Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR659562
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR659562/2
Regeling vervallen per 02-07-2024
Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oldenzaal houdende regels omtrent de bijzondere bijstand
Geldend van 27-10-2023 t/m 01-07-2024
Intitulé
Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oldenzaal houdende regels omtrent de bijzondere bijstandAlgemeen
De wijze waarop de verlening van bijstand voor bijzondere noodzakelijke bestaanskosten (kortweg: bijzondere bijstand) lokaal plaatsvindt, wordt in hoofdzaak door de gemeente zelf bepaald. De bijzondere bijstand heeft het karakter van een op de individuele omstandigheden afgestemde voorziening voor bijzondere bestaanskosten. Als er sprake is bijzondere omstandigheden waardoor iemand hogere kosten heeft dan waarin (een inkomen ter hoogte van) de algemene bijstand voorziet, kan bijzondere bijstand worden verleend.
De bijstand van deze kosten is niet genormeerd; de gemeente heeft de verantwoordelijkheid voor de beoordeling van de noodzaak en hoogte van de bijzondere bijstand. Daartoe moeten uitvoeringsregels worden vastgesteld.
Bij dit besluit hoort tevens een vergoedingenlijst waarvan de bedragen jaarlijks geactualiseerd worden.
Definitie bijzondere bijstand
De definitie van bijzondere bijstand is te vinden in artikel 5 sub d en artikel 35 Participatiewet:
De bijstand die wordt verstrekt voor de uit bijzondere omstandigheden voortvloeiende noodzakelijke kosten van het bestaan, die niet kunnen worden voldaan uit de bijstandsnorm, de Individuele inkomenstoeslag, de Individuele studietoeslag, het vermogen en het inkomen voor zover dit meer bedraagt dan de bijstandsnorm (draagkracht).
Het recht op bijzondere bijstand voor bepaalde kosten hangt dus af van de omstandigheden in het individuele geval en kan dan ook slechts van geval tot geval worden beoordeeld. Het kan hierbij om zeer diverse kostensoorten gaan. Uit vaste jurisprudentie volgt dat het recht op bijzondere bijstand niet naar kostensoort is begrensd.
Voorliggende voorziening
Ingevolge artikel 15 Participatiewet bestaat geen recht op bijstand voor zover een beroep kan worden gedaan op een voorliggende voorziening die, gezien haar aard en doel, wordt geacht voor de belanghebbende toereikend en passen te zijn. Het recht op bijstand strekt zich evenmin uit tot kosten die in de voorliggende voorziening als niet noodzakelijk worden aangemerkt.
Onder voorliggende voorziening wordt verstaan elke voorziening buiten de Participatiewet waarop aanspraak bestaat ter verwerving van middelen of ter bekostiging van specifieke uitgaven.
Hieruit volgt dat bijzondere bijstand kan worden verstrekt als een voorziening noodzakelijk is, maar een voorliggende voorziening toch geen vergoeding geeft (bijvoorbeeld om budgettaire reden).
Als de voorliggende voorziening de kosten echter als niet noodzakelijk beschouwt, dan bestaat er in principe ook geen recht op bijzondere bijstand.
Als een aanvraag bijzondere bijstand wordt afgewezen omdat de aanvrager een beroep kan doen op een voorliggende voorziening, dan dient vast te staan dat de aanvrager ook daadwerkelijk een beroep kan doen op deze voorliggende voorziening. Als de aanvrager bijvoorbeeld niet meer kan aanvragen bij de voorliggende voorziening omdat hij te laat is, dan kan de aanvraag niet worden afgewezen met de motivering dat hij een beroep kan doen op een voorliggende voorziening. Onderzocht moet dan worden of de aanvrager verwijtbaar heeft gehandeld en of de bijzondere bijstand daarom ook moet worden afgewezen. Daarnaast kan bezien worden of de bijzondere bijstand als lening verstrekt moet worden.
Doelgroep
Alle inwoners van Oldenzaal die op het moment van aanvraag een inkomen hebben waaruit de bijzondere noodzakelijke kosten niet kunnen worden voldaan, kunnen een aanvraag indienen.
Studenten behoren niet tot de doelgroep als het gaat om Individuele inkomenstoeslag en de collectieve ziektekostenverzekering.
Draagkracht
Onder draagkracht wordt verstaan dat gedeelte van het inkomen en/of vermogen dat een bepaalde grens te boven gaat. Men wordt in staat geacht met de draagkracht een gedeelte van de kosten zelf te voldoen. De vaststelling van de draagkracht vindt plaats met inachtneming van de volgende punten:
- •
het in aanmerking te nemen vermogen
Als het vermogen van de aanvrager lager is dan het vrij te laten vermogen ingevolge de Participatiewet, dan wordt dit vermogen niet in aanmerking genomen bij het vaststellen van de draagkracht. Er geldt een uitzondering voor de de kosten van woninginrichting. Als men aan de overige voorwaarden voldoet geldt hiervoor een vermogensvrijlating van twee keer de voor hen geldende bijstandsnorm (zie: onderdeel kostensoorten). Voor autobezit geldt een extra vrijlating van € 7.000, aangezien een auto tot die waarde als algemeen gebruikelijk wordt aangemerkt;
- •
er wordt rekening gehouden met het inkomen na beslag en WSNP waarover cliënt daadwerkelijk kan beschikken (CRvB). Dit geldt niet indien er een schuldregeling in het kader van een minnelijk traject is gesloten;
- •
het inkomen voor zover dit meer bedraagt dan 110% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm;
- •
ren eventueel verstrekte Individuele inkomenstoeslag wordt niet meegenomen bij de vaststelling van de draagkracht.
Draagkrachtperiode
De draagkracht wordt vastgesteld voor een jaar en gaat in op de eerste van de maand waarin bijzondere bijstand wordt aangevraagd. De draagkracht dient binnen het jaar te worden gebruikt. Als met terugwerkende kracht bijzondere bijstand wordt aangevraagd gaat de draagkracht in op de eerste van de maand waarin de kosten zijn gemaakt (dus ook met terugwerkende kracht).
Draagkrachtpercentage
Bij een inkomen tot 110% van de betreffende bijstandsnorm wordt geen draagkracht aanwezig geacht. Dat betekent dat de bijzondere kosten volledig met bijzondere bijstand kunnen worden vergoed. De betreffende bijstandsnorm wordt berekend met toepassing van het kostendelersprincipe (artikel 22a Participatiewet). Bedraagt het inkomen meer dan 110% van de bijstandsnorm, dan wordt de draagkracht vastgesteld op 25% van de inkomensoverschrijding. Dat houdt in dat 75% van het inkomen boven 110% van de betreffende bijstandsnorm wordt vrijgelaten. Dat betekent dat bij aanvragers van bijzondere bijstand, die over een inkomen anders dan bijstand beschikken, een beoordeling van de kostendelersnorm dient plaats te vinden, voordat de draagkracht kan worden vastgesteld. Voor de berekening van de draagkracht kan gebruik worden gemaakt van het berekeningsmodel (Bijlage 1).
Voor de kosten in verband met bewindvoering, mentorschap en/of curatele geldt een afwijkende berekening. Voor deze kosten geldt dat de draagkracht wordt berekend op basis van 100% van het inkomen boven 110% van de bijstandsnorm (Bijlage 2).
Draagkrachtberekening
Ten aanzien van de draagkrachtberekening zijn een aantal bijzonderheden te onderkennen:
- •
met ingang van 1 augustus 2018 is de aftrek buitengewone lasten komen te vervallen. Overweging daarbij is dat iedereen een beroep kan doen op een inkomensafhankelijke huurtoeslag, zodat er geen grond is om aan te nemen dat er buitengewone woonlasten zijn;
- •
beslag en WSNP leidt tot een lager besteedbaar bedrag, en dus een lagere draagkracht. Hieronder wordt verstaan alles wat onder een schuldtraject is vastgesteld, en niet de eigen afgesproken betalingsregelingen;
- •
inkomen waar beslag op ligt wordt daarom niet in aanmerking genomen bij de draagkrachtberekening;
- •
indien er sprake is van een WSNP-traject wordt de draagkracht berekend over de middelen waarover belanghebbende daadwerkelijk kan beschikken. Het gaat dan om het vrij te laten bedrag (vtlb), zijnde de beslagvrije voet en verhogingen op grond van het vtlb-rapport. Sinds 1 juli 2019 is in het Vtlb-rapport opgenomen dat de rechter-commissaris het vtlb kan verhogen in ver-band met kosten beschermingsbewind als de maatregel noodzakelijk wordt geacht voor een goed verloop van de regeling én als de schuldenaar aantoont dat geen gratis voorziening beschikbaar is en/of de aanvraag voor bijzondere bijstand is afgewezen;
- •
inhoudingen in het kader van een minnelijk schuldentraject leiden niet tot een lager beschikbaar inkomen. Vanuit het vrijwillige oogpunt wordt deze schuldregeling niet gelijkgesteld aan een wettelijk WSNP-traject;
- •
bijzondere bijstand voor de kosten van bewindvoering kan voor de duur van maximaal een jaar toegekend worden. Overige periodieke bijzondere bijstand kan voor een langere periode toegekend worden. Hiervoor geldt wel dat er jaarlijks een controle plaatsvindt ten aanzien van de draagkracht.
Drempelbedrag
Op grond van artikel 35, tweede lid Participatiewet kan de gemeente een drempelbedrag hanteren (in 2021 maximaal € 138). Bij de verlening van bijzondere bijstand wordt in de gemeente Oldenzaal geen drempelbedrag toegepast. Hierop geldt één uitzondering, namelijk kosten voor bewindvoering (zie vergoedingenlijst). Op het moment dat zich incidentele kosten voor bewindvoering voordoen (bijvoorbeeld intakekosten), dan zal het drempelbedrag eerst verrekend worden met deze incidentele kosten. Voor de periodieke kosten gaan we uit van een maandelijkse verrekening. Als zich geen incidentele kosten voordoen dan komen de gedeclareerde nota’s van de periodieke kosten pas voor bijstand in aanmerking indien en voor zover zij 1/12e deel van het drempelbedrag overschrijden. Bij voortijdige beëindiging wordt dit niet gecorrigeerd.
Aanvraagtermijn
Bijzondere bijstand moet zo snel mogelijk worden aangevraagd. Er moet altijd een bewijsstuk van de gemaakte kosten worden overgelegd.
Uitzonderingen op deze beleidslijn zijn de verlening van bijzondere bijstand voor incidentele kosten zoals verhuis- en inrichtingskosten en bewindvoering. Voor de verhuis- en inrichtingskosten zal klant wel vooraf een aanvraag in moet dienen. De reden hiervoor is dat het niet mogelijk is achteraf de noodzaak van deze kosten vast te stellen. Ten aanzien van bijzondere bijstand voor bewindvoering wordt bepaald dat er maximaal één maand met terugwerkende kracht toegekend kan worden.
Kostensoorten
De volgende kostensoorten kunnen voor bijzondere bijstand in aanmerking komen.
1. Woninginrichting
Als algemene regel geldt dat de kosten van woninginrichting dienen te worden voldaan uit de algemene bijstand (of een ander inkomen) door middel van reservering vooraf (sparen) of achteraf (lenen). Als dat niet mogelijk is kan voor de noodzakelijke kosten bijstand worden verstrekt op de volgende manieren:
- 1.
als borgstelling voor een bij de (Stads)bank af te sluiten lening;
- 2.
als leenbijstand;
- 3.
om niet.
Als het inkomen meer bedraagt dan de bijstandsnorm dient het meerinkomen evenals het aanwezige vermogen volledig te worden ingezet. Indien het aflossingsbedrag dat in de bijstandsnorm is begrepen (5%) alsmede het meerinkomen onvoldoende is om de aflossing te bekostigen, is bijzondere bijstand mogelijk ter hoogte van het verschil.
Ad.1 Borgstelling
In bepaalde situaties is de Stadsbank alleen bereid een lening te verstrekking indien de gemeente borg staat voor de te verstrekken lening. Dit geniet dan de voorkeur, omdat de Stadsbank ten opzichte van de Participatiewet een voorliggende voorziening is.
Ingevolge artikel 51 Participatiewet bestaat de mogelijkheid om aanvullende bijstand te verstrekken voor rente en aflossing van een lening bij de Stadsbank, indien de aflossingsverplichting, in verband met de hoogte van de lening, het maximale aflossingsbedrag (5% van de bijstandsnorm) te boven gaat.
Mede in verband met de hoge (rente)kosten die hieraan verbonden zijn, hanteert de gemeente Oldenzaal de volgende werkwijze:
-
De Stadsbank verstrekt een maximale lening ter hoogte van de aflossingscapaciteit over een periode van 3 jaar. Voor zover betrokkene noodzakelijk behoefte heeft aan een hoger bedrag, zal door de gemeente Oldenzaal een aanvullende bijstand tot dat noodzakelijke bedrag worden toegekend. De aanvullende bijstand wordt gedurende de eerste 3 jaren als leenbijstand verstrekt, waarbij de aflossing voorlopig op nihil wordt gesteld. Indien gedurende de looptijd van de lening de persoonlijke en/of financiële omstandigheden wijzigen, kan dat leiden tot het tussentijds opleggen van een aflossing t.b.v. de lening bij de gemeente Oldenzaal. Na afloop van de driejaarstermijn wordt bezien of de leenbijstand kan worden omgezet in bijstand om niet.
Er worden dus geen betalingen meer verstrekt voor rente en aflossing van de leningen bij de Stadsbank, zodat in voorkomende gevallen geen borgstelling meer nodig is. Bij voortijdige verhuizing naar een andere gemeente houdt zowel de Stadsbank als de gemeente Oldenzaal een vordering op
betrokkene.
Ad. 2 Leenbijstand
Bijzondere bijstand in de vorm van een geldlening (leenbijstand) is slechts mogelijk indien geen lening afgesloten kan worden bij de Stadsbank en de noodzaak vaststaat.
In de Handleiding Debiteuren is de aflossingsverplichting en –duur bepaald.
Ad. 3 Om niet
In bijzondere individuele situaties kan bijzondere bijstand om niet worden verleend. Maar pas als de eerder genoemde mogelijkheden ((Stads)bank, lening, leenbijstand) niet aan de orde zijn.
Hierop geldt tot 1 juli 2021 één uitzondering, namelijk de vervanging van noodzakelijke duurzame gebruiksgoederen (met name: wasmachine, koelkast, stofzuiger). In het Besluit Uitvoeringsregels Bijzondere Bijstand 2020 zijn hiervoor voorwaarden opgenomen waardoor bijstand om niet verstrekt kan worden. Met ingang van 1 juli 2021 is deze mogelijkheid komen te vervallen.
Aanvragen die vóór 1 juli 2021 zijn ingediend worden op grond van het Besluit Uitvoeringsregels
Bijzondere Bijstand 2020 afgehandeld.
Voor de hoogte van de vergoeding wordt verwezen naar de Vergoedingenlijst bijzondere bijstand. |
2. Medische kosten
In het kader van armoedebestrijding en het terugdringen van het niet-gebruik van bepaalde voorzieningen is bij zorgverzekeraar Menzis een collectieve aanvullende verzekering afgesloten voor alle Oldenzaalse minima met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm, het Garantpakket.
In het pakket van deze collectieve verzekering is een aantal kosten opgenomen die voorheen uit de bijzondere bijstand werden vergoed. Deze verzekering heeft het wenselijk gemaakt de verstrekkingen van de basisverzekering en de bijzondere bijstand af te stemmen. Het is daarom niet meer mogelijk om bijzondere bijstand te verstrekken voor (eigen bijdragen van) medische kosten die zijn opgenomen in het Garantpakket.
Ten aanzien van een voorliggende voorziening geldt ook dat de vergoedingen die onder de werksfeer van de Zorgverzekeringswet (Zvw), aanvullende pakketten zorgverzekering, Wet Langdurige Zorg (Wlz) en/of de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) vallen, als een passende en toerekende voorliggende voorzieningen (artikel 15 lid 1 PW) worden beschouwd. Dit betekent ingeval van medische kosten dat slechts bijstand voor deze kosten kan worden verstrekt ingeval iemand zich niet aanvullend kón verzekeren. Bijvoorbeeld omdat iemand een bestuursrechtelijke premie betaalt voor zijn basisverzekering en zich (vanwege de achterstand) niet aanvullend kan verzekeren. Indien vaststaat dat iemand zich niet kón verzekeren, dan wordt ten aanzien van de hoogte van de vergoeding aangesloten bij de maximale vergoeding volgens extraverzorgd2 van Menzis.
De inhoud van het Garantpakket wordt jaarlijks regionaal vastgesteld in overleg met Menzis. Voor de actuele vergoedingen wordt verwezen naar de Vergoedingenlijst.
Begrippen
Voorliggende voorziening
Bijzondere bijstand kan worden toegekend voor noodzakelijke kosten waarvoor geen toereikende voorliggende voorziening bestaat. In relatie tot het verstrekken van bijzondere bijstand voor medische kosten is de basisverzekering in het kader van de Zorgverzekeringswet de belangrijkste voorliggende voorziening. De kostensoorten die in de basisverzekering zijn opgenomen zijn kosten die zonder meer als noodzakelijk worden beschouwd. Een en ander impliceert dat medische kosten die niet in de
basisverzekering zijn opgenomen, strikt genomen niet als noodzakelijk worden beschouwd en niet voor bijzondere bijstand in aanmerking komen. Overigens is er op het terrein van de ziektekosten nog een aantal voorliggende voorzieningen zoals de Wlz en de Wmo.
Aanvullende verzekering
Naast de van overheidswege gecreëerde voorzieningen waar de burger een beroep op kan doen, heeft hij de mogelijkheid zich te verzekeren tegen het risico van (hoge) kosten. Het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering past hierin. Naast het begrip voorliggende voorziening kent de Participatiewet het begrip: ‘tekortschietend besef van verantwoordelijkheid'. De wetgever gaat ervan uit dat de burger van eigen verantwoordelijkheid blijk geeft, door zich te verzekeren tegen normaal gangbare risico's. Het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering en in dit geval het Garantpakket wordt gezien als een daad van genoegzaam besef. Als de klant daarin tekort schiet, heeft dit gevolgen voor het recht op bijzondere bijstand. Hierin wordt een onderscheid gemaakt tussen mensen die niet willen en mensen die niet kunnen afsluiten.
Bijzondere bijstand en de basisverzekering
De Participatiewet biedt de mogelijkheid bijzondere bijstand toe te kennen indien de voorliggende voorziening een bepaalde kostensoort niet volledig of maar voor een bepaalde periode vergoedt. De noodzaak van de verstrekking staat hierbij niet ter discussie, maar de overheid heeft, doorgaans om budgettaire redenen, ervoor gekozen de vergoeding te beperken. Er is dan sprake van een eigen bijdrage voor de verzekerde.
Bijzondere bijstand is niet mogelijk wanneer in de voorliggende voorziening het te vergoeden bedrag nadrukkelijk aan een maximum is verbonden. In een dergelijk geval is de overheid van mening dat met dit maximumbedrag de kosten adequaat worden vergoed. De voorliggende voorziening wordt in dat geval als toereikend beschouwd. Voor de meerkosten is dan ook geen bijzondere bijstand mogelijk.
Eigen risico basisverzekering
Uitgangspunt van de zorgverzekering is dat door de zorgtoeslag het stelsel voor iedereen betaalbaar is. Dat betekent dat voor het verplicht eigen risico geen bijzondere bijstand kan worden verleend.
Ten gevolge van het afschaffen van de landelijke compensatieregelingen voor chronisch zieken en gehandicapten (CER en Wtcg) hebben gemeenten extra budget gekregen om deze doelgroep te compenseren. Het Garantpakket 3 is hierdoor zodanig uitgebreid dat de meest voorkomende kosten-soorten worden vergoed; dat geldt ook voor het eigen risico.
Naast het verplicht eigen risico maakt de Zorgverzekeringswet het mogelijk dat verzekerden kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Als de verzekerde hiervoor kiest moet dit zelf worden opgevangen en wordt voor dit eigen risico geen bijzondere bijstand verstrekt.
Bijzondere bijstand en het Garantpakket
De kosten die in de aanvullende verzekering zijn opgenomen zijn strikt juridisch gezien in het kader van de bijzondere bijstand niet als noodzakelijke medische kosten aan te merken. Vanuit die optiek ligt het dan ook niet op de weg van de gemeente aanvullende bijzondere bijstand te verstrekken
wanneer de vergoedingen in het aanvullende pakket de gemaakte kosten niet volledig dekken.
Niet willen deelnemen
Wanneer cliënten geen gebruik willen maken van de collectieve verzekering, kunnen zij geen aanspraak maken op bijzondere bijstand voor de kosten die in het Garantpakket of andere aanvullende pakketten zijn opgenomen.
Niet kunnen deelnemen
Wanneer iemand niet kan deelnemen ligt dit uiteraard anders. Bij de aanvraag bijzondere bijstand moet beoordeeld worden of er sprake is van niet kunnen of niet willen deelnemen aan het Garantpak-ket c.q. het afsluiten van een aanvullend pakket. Als er reden is om bijzondere bijstand te verstrekken, dan wordt deze gebaseerd op de vergoedingen die het aanvullende pakket extraverzorgd2 biedt.
Eigen beleid
De gemeente heeft een zekere vrijheid zelf beleid te formuleren over de vraag welk niveau van
vergoedingen voor ziektekosten zij wenselijk acht voor haar inwoners. Hierbij moet in het oog worden gehouden dat er een consistent pakket aan vergoedingen ontstaat dat uitvoerbaar is, de betrokkenen duidelijkheid biedt en recht doet aan wet- en regelgeving.
In dat kader zijn in de bijgaande Vergoedingenlijst enkele medische kosten opgenomen die noodzakelijk worden geacht. Voor die kosten kan alleen bijzondere bijstand worden verstrekt als aanvragers niet kunnen deelnemen aan het Garantpakket c.q. zich niet aanvullend kunnen verzekeren en in zeer bijzondere situaties. In beide gevallen is extra onderzoek nodig.
3. Woonkosten
3.1Algemeen
Woonkosten zijn algemene noodzakelijke kosten van het bestaan, die uit het inkomen en de eventuele huurtoeslag moeten worden voldaan. In een aantal situaties zijn de woonlasten zo hoog, dat een aanvulling op het inkomen nodig is. Voor de Participatiewet is de Wet op de huurtoeslag een voorliggende voorziening die, gezien aard en doel, toereikend en passend is. Als het actueel inkomen daalt, wordt de huurtoeslag hierop aangepast. Als er recht bestaat op huurtoeslag is bijzondere bijstand dus niet mogelijk.
Alleen in bijzondere individuele omstandigheden, wanneer men niet in aanmerking komt voor huur-toeslag en waarbij de huisvesting in gevaar komt, kan een tijdelijke woonkostentoeslag (WKT) als bijzondere bijstand worden verstrekt als:
- •
de huurprijs boven de maximum huurgrens ligt (zie 3.2);
- •
de woonlasten van de eigen woning meer bedragen dan de basishuur (zie 3.3 t/m 3.5).
De woonkostentoeslag wordt berekend aan de hand van het inkomen en vermogen, de hoogte van de woonkosten en de huishoudsituatie.
Voor de wijze van berekening wordt gebruik gemaakt van het “Formulier Woonkostentoeslag” van Schulinck. Indien er sprake is van een eigen woning dan wordt tevens rekening gehouden met de bedragen voor onderhoudskosten die jaarlijks door Stimulansz worden vastgesteld.
3.2Huurprijs boven de maximum huurgrens
In de situatie waarbij de rekenhuur de maximale huurgrens overstijgt en er geen recht bestaat op een huurtoeslag, is een WKT mogelijk uiterlijk voor 6 maanden. De berekeningsmethodiek (formulier woonkostentoeslag van Schulinck) komt overeen met de berekening van de huurtoeslag. Daarnaast is de vermogensvrijlating als bedoeld in artikel 34, tweede en derde lid Participatiewet, niet van toepassing. Dat betekent dat het eigen vermogen eerst ingezet moet worden om de woonlasten zelf te voldoen. Wel kan een bedrag van twee keer het geldende normbedrag genoemd in Hoofdstuk 3, paragraaf 3.2 en 3.3 Participatiewet worden vrijgelaten.
Aan de bijstandsverlening zijn de volgende verplichtingen verbonden:
- •
binnen een maand na aanvraag inschrijven als woningzoekende bij de WBO voor goedkopere woonruimte;
- •
het accepteren van woonruimte: de huur moet minder bedragen dan de maximum huurgrens.
Men krijgt de mogelijkheid om binnen 6 maanden goedkopere woonruimte te zoeken. Deze termijn kan de gemeente telkens met 3 maanden verlengen, als buiten eigen toedoen nog geen goedkopere huisvesting is gevonden. Om voor verlenging in aanmerking te komen moet men kunnen aantonen dat men:
- •
staat ingeschreven bij de WBO;
- •
heeft gereageerd op vrijkomende huurwoningen.
Als men zich niet aan de opgelegde verplichting houdt, beëindigt de gemeente de WKT. Dit geldt ook als men zelf de kosten boven de maximale huurgrens voor zijn rekening wil nemen.
3.3Eigen woning
Personen met een eigen woning kunnen ook voor WKT in aanmerking komen. De vermogensvrijlating als bedoeld in artikel 34, tweede en derde lid Participatiewet is niet van toepassing. Dat betekent dat het eigen vermogen eerst ingezet moet worden om de woonlasten zelf te voldoen. Wel kan een
bedrag van twee keer het geldende normbedrag genoemd in Hoofdstuk 3, paragraaf 3.2 en 3.3 Participatiewet worden vrijgelaten. De regels voor krediethypotheek zijn van toepassing.
Zoals hiervoor vermeld is de vermogensvrijlating als bedoeld in de Participatiewet niet van toepassing. De reden hiervan is dat betrokkene met het eigen vermogen in staat wordt geacht de woonlasten van de eigen woning te voldoen. Dat geldt ook voor het vermogen dat in de woning aanwezig is. Dat betekent dat indien de waarde van de woning meer bedraagt dan de hypotheekschuld, de eventueel te verstrekken woonkostentoeslag wordt verstrekt in de vorm van een geldlening (artikel 48, lid 2, onder a Participatiewet). Is er sprak van een krediethypotheek dan wordt ook de woonkostentoeslag daarin meegenomen.
Zodra de woning is verkocht of de uitkering wordt beëindigd moet de lening worden afgelost. De overwaarde in de woning kan worden gebruikt om de bijstand terug te betalen c.q. de lening af te
lossen.
3.4Woonkosten eigen woning boven de huurgrens
Als de totale netto woonkosten (woonkosten minus belastingteruggave en rijkssubsidie) hoger zijn dan de maximale huurgrens, is aan de bijstandverlening de verplichting verbonden dat men op zoek gaat naar woonruimte met woonkosten die onder die huurgrens liggen.
Hiertoe moet betrokkene binnen 1 maand na aanvraag de eigen woning bij een erkend makelaar te koop hebben aangeboden.
De aanvrager krijgt 12 maanden de tijd om andere woonruimte te verkrijgen, waarvan de lasten niet meer bedragen dan de maximale huurgrens. Deze termijn kan steeds met 3 maanden worden verlengd, als buiten eigen toedoen nog geen goedkopere huisvesting is gevonden. Om voor verlenging in aanmerking te komen moet men kunnen aantonen dat:
- •
de woning nog steeds bij een erkend makelaar te koop staat aangeboden;
- •
de vraagprijs van de eigen woning in overeenstemming is met de marktprijs; hierbij kan de WOZ waarde als uitgangspunt dienen;
- •
de verkoper moet de verkoopprijs aanpassen aan de recente ontwikkelingen op de huizenmarkt.
Als men zich niet aan de opgelegde verplichting houdt, beëindigt de gemeente de WKT. Dit geldt ook als men zelf de kosten boven de maximale huurgrens voor zijn rekening wil nemen.
3.5Woonkosten eigen woning
Als woonkosten worden in aanmerking genomen: hypotheekrente, brand- en opstalverzekering, eigenaargedeelte onroerende zaakbelasting, rioolrecht (eigenaargedeelte), waterschapslasten (eigenaargedeelte) en onderhoudskosten (volgens normen Stimulansz).
De hypotheekrente kan de aanvrager in mindering brengen op het belastbaar inkomen en vormt een mogelijkheid voor een teruggaaf. Bij de toekenning van een WKT geldt de voorwaarde dat de aanvrager bij de belastingdienst een (actuele) voorlopige teruggaaf aanvraagt. Een bewijs hier-van moet vóór toekenning van de bijstand worden ingeleverd. (Desgewenst kan het team BUA een proefberekening maken van de actuele belastingteruggaaf).
Als de aanvrager achteraf een teruggave ontvangt, controleert de gemeente of (een deel van) de teruggave verband houdt met de voor de woonkosten verstrekte bijzondere bijstand. Als dit het geval is zal er een terugvordering / verlaging van de WKT plaatsvinden. Als men geen voorlopige terug-gaaf aanvraagt, kan dit aanleiding zijn om de WKT op te schorten, te beëindigen en terug te vorde-ren.
Bij het vaststellen van de woonkosten wordt geen rekening gehouden met de aflossingen en met de premie levensverzekering die vaak gekoppeld is aan een hypothecaire geldlening.
Het is van belang –vooral bij aanwezigheid van een tweede hypotheek– na te gaan voor welke doel-einden een hypotheek is bestemd. Blijkt (een gedeelte van) de hypothecaire lening te zijn afgesloten voor andere doeleinden dan de aankoop van het eigen huis, bijv. voor financiering van een auto, caravan, woninginrichting of verbouwing, dan kan voor dat gedeelte geen woonkostenvergoeding worden toegekend. De hypotheek is dan (voor een deel) te vergelijken met een consumptief krediet.
4. Schulden
Algemeen
Sinds 1 juli 2012 is schuldhulpverlening een wettelijke taak voor de gemeente. De gemeente moet binnen bepaalde termijnen bij financiële problemen in actie komen als men om hulp vraagt. Als door eigen toedoen vervolgens de hulpverlening wordt gestaakt wordt men voor een periode van twee jaar uitgesloten van hulpverlening.
Bij schulden is sprake van een verstoorde betalingsrelatie tussen schuldeiser en schuldenaar. De gemeente is hierin geen partij en wil dat ook niet worden. Wij zijn wel bereid te bemiddelen tussen schuldenaar en schuldeiser, maar alleen wanneer beide partijen hun verantwoordelijkheid willen nemen om het probleem op te lossen. Wij willen het probleem niet overnemen.
Met een sluitende samenwerking, effectieve preventie en vroegtijdige signalering kunnen schulden vaker worden voorkomen.
Bijstand
Kosten die de afbetaling van schulden betreffen kunnen in het algemeen niet worden aangemerkt als noodzakelijke kosten van het bestaan in de zin van de wet. De overheid biedt via de Participatiewet iedere burger immers de zekerheid van toereikende middelen om in het noodzakelijke te voorzien.
De Participatiewet bepaalt daartoe in artikel 13, eerste lid, dat degene die bijstand vraagt ter gedeeltelijke of volledige aflossing van een schuldenlast en die overigens bij het ontstaan van de schuldenlast, dan wel nadien, beschikte of beschikt over de middelen om in de noodzakelijke kosten van het bestaan te voorzien, geen recht heeft op bijstand.
In afwijking van het bepaalde in voornoemd artikel 13 kan het college ingevolge artikel 49 bijzondere bijstand verlenen:
- •
in de vorm van borgtocht en;
- •
indien daartoe zeer dringende redenen bestaan en de borgtocht geen uitkomst biedt in de vorm van bijstand.
Daarnaast is het ook mogelijk om bijstand te verlenen in de vorm van een geldlening of borgtocht indien het bijstand ter gedeeltelijke of volledige aflossing van een schuldenlast betreft (artikel 48).
Een schuld wordt in het algemeen niet aangemerkt als een zeer dringende reden. Er moeten dusdanig voor de persoon of het gezin dreigende omstandigheden zijn, die leiden tot onbedoelde en/of ongewenste effecten. Denk hierbij aan een groot maatschappelijk afbreukrisico indien er geen bijstand wordt verleend voor de schuld. Dit zou het geval kunnen zijn bij een huurschuld bij een gezin met jonge kinderen.
De oorzaak van het ontstaan van de schuld kan tevens van belang zijn om te bepalen of bijstand kan worden verleend en in welke vorm (lening of “om niet”).
Als er bijvoorbeeld sprake is van een plotselinge onvoorzienbare inkomensdaling waardoor er een schuld is ontstaan hoeft er immers geen sprake te zijn van een tekortschietend besef van verantwoordelijkheid. Het kan ook zijn dat de huurschuld is ontstaan in een periode dat slechts werd beschikt over een inkomen onder bijstandsniveau en daarnaast onvoldoende middelen beschikbaar waren om de huur te voldoen.
5. Aanvulling op algemene bijstand aan jongeren
Omdat de ouders onderhoudsplichtig zijn voor jongeren tot 21 jaar ligt de basisnorm aanzienlijk lager dan bij personen van 21 jaar en ouder (artikel 20 Participatiewet). In bepaalde situaties kan de gemeente extra bijstand verlenen in de vorm van bijzondere bijstand. Dit kan noodzakelijk zijn als:
- •
de middelen van de ouders niet toereikend zijn;
- •
de jongere zijn aanspraak op de onderhoudsplicht jegens zijn ouders redelijkerwijs niet te gelde kan maken. In dat geval kan de gemeente de verstrekte bijstand wel op de ouders verhalen.
Inrichting
Voor de vaststelling of de accommodatie van verblijf als inrichting in de zin van de Participatiewet aangemerkt moet worden, wordt aangesloten bij de richtlijn van de gemeente Enschede (zie Schulinck). In hoofdlijn betekent dit dat ziekenhuizen; psychiatrische instellingen en beschermd wonen wél als PW-inrichting worden aangemerkt, maar blijf-van-mijn-lijfhuizen en sociale pensions (maatschappelijke opvang) niet.
Alleenstaande jongeren van 18 tot 21 jaar (niet verblijvend in inrichting)
Als de noodzakelijke kosten hoger zijn dan de basis jongerennorm (artikel 20 Participatiewet), kan ingevolge artikel 12 Participatiewet met inachtneming van het voorgaande, (aanvullende) bijzondere bijstand worden verleend indien aan één van de volgende voorwaarden wordt voldaan:
- 1.
beide ouders zijn overleden;
- 2.
betrokkene uit huis is geplaatst op grond van een officiële maatregel (o.a. Jeugdwet);
- 3.
het onverantwoord is om betrokkene bij zijn/haar ouders te laten wonen (bijv. mishandeling);
- 4.
de jongere de zorg heeft voor één of meer kinderen (de feitelijke woonsituatie is dan bepalend);
- 5.
de jongere al langer dan één jaar buitenshuis woont voordat bijstand wordt aangevraagd en geen sprake is van een tekortschietend besef van verantwoordelijkheid voor de voorziening in het bestaan.
In alle overige situaties gaat de wettelijke onderhoudsplicht van de ouders boven bijstandsverlening. Enkel de omstandigheid dat ouders in het buitenland wonen kan geen reden zijn voor verstrekking van bijzondere bijstand voor de kosten van het bestaan.
De hoogte van de (aanvullende) bijzondere bijstand wordt als volgt bepaald:
- •
voor een alleenstaande van 18, 19 of 20 jaar wordt de bijstand gemaximeerd tot 50% van de gehuwdennorm (artikel 21 onder b Participatiewet) met inachtneming van kostendelers en het niet hebben van woonlasten.
- •
bij gehuwden waarvan één van beide of allebei 18, 19 of 20 jaar zijn tot maximaal de bijstandsnorm voor gehuwden als bedoeld in artikel 21 sub b van de Participatiewet met inachtneming van de kostendelersnorm en het niet hebben van woonlasten.
Alleenstaande jongeren van 18 tot 21 jaar (verblijvende in een inrichting)
Dit is een weinig voorkomende categorie die geen recht heeft op algemene bijstand. Er kan aanspraak worden gemaakt op bijzondere bijstand indien redelijkerwijs de onderhoudsplicht jegens de ouders niet te gelde kan worden gemaakt. De hoogte van de te verstrekken bijzondere bijstand kan gelijk worden gesteld aan de landelijke basisnorm voor een alleenstaande van 21 jaar of ouder verblijvende in een inrichting (artikel 23 Participatiewet).
6. Voormalige alleenstaande ouder
Een alleenstaande ouder die nog één kind tot zijn of haar last heeft, gaat er in inkomen op achteruit als het kind 18 jaar wordt. Tot 1 januari 2015 bestond de mogelijkheid om dan met bijzondere bijstand een compensatie te bieden aan die alleenstaande ouder.
Met de invoering van de Participatiewet in 2015 is ook de norm alleenstaande ouder komen te vervallen en is de norm voor een alleenstaande van toepassing. Een alleenstaande ouder wordt vanaf die datum gecompenseerd door een extra toeslag via de Belastingdienst (ALO kopje).
Daarmee is ook de toeslag voormalige alleenstaande ouder in het kader van de bijzondere bijstand komen te vervallen. Sinds 1 januari 2015 kan dus geen bijzondere bijstand in de vorm van een toeslag voormalig alleenstaande ouder worden toegekend.
7. Tegemoetkoming kosten kinderopvang
De Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen (Wk) regelt onder meer de verstrekking van toeslagen voor kinderopvang. Sinds 2013 wordt de uitbetaling van de kinderopvangtoeslag volledig door de Belastingdienst verzorgd (inclusief het werkgeversdeel). De gemeente verstrekte hier bovenop een KOA-kopje. Met ingang van 1 januari 2020 is dit zogenaamde KOA kopje afgeschaft.
In de Uitvoeringsregels Bijzondere Bijstand 2020 is een overgangsbepaling vastgelegd voor de personen die op 31 december 2019 recht hadden op een KOA-kopje.
8. Overbruggingsuitkering
Onder bijstand ter overbrugging wordt verstaan een eenmalige betaling op grond van de Participatiewet voor levensonderhoud ter overbrugging naar de eerste reguliere betaling van de periodieke uitkering in het kader van de Participatiewet of IOAW/Z.
Bijstand wordt verleend ter overbrugging naar eerstvolgende betaling als:
- •
belanghebbende niet in staat is de periode tot de eerste betaling van de periodieke uitkering zelf te overbruggen;
- •
deze situatie redelijkerwijs niet voorzienbaar was;
- •
de betaling van een voorschot of vervroegde betaling van uitkering niet mogelijk is.
Bijstand om niet of lening
De bijstand ter overbrugging wordt als bijstand om niet verstrekt. Daarop kan een uitzondering worden gemaakt en de bijstand wordt als geldlening verstrekt indien:
- •
er is sprake is van tekortschietend besef van verantwoordelijkheid;
- •
er is sprake van een vermogen in de vorm van een eigen woning (krediethypotheek);
- •
er sprake is van andersoortig vermogen waarop geen direct beroep kan worden gedaan;
- •
de verwachting bestaat, dat betrokkene slechts een korte periode een beroep op een uitkering zal moeten doen.
Hoogte van de bijstand
Voor de vaststelling van de te overbruggen periode dient rekening te worden gehouden met:
- •
de ingangsdatum van de uitkering;
- •
het moment waarop het verzoek om een overbruggingsuitkering wordt gedaan;
- •
het moment waarop men over de eerste reguliere betaling kan beschikken;
- •
de periode die met de eerste reguliere betaling moet worden overbrugd.
De hoogte van de bijstand wordt gebaseerd op 90% van de van toepassing zijnde norm waarop de volgende posten in mindering worden gebracht:
- •
de (nog) beschikbare middelen van de aanvrager;
- •
de eventueel reeds betaalde vaste lasten (zoals energienota en de huur).
9. Bijzondere bijstand voor andere kosten
Voorgaande kosten zijn voor wat de bijzondere bijstand betreft niet limitatief. Er kan ook voor andere kosten bijzondere bijstand worden verleend, mits aan de uitgangspunten wordt voldaan:
- •
er moet sprake zijn van bijzondere omstandigheden en noodzakelijke kosten;
- •
de kosten kunnen niet uit de bijstandsnorm, de individuele inkomenstoeslag en het vermogen worden voldaan;
- •
er is geen sprake van een voorliggende voorziening, die gezien aard en doel toereikend en passend is;
- •
de voorliggende voorzienig heeft de kosten niet als niet noodzakelijk aangemerkt.
Voor de meest voorkomende overige kosten waarvoor bijzondere bijstand kan worden verleend zijn in de Vergoedingenlijst de voorwaarden en normbedragen opgenomen.
Ondertekening
Oldenzaal, 15 juni 2021
Het college van burgemeester en wethouders,
de secretaris,
J.H. Dijkstra
de burgemeester,
P.G. Welman
Bijlage 1 Draagkracht berekening
Bijlage 2 Draagkracht berekening bij bewindvoering
Bijlage 3 Vergoedingenlijst Bijzondere bijstand 2023
Het bijzondere bijstandsbeleid wordt door de gemeente bepaald en is vastgelegd in het Besluit Uit-voeringsregels Bijzondere bijstand. Uitgangspunten hierbij zijn:
- •
Er is geen vergoeding mogelijk als er sprake is van een voorliggende voorziening;
- •
De kosten moeten als noodzakelijk zijn aan te merken;
- •
De kosten kunnen niet als algemeen gebruikelijk worden aangemerkt;
- •
De kosten kunnen niet uit het inkomen en/of vermogen worden voldaan;
- •
Er wordt rekening gehouden met de draagkrachtregels en de bepalingen ingevolge de PW;
- •
Voor zover de gemeente Oldenzaal niet zelf een bedrag heeft vastgesteld wordt gebruik gemaakt van de Prijzengids Nibud in Schulinck.
Ten aanzien van een voorliggende voorziening geldt dat de vergoedingen die onder de werksfeer van de Zorgverzekeringswet (Zvw), aanvullende pakketten, Wet Langdurige Zorg (Wlz) en/of de Wet maat-schappelijke ondersteuning (Wmo) vallen, als een passende en toerekende voorliggende voorzienin-gen (artikel 15 lid 1 PW) worden beschouwd. Dit betekent ingeval van medische kosten dat slechts bijstand voor deze kosten kan worden verstrekt ingeval iemand zich niet aanvullend kón verzekeren. Bijvoorbeeld omdat iemand een bestuursrechtelijke premie betaalt voor zijn basisverzekering en zich (vanwege de achterstand) niet aanvullend kan verzekeren. Indien dit vaststaat dan kan aangesloten worden bij de vergoedingssystematiek van extraverzorgd2.
In de Uitvoeringsregels komen verschillende kostensoorten aan de orde. Om de uitvoering van bij-zondere bijstand te vereenvoudigen volgt in deze vergoedingenlijst een opsomming van de meest voorkomende kosten. De lijst is alfabetisch opgezet en is niet limitatief.
Alarmsysteem
Voor de abonnementskosten van een alarmsysteem kan geen bijzondere bijstand verstrekt worden, omdat deze kosten onder de werksfeer van de Zorgverzekeringswet (Zvw) vallen. Dit wordt als een passende en toereikende voorliggende voorziening beschouwd.
Voorliggende voorziening:
Menzis verstrekt de persoonlijke alarmeringsapparatuur aan verzekerden met een medische indicatie als:
- -
Er een duidelijke noodzaak bestaat om in geval van nood onmiddellijk medische of technische hulp van buitenaf in te roepen om complicaties te voorkomen;
- -
én de verzekerde gedurende langere tijd op zichzelf is aangewezen;
- -
én je van de verzekerde niet kan verwachten dat hij of zij in een noodsituatie de telefoon - hieron-der valt ook een (senioren) mobiele telefoon of SOS telefoon met alarmoproep mogelijkheid - zelfstandig kan bedienen.
Bij een medische indicatie, afgegeven op voorschrift van de behandelend arts, worden door Menzis de huur en aansluitkosten van de apparatuur die in bruikleen wordt verstrekt, volledig vergoed. De abonnementskosten op de alarmcentrale worden niet vergoed uit de Basisverzekering en/of de aan-vullende verzekering ExtraVerzorgd-paketten. De pakketten GarantVerzorgd 1, 2 en 3 vergoeden deze abonnementskosten wél. Voorwaarde is dat er aanspraak bestaat op verstrekking van de apparatuur uit de Basisverzekering en dat de apparatuur wordt geleverd door een leverancier die met Menzis een contract heeft.
Op grond van de zorgverzekeringswet bestaat ook aanspraak op verstrekking van alarmeringsappara-tuur voor een lichamelijk gehandicapte die in een verhoogde risicosituatie verkeert (verwezen wordt naar de Regeling Zorgverzekering).
Bijzondere bijstand
De bovenstaande voorliggende voorziening wordt als een passende en toereikende voorziening be-schouwd. Hierdoor zijn geen mogelijkheden voor bijzondere bijstand.
Begrafenis- of crematiekosten
Bijna iedereen sluit bij leven een begrafenis- of crematieverzekering af, dan wel zet een geldsom af-gezonderd op een aparte rekening voor de begrafenis. Als er voor de begrafenis geen voorziening is getroffen of als deze niet voldoende is komen de kosten van een begrafenis primair voor rekening van de nagelaten betrekkingen.
Bijstandsverlening
Met inachtneming van het erfrecht gelden de volgende regelingen.
- •
Een van de echtelieden overlijdt.
-
Als van een echtpaar een persoon overlijdt verkrijgt de langstlevende echtgenoot de goe-deren uit de nalatenschap, dus ook de schulden. Tot die schulden behoren de begrafeniskos-ten. De langstlevende echtgenoot is verantwoordelijk voor voldoening van de schulden uit de nalatenschap, dus ook voor de begrafeniskosten. De kinderen kunnen hiervoor niet worden aangesproken. Kan de langstlevende echtgenoot deze begrafeniskosten niet betalen, dan kan alleen deze hiervoor bijzondere bijstand aanvragen.
- •
De langstlevende overlijdt:
-
Als de langstlevende echtgenoot overlijdt, zijn de kinderen gezamenlijk verantwoordelijk voor de betaling van de begrafeniskosten. Ieder kan dan voor zijn deel bijstand aanvragen. Er moet wel rekening worden gehouden met het (te) ontvangen deel van de nalatenschap.
- •
Er zijn geen erfgenamen.
-
In dit geval is niet de Participatiewet maar de Wet op de Lijkbezorging van toepassing. Inge-volge artikel 21 van die wet draagt de burgemeester dan zorg voor begrafenis of crematie. De afdeling Burgerzaken draagt zorg voor de uitvoering van deze wet. In het voorkomende geval wordt contact opgenomen met de afdeling Burgerzaken.
De kosten, mits binnen redelijke grenzen (zie richtprijzen Schulinck/NIBUD), behoren tot de noodzake-lijke bestaanskosten van de nagelaten betrekking. Bijstandsverlening is mogelijk als uit een draag-krachtberekening van de belanghebbende blijkt, dat het inkomen geen of onvoldoende ruimte biedt voor het betalen van de kosten.
Nalatenschap
Als iemand overlijdt en de erfgenamen doen een aanvraag om bijstand voor de begrafenis- of crema-tiekosten, dan moet de nalatenschap van de overledene aangewend worden voor deze kosten. Voor onverwachte kosten wordt van de nalatenschap een bedrag van € 500,- vrijgelaten. Het meerdere moet men besteden aan de begrafenis- of crematiekosten.
Besteding
Als bijstand wordt verstrekt voor begrafenis- of crematiekosten ter hoogte van het maximale bedrag, dan is dit bedrag vrij te besteden voor deze kosten en behoeft de besteding niet te gaan volgens de richtbedragen.
Begrafenis of crematie in het buitenland
Het kan voorkomen dat buitenlanders begraven willen worden in het land van herkomst. De kosten van een dergelijke begrafenis zijn vaak extreem hoog Voor deze kosten kan maximaal bijstand wor-den verleend ter hoogte van het bedrag voor normale begrafeniskosten (zie Schulinck/NIBUD). De meerkosten (met name transportkosten) komen voor rekening van de nabestaanden. Bijstand voor reiskosten om de begrafenis of crematie in het buitenland bij te wonen, is niet mogelijk.
Bevalling en kraamzorg
Voor de (medische) kosten van een bevalling en (de eigen bijdrage) kraamzorg kan geen bijzondere bijstand verstrekt worden, omdat deze kosten onder de werksfeer van de Zorgverzekeringswet (Zvw) vallen. Dit wordt als een passende en toereikende voorliggende voorziening beschouwd.
Voorliggende voorziening:
Menzis vergoedt de eigen bijdrage volledig in zowel in EV2 als de garantpakketten.
Bijzondere bijstand
De bovenstaande voorliggende voorziening wordt als een passende en toereikende voorziening be-schouwd. Hierdoor zijn geen mogelijkheden voor bijzondere bijstand.
Bewassingskosten (inclusief kledingslijtage)
Als de cliënt door ziekte of gebrek (meestal t.g.v. incontinentie) meer of vaker moet wassen dan ge-bruikelijk is bijstand mogelijk voor de extra kosten. Voor de bepaling van de kosten wordt maatwerk geleverd op basis van de feitelijke (noodzakelijk) gemaakte kosten.
In Schulinck is een uitgebreide GMD-lijst opgenomen met gedifferentieerde vergoedingen voor diver-se situaties. Die lijst wordt ieder jaar geïndexeerd. In het overzicht zijn de meerkosten vermeld die door medische redenen worden veroorzaakt ten aanzien van kleding, schoeisel en beddengoed dat door extra slijtage of noodzaak om vaker te wassen. Voor deze meerkosten is bijzondere bijstand mogelijk.
Deze bijdrage omvat alle meerkosten in verband met de medische indicatie; er wordt dus niet onder-scheiden tussen slijtagekosten en bewassingkosten. Naast een vergoeding voor bewassing kan dus geen aparte vergoeding voor kledingslijtage worden toegekend.
Voor de vergoeding moet onderscheid worden gemaakt tussen zelfstandig wonenden en personen die in een inrichting of tehuis verblijven. Voor kinderen tot 4 jaar wordt geen vergoeding gegeven.
Bewindvoering
Het gaat hier over mensen die door hun lichamelijke of geestelijke toestand tijdelijk of blijvend niet in staat zijn hun financiële belangen te behartigen, die hun geld verkwisten of problematische schulden hebben. Bewindvoering kan worden uitgevoerd door professionele organisaties of door een particu-lier, bijvoorbeeld een familielid. De onder bewind gestelde moet dan ook de aanvraag indienen, hoe-wel dit in de praktijk door de bewindvoerder zal gebeuren.
De particuliere bewindvoerder die een onkostenvergoeding wil, moet bij de kantonrechter 1 keer per jaar 'rekening en verantwoording' afleggen. Deze wordt door de kantonrechter getoetst. Als het inko-men en vermogen geen ruimte biedt voor een vergoeding kan de onder bewind gestelde bijzondere bijstand aanvragen voor de kosten van zijn bewindvoering. Wil de bewindvoerder naast de maande-lijkse beloning ook extra bijzondere kosten vergoed krijgen, dan dient er een kopie van de rekening en verantwoording die bij de kantonrechter is ingediend te worden overlegd. Bovendien moet uit dat stuk of uit een bijlage blijken dat de kantonrechter die verantwoording gezien heeft.
Kosten bewindvoering en mentorschap
De bewindvoerder heeft aanspraak op beloning overeenkomstig de bedragen van de Regeling beloning curatoren, bewindvoerders en mentoren (artikel 1:447 lid 1 BW). De jaarbeloning is verschuldigd vanaf de eerste dan wel de zestiende dag van de maand waarin de bewindvoerder is benoemd. Dit betekent dat een bewindvoerder een volledige maand in rekening mag brengen als hij in de periode van de 1e tot en met 15e dag van de maand benoemd is, en een halve maandvergoeding mag facture-ren als hij vanaf de 16e van de maand benoemd is. Als de taak van de bewindvoerder eindigt op een dag in de eerste helft van de maand, dan mag de bewindvoerder over die maand de beloning in reke-ning brengen tot de 16e dag van die maand. Eindigt de taak in de tweede helft van de maand? Dan mag hij de beloning rekenen over de gehele maand. Er wordt uitgegaan van een forfaitaire jaarbelo-ning op basis van het aantal uren waarin de werkzaamheden jaarlijks worden uitgeoefend, inclusief een onkostenvergoeding en exclusief BTW.
Als sprake is van een problematische schuldenlast (zoals stabiliseren schulden, toeleiding tot een minnelijke hulpverlening of WSNP, het ongedaan maken van foutief gelegd beslag) kan de bewind-voerder om een hogere beloning verzoeken.
Naast de jaarbeloning kunnen professionele vertegenwoordigers in voorkomende gevallen tevens aanspraak maken op een forfaitaire beloning voor bepaalde incidentele werkzaamheden, zoals werk-zaamheden in verband met een verhuizing.
In bepaalde situaties beheert de bewindvoerder ook het persoonsgebonden budget (PGB). Of dit noodzakelijk is, is afhankelijk van de omstandigheden. In sommige gevallen is het wellicht net zo goed mogelijk voor de betrokkene om zorg in natura te ontvangen. Er blijft keuzevrijheid voor betrok-kene om te kiezen voor een PGB in plaats van zorg in natura, maar die keuzevrijheid hoeft niet per definitie door de gemeente gefinancierd te worden. Er zal dus per geval een afweging gemaakt moe-ten worden of de keuze voor een PGB noodzakelijk was.
Bezwaar maken tegen een besluit bijzondere bijstand is een handeling die de onder bewind staande goederen betreft en is daarom een taak van de bewindvoerder. Het salaris van de bewindvoerder is mede bedoeld om de gemaakte kosten te dekken, daarom is een proceskostenvergoeding niet aan de orde (Rechtbank Den Haag 23-5-2019, ECLI:NL:RBDHA:2019:5290).
Bijzondere bijstand
Voor de actuele bedragen van de vergoedingen wordt verwezen naar Regeling beloning curatoren, bewindvoerders en mentoren. Naast deze beloning mogen bewindvoerders eens per jaar € 10,00* per persoon in rekening brengen voor de bankkosten (*tot een max van € 20,00 voor een economische eenheid. Tarief in 2022-2023). Deze kosten komen ook voor vergoeding o.g.v. bijzondere bijstand in aanmerking.
Voor de kosten van curatele, bewind en mentorschap wordt door personen met een laag inkomen vaak een beroep op bijzondere bijstand gedaan. Jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep laat de gemeente weinig tot geen ruimte voor beoordeling van de noodzaak van de kosten.
Om de uitgaven enigszins te kunnen beteugelen heeft het college op 24 november 2015 het beleid als volgt vastgesteld.
- •
De bewindvoerder moet bij de aanvraag om bijzondere bijstand het vonnis overleggen;
- •
Bij incomplete aanvraag wordt de behandeling opgeschort onder vermelding van een termijn;
- •
Bij niet tijdige reactie wordt de aanvraag buiten behandeling gelaten;
- •
De bijzondere bijstand wordt voor maximaal 12 maanden toegekend, waarbij de einddatum in het advies en beschikking wordt vermeld;
- •
Datum aanvraag is ingangsdatum van de (hernieuwde) toekenning;
- •
Voor (nieuwe) aanvragen geldt dat met terugwerkende kracht tot maximaal 1 maand bijstand kan worden toegekend. Iedere aanvraag geldt als een nieuwe aanvraag.
- •
Het draagkrachtpercentage bedraagt 100% van het inkomen dat meer bedraagt dan 110% van de betreffende bijstandsnorm.
- •
De bijstand wordt geweigerd tot het drempelbedrag te verrekenen over 12 maanden (zijnde € 167,00 voor het jaar 2023).
- •
Het vermogen van betrokkene kan worden vrijgelaten tot maximaal twee keer de van toepassing zijnde bijstandsnorm. Voor personen verblijvende in een inrichting geldt dat hier-voor de norm van een alleenstaande/gehuwden wordt gehanteerd, die van toepassing zou zijn als ze niet in een inrichting verbleven. Een geringe overschrijding van deze vermogensgrens, in verband met nog verschuldigde periodieke vaste lasten, kan worden gerespecteerd.
Als iemand na TBS in het kader van een re-socialisatieproces door de kantonrechter onder bewindvoe -ring wordt besteld, meestal via de reclassering, komen de kosten in principe ook voor bijzondere bijstand in aanmerking.
WSNP-bewindvoering: (CRvB 21-06-2011 BR0334)
Naar aanleiding van uitspraken van de Centrale Raad van Beroep hoeft er geen bijzondere bijstand meer verstrekt te worden voor de kosten van WSNP- bewindvoering (dus bij faillissementen). De kosten kun-nen geheel binnen het kader van de Faillissementswet ontwikkeld stelsel worden afgewikkeld. Als het inkomen en/of de boedel geen ruimte doen deze kosten zich niet voor, dus ook dan geen bijzondere bijstand.
Brillen (inclusief glazen, monturen en contactlenzen)
Voor de kosten van een bril, brillenglazen, monturen en contactlenzen kan geen bijzondere bijstand verstrekt worden, omdat deze kosten onder de werksfeer van de Zorgverzekeringswet (Zvw) vallen. Dit wordt als een passende en toereikende voorliggende voorziening beschouwd.
Voorliggende voorziening:
Menzis vergoedt de kosten van de aanschaf of reparatie in zowel in EV2/EV3 als de garantpakketten.
Bijzondere bijstand
De bovenstaande voorliggende voorziening wordt als een passende en toereikende voorziening be-schouwd. Hierdoor zijn geen mogelijkheden voor bijzondere bijstand.
Dieetkosten
Een voorgeschreven dieet behoeft in beginsel niet te leiden tot hogere voedingskosten. Uit de voor-schriften van de behandelend arts in verband met een dieet vloeien veelal zowel kostenverlagende als kostenverhogende factoren voort. De meest voorkomende diëten brengen echter geen of nauwelijks hogere, soms zelfs lagere kosten met zich mee dan de normale voedingskosten.
Voorliggende voorziening
De zorgverzekeraar vergoedt slechts de zogenaamde dieetpreparaten. Dit zijn vloeibare energie- en eiwitrijke voedingsmiddelen, die via een natuurlijke weg, een sonde of een infuuspomp worden toe-gediend. De zorgverzekeraar vergoedt geen dieetproducten zoals zoutloze kaas, suikervrije jam, hal-varine, glutenvrij brood e.d. De enige uitzondering hierop is de extra vergoeding die in pakket Ga-rantVerzorgd3 is opgenomen voor dieetkosten. Deze dieetkosten worden bij medische noodzakelijk-heid vergoed.
Er bestaat recht op deze vergoeding als:
- •
er een schriftelijke dieetbevestiging van een medisch specialist, huisarts of bevoegd diëtist wordt overgelegd waaruit blijkt welk dieet wordt gevolgd, en
- •
het dieet volgens de fiscale regels in aanmerking komt voor aftrek specifieke zorgkosten.
Cliënten dienen gewezen te worden op de voorliggende voorzieningen ingevolge de Zorgverzeke-ringswet. Als duidelijk is dat geen recht bestaat op een vergoeding door de zorgverzekeraar, kan ver-strekking van bijzondere bijstand worden beoordeeld.
Hoogte bijzondere bijstand
De meerkosten in verband met een dieet komen in aanmerking voor bijzondere bijstand indien er een medische noodzaak bestaat. Dit kan o.a. blijken uit een dieetverklaring die door de arts of diëtiste is opgesteld.
De bijzondere bijstand wordt verstrekt voor de meerkosten ten opzichte van normale gezonde voe-ding. Hierbij wordt uitgegaan van de NIBUD-norm voor het betreffende dieet onder aftrek van 30%. Hier wordt de eventuele extra vergoeding vanuit GarandVerzorgd 3 op verminderd.
Voor de actuele meerkosten per dieet wordt verwezen naar de tabel in Schulinck. (Link naar tabel)
Dieetpreparaten komen niet in aanmerking voor vergoeding via de bijzondere bijstand, omdat hiervoor een voorliggende voorziening aanwezig is (Zorgverzekering).
De genoemde bedragen worden met 30% verlaagd, omdat dieetkosten kunnen leiden tot een belas-tingteruggaaf. Door de bedragen met 30% te verlagen wordt met een belastingteruggaaf rekening gehouden.
Dit betekent dat de bijzondere bijstand als volgt wordt berekend:
(Meerkosten dieet -/- 30%) -/- eventuele vergoeding garant = bijzondere bijstand
Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)
Psychische klachten worden behandeld door de huisarts. Deze hulp valt onder de basisverzekering. Kan de huisarts niet (verder) behandelen, dan verwijst hij naar de Basis GGZ of gespecialiseerde GGZ. De zorgverzekeraar vergoedt deze behandelingen grotendeels.
Bijzondere bijstand
Er kan geen bijzondere bijstand voor medische kosten verstrekt worden die vallen onder de werkings-sfeer van de Zorgverzekeringswet (Zvw), de Wet Langdurige Zorg (Wlz) en/of de Wet maatschappelij-ke ondersteuning (Wmo), omdat de Zvw de Wlz en de Wmo als passende en toereikende voorliggen-de voorzieningen (artikel 15 lid 1 PW) worden beschouwd.
Hoortoestel
Voor de kosten van een hoortoestel kan geen bijzondere bijstand verstrekt worden, omdat deze kos-ten onder de werksfeer van de Zorgverzekeringswet (Zvw) vallen. Dit wordt als een passende en toe-reikende voorliggende voorziening beschouwd.
Voorliggende voorziening:
Hoortoestellen worden grotendeels vergoed vanuit de basisverzekering door de zorgverzekeraar. Er is namelijk altijd sprake van een eigen bijdrage van 25%. De aanvullende verzekeringen kennen hier geen vergoeding voor. In het garantpakket is wel een extra vergoeding mogelijk indien het toestel is aange-schaft bij een gecontracteerde aanbieder.
Bijzondere bijstand
De bovenstaande voorliggende voorziening wordt als een passende en toereikende voorziening be-schouwd. Hierdoor zijn geen mogelijkheden voor bijzondere bijstand.
Huishoudelijke ondersteuning
De huishoudelijke ondersteuning valt onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Men heeft de keuze tussen zorg in natura of een persoonsgebonden budget. Voor deze zorg is men een eigen bijdrage verschuldigd, het zogenaamde abonnementstarief. Deze bedraagt € 19,00 per maand.
Voorliggende voorziening
Vanuit de aanvullende collectieve verzekering (garant 1, 2 en 3) kan een vergoeding voor het abonne-mentstarief van het CAK tot een bedrag van € 300 per jaar verstrekt worden. Deze verzekering geldt als een voorliggende voorziening.
Bijzondere bijstand
Er kan geen bijzondere bijstand verstrekt worden voor kosten die vallen onder de werkingssfeer van de Zorgverzekeringswet (Zvw), de Wet Langdurige Zorg (Wlz) en/of de Wet maatschappelijke onder-steuning (Wmo), omdat de Zvw de Wlz en de Wmo als passende en toereikende voorliggende voor-zieningen (artikel 15 lid 1 PW) worden beschouwd.
Legeskosten verblijfsvergunning
In principe behoren legeskosten tot de incidenteel voorkomende algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan. De Centrale Raad van Beroep zegt dat dit ook zo is indien sprake is van jarenlange bij-stand, gestegen legeskosten of een tijdelijke verblijfsvergunning.
Normaliter moet een identiteitsbewijs eens per 5 jaar worden verlengd.
Indien echter sprake is van voormalige vluchtelingen of asielzoekers doet zich een bijzondere situa-tie voor. Indien zij vanuit een opvangcentrum regulier worden gehuisvest en niet meer onder de COA vallen, zijn ze op dat moment in het bezit van een geldige (tijdelijke) verblijfsvergunning. Indien deze vergunning binnen 5 jaar moet worden verlengd is sprake van een bijzondere omstandigheid en kun-nen de kosten (ca. € 200,-) worden vergoed (bijzondere bijstand). Meestal is de geldigheidsduur 3 of 5 jaar.
Kosten in verband met gezinshereniging worden niet noodzakelijk geacht en komen daarom niet voor bijstand in aanmerking.
Maaltijdvoorziening
Wanneer iemand vanwege medische en/of sociale redenen niet zelf kan koken en/of niet in staat is zelf boodschappen te doen en er is geen partner of een ander die dat wel kan doen, dan kan bijzon-dere bijstand worden verstrekt voor de kosten van maaltijdvoorziening. Voeding behoort tot de alge-mene kosten van het bestaan waarin een (bijstands)inkomen voorziet. Daarom komen alleen de meer-kosten voor bijstandsverlening in aanmerking.
Algemene en voorliggende voorziening
Voor het doen van boodschappen geldt de boodschappenservice van de supermarkt als algemene en voorliggende voorziening.
Het (voor)bereiden van maaltijden en het eventueel begeleiden (stimuleren of herinneren) bij
de maaltijden valt onder de Wmo 2015. De module Maaltijden kan worden ingezet als het een cliënt niet lukt om zelfstandig de benodigde dagelijkse maaltijden te bereiden. Deze module bestaat uit activiteiten die moeten worden verricht om het resultaat "beschikken over benodigde dagelijkse maal-tijden" te bereiken. Indien cliënt deze ondersteuning krijgt is het van belang om vast te stellen of er sprake is van meerkosten. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat cliënt wél ondersteuning krijgt bij het bereiden van de maaltijden, maar dit slecht het opwarmen van een kant-en-klaarmaaltijd is. In deze situatie is er mogelijk nog wel sprake van meerkosten waardoor de voorliggende voorziening niet voorziet in deze bijzondere extra kosten. Krijgt cliënt ondersteuning om samen te koken? Dan hoeft dit niet tot meerkosten te leiden.
Een maaltijdvoorziening kan als algemeen gebruikelijk aangemerkt worden als:
- •
De service daadwerkelijk beschikbaar is;
- •
Dit een adequate compensatie biedt;
- •
De voorziening financieel draagbaar is met een minimuminkomen.
Het laatste criterium betekent dat er niet individueel beoordeeld wordt óf aanvrager de kosten kan dragen, maar óf dit draagbaar is voor iemand met een minimuminkomen. Uit jurisprudentie blijkt ver-volgens dat hierbij rekening gehouden moet worden met de NIBUD-norm voor een warme maaltijd. In de bijstand is immers rekening gehouden met de kosten voor voeding (de algemene kosten van het bestaan) en dit is overeenkomstig de NIBUD-norm. Dit heeft tot gevolg dat een maaltijdvoorziening uitsluitend als algemeen gebruikelijk aangemerkt kan worden indien deze niet méér bedraagt dan de NIBUD-norm.
NIBUD-norm warme maaltijd
In de NIBUD-prijzengids is een tabel opgenomen met de dagelijkse minimale kosten voor voeding per leeftijdscategorie. Voor de uitvoering van de bijzondere bijstand wordt de categorie 14-50 jaar aange-houden (€ 2,33). Hierbij wordt geen rekening gehouden met de verhoging van een eenpersoonshuis-houden of een verlaging van een meerpersoonshuishouden. Dit betekent dat de NIBUD-norm voor een warme maaltijd € 2,33 per persoon bedraagt (prijspeil 2022-2023).
Maaltijdvoorziening
Oldenzaal kent een aantal maaltijdservices. Bij Impuls variëren de kosten van een vriesversmaaltijd van € 4,50 - € 7,00 en € 5,75 voor tafeltje dekje. Dit bedraagt gemiddeld € 5,75 per maaltijd.
Voorwaarden bijstandsverlening
Alleen noodzakelijk gebruik van een maaltijdvoorziening kan voor bijzondere bijstand in aanmerking komen. Het moet duidelijk zijn dat iemand vanwege medische en/of sociale redenen niet zelf kan ko-ken en/of niet in staat is zelf boodschappen kan doen en er geen partner of een ander is die dat wel kan doen. Voor de vaststelling van de noodzaak wordt een klantmanager zorg gevraagd om dit te onderzoeken, voor zover dit nog niet uit een medisch advies van een arts blijkt.
Hoogte Bijzondere Bijstand
Voor de berekening van bijzondere bijstand wordt uitgegaan van de gemiddelde prijs waarvoor een maaltijdvoorziening beschikbaar is ad. € 5,75 -/- € 2,33 (de NIBUD-norm) = € 3,42 per maaltijd.
Overbruggingsuitkering
Onder bijstand ter overbrugging wordt verstaan een eenmalige betaling op grond van de Participatie-wet voor levensonderhoud ter overbrugging naar de eerste reguliere betaling van de periodieke uitke-ring in het kader van de Participatiewet of IOAW/Z.
Bijstand wordt verleend ter overbrugging naar eerstvolgende betaling als:
- •
Belanghebbende niet in staat is de periode tot de eerste betaling van de periodieke uitkering zelf te overbruggen;
- •
Deze situatie redelijkerwijs niet voorzienbaar was;
- •
De betaling van een voorschot of vervroegde betaling van uitkering niet mogelijk is.
Bijstand om niet of lening
De bijstand ter overbrugging wordt als bijstand om niet verstrekt. Daarop kan een uitzondering wor-den gemaakt en de bijstand wordt als geldlening verstrekt indien:
- •
Er is sprake is van tekortschietend besef van verantwoordelijkheid;
- •
Er is sprake van een vermogen in de vorm van een eigen woning (krediethypotheek);
- •
Er sprake is van andersoortig vermogen waarop geen direct beroep kan worden gedaan;
- •
De verwachting bestaat, dat betrokkene slechts een korte periode een beroep op een uitkering zal moeten doen.
Hoogte van de bijstand
De te overbruggen periode is maximaal een maand. De hoogte van de bijstand wordt daarom geba-seerd op 90% van de van toepassing zijnde norm waarop de volgende posten in mindering worden gebracht:
- •
De (nog) beschikbare middelen van de aanvrager;
- •
De eventueel reeds betaalde vaste lasten (zoals energienota en de huur).
90% van de toepasselijke norm |
€ |
-/- beschikbare middelen |
€ |
-/- reeds betaalde vaste lasten |
€ |
Overbrugging |
€ |
Pruiken
Voor de kosten van een pruik kan geen bijzondere bijstand verstrekt worden, omdat deze kosten on-der de werksfeer van de Zorgverzekeringswet (Zvw) vallen. Dit wordt als een passende en toereikende voorliggende voorziening beschouwd.
Voorliggende voorziening:
Zorgverzekeraars kennen zowel een vergoeding uit de basisverzekering als een extra vergoeding van-uit de aanvullende pakketten. In het collectieve aanvullende pakket (garant) is voorts nog een hogere vergoeding mogelijk.
Bijzondere bijstand
De bovenstaande voorliggende voorziening wordt als een passende en toereikende voorziening be-schouwd. Hierdoor zijn geen mogelijkheden voor bijzondere bijstand.
Rechtsbijstand en griffierecht
Voor het eigen aandeel in de kosten van rechtsbijstand en eventueel andere kosten zoals griffierecht kan in het algemeen geen bijstand worden verleend. Hierop worden twee uitzonderingen gemaakt:
- 1.
Het betreft kosten in verband met het voeren van een gerechtelijke procedure die in het kader van de aan de bijstand verbonden verplichtingen wordt gevoerd en niet op de tegenpartij kunnen worden verhaald.
- 2.
Daarnaast komen de kosten rechtsbijstand e.d. voor bijstand in aanmerking indien er sprake is van toevoeging in het kader van de Wet op de rechtsbijstand (Wrb). Deze wet regelt de toevoeging van een advocaat en de eventuele eigen bijdrage. Als op grond van deze toevoeging rechtsbijstand is verleend, kan de noodzaak voor het ver-lenen van rechtshulp worden aangenomen. Naast de eigen bijdrage zijn er kosten die voor eigen rekening blijven, zoals griffierecht, bureau- en kantoorkosten en reiskos-ten. Deze worden ingeval van toevoeging ook vergoed op grond van de bijzondere bijstand.
Juridische kosten in verband met de uitoefening van een eigen bedrijf komen niet voor bijstand in aanmerking.
Voorliggende voorziening
Indien men over een rechtsbijstandsverzekering beschikt, dient deze eerst aangesproken te worden. Heeft men zich hier niet voor verzekerd, dan kan men als rechtzoekende terecht bij het Juridisch Lo-ket. De eigen bijdrage voor de rechtzoekende voor de verlening van rechtsbijstand door een advo-caat wordt namelijk ook verlaagd met € 59,- indien hij eerst (gratis) rechtshulp vraagt aan het Juridisch Loket in plaats van meteen naar een advocaat te gaan.
In het kader van bijzondere bijstand is het Juridisch Loket een voorliggende voorziening. Om te kun-nen beoordelen of bijzondere bijstand mogelijk is moet dus eerst worden vastgesteld of betrokken bij het Juridisch Loket is geweest. Dit kan worden aangetoond met een zogenaamd diagnosedocument.
(Sinds de coronacrisis wordt dit document niet meer afgegeven. De verlaging wordt automatisch be-rekend als de Raad beslist dat men aan de voorwaarden voldoet).
Voor het gebruik maken van rechtsbijstand kan men een beroep doen op de Wet op de rechtsbij-stand, zodat men niet alle kosten zelf hoeft te betalen. De advocaat moet hiervoor toestemming vra-gen aan de Raad voor de Rechtsbijstand. Geeft de Raad toestemming dan betaalt men slechts een eigen bijdrage waarvan de hoogte afhankelijk is van het inkomen en vermogen.
Bijzondere Bijstand
Als men eerst naar het Juridisch Loket gaat, en van daaruit wordt doorverwezen naar een advocaat, gaat de eigen bijdrage met € 59,00 omlaag (per 2023). De maximale eigen bijdrage is te raadplegen via deze link.
Als men vervolgens een beroep doet op bijzondere bijstand voor de eigen bijdrage wordt er altijd van uit gegaan dat men eerst het Juridisch Loket heeft geraadpleegd. De hoogte van de bijzondere bij-stand wordt dus altijd bepaald op de maximale eigen bijdrage -/- € 59,00, vermeerderd met eventuele overige voor eigen rekening blijvende kosten zoals griffierechten en kosten van uittreksels.
Reiskosten
Kosten verbonden aan deelname aan het maatschappelijk verkeer behoren tot de algemeen noodza-kelijke kosten van het bestaan waarvoor geen bijstand kan worden verleend.
Uitzonderingen
In bijzondere situaties kan bijstand worden verleend voor reiskosten.
De voor bijstandsverlening in aanmerking komende reiskosten zijn te onderscheiden in:
- 1.
Kosten in verband met bezoek aan elders (buiten de gemeente, maar in Nederland) ver-pleegd/verzorgd wordende gezins- of familieleden in de eerste graad;
- 2.
Kosten in verband met bezoek aan in detentie verblijvende gezins- of familieleden in de eerste graad.
Voorwaarden voor bijstandsverlening
- •
er kan géén aanspraak gemaakt worden op een voorliggende voorziening, zoals een ver-voersvoorziening o.g.v. de Wmo of een vergoeding vanuit de Zorgverzekeraar.
- •
er moet sprake zijn van bijzondere omstandigheden. In de norm is namelijk een bedrag opge-nomen voor deelname aan het maatschappelijk verkeer.
- •
De te maken kosten moeten als bijzonder noodzakelijke kosten beschouwd worden.
Voorliggende voorziening
Reiskosten die gemaakt worden i.v.m. ziekenbezoek door een gezinslid vergoedt de zorgverzekeraar vanuit de aanvullende pakketten ExtraVerzorgd 2 en ExtraVerzorgd 3. De eerste 500 km blijven altijd voor eigen rekening en vervolgens is een vergoeding mogelijk voor 1 bezoek per dag.
EV2/Garant2: max. € 0,25 per km, tot max. € 150,- per polis;
EV3/Garant3: max. € 0,25 per km, tot max. € 250,- per polis.
Hoogte bijzondere bijstand
Reiskosten kunnen vanuit de bijzondere bijstand vergoed worden, als deze meer bedragen dan de vergoeding uit de aanvullende verzekering, waarbij de eerste 500 km per kalenderjaar als algemeen gebruikelijk worden aangemerkt.
Voor de frequentie van het bezoek gelden de volgende richtlijnen.
- •
Dagelijks voor maximaal 2 directe gezinsleden als er sprake is van terminale patiënten, verpleging op een intensive care of zieke kinderen; of
- •
twee maal per week voor twee directe gezinsleden voor andere opnames.
De bijstand wordt berekend op basis van de tarieven openbaar vervoer 2e klasse. Ook als van eigen vervoer gebruik wordt gemaakt. Indien van het eigen vervoer gebruik wordt gemaakt, wordt de ver-goeding pas verstrekt na overlegging van een verklaring van de inrichting of als de bezoeken anders-zins aantoonbaar worden gemaakt. De voorwaarden van de aanvullende verzekering van Menzis zijn van toepassing.
Niet-gezinsleden in de eerste graad kunnen een beroep doen op bijzondere bijstand op basis van bovengenoemde vergoedingssystematiek.
Reiskosten i.v.m. bezoek aan in detentie verblijvende gezins- of familieleden (1e graad)
Voor deze reiskosten bestaat geen voorliggende voorziening. De volgende reiskosten i.v.m. bezoek aan gedetineerden binnen Nederland komen voor bijzondere bijstand in aanmerking:
- •
Éénmaal per maand voor 2 personen; of
- •
tweemaal per maand voor 1 persoon.
De vergoeding wordt berekend op basis van de tarieven openbaar vervoer 2e klasse. Betaling vindt plaats na overlegging van de betaalbewijzen en/of verklaring van de inrichting.
Tandheelkundige hulp
Voor tandheelkundige kosten kan geen bijzondere bijstand verstrekt worden, omdat deze kosten on-der de werksfeer van de Zorgverzekeringswet (Zvw) vallen. Dit wordt als een passende en toereikende voorliggende voorziening beschouwd.
Voorliggende voorziening:
Zorgverzekeraars kennen zowel vergoedingen uit de basisverzekering als vergoedingen vanuit de aanvullende pakketten. In het collectieve aanvullende pakket (garant) is voorts nog een extra vergoe-ding mogelijk voor de voor de eigen rekening gebleven kosten.
Bijzondere bijstand
De bovenstaande voorliggende voorziening wordt als een passende en toereikende voorziening be-schouwd. Voor personen die zich kunnen verzekeren voor deze kosten zijn derhalve geen mogelijkhe-den voor bijzondere bijstand.
Personen met een volledige gebitsprothese worden hiermee uitgezonderd, omdat zij zich immers niet verplicht hoeven te verzekeren. Indien zij met bijzondere tandheelkundige kosten worden geconfron-teerd die in ingevolge het aanvullend pakket vergoed zouden worden, dan wordt ten aanzien van de hoogte van bijzondere bijstand aangesloten bij de vergoeding van tandverzorgd500. Dit betekent concreet dat 75% van het bedrag dat overblijft na vergoeding uit de Basisverzekering tot € 500 per kalenderjaar vergoed kan worden uit de bijzondere bijstand.
Voetzorg
Onder voetzorg wordt verstaan: Orthopedische schoenen en -steunzolen; pedicure; podologie en podotherapie. Voor voetzorg kan in aanleg geen bijzondere bijstand verstrekt worden, omdat deze kosten onder de werksfeer van de Zorgverzekeringswet (Zvw) vallen. Dit wordt als een passende en toereikende voorliggende voorziening beschouwd.
Voorliggende voorziening:
Zorgverzekeraars kennen zowel een vergoeding uit de basisverzekering als vergoedingen vanuit de aanvullende pakketten. In het collectieve aanvullende pakket (garant) is voorts nog een extra vergoe-ding mogelijk voor de voor de eigen rekening gebleven kosten.
Bijzondere bijstand
De bovenstaande voorliggende voorziening wordt als een passende en toereikende voorziening be-schouwd. Hierdoor zijn geen mogelijkheden voor bijzondere bijstand.
Vaste lasten
Voor bijzondere bijstand voor de doorbetaling van vaste lasten maken we onderscheid tussen de situatie i.v.m. detentie en verblijf in een inrichting.
Detentie
Voor detentie geldt als hoofdregel dat er gedurende de periode van detentie geen bijstandsverlening mogelijk is (artikel 13, eerste lid, onder a PW). Hiervan kan ten aanzien van een alleenstaande of al-leenstaande ouder worden afgeweken als er sprake is van “zeer dringende redenen”. Afwijking ge-beurt op grond van artikel 16 PW en is slechts mogelijk voor de betaling van vaste lasten voor het aanhouden van de woning. Geen bijstand wordt verstrekt voor de opslag van de inboedel.
Bij de toepassing van artikel 16 PW dient vast te staan dat sprake is van een acute noodsituatie en dat de behoeftige omstandigheden op geen enkele andere wijze zijn te verhelpen. “Zeer dringende redenen” wordt ingevolge constante jurisprudentie aanwezig geacht in geval van een acute noodsitua-tie, dat wil zeggen een situatie die van levensbedreigende aard is of blijvend ernstig letsel of invalidi-teit tot gevolg kan hebben. Ook de situatie dat er sprake is van ernstige consequenties voor de psy-chische gezondheidstoestand van de belanghebbende kan onder het begrip “acute noodsituatie” val-len.
Afwijking van de hoofdregel is niet mogelijk indien:
- •
De detentieperiode korter duurt dan een maand;
- •
de detentieperiode langer zal duren dan 9 maanden;
- •
het detentie betreft in plaats van een boete;
- •
betrokkene de straf tijdens de weekenden of anderszins kon ondergaan;
- •
betrokkene is staat was om voor deze kosten te reserveren.
In geval van zeer dringende redenen dient rekening te worden gehouden met de onderstaande punten:
- •
Als bijstandsverlening gelet op alle omstandigheden noodzakelijk is kan deze alleen worden verstrekt voor zover de eigen middelen ontoereikend zijn voor de betaling van de kosten.
- •
De eventuele bijstand voor betaling vaste lasten dient verstrekt te worden in de vorm van een geldlening die de gedetineerde na afloop van zijn detentie terug dient te betalen
- •
Onder eigen middelen worden alle middelen verstaan waarover de klant kan beschikken dus ook het bescheiden vermogen, de auto en de gereserveerde vakantietoeslag. Indien de klant hieraan geen medewerking wil verlenen (bijvoorbeeld door het niet verstrekken van gevraagde informatie of het niet mee willen werken aan de verkoop van de auto) dient er geen bijstand te worden verstrekt.
- •
Bij doorbetaling nutsvoorzieningen dient het maandelijkse voorschot afgestemd (verlaagd) te worden op het niet-gebruik van de woning. Bij de jaarafrekening dient een eventueel tegoed aan de gemeente Oldenzaal gecedeerd te worden.
- •
Voor de overige aan de woning verbonden kosten (zoals OZB, verzekeringen e.d.) dient de gedetineerde zelf een regeling te treffen, deze kosten komen niet voor vergoeding in aanmer-king.
- •
Dit geldt ook bij een eventuele eigen woning met een hypotheek; in dat geval dient er een re-geling getroffen te worden met de hypotheekverstrekker in plaats van een vergoeding krach-tens de bijzondere bijstand.
Inrichting
Bij opname van een alleenstaande in een inrichting (verpleeghuis, ziekenhuis) wordt nagegaan in hoe-verre een voorziening moet worden getroffen voor de betaling van de vaste lasten. Tot maximaal 6 weken na opname kan de reguliere bijstandsnorm worden doorbetaald. Daarna wordt de norm aange-past en berekend naar de werkelijke situatie. Een alleenstaande ontvangt vanaf dat moment de norm zak- en kleedgeld; bij een echtpaar is dat de norm alleenstaande (ouder) plus zak- en kleedgeld.
Als cliënt de intentie heeft om terug te keren naar de woning dan kan bijzondere bijstand verleend worden voor de vaste lasten die doorbetaald moeten worden. Onder de vaste lasten wordt verstaan: huur, gas, elektriciteit en water. Deze verstrekking is mogelijk gedurende maximaal een jaar te rekenen vanaf het moment dat de norm wordt aangepast naar de norm zak- en kleedgeld.
Als de toestand en omstandigheden van de cliënt/patiënt dit mogelijk maken wordt de bijstand aan betrokkene betaald.
Als aangenomen mag worden, dat de alleenstaande blijvend verpleging en verzorging nodig zal heb-ben, wordt in overleg met betrokkene of als deze hiertoe geestelijk niet bij machte is in overleg met familie of bewindvoerder, een regeling tot beëindiging van de vaste lasten c.q. huurovereenkomst en liquidatie van de eigen huishouding getroffen.
Wanneer de opname tijdelijk is, maar toch aanmerkelijk langer duurt dan in eerste instantie werd ver-wacht, worden na een opname van één jaar de volgende beslissingsmomenten in acht genomen:
- •
heeft de opname bij het eerstvolgende heronderzoek al langer dan één jaar geduurd, maar korter dan 2 jaren, dan wordt contact met de inrichting opgenomen om vast te stellen of de opname nog steeds van tijdelijke aard is en of de bijzondere bijstand maximaal één jaar voortgezet moet worden.
- •
heeft de opname inmiddels langer geduurd dan 2 jaren, dan wordt de doorbetaling van vaste lasten in principe beëindigd.
NB: na een periode van 6 weken verblijf in een inrichting dient het voorschotbedrag voor gas, water en elektriciteit in overleg met de leverancier terstond te worden verlaagd.
Woninginrichting
Met inachtneming van de Uitvoeringsregels Bijzondere bijstand 2020 (punt 1) dient allereerst te worden bepaald of is voldaan aan de voorwaarden om voor bijzondere bijstand in aanmerking te komen.
Vervolgens dient de noodzaak van aanschaf c.q. vervanging te worden vastgesteld (bijvoorbeeld d.m.v. een huisbezoek).
De woninginrichting zal om een medische en/of sociale reden moeten plaatsvinden. Als de nadruk in het individuele geval ligt op de sociale reden, dan hoeft geen medisch advies gevraagd te worden. Wat de hoogte van het bedrag betreft moet aangetoond worden wat noodzakelijk is. Hierbij wordt met de volgende zaken rekening gehouden:
- •
Overname goederen vorige bewoner;
- •
bedrag dat betrokkene ontvangt uit goederen die kunnen worden overgedaan aan de be-woner van de oude woning;
- •
vloerbedekking en gordijnen die uit de oude woning kunnen worden meegenomen.
Bij degene die voor het eerst zelfstandig gaan wonen wordt ervan uit gegaan dat men zelf voor de kosten verantwoordelijk is. Bij uitzondering kan het noodzakelijk zijn, dat er toch bijstand moet worden verleend, waarbij aandacht moet worden besteed aan:
- •
Het zelfstandig gaan wonen is onvermijdbaar;
- •
Er is een duidelijke en specifieke indicatie aanwezig.
Maximale hoogte bijzondere bijstand
De hoogte van de maximale bijzondere bijstand wordt bepaald aan de hand van onderstaande richt-prijzen. Deze zijn afhankelijk van de huishoudsamenstelling en de aard en grootte van het te betrekken hoofdverblijf. Voor de kosten van complete woninginrichting (incl. opknapkosten) gelden de volgen-de maximumbedragen:
Alleenstaande (kamerbewoner) |
€ 1.450,00 |
Alleenstaande zelfstandig gehuisvest |
€ 2.750,00 |
Gezin van 2 personen |
€ 4.050,00 |
Gezin van 3 personen |
€ 4.800,00 |
Gezin van 4 personen |
€ 5.550,00 |
Gezin van 5 personen |
€ 6.250,00 |
Voor elke persoon meer |
€ 650,00 |
Ziekenvervoer
Voor de kosten van ziekenvervoer wordt onderscheid gemaakt in ambulancevervoer en zittend zie-kenvervoer.
Ambulancevervoer
Ambulancevervoer wordt ingevolge de basisverzekering van de Zorgverzekeringswet volledig ver-goed.
Zittend ziekenvervoer
Andere vormen van ziekenvervoer per taxi (het zogenaamde zittend ziekenvervoer) worden ingevolge de Regeling Ziekenvervoer nog slechts voor de onderstaande groepen patiënten vergoed.
- •
Nierdialysepatiënten
- •
Geriatrische revalidatiezorg
- •
Oncologische behandelingen zoals chemo-, radio- en immuuntherapie
- •
Visueel gehandicapten
- •
Rolstoelgebruikers
- •
Begeleiders van intensieve kindzorg
- •
Personen met niet aangeboren hersenletsel of hersenletsel i.v.m. een verstandelijke beperking.
Hardheidsclausule
Indien iemand niet tot de doelgroepen behoort, maar wel langdurig is aangewezen op vervoer naar een behandelend arts of instelling kan men een beroep doen op de hardheidsclausule. Om te beoor-delen of een verzekerde op grond van de hardheidsclausule aanspraak kan maken op ziekenvervoer, hanteert de zorgverzekeraar de volgende formule:
(aantal maanden) x (aantal keren p/week) x (aantal weken p/maand) x (aantal km enkele reis) x 0,25 (= wegingsfactor)
De variabele onderdelen zijn afhankelijk van de persoonlijke situatie van een verzekerde. Is de uit-komst gelijk aan of groter dan 250, dan kan een verzekerde op grond van de hardheidsclausule aan-spraak maken op ziekenvervoer. De verzekerde moet vooraf wel toestemming vragen aan zijn zorg-verzekeraar.
Eigen bijdrage
Als de zorgverzekeraar de vervoerskosten vergoedt dan geldt wel een eigen bijdrage van € 113,00 * (*bijdrage 2023) per 12 maanden. Ingevolge het Garantpakket wordt deze eigen bijdrage volledig ver-goed.
Bijzondere Bijstand
Indien de belanghebbende voor een behandeling naar een specialist of ziekenhuis moet is het moge-lijk voor de reiskosten bijzondere bijstand te verstrekken, onder aftrek van een eigen bijdrage van € 113,00. Deze eigen bijdrage wordt ook door Menzis gehanteerd.
Hierbij zijn de volgende voorwaarden van toepassing:
- •
De behandeling kan niet plaatsvinden in het ziekenhuis in de regio, omdat de zorgverze-keraar dit ziekenhuis niet heeft gecontracteerd voor de behandeling;
- •
Men kiest voor het dichtstbijzijnde wel gecontracteerde ziekenhuis;
- •
de reisafstand bedraagt ten minste 25 km of de enkele reisduur bedraagt ten minste 1 uur per auto;
- •
Men dient de mogelijkheid om een beroep te doen op de hardheidsclausule van de zorg-verzekeraar te onderzoeken. De behandelend arts/specialist kan hiervoor toestemming vragen aan de zorgverzekeraar;
- •
Indien een beroep op de hardheidsclausule nog succesvol kan zijn, dan wordt de bijstand wordt als geldlening verstrekt in afwachting van de beslissing van de zorgverzekeraar. Als deze tot vergoeding overgaat, dient men deze vergoeding te gebruiken om de geldlening af te lossen.
Hoogte van de vergoeding na aftrek van de eigen bijdrage van € 113,00:
- •
bij vervoer zonder medische noodzaak voor vervoer per auto bedraagt de vergoeding de
- •
laagste klasse openbaar vervoer;
- •
bij eigen vervoer met medische noodzaak bedraagt de vergoeding € 0,32 per kilometer (2022);
- •
bij taxivervoer met medische noodzaak worden de kosten vergoed o.b.v. facturen.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl