Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Wassenaar houdende de aanwijzing van losloopgebieden en van gebieden waar geen honden zijn toegestaan (Aanwijzingsbesluit en nadere regels m.b.t. losloopgebieden voor honden, alsmede waar honden niet zijn toegestaan 2021)

Geldend van 09-02-2021 t/m heden

Intitulé

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Wassenaar houdende de aanwijzing van losloopgebieden en van gebieden waar geen honden zijn toegestaan (Aanwijzingsbesluit en nadere regels m.b.t. losloopgebieden voor honden, alsmede waar honden niet zijn toegestaan 2021)

Het college van burgemeester wethouders van Wassenaar;

Gelet op de artikelen 2:57 en 5:45 van de Algemene Plaatselijke Verordening Wassenaar 2014;

Overwegende dat onder andere de volgende belangen c.q. uitgangspunten worden afgewogen bij het vaststellen van de losloopgebieden voor honden:

  • -

    Honden dienen binnen de bebouwde kom te zijn aangelijnd;

  • -

    Het college kan plaatsen aanwijzen waar honden los mogen lopen;

  • -

    Schade, hinder, overlast en gevaar door loslopende honden dient zoveel als mogelijk beperkt of voorkomen te worden.

  • -

    Een individuele hondenbezitter wordt de gelegenheid geboden zonder (teveel) beperkingen zijn/ haar hond(en) uit te laten.

  • -

    Bij een groep van meerdere loslopende honden (waaronder bijvoorbeeld een hondenuitlaatservice) is de kans op gevaar, hinder en overlast en schade groter. Om genoemde aspecten te beperken of te voorkomen, zijn maatregelen noodzakelijk. Daarbij staat voorop dat niet het uitlaten/ lopen zelf, maar het loslopen wordt beperkt.

  • -

    Om groepen honden toch de gelegenheid te geven vrij los te lopen, worden gebieden aangewezen waar dit is toegestaan. Voor gebieden waar loslopen niet wenselijk is, worden restricties ingesteld.

Besluit:

Het Aanwijzingsbesluit en nadere regels m.b.t. losloopgebieden voor honden, alsmede waar honden niet zijn toegestaan 2021 met daarbij de bij dit besluit behorende kaarten vast te stellen.

Artikel 1 Begripsbepalingen:

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • -

    Strand: het strand zoals bepaald in artikel 5:38 onder a van de Algemene plaatselijke verordening Wassenaar 2014;

  • -

    Zomertijdvak: het zomertijdvak zoals bepaald in artikel 5:38 onder c van de Algemene plaatselijke verordening Wassenaar 2014.

Artikel 2 Plaatsen waar honden niet aangelijnd behoeven te zijn behalve op de fietspaden:

  • 1. Het strand.

  • 2. Het op de kaart “Losloopgebied De Wittenburg” weergegeven gebied.

Artikel 3 Plaatsen waar honden niet aangelijnd behoeven te zijn behalve op de fietspaden, met de restrictie dat er maximaal vier loslopende honden per begeleider mogen lopen:

  • 1. Park De Paauw (met uitzondering van het artikel 5 genoemde gebied)

  • 2. Bosstrook bij het Sparrenlaantje;

  • 3. Het veld bij de Parklaan (nabij de wethouder Huibregtseschool), omsloten door de Burmanlaan/Clematislaan/Violierenweg en de Parklaan;

  • 4. Gedeelte van het Berkheiveld, omsloten door de Storm van ’s Gravensandeweg/ Kerkhoflaan/Sophiekehuis/Luciehof/Berkheistraat, naast het marktterrein;

  • 5. Bosstrook tussen de Katwijkseweg en het terrein van Duinrell;

  • 6. De paden/dijken rondom Weteringbos I en ll. Voor wat betreft Weteringbos II tot aan de dam in verband met de kinderboerderij en speelplek voor kinderen;

  • 7. Voetpad langs de Zijlwatering gelegen tussen de Hofcampweg en de Zuidwijklaan;

  • 8. Voetpad langs de Zijlwatering gelegen achter de woningen Van Duivenvoordelaan tussen de Van Groeneveltlaan en de Bellesteijnlaan;

  • 9. Een gedeelte van de wandelroute in de wijk Kerkehout, vanaf het bruggetje bij de volkstuinen tot de Verlengde Wittelaan;

  • 10. Kermisterrein aan de Mansveltkade (behoudens het trapveldje en ten tijde van evenementen).

Artikel 4 Plaatsen waar honden niet aangelijnd behoeven te zijn behalve op de fietspaden, met de restrictie dat er maximaal vier loslopende honden per begeleider mogen lopen, en dat tijdens het broedseizoen van 1 maart tot 1 augustus op deze plaatsen alle honden aangelijnd dienen te zijn.

Landgoed Backershagen;

Artikel 5 Plaatsen waar honden niet zijn toegelaten.

  • 1. Princessetuin in Park De Paauw;

  • 2. Begraafplaats Persijnhof;

  • 3. In afwijking van artikel 2, het strand tussen de strandpalen HP 91,50 en HP 92,75 in het zomertijdvak tussen 09.00 uur en 19.00 uur, tenzij ingevolge artikel 5:45, tweede lid, van de Algemene plaatselijke verordening Wassenaar 2014 honden wel zijn toegestaan.

Artikel 6 Inwerkingtreding.

  • 1. Deze regeling treedt in werking de dag na publicatie.

  • 2. Op in het eerste lid genoemde tijdstip wordt “aanwijzingsbesluit en nadere regels m.b.t. losloopgebieden voor honden, alsmede waar honden niet zijn toegestaan 2019”, ingetrokken.

Artikel 7 Citeertitel.

Deze regeling wordt aangehaald als: Aanwijzingsbesluit en nadere regels m.b.t. losloopgebieden voor honden, alsmede waar honden niet zijn toegestaan 2021.

Ondertekening

Wassenaar, 19 januari 2021

Burgemeester en wethouders van Wassenaar,

drs. H.I.P. Oppatja,

gemeentesecretaris

drs. L.A. de Lange,

burgemeester

Bijlage 1: Kaart “Losloopgebied De Wittenburg”

afbeelding binnen de regeling

Bezwaar

Bent u het niet eens met dit besluit? En bent u belanghebbende? Dan kunt u binnen zes weken na de datum van verzending van dit besluit een bezwaarschrift sturen naar burgemeester en wethouders van Wassenaar, Postbus 499, 2240 AL Wassenaar. Met gebruik van digitale identificatie kunt u bezwaar maken langs elektronische weg. Meer informatie vindt u op de gemeentelijke website www.wassenaar.nl/bezwaar-maken. Webformulieren vindt u onderaan deze webpagina onder de kop "Direct online regelen".

Algemene regel is dat een besluit meteen in werking treedt; het kan meteen worden uitgevoerd. Wilt u dat niet en heeft u een bezwaar- of beroepschrift ingediend? Dan kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag, sector bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Daarvoor dient u een bedrag aan griffierecht te betalen. Met gebruik van Digid kunnen burgers een verzoek om voorlopige voorziening indienen langs elektronische weg. De webpagina https://mijn.rechtspraak.nl/start/burger is de toegang voor burgers tot de digitale diensten van De Rechtspraak.