- en spaarlampen, TL-lampen, nagellakflesjes, stenen kruiken, porselein, kristal, spiegels.

  • f.

    textiel; kleding (ook versleten en kapotte kleding), alle soorten schoenen, beddengoed, tassen en accessoires, gordijnen, petten en hoeden, huishoudelijk textiel, knuffels, niet zijnde: sterk vervuild textiel (bijvoorbeeld met olie of verf) en dekbedden en kussens (Eural 20 01 10 en 20 01 11).

  • g.

    gevaarlijke afvalstoffen; o.a. afgewerkte olie, en de stoffen genoemd in bijlage F5 van het Landelijk afvalplan 3 (LAP3), aangeduid met ga, voor zover deze afvalstoffen afkomstig zijn uit particuliere huishoudens.

  • h.

    afgedankte elektrische en elektronische apparatuur; de producten zoals genoemd in de ‘Regeling beheer elektrische en elektronische apparatuur’ afkomstig uit particuliere huishoudens (afkorting aeea)

  • i.

    (klein) huishoudelijk restafval; afval afkomstig uit particuliere huishoudens, dat overblijft na scheiding in andere bestanddelen genoemd in artikel 7 van de verordening.

  • j.

    herbruikbaar grof huishoudelijk afval; huishoudelijk afvalstoffen afkomstig uit particuliere huishoudens, dat door kringloopbedrijven wordt verkocht.

  • k.

    herbruikbare producten; huishoudelijk afvalstoffen afkomstig uit particuliere huishoudens dat herbruikbaar is en via een inzamelvoorziening op wijkniveau wordt ingezameld.

  • l.

    grof huishoudelijk restafval; alles wat zich niet aard- en nagelvast in en om een woning bevindt en te groot of te zwaar is om op dezelfde wijze als het huishoudelijke restafval in een inzamelmiddel of inzamelvoorziening ter inzameling te worden aangeboden.

  • m.

    bouw- en sloopafval; harde steenachtige materialen (puin, gastbeton, dakpannen, serviesgoed, sloophout en isolatiemateriaal).

  • n.

    grof tuinafval; plantaardige of organische afvalstoffen door aard, samenstelling en omvang geen gft-e, en vrijkomend bij de aanleg het onderhoud of verwijderen van particulier groen ( grof loofafval, snoeihout), niet zijnde: bielzen, tuinhek- en schuttingsmateriaal.

  • o.

    verduurzaamd hout; hout dat is geïmpregneerd, te herkennen aan groene of bruine kleur (o.a. bielzen of tuinhout).

  • p.

    asbest en asbesthoudende afval; huishoudelijke afvalstoffen waarin zich asbest bevindt.

  • q.

    spijsolie en-vetten; vloeibaar frituurvet, vast frituurvet, frituurolie, plantaardige olie, jus en restjes bakolie (Eural 200120).

  • r.

    klein chemisch afval: huishoudelijke afvalstoffen zoals vermeld op de KCA-lijst van het ministerie van VROM (afkorting: kca).

  • s.

    Matrassen.

Artikel 5. Bestanddelen van huishoudelijke afvalstoffen, frequentie, en locaties van inzameling bij/nabij elk perceel (afvalstoffenverordening artikel 7).

Vervallen.

Artikel 6 Gescheiden aanbieding, uitzondering (afvalstoffenverordening 8, lid 2)

  • 1.

    In het belang van een doelmatig beheer van huishoudelijke afvalstoffen worden de personen die woonachtig zijn in de hoogbouwwoningen vrijgesteld van het gescheiden aanbieden van: pbd , gft-e en opk. Deze vrijstelling is alleen van toepassing als de inzamelaar genoemd in artikel 2 lid 1 geen adequate inzamelmiddel of voorziening bij (hoogbouw)woningen heeft aangebracht.

  • 2.

    Het bovenstaande lid is tevens van toepassing op personen woonachtig in: Zuiddijk (nr 6 t/m 400), Vinkenstraat, Stationsstraat (deels), Zaanse Schans (Kalveringdijk, deels). Deze vrijstelling is alleen van toepassing als de inzamelaar genoemd in artikel 2 lid 1 geen adequate inzamelmiddel of voorziening bij woningen heeft aangebracht.

Artikel 7 Dagen en tijden voor aanbieden van bestanddelen van huishoudelijke afvalstoffen (Afvalstoffenverordening artikel 9)

  • 1.

    De tijden en dagen voor het ter inzameling aanbieden van bestanddelen; groente, fruit- en tuinafval, kunststof verpakkingsmateriaal, metalen verpakkingen en drankkartons , oud papier en karton staan vermeld in de digitale afvalkalander die de inzamelaar, genoemd in artikel 2 lid 1 bekendmaakt.

  • 2.

    Deze kalender kan slechts in overleg met en na schriftelijke goedkeuring van de gemeente worden bekendgemaakt.

  • 3.

    De inzamelmiddelen dienen te worden aangeboden op de in de afvalkalender genoemde dagen en tijden.

  • 4.

    Inzamelmiddelen, mogen de avond voor de vastgestelde inzameldag vanaf 20.00 uur op de juiste wijze worden aangeboden.

  • 5.

    De inzamelmiddelen dienen zo spoedig mogelijk na lediging door de inzameldienst, doch uiterlijk voor 20.00 uur van het einde van de vastgestelde inzameldag, van de weg te zijn verwijderd door de gebruiker.

  • 6.

    Grof huishoudelijk restafval, grof tuinafval en grote afgedankte elektrische en elektronische apparatuur dienen op afroep te worden aangeboden voor inzameling. Deze bestanddelen mogen slechts worden aangeboden op de dag en tijden die zijn afgesproken met de inzamelaar genoemd in artikel 2 lid 2, onder a van dit besluit.

  • 7.

    In verband met geluidhinder mag het deponeren van glas in de verzamelcontainers alleen tussen 7.00 en 20.00 uur plaatsvinden.

  • 8.

    Als het voor de inzameldienst door werkzaamheden niet mogelijk is om de normale aanbiedplaatsen te bereiken, dan zal door-of vanwege de gemeente in overleg met de inzameldienst voor de duur van de werkzaamheden tijdelijke aanbiedplaatsen worden aangewezen en bekendgemaakt door middel van een bewonersbrief.

Artikel 8 Aanwijzen inzamelmiddel en – voorziening (Afvalstoffenverordening artikel 10)

Op grond van artikel 10, eerste lid van de afvalstoffenverordening worden per bestanddeel van huishoudelijke afvalstoffen de volgende van gemeentewegen verstrekte inzamelmiddelen en inzamelvoorzieningen aangewezen;

  • 1.

    Voor het huis-aan-huis inzamelen van kunststofverpakkingsmateriaal, metalen verpakkingen en drankenkartons een van gemeentewegen verstrekte grijze minicontainer van 140 of 240 liter met oranje deksel of voorzien van een pbd-sticker, voor de gebruikers van percelen;

  • 2.

    Voor het huis-aan-huis inzamelen van groente-fruit- en tuinafval, inclusief etensresten, een van gemeentewegen verstrekte minicontainer van 140 of 240 liter met groene deksel of voorzien van gft-sticker, voor de gebruikers van percelen.

  • 3.

    Voor het huis-aan-huis inzamelen van oud papier en karton een van gemeentewegen verstrekte minicontainer van 140 of 240 liter met blauwe deksel of voorzien van papiersticker, voor de gebruikers van percelen.

  • 4.

    Voor het huis-aan-huis inzamelen van huishoudelijk restafval of een ander nader te bepalen bestanddeel, een van gemeentewegen verstrekt inzamelmiddel (vuilniszak).

  • 5.

    Voor het inzamelen van (klein) huishoudelijk restafval, textiel, oud papier en karton, kunststofverpakkingsmateriaal, metalen verpakkingen en drankenkartons, glas, herbruikbare (afval) producten en groente-fruit- en tuinafval, inclusief etensresten:

    • a.

      de in afstand meest dichtbij geplaatste inzamelvoorziening (b.v. OAC’s) bestemd voor deze bestanddelen van huishoudelijke afvalstoffen voor de gebruikers van een aantal percelen;

    • b.

      de inzamelvoorziening waarvoor aan de gebruikers van een perceel een sleutel of pasje is verstrekt;

  • 6.

    Voor het inzamelen van alle bestanddelen genoemd in artikel 7 van de verordening, met uitzondering van huishoudelijke restafval, de afvalbrengstations welke zijn bedoeld voor het in ontvangst nemen van uit Zaanstad afkomstige huishoudelijke afvalstoffen (art 3).

Artikel 9 Aanwijzingen, plaats, de wijze van aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen (afvalstoffenverordening 10)

  • 1.

    Krachtens artikel 10, lid 2 van de verordening stelt het college de volgende regels vast voor het gebruik van de door of namens de gemeente verstrekte inzamelmiddelen en voorzieningen:

    • a.

      het beheer van de minicontainer die in bruikleen zijn verstrekt door of namens de gemeente, berust bij de inzameldienst;

    • b.

      de inzameldienst is bevoegd om de minicontainer te voorzien van een sticker of chip waarop staat vermeld: een barcode, de afvalstroom waarvoor de container is bestemd, het volume van de container, een postcode, een plaatsnaam, een straatnaam of een huisnummer;

    • c.

      de door of namens de gemeente verstrekte minicontainers behoren bij de woning;

    • d.

      de gebruiker van een perceel dient zich tot de klantenservice van de inzameldienst te wenden bij verdwijning, vermissing of beschadiging van een door of namens de gemeente te verstrekken minicontainer.

    • e.

      de minicontainers blijven eigendom van de verstrekker en worden bij normale slijtage voor haar rekening technisch onderhouden;

    • f.

      de gebruiker is verantwoordelijk voor het gebruik en het onderhoud van de in bruikleen ontvangen minicontainers als ware deze zijn eigendom;

    • g.

      de gebruiker is verplicht de minicontainers en inzamelvoorzieningen zodanig te gebruiken dat deze geen overlast voor derden veroorzaken;

    • h.

      de verstrekte minicontainers voor kunststof, papier- en gft-afval mogen alleen worden gereinigd met water;

    • i.

      het ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen in minicontainers dient ordelijk te geschieden door plaatsing van de containers op een inzamel-of clusterplaats, bij gebreke daarvan het voetpad, zo dicht mogelijk bij de rijweg, of, bij het ontbreken van een voetpad, aan de kant van de openbare weg, zodanig dat het voetgangers- en overige verkeer niet wordt gehinderd of in de doorgang wordt belemmerd en gevaar of schade wordt voorkomen en waarbij aanwijzingen van de inzameldienst dienen te worden opgevolgd;

    • j.

      minicontainers dienen goed gesloten te zijn en inzamelingvoorzieningen moeten na gebruik goed gesloten worden;

    • k.

      de aangewezen inzamelmiddel dient gebruikt te worden conform het gestelde in artikel 8 van dit besluit;

    • l.

      uit de minicontainers en de inzamelvoorzieningen mogen geen huishoudelijk afvalstoffen steken;

    • m.

      afvalstoffen welke ten onrechte of op een onjuiste wijze zijn aangeboden en welke na inzameling daardoor in de minicontainer zijn achtergebleven, dienen onverwijld door de aanbieder uit de minicontainer te worden verwijderd;

    • n.

      de aangeboden minicontainer mag in zijn totaliteit niet zwaarder zijn dan 50 kilogram;

    • o.

      de navolgende gebied en/of perceel aan te wijzen waar het huishoudelijk restafval in vuilniszakken dient te worden aangeboden; Zuiddijk (nr 6 t/m 400), Vinkenstraat, Stationsstraat (deels), Zaanse Schans (Kalveringdijk, deels). Deze aanwijzing vervalt zodra er inzamelvoorzieningen zijn geplaatst;

    • p.

      indien door de inzameldienst vuilniszakken zijn verstrekt is uitsluitend het gebruik van deze vuilniszakken toegestaan;

    • q.

      het gebruik van vuilniszakken is niet toegestaan indien ten behoeve van een gebruiker van een perceel een ander inzamelmiddel is verstrekt of een inzamelvoorziening is toegewezen;

    • r.

      het gewicht van de hoeveelheid afvalstoffen die ter inzameling worden aangeboden in een huisvuilzak mag niet zwaarder zijn dan 7 kilogram en er mogen per perceel maximaal 20 huisvuilzakken per maand worden aangeboden.

  • 2.

    Krachtens artikel 10, lid 2 van de verordening stelt het college de volgende regels vast over plaats en wijze van aanbieden van bestanddelen van huishoudelijke afvalstoffen:

    • a.

      de afvalbrengstations artikel 3 worden aangewezen als inzamelplaats waar alle afvalstoffen zoals vermeld in artikel 7 lid 2 van de verordening, kunnen worden achtergelaten, behalve huishoudelijk restafval;

    • b.

      op de afvalbrengstations zijn de acceptatievoorwaarden van de inzameldienst van toepassing;

    • c.

      de ontdoener van afvalstoffen moet zich bij of op een afvalbrengstation kunnen legitimeren;

    • d.

      de inzameling van grof huishoudelijk afval, grof tuinafval en grote elektrische en elektronische apparaten vindt op afspraak plaats. Voor de inzameling van grof tuinafval geldt dat deze afspraken gemaakt kunnen worden in het voorjaar en najaar zoals bekendgemaakt via de website van de gemeente.

    • e.

      het grof huishoudelijk afval dient op de afgesproken dag en tijd uur op een voor het inzamelmaterieel goed bereikbare plaats in de openbare ruimte bij de woning klaar te staan;

    • f.

      grof huishoudelijk afval of grof tuinafval mag bij het overdragen of het aanbieden geen groter volume hebben dan 1,5 m3;

    • g.

      kleinere stukken grof huishoudelijk afval of grof tuinafval moeten zoveel mogelijk in één of meer bundels samengedrukt en –gebonden worden overgedragen of aangeboden waarbij een bundel niet langer mag zijn dan 2 meter, niet breder dan 0,25 meter en niet zwaarder dan 23 kilogram. Langer materiaal dient te worden verkleind of apart naar de milieustraat te worden gebracht.

    • h.

      grote elektrische en elektronische apparaten; van koel- en vriesapparatuur mogen de leidingen van het koelsysteem niet worden beschadigd en mag de koelvloeistof niet tevoren worden afgetapt. De lampen van zonnebanken moeten verwijderd zijn en apart aangeboden worden op de milieustraten. De apparatuur dient leeg en schoon te worden aangeboden.

    • i.

      (grof) huishoudelijk restafval dient in hanteerbare eenheden te worden aangeboden, zoveel mogelijk gebundeld of verpakt in zakken, behoudens meubilair.

    • j.

      Herbruikbaar grof huishoudelijk afval dient aangeboden te worden in hanteerbare eenheden in overleg met de aangewezen inzamelaar.

    • k.

      gevaarlijke afvalstoffen, verduurzaamd hout, asbest en asbesthoudend afval en klein chemisch afval dienen ingeleverd te worden op de afvalbrengstations en mogen om veiligheidsredenen niet aan de openbare weg worden aangeboden.

    • l.

      de onder k genoemde bestanddelen mogen zonder inzamelmiddel worden aangeboden, maar dienen wel gescheiden en adequaat verpakt te worden aangeboden. Voor asbest of asbesthoudende materialen geldt dat zij conform geldende wet-en-regelingen worden aangeboden: luchtdicht verpakt in doorzichtig plastic van 0.2 mm, verpakking dubbel gesloten, dichtgeplakt met tape, verdeeld in handzame pakketten, de hoeveelheid van 33 m3 niet overschrijdend.

    • m.

      voor het zonder inzamelmiddel aanbieden van huishoudelijk afvalstoffen, niet zijnde de onder k genoemde afvalstoffen, geldt dat:

      • I.

        het verboden is deze ter inzameling op de openbare weg aan te bieden zonder afspraak met de inzameldienst of andere inzamelaar, met uitzondering van daartoe op de digitale afvalkalender aangegeven dagen.

      • II.

        deze op een voor de inzameldienst en het inzamelvoertuig bereikbare plaats voor de woning op de openbare weg geplaatst worden op een zodanige wijze dat de verkeersdeelnemers hierdoor niet worden gehinderd en er geen gerede kans bestaat op verwonding van personen of beschadiging van passerende voertuigen of andere zaken.

      • III.

        het verboden is deze aan te bieden in-of-op een afstand van minder dan 10 meter van een inzamelvoorziening die bestemd in voor de desbetreffende afvalstof.

Artikel 10 Inzameling bedrijfsafvalstoffen door inzameldienst (Afvalstoffenverordening artikel 11)

  • 1.

    In het belang van een de bescherming van het milieu kan de inzameldienst in het centrum van Zaanstad ook bedrijfsafval dat gelijkwaardig is aan huishoudelijk afvalstoffen, uit de kantoor-, winkel- en dienstensector inzamelen.

  • 2.

    In het belang van de bescherming van het milieu kan de inzameldienst ook bedrijfsafval inzamelen gelijkwaardig aan huishoudelijk afvalstoffen bij instellingen met een maatschappelijk karakter die een dienst van algemeen belang leveren en die in samenwerking met de inzameldienst aan educatie of voorlichting over afvalscheiding doen.

  • 3.

    De onder lid 1 genoemde bedrijven dienen in het bezit te zijn van een geldig contract met een andere inzamelaar van bedrijfsafvalstoffen, welke met de inzamelaar genoemd in artikel 2, lid 1 afspraken heeft gemaakt.

  • 4.

    Instellingen genoemd onder 2 dienen de verschuldigde kosten te voldoen op basis van een overeenkomst met de gemeente.

Artikel 11 Ter inzameling aanbieden van bedrijfsafvalstoffen in het centrum van Zaandam en bij instellingen van algemeen belang (Afvalstoffenverordening, artikel 13 lid 1)

  • 1.

    Het college wijst als inzamelmiddel- of voorziening voor het aanbieden van bedrijfsafvalstoffen uit kantoor- , winkel- en dienstensector van bedrijven in het centrum van Zaanstad aan: de in afstand meest dichtbij geplaatste inzamelvoorziening of de inzamelvoorziening waarvoor een bedrijf een sleutel of pasje is verstrekt, zodra deze voorzieningen zijn gerealiseerd.

  • 2.

    Het college wijst als inzamelmiddel- of voorziening voor instellingen genoemd in artikel 10 lid 2 aan het inzamelmiddel zoals deze door of namens de gemeente aan de instelling is verstrekt of de in afstand meest dichtbij geplaatste inzamelvoorziening of de inzamelvoorziening waarvoor aan de instelling een sleutel of pasje is versterkt.

  • 3.

    Het college stelt vast dat inzamelmiddelen, ten behoeve van andere bedrijfsafvalstoffen zoals glas/papier/plastic verpakkingsmaterialen KCA etc, niet op of aan de openbare weg geplaatst mogen worden, anders dan voor onmiddellijke overdracht aan de inzamelaar.

  • 4.

    Het legen van de inzamelvoorziening en het inzamelen van andere bedrijfsafvalstoffen in het centrum van Zaandam zoals papier, glas, plastic verpakkingsmaterialen mag alleen plaatsvinden tussen 06.00 en 12.00 uur.

  • 5.

    De voor de inzameling van de andere bedrijfsafvalstoffen zoals papier, glas, plastic verpakkingsmaterialen gebruikte inzamelmiddelen dienen na lediging onmiddellijk te worden teruggeplaatst in of op het perceel van de gebruiker overeenkomstig de daarvoor geldende regels.

  • 6.

    Lid 3 en 4 van dit artikel is tevens van toepassing op het aanbieden en inzamelen van bedrijfsafval van de kantoor-, winkel- en dienstensector totdat de voorzieningen zoals genoemd in lid 1 van dit artikel zijn gerealiseerd.

Artikel 12 Ter inzameling aanbieden van overige bedrijfsafvalstoffen (buiten het centrum van Zaandam/ instellingen van algemeen belang) (afvalstoffenverordening, artikel 13, lid 2)

  • 1.

    Het college stelt op grond van artikel 13, tweede lid van de verordening de volgende regels:

    • a.

      de inzamelmiddelen mogen niet op of aan de openbare weg geplaatst worden anders dan voor onmiddellijke overdracht aan de inzamelaar;

    • b.

      de gebruikte inzamelmiddelen (anders dan ondergrondse inzamelmiddelen) dienen na lediging onmiddellijk te worden teruggeplaatst in of op het perceel van de gebruiker overeenkomstig de daarvoor geldende regels.

Artikel 13 Citeerbepaling

Dit uitvoeringsbesluit wordt aangehaald als: Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening Zaanstad 2020

Artikel 14 Intrekking en Inwerkingtreding.

1. Het uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening 2016 wordt hierbij ingetrokken.

2. Dit uitvoeringsbesluit treedt in werking de dag na die waarop zij is bekendgemaakt.

Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders van Zaanstad op 06-07-2021.

De secretaris,

De burgemeester,

TOELICHTING UITVOERINGSBESLUIT AFVALSTOFFENVERORDENING ZAANSTAD 2020

Deze toelichting is een handleiding voor het gebruik van het model. Het gaat dus niet om een toelichting die tegelijk met het besluit vastgesteld en gepubliceerd wordt.

Algemene toelichting

In de Afvalstoffenverordening Zaanstad 2020 is ervoor gekozen om meer gedetailleerde regels en bepalingen, die aan veranderingen onderhevig kunnen zijn, in uitvoeringsbesluiten van het college op te nemen. Er zijn echter gemeenten die er uitdrukkelijk voor kiezen om dergelijke regels ook uitdrukkelijk bij verordening te regelen. Hierin zijn gemeenten volledig vrij. Beide varianten hebben hun voor- en nadelen. Zo zal een ‘basale” verordening bij wijziging niet iedere keer te hoeven worden vastgesteld door de raad. Aan de andere kant kan het regelen van deze onderwerpen in de verordening zelf duidelijker zijn en de handhaafbaarheid vergroten.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 2 Verlening alleenrecht en aanwijzing inzamelende instanties

Het college kan aan een inzameldienst een alleenrecht verlenen als bedoeld in artikel 2.24 onder a Aanbestedingswet 2012 voor de inzameling, het beheer en de verwerking van binnen de gemeente vrijkomende huishoudelijke afvalstoffen, zoals bedoeld in artikel 1.1, eerste lid Wet milieubeheer, alsmede voor gladheidbestrijding.

In lid 2 zijn de andere inzamelaars aangewezen. Het systeem van inzamelaars is de laatste jaren fijnmaziger geworden en ook nieuwe bestanddelen (grondstoffen) zijn interessant om in te laten zamelen door andere inzamelaars (zie bv. frituurvet). Gekozen is voor een uitvoerige beschrijving van deze inzamelaars en de voorwaarden die aan hun gesteld worden. Het model van generieke aanwijzing is verlaten; in de bijlage bij dit uitvoeringsbesluit worden individuele verenigingen en instellingen aangewezen. Deze bijlagen kan periodiek gewijzigd worden vastgesteld om hiermee in te spelen om wisselingen van instellingen. Om dit systeem flexibel te houden, wordt de directeur Stedelijke Ontwikkeling gemandateerd om deze bijlage te wijzigen en bekend te maken, in lijn met de incidentele mandatering van bijvoorbeeld textiel en herbruikbare producten; kringloopartikelen. Door het opnemen van voorwaarden wordt gestuurd op milieurendement en kwaliteit; de voorwaarden worden wel door het college vastgesteld.

Voor de figuur van vergunningen is niet gekozen omdat dit leidt tot een systeem van schaarse vergunningen; dit legt een onevenredige zware juridische en administratieve last op de schouders van zowel van inzamelaars als de gemeente. Afgezet tegen het te dienen doel; vergroting van de inzameling, is een simpelere systeem van aanwijzing door het bevoegd gezag van die instellingen die aan de voorwaarden voldoen, te verkiezen.

Artikel 3. Aanwijzing inzamelplaats

In dit artikel wordt voor de duidelijkheid de inzamelplaatsen binnen de gemeente voor alle bestanddelen, en ook grof huishoudelijk afval, aangewezen; de zgn. afvalbrengstations.

Artikel 4 Afzonderlijke inzameling

Met uitzondering van de stromen die wettelijk gescheiden ingezameld moeten worden is de gemeente vrij om te bepalen welke afvalstromen gescheiden worden ingezameld. Naast de wettelijke stromen, zijn de genoemde zijn de meest voorkomende en zijn gedefinieerd conform de omschrijving die de inzamelaar HVC, hiervan geeft en/of wordt verwezen naar de Eural code. Ook zijn de aantallen fracties uitgebreid o.a. frituurvet, matrassen.

Artikel 5. Bestanddelen van huishoudelijke afvalstoffen, frequentie en locaties van inzameling bij/nabij elk perceel.

In dit artikel staan de hoofdlijnen van het omgekeerde inzamelen op basis van het grondstoffenplan volledig uitgeschreven per fractie; gft.-e, pbd, opk en restafval. Zowel de frequentie wordt bepaald, en de locatie; bij een perceel (minicontainer) of nabij een perceel (bv OAC). Ook de uitzonderingen op de hoofdregel wordt vastgelegd; zoals in het buitengebied of bij hoogbouw waar wordt ingezameld met een (mini)container restafval wordt ingezameld; hierbij wordt meteen een frequentie van inzameling bepaald.

Artikel 6. Gescheiden aanbieding, uitzondering

Niet alle woningen in Zaanstad kunnen alle fracties scheiden aanbieden voor inzameling, dit geldt met name voor bewoners van hoogbouwwoningen. Maar, de landelijke doelstellingen en ook gemeentelijke inspanningen zijn er wel op gericht om zoveel mogelijk gescheiden aan te laten bieden. Waar dat al lukt, vervalt dan de uitzondering (zie de toevoeging in de tweede zin van lid 1). De uitzondering is met name echt bedoeld als uitzondering. Ook lid 2 is een uitzondering die geldt zolang als het nodig is.

Artikel 7. Dagen en tijden voor het ter inzameling aanbieden

Hier is gekozen voor een verwijzing naar de digitale afvalkalender die door de inzamelaar bekend wordt gemaakt op haar website. De dagen en tijden dienen altijd in overleg met de gemeente en goedkeuring van de gemeente te worden bekendgemaakt.

Artikel 8. Aanwijzen inzamelmiddel en - voorziening

Dit artikel definieert alle middelen waarin bestanddelen van huishoudelijke afvalstoffen in de gemeente worden ingezameld, alles conform de uitvoering van het Grondstoffenplan. Het feitelijk verstrekken: het uitreiken van een minicontainer/vuilniszak of het uitreiken van een toegangspasje van een OAC’s bepaalt dan welk middel of voorziening de bewoner(s) van een perceel dienen te gebruiken voor welk bestanddeel. In lid 6 worden ook de afvalbrengstations aangewezen als middel waar alle bestanddelen (behalve restafval) kan worden ingezameld.

Artikel 9. Aanwijzingen, plaats, de wijze van aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen.

Dit artikel legt de regels vast voor het gebruik van de ter beschikking getelde inzamelmiddelen alsmede de wijze van aanbieden. Opbouw van het artikel is dat in lid 1 eerst de regels voor het gebruik van de inzamelmiddelen; minicontainers, vuilniszakken, zijn uitgeschreven. Lid 2 ziet op de wijze van aanbieden van die bestanddelen die niet in een inzamelmiddel worden aangeboden maar bij het afvalbrengstation of als grof huishoudelijk restafval in de openbare ruimte.

Artikel 10 Inzameling bedrijfsafvalstoffen door de inzameldienst

In lid 1 bedrijven in het centrum mogen omwille van effectief gebruik van de openbare ruimte en vervoerslogistiek afvalstoffen gelijkwaardig aan huishoudelijk afval aanbieden in de beschikbare voorzieningen.

Lid 2. In Zaanstad worden scholen benaderd om een actief en aanschouwelijk lesprogramma over het belang van het scheiden van grondstoffen aan te bieden in het lespakket. Ten behoeve van kennisoverdracht mag de inzamelaar ook bedrijfsafvalstoffen gelijkwaardig aan huishoudelijke afvalstoffen inzamelen bij scholen. Het college moet hiertoe de scholen aanwijzen, maar dit dient te gebeuren zonder onderscheid te maken en door een algemeen belang te funderen. In lid 2 wordt dan ook een generieke omschrijving gegeven. Deze formulering heeft een ruimer karakter dan alleen scholen: “instellingen met een maatschappelijk karakter die een dienst van algemeen belang leveren en die samenwerken aan educatie of voorlichting over afvalscheiding”. Hierbij valt dus ook te denken aan wijkcentra die aan voorlichting willen doen. Levensbeschouwelijke instellingen zijn in deze zin geen instellingen die een algemeen belang leveren. Het onderscheid wordt scherp getrokken om het algemeen belang te funderen; tenslotte betreft het hier bedrijfsafval en niet restafval dat niet onder de zorgplicht van de gemeente valt.

Artikel 11. Ter inzameling aanbieden van bedrijfsafvalstoffen aan de inzameldienst

Bedrijven die krachtens artikel 11 van de verordening bedrijfsafvalstoffen aanbieden, dienen deze aan te bieden overeenkomstig de in de verordening en dit uitvoeringsbesluit gestelde regels. Ook hier spelen het zoveel mogelijk gescheiden aanbieden van de bestanddelen een rol.

Artikel 12. Ter inzameling aanbieden van overige bedrijfsafvalstoffen (buiten het centrum van Zaandam/instellingen van algemeen belang).

Het college kan ook regels stellen over aanbieden bedrijfsafvalstoffen die niet door inzameldienst worden ingezameld.

Bijlage Aangewezen inzamelaars ingevolge art 2, lid 2 onder d: Oud papier en karton.

Verenigingen en instellingen met een maatschappelijk karakter.

Gewijzigd op 15-07-2021 (datum inwerkingtreding uitvoeringsbesluit)

BAKEN HET

BASISSCHOOL WILLIBRORD

BERTRAND RUSSEL COLLEGE

Brouwer Scheepswerf

BSC CROMTIGERS

CBS De Saenparel

CBS TAMARINDE

Czaar Peter Handboogvereniging

De Kernschool

Dynamica XL VSO ( Nieuwendam )

GOUW DE

HANDBALVERENIGING

HANNIE SCHAFTSCHOOL

HERMAN GORTER (Dependance)

HERMAN GORTER OBS

HET DOK

Het Saens Harmonie-orkest

ICB De Toermalijn

ICBS DE PIRAMIDE

KOMEET DE O.B.S.

Korfbalvereniging ZKC '31

KV DE GEUZEN

KV Zaandam Zuid

KVZ Korfbalvereniging

LOOPPLANK DE C.B.S. ( archief klnr 2584 )

LTVZ TENNISVER.

Lycurgus Hygiea G.V. Krommenie

MICHAEL COLLEGE

O.B.S. 'T KOGERVELD

OBS AYUNDO

OBS De Dorpsakker

OBS DE JAGERSPLAS

OBS De Kroosduiker

OBS De Lindenboom

OBS DE MEI

OBS DE WATERMOLEN

OBS ET BUUT

OBS Het Eiland (Hoofdgebouw)

Ouderenvereniging De Bijenkorf

OVERHAAL, DE (DHR NOOM)

R.C.Z.

R.K. BASISSCHOOL PAUS JOANNESSCHOOL

REGENBOOG

RIETVINKSCHOOL DE /DO.

ROSMOLEN SCHOOL

RUIG, MEVR./DOOPSGEZ.GEM.

S.V. ODIZ FROGS

SCHEEPSWERF BROUWER

Theo Thijssenschool

Tijstroom Integraal Kindcentrum

V.V. ASSENDELFT

VOETBALVER. P.S.Z.

VUURVOGEL DE I.C.B.

VvE 9314 De Helling

VVE HET DOK

VVE VAN RAALTENPARK

Welzijnscommissie Oost-Dorsch

WESTERKIM SCHOOL, DE

WINDROOS DE O.B.S.

WNS QUO - VADIS

ZAANLANDS LYCEUM, HET

Zorgcentrum Het Mennistenerf

Bijlage bij Aangewezen inzamelaars ingevolge art 2, lid 2 onder e: Frituurvet

Verenigingen en instellingen met een maatschappelijk karakter.

Gewijzigd op 15-07-2021 (datum inwerkingtreding uitvoeringsbesluit)