Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR652159
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR652159/1
Verordening burgerbetrokkenheid Wmo Someren 2020
Geldend van 01-12-2020 t/m heden
Intitulé
Verordening burgerbetrokkenheid Wmo Someren 2020De raad van de gemeente Someren;
gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 14 oktober 2020;
overwegende dat:
* Het een wettelijke taak is om inwoners te betrekken bij het opstellen en uitvoeren van beleid;
* De raad het belangrijk vindt om inwoners zo vroeg mogelijk in het proces te betrekken;
* De raad inwoners wil stimuleren zelf actief bij te dragen aan de samenleving;
gelet op:
* Artikel 150 van de Gemeentewet;
* Artikel 2.1.3., lid 3 van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015;
* Artikel 11.2 van de Verordening maatschappelijke ondersteuning Someren 2020;
* Algemene subsidieverordening Someren 2018;
* Artikel 2.10 van de jeugdwet;
* Artikel 47 van de Participatiewet;
b e s l u i t :
vast te stellen de Verordening burgerbetrokkenheid Wmo Someren 2020.
Artikel 1. Begripsbepalingen
In deze verordening wordt verstaan onder:
- a.
burgerbetrokkenheid: het betrekken van diverse groepen inwoners bij het opstellen, uitvoeren en evalueren van gemeentelijk beleid. Als ook het stimuleren en versterken van initiatieven uit de samenleving.
- b.
college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Someren.
- c.
gemeente: Someren
- d.
raad: de gemeenteraad van de gemeente Someren.
- e.
sociaal domein: alle taken die de gemeente en partnerpartijen verrichten rond werk, participatie en zelfredzaamheid en zorg en jeugd.
- f.
stamtafel: een bijeenkomst die georganiseerd wordt door Stichting Samen voor Someren in samenspraak met de gemeente. Iedereen kan aan de bijeenkomst deelnemen. Doel van de Stamtafel is om signalen op te halen en te bundelen, en met elkaar in gesprek te gaan over diverse thema’s. Onderwerpen kunnen zowel vanuit inwoners als gemeente geagendeerd worden. Zie bijlage 1.
- g.
stichting Samen voor Someren: het inspraakorgaan waarmee het college invulling geeft aan burgerparticipatie binnen de Wmo zoals benoemd in artikel 2.1.3., lid 3 van de Wmo 2015.
- h.
subsidie: subsidie als bedoeld in artikel 4:21 van de Algemene wet Bestuursrecht.
- i.
thematafel: een tijdelijke werkvorm om een concreet thema verder uit te diepen om tot een advies of actieplan te komen. Zie bijlage 1.
- j.
- k.
de wet: De in deze verordening gehanteerde begrippen en begripsbepalingen hebben dezelfde betekenis als bedoeld in de Wmo en de Algemene wet bestuursrecht, tenzij daarvan nadrukkelijk in deze verordening wordt afgeweken.
Artikel 2. Doelstelling
Het college heeft de volgende doelstellingen met betrekking tot burgerbetrokkenheid:
- a.
inwoners actief betrekken bij het opstellen en uitvoeren van beleid;
- b.
verschuiven van advies aan het einde van het beleidsproces naar meedenken aan de voorkant van het beleidsproces;
- c.
vergroten van burgerbetrokkenheid onder alle inwoners van de gemeente Someren binnen het sociaal domein;
- d.
het verbinden en versterken van initiatieven uit de samenleving.
Artikel 3. Invulling
- 1.
Het college erkent en ondersteunt Stichting Samen voor Someren als het inspraakorgaan waarmee het college invulling geeft aan burgerbetrokkenheid binnen het sociaal domein.
Artikel 4. Samenstelling Samen voor Someren
- 1.
Het bestuur van de Stichting Samen voor Someren bestaat uit tenminste drie en maximaal vijf personen.
- 2.
Het bestuur kan worden aangevuld met één of meerdere adviseurs zonder stemrecht. Gezamenlijk vormen zij de werkgroep Samen voor Someren.
- 3.
Minimaal één ambtenaar van team Maatschappelijke Ontwikkeling is onderdeel van de werkgroep Samen voor Someren.
- 4.
Een wethouder, raadslid, commissielid of werknemer van de gemeente of iemand met een functie waarbij op een andere manier sprake is of kan zijn van belangenverstrengeling kan geen bestuurslid zijn.
- 5.
Leden van de Stichting Samen voor Someren dienen inwoner van de gemeente Someren te zijn, werkzaam te zijn in de gemeente Someren, of een zeer sterke aanwijsbare binding te hebben met de gemeente Someren.
- 6.
Het bestuur van de Stichting Samen voor Someren bestaat uit minimaal een voorzitter, secretaris en penningmeester.
Artikel 5. Uitgangspunten
- 1.
Samen voor Someren is de gesprekspartner voor het college betreffende beleid in het sociaal domein.
- 2.
Samen voor Someren brengt gevraagd en ongevraagd schriftelijk advies uit aan het college over alle onderwerpen binnen het sociaal domein als daar vanuit inwoners of het college behoefte aan is.
- 3.
Samen voor Someren is het platform voor burgerbetrokkenheid en de link naar inwoners. Zij halen informatie op over het betreffende onderwerp alvorens zij gevraagd of ongevraagd advies uitbrengen.
- 4.
Samen voor Someren spant zich in om diverse groepen inwoners aan te spreken en te betrekken. Ook inwoners waarvoor het minder vanzelfsprekend is om zelfstandig naar bijeenkomsten te komen.
- 5.
Samen voor Someren organiseert minimaal twee Stamtafels per jaar om actief signalen en knelpunten binnen het sociaal domein op te halen en te bundelen.
- 6.
Samen voor Someren spant zich in om te stimuleren dat er tijdelijke Thematafels ontstaan om concrete onderwerpen verder uit te diepen. Zij hoeven hier niet altijd zelf kartrekker in te zijn.
- 7.
Samen voor Someren participeert actief in het netwerk sociaal domein binnen de gemeente Someren en waar wenselijk regionaal.
- 8.
Minimaal één persoon van Samen voor Someren neemt structureel deel aan het regionale overleg voor Wmo-adviesraden.
- 9.
Samen voor Someren zoekt actief de verbinding met andere organisaties en initiatieven in de gemeente Someren waar dat van belang is.
Artikel 6. Werkwijze en advisering
- 1.
Samen voor Someren stelt jaarlijks in samenspraak met het college een jaarplan en begroting op. Hierin worden afspraken gemaakt over de onderwerpen die in het betreffende jaar minimaal op de agenda staan.
- 2.
Samen voor Someren levert een inhoudelijke en financiële verantwoording aan volgens de cyclus van de Algemene Subsidieverordening Someren 2018. Dit wordt in een jaargesprek geëvalueerd.
- 3.
Samen voor Someren heeft twee keer per jaar een gesprek met de portefeuillehouder sociaal domein waarin de afspraken van dat jaar geactualiseerd worden en er nadere werk- dan wel procesafspraken worden gemaakt over de wijze van burgerbetrokkenheid binnen de betreffende onderwerpen.
- 4.
De leden van Samen voor Someren kunnen zelfstandig onderwerpen aandragen voor de agenda van de vergadering bij de voorzitter of secretaris.
- 5.
Minimaal één ambtenaar van team Maatschappelijke Ondersteuning neemt deel aan maandelijks overleg van Samen voor Someren.
- 6.
Het college spant zich in om beleidsthema’s die vanuit Peelgemeenten op de agenda staan binnen Samen voor Someren te agenderen en de leden van een toelichting van het betreffende onderwerp te voorzien.
- 7.
Ingediend advies van Samen voor Someren wordt als bijlage bij besluitvormende stukken gevoegd voor het college of gemeenteraad.
- 8.
Het college neemt kennis van de adviezen van Samen voor Someren en brengt haar schriftelijk op de hoogte van haar reactie. Indien het college afwijkt van het advies wordt dit bij een voorstel aan de gemeenteraad vermeld en gemotiveerd.
Artikel 7. Financieel kader
- 1.
Voor het uitvoeren van de activiteiten, zoals genoemd in het jaarplan, kan stichting Samen voor Someren het college jaarlijks verzoeken een subsidie aan de stichting te verlenen.
- 2.
De subsidie wordt verleend op basis van het jaarplan en de begroting als genoemd in Artikel 6, lid 1 van deze verordening en bedraagt maximaal € 10.000,- per jaar. De subsidie is afhankelijk van de aard en het aantal te organiseren activiteiten.
- 3.
Kosten die voor de subsidie, genoemd in lid 1, in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld het organiseren van stamtafels, thematafels, correspondentie, voorlichting en pr, deskundigheidsbevordering, reiskosten, teambuilding, deelname aan regionaal of landelijk overleg en inhuur van externe deskundige en overige vormen van ondersteuning.
- 4.
Bestuursleden en overige leden van de werkgroep genieten geen beloning voor hun werkzaamheden. Zij hebben wel het recht op vergoeding van de door hen, in de uitoefening van hun functie, daadwerkelijk gemaakte kosten. Deze kosten worden uit het subsidie, genoemd in lid 1, bekostigd.
- 5.
Als de toegekende subsidie hoger is dan de voor het realiseren van de jaarplanning nodig is wordt het restant na vaststelling op basis van de verantwoording, teruggevorderd. Samen voor Someren mag alleen eigen vermogen opbouwen als daar een specifiek doel aan ten grondslag ligt.
- 6.
Bij ontbinding van de Stichting Samen voor Someren worden alle door de gemeente beschikbare financiële middelen, na het voldoen van de verplichtingen, teruggevorderd door het college.
- 7.
Voor het aanvragen, verlenen en vaststellen van subsidies gelden de bepalingen in de Algemene Subsidieverordening 2018.
Artikel 8. Ambtelijk contactpersoon
Het college benoemt een ambtenaar tot vast contactpersoon van Stichting Samen voor Someren.
Artikel 9. Geheimhouding en Algemene Verordening Gegevensbescherming
- 1.
(Concept)stukken dienen door de leden van Samen voor Someren en de door Samen voor Someren uitgenodigde gasten desgevraagd vertrouwelijk behandeld te worden. Behandeling van de stukken dient in elk geval conform de bepalingen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming te gebeuren.
Artikel 10. Onvoorziene situaties
In alle andere gevallen waarin deze verordening niet voorziet, beslist het college.
Artikel 11. Citeertitel en inwerkingtreding
- 1.
Deze verordening kan worden aangehaald als: Verordening burgerbetrokkenheid Wmo Someren 2020;
- 2.
Deze verordening treedt in werking 1 december 2020.
- 3.
Op hetzelfde moment wordt de Deelverordening Burgerparticipatie 2013, zoals vastgesteld bij besluit van 18-12-2013, ingetrokken.
Ondertekening
Aldus besloten in de vergadering van de raad van de gemeente Someren,
de raadsgriffier,
J. Laurens Janse-Oostdijk
de voorzitter,
D. Blok
Bijlage 1 Het Samen voor Someren model
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl