Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR64984
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR64984/1
Verordening dorpsraad van Nes aan de Amstel
Geldend van 15-06-2006 t/m heden
Intitulé
Verordening dorpsraad van Nes aan de AmstelPARAGRAAF 1 ALGEMEEN
Artikel 1
In deze verordening wordt verstaan onder:
- a.
Nes aan de Amstel: het gebied, dat bekend staat als stemdistrict Nes aan de Amstel;
- b.
dorpsraad: de Dorpsraad van Nes aan de Amstel;
- c.
ingezetenen: zij, die hun werkelijke woonplaats in Nes aan de Amstel hebben en opgenomen zijn in het gemeentelijke basisadministratie van de gemeente Amstelveen;
- d.
gemeente: de gemeente Amstelveen;
- e.
raad: de raad van Amstelveen;
- f.
college: het college van Amstelveen;
- g.
burgemeester: burgemeester van Amstelveen.
PARAGRAAF 2 INSTELLING
Artikel 2
Er is een dorpsraad, welke tot taak heeft de raad, het college en de burgemeester gevraagd of ongevraagd te adviseren omtrent alle aangelegenheden welke van belang zijn voor Nes aan de Amstel.
PARAGRAAF 3 SAMENSTELLING
Artikel 3
-
1. De dorpsraad bestaat uit zeven leden.
-
2. Leden van de dorpsraad kunnen zijn degenen, die op de dag van de kandidaatstelling ingezetenen zijn en uiterlijk op de dag van de stemming de leeftijd van achttien jaar hebben bereikt en niet uit de verkiesbaarheid naar Nederlands recht zijn ontzet.
-
3. Vervallen.
-
4. Vervallen.
-
5. Vervallen.
-
6. Vervallen.
Artikel 4
-
1. Het lidmaatschap van de dorpsraad is onverenigbaar met het lidmaatschap van de raad.
-
2. Ambtenaren door of vanwege de raad, het college of de burgemeester aangesteld of daaraan ondergeschikt, kunnen geen deel uitmaken van het dagelijks bestuur van de dorpsraad.
-
3. Het bepaalde in het vorige lid is niet van toepassing op:
- a.
ambtenaren van de burgerlijke stand c.q. buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand;
- b.
hen, die als vrijwilliger, niet bij wijze van beroep, hulpdiensten verrichten.
- a.
-
4. Met ambtenaren als bedoeld in het tweede lid worden voor de toepassing van dit artikel gelijkgesteld zij, die in dienst van de gemeente op arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht werkzaam zijn.
Artikel 5
Een lid van de dorpsraad mag:
- a.
niet als advocaat, procureur, gemachtigde of adviseur werkzaam zijn ten behoeve van de wederpartij van de gemeente of van het college in geschillen;
- b.
niet als gemachtigde of adviseur werkzaam zijn ten behoeve van derden tot het aangaan van overeenkomsten met de gemeente.
PARAGRAAF 4 VERKIEZING
Artikel 6
-
1. De leden van de dorpsraad worden gekozen door degenen, die op de dag van de kandidaatstelling ingezetenen zijn en uiterlijk op de dag van de stemming de leeftijd van achttien jaar hebben bereikt en niet overeenkomstig het bepaalde in artikel B5 van de Kieswet van het kiesrecht zijn uitgesloten. Artikel B3, de leden 2 tot en met 4, van de Kieswet is van overeenkomstige toepassing. Kiesgerechtigde personen oefenen hun kiesrecht uit door op de dag van de stemming drie stemmen uit te brengen op de personen die zich kandidaat hebben gesteld. Per kandidaat kan slechts één stem worden uitgebracht.
-
2. De leden worden gekozen voor vier jaar.
-
3. In bijzondere gevallen kan bij besluit van de raad van het bepaalde in lid 2 van dit artikel worden afgeweken.
-
4. De leden treden af met ingang van de eerste dinsdag van september in het eerste kalenderjaar na het gelijktijdig aftreden van de leden van de raad.
-
5. Degene, die ter vervulling van een buiten de gewone tijd van aftreding opengevallen plaats tot lid van de dorpsraad is benoemd, treedt af op het tijdstip, waarop degene in wiens plaats hij is benoemd zou hebben moeten aftreden.
Artikel 7
-
1. Op een door het college vast te stellen dag, tenminste één maand voor de verkiezing van de dorpsraad, is er gelegenheid tot kandidaatstelling uitsluitend met gebruikmaking van kandidatenlijsten volgens een door het college vast te stellen model.
-
2. Per lijst, ondertekend door ten minste vijf stemgerechtigden, kan één kandidaat worden opgegeven. De lijst dient tevens te bevatten de schriftelijke verklaring van de daarop voorkomende kandidaat, dat deze in de kandidaatstelling bewilligt.
Artikel 8
-
1. Bij de verkiezing van de dorpsraad wordt uitgegaan van het stemdistrict Nes aan de Amstel. Er is een hoofdstembureau, dat tevens als centraal stembureau optreedt.
-
2. Het stembureau bestaat uit drie leden, van wie één voorzitter is. Het college benoemt tijdig voor elke verkiezing uit de kiesgerechtigde ingezetenen de leden van het stembureau en een voldoend aantal plaatsvervangende leden.
-
3. Het hoofdstembureau bestaat uit drie leden, welke door het college tijdig voor elke verkiezing uit zijn midden worden benoemd. Eén van de leden is voorzitter, welke functie door de burgemeester wordt bekleed. Het college benoemt tevens een voldoende aantal plaatsvervangende leden.
Artikel 9
-
1. De verkiezing vindt plaats op een nader door het college te bepalen datum.
-
2. Degenen, op wie de meeste stemmen zijn uitgebracht, zijn met inachtneming van het aantal beschikbare zetels tot lid van de dorpsraad gekozen.
-
3. Het lot beslist indien op twee of meer kandidaten een gelijk aantal stemmen is uitgebracht.
-
4. Bij tussentijds aftreden van een lid van de dorpsraad wordt zijn plaats ingenomen door degene, die van de niet-gekozenen bij de verkiezingen de meeste stemmen heeft behaald.
Artikel 10
-
1. Onverminderd het bepaalde in de artikelen 3 tot en met 9 van deze verordening en met uitzondering van artikel J 10 en van de artikelen van hoofdstuk Y van de Kieswet zijn, ten aanzien van de verkiezing van de leden van de dorpsraad, alsmede ten aanzien van het begin van en de veranderingen in het lidmaatschap van de dorpsraad, de bepalingen inzake de verkiezingen van de leden van de raad, respectievelijk de bepalingen inzake het begin van en de veranderingen in het lidmaatschap van de raad voor zoveel mogelijk van overeenkomstige toepassing.
-
2. Het college is bevoegd ter aanvulling van deze verordening nadere regelen vast te stellen inzake de verkiezing. Voor zover zulks uit een oogpunt van aanpassing noodzakelijk is kunnen zij bij die regelen afwijken van de in het eerste lid bedoelde bepalingen.
PARAGRAAF 5 INSTALLATIE
Artikel 11
-
1. De eerste vergadering van de nieuw gekozen dorpsraad wordt opgeroepen door de burgemeester en door hem voorgezeten, totdat de leden, nadat zij de eed of belofte hebben afgelegd, een voorzitter hebben gekozen.
-
2. Ten aanzien van het afleggen van de eed of belofte is artikel 14 van de Gemeentewet van overeenkomstige toepassing.
PARAGRAAF 6 ORGANEN
Artikel 12
-
1. In de eerste vergadering van de nieuw gekozen dorpsraad wordt een voorzitter gekozen, die na zijn verkiezing de leiding van de vergadering overneemt van de burgemeester.
-
2. De dorpsraad kiest in de eerste vergadering uit zijn leden twee gedelegeerden, die tezamen met de voorzitter het dagelijks bestuur vormen.
-
3. De voorzitter van de dorpsraad is tevens voorzitter van het dagelijks bestuur.
-
4. Het dagelijks bestuur wijst uit zijn midden één lid aan, dat de voorzitter bij zijn afwezigheid of ontstentenis vervangt.
Artikel 13
-
1. Een lid van het dagelijks bestuur, dat zich aan kennelijk wangedrag of grove verwaarlozing van zijn taak heeft schuldig gemaakt, kan te allen tijde als zodanig door het college worden geschorst, nadat de dorpsraad een daartoe strekkend voorstel heeft gedaan.
-
2. Onder grove verwaarlozing van de taak wordt mede begrepen het zonder genoegzame grond weigeren de in artikel 23, lid 2 bedoelde inlichtingen te verstrekken.
-
3. Het college onderwerpt het al dan niet handhaven van het betrokken lid zodra mogelijk aan het oordeel van de raad, die na de geschorste in de gelegenheid te hebben gesteld zich tegenover een commissie, bestaande uit de voorzitters van de fracties van de raad, te verdedigen hem van zijn lidmaatschap vervallen kan verklaren.
-
4. Indien de raad geen aanleiding vindt het lid van zijn lidmaatschap vervallen te verklaren, heft hij de schorsing op.
-
5. De van zijn lidmaatschap vervallen verklaarde is gedurende twee jaren, te rekenen van de dagtekening van het raadsbesluit tot vervallenverklaring van het lidmaatschap, niet tot lid benoembaar.
Artikel 14
-
1. De dorpsraad kan zich laten adviseren door hem in te stellen commissies ad hoc, waarvan ook niet-dorpsraadleden deel kunnen uitmaken.
-
2. Het voorzitterschap van een commissie ad hoc wordt bekleed door een door de dorpsraad uit zijn midden aangewezen lid.
-
3. Het dagelijks bestuur van de dorpsraad stelt een reglement van orde voor de vergaderingen van de commissies ad hoc vast, dat aan de dorpsraad en het college wordt medegedeeld.
PARAGRAAF 7 WIJZE VAN VERGADEREN
Artikel 15
-
1. De dorpsraad vergadert ten minste vier maal per jaar en voorts zo dikwijls als door de voorzitter nodig wordt geoordeeld of door ten minste drie leden met opgave van redenen schriftelijk aan de voorzitter wordt gevraagd.
-
2. Ten aanzien van de wijze van vergaderen zijn de artikelen 17 tot en met 33 van de Gemeentewet van overeenkomstige toepassing met dien verstande, dat de voorzitter van de dorpsraad in de plaats treedt van de burgemeester en het dagelijks bestuur in plaats van het college.
-
3. In afwijking van het bepaalde in artikel 32 van de Gemeentewet brengt de dorpsraad, indien de stemmen over een voorstel betreffende een gevraagd dan wel ongevraagd uit te brengen advies ook na herstemming staken, de tot uiting gekomen meningen ter kennis van de raad en het college.
-
4. Al wat verder het houden van de vergaderingen betreft wordt geregeld in het reglement van orde, dat de dorpsraad voor zijn vergaderingen vaststelt en hetwelk aan het college wordt medegedeeld.
Artikel 16
-
1. Het dagelijks bestuur van de dorpsraad stelt een reglement van orde voor zijn vergaderingen vast, dat aan de dorpsraad en het college wordt medegedeeld.
-
2. Op de vergaderingen van het dagelijks bestuur van de dorpsraad is artikel 54 van de Gemeentewet van overeenkomstige toepassing.
PARAGRAAF 8 SECRETARIS
Artikel 17
-
1. De dorpsraad, het dagelijks bestuur van de dorpsraad en de in artikel 14 bedoelde commissies ad hoc worden in de vervulling van hun taken ter zijde gestaan door een secretaris.
-
2. Als secretaris fungeert een daartoe door het college aangewezen, in dienst van de gemeente Amstelveen zijnde, ambtenaar.
-
3. Het college stelt, de dorpsraad gehoord hebbende, een instructie voor de secretaris vast.
Artikel 18
De voorzitter en de secretaris ondertekenen alle van de dorpsraad en het dagelijks bestuur uitgaande stukken.
PARAGRAAF 9 VERGOEDING
Artikel 19
-
1. De leden van het dagelijks bestuur ontvangen voor hun werkzaamheden een vaste jaarlijkse vergoeding, welke door de raad wordt vastgesteld.
-
2. De leden van commissies ad hoc kunnen na vooraf verkregen goedkeuring van het college voor het bijwonen van de vergaderingen van die commissies een door de raad vast te stellen presentiegeld ontvangen.
PARAGRAAF 10 TAKEN EN BEVOEGDHEDEN
Artikel 20
-
1. De dorpsraad kan ongevraagd aan de raad, het college of de burgemeester advies uitbrengen over alle aangelegenheden, welke voor Nes aan de Amstel van belang zijn.
-
2. Het college is verplicht in een zo vroeg mogelijk stadium van de besluitvorming het advies van de dorpsraad in te winnen over de in bijlage 4 bij deze verordening genoemde onderwerpen.
-
3. De raad kan besluiten dat het college alsnog het advies van de dorpsraad inwint over een voorstel, waaromtrent deze aanvankelijk niet is geraadpleegd.
-
4. Indien het college de dorpsraad om advies vraagt, is hij verplicht de dorpsraad alle inlichtingen te verstrekken die voor een goede beoordeling van de aangelegenheid van belang zijn.
-
5. Het college kan de dorpsraad een termijn stellen, waarbinnen deze zijn advies dient uit te brengen.
Artikel 21
-
1. Indien het college de dorpsraad om advies vraagt over een aangelegenheid, waaromtrent aan de raad een voorstel uitgebracht moet worden, wordt het advies ter kennis gebracht van de raad.
-
2. Indien een advies van de dorpsraad een afwijking van een voorstel van het college of een keuze uit verschillende mogelijkheden inhoudt, motiveert de dorpsraad zijn advies.
-
3. Over adviezen aan de raad en/of het college, welke een ingrijpende verandering in Nes aan de Amstel betreffen, kan de dorpsraad tevoren de inwoners raadplegen door een openbare vergadering te beleggen dan wel op andere wijze de levende gevoelens peilen.
-
4. Bij adviezen als bedoeld in het voorgaande lid voegt de dorpsraad een verslag van de desbetreffende raadpleging van de inwoners.
-
5. Indien het college bij het nemen van een besluit afwijken van het advies van de dorpsraad, wordt vooraf overleg gepleegd met het dagelijks bestuur van de dorpsraad.
-
6. Indien de raad dit wenselijk acht, dan wel de dorpsraad daarom verzoekt, kan een door de dorpsraad uit zijn midden aan te wijzen lid de gelegenheid worden geboden in de vergadering van de raad het standpunt van de dorpsraad en/of van een minderheid van de dorpsraad ter zake van het uitgebrachte advies toelichten.
-
7. Het in het voorgaande lid bepaalde is van overeenkomstige toepassing ten aanzien van het college en van de betrokken commissie van bijstand.
Artikel 22
-
1. De dorpsraad maakt bij de uitoefening van zijn taak bij voorkeur gebruik van de diensten van het ambtelijk apparaat. Een daartoe strekkend verzoek wordt ingediend bij de gemeentesecretaris.
-
2. De gemeentesecretaris beoordeelt of het verzoek onmiddellijk aan het betrokken diensthoofd wordt doorgezonden dan wel daartoe eerst door het college een besluit genomen dient te worden.
-
3. De dorpsraad is in bijzondere gevallen bevoegd, alvorens advies uit te brengen, deskundigen buiten het gemeentelijk apparaat te raadplegen, voor zover het college vooraf de daaruit voortvloeiende kosten heeft goedgekeurd.
Artikel 23
-
1. Tot de taken van het dagelijks bestuur behoren:
- a.
het voorbereiden van de beraadslagingen en besluiten van de dorpsraad;
- b.
het uitvoeren van de besluiten van de dorpsraad;
- c.
de zorg voor het beheer van de ten behoeve van de dorpsraad gereserveerde geldmiddelen.
- a.
-
2. De leden van het dagelijks bestuur van de dorpsraad zijn tezamen en ieder afzonderlijk voor de vervulling van de taak van het dagelijks bestuur verantwoording schuldig aan de dorpsraad en geven hem ten dien aanzien alle verlangde inlichtingen.
PARAGRAAF 11 GELDMIDDELEN
Artikel 24
-
1. De dorpsraad doet jaarlijks voor een nader door het college te bepalen datum schriftelijk en gemotiveerd aan het college opgave van de uitgaven die in het eerstvolgende jaar het gevolg zullen zijn van zijn functioneren.
-
2. Indien het college van oordeel is dat de door de dorpsraad voorgestelde bedragen wijziging behoeven, treedt hij, alvorens hun definitieve standpunt over de ramingen te bepalen, in overleg met de dorpsraad.
-
3. Het college neemt, indien en voor zover zij met de door de dorpsraad ingediende ramingen akkoord gaan, die bedragen op in het ontwerp van de gemeentebegroting voor het dienstjaar waarop zij betrekking hebben. Hij doet de dorpsraad zo spoedig mogelijk schriftelijk en gemotiveerd mededeling van die ramingen.
Artikel 25
-
1. De dorpsraad neemt bij zijn functioneren de grenzen in acht van de ramingen van de uitgaven, zoals die in de door de raad vastgestelde begroting zijn opgenomen.
-
2. De dorpsraad is bevoegd tussentijds opgave te doen van bedragen als bedoeld in het eerste lid van artikel 24, die naar zijn oordeel alsnog in de gemeentebegroting behoren te worden opgenomen. Met betrekking tot een dergelijke opgave handelt het college overeenkomstig het bepaalde in artikel 24, met dien verstande dat hij zo nodig een wijziging van de gemeentebegroting bevordert.
Artikel 26
-
1. De dorpsraad doet, volgens nader door het college vast te stellen regelen, aan het college opgave van de bedragen, die als gevolg van door de dorpsraad verrichte handelingen dienen te worden voldaan.
-
2. Anderzijds verstrekt het college de dorpsraad alle financiële gegevens, die de dorpsraad voor de uitoefening van zijn taak nodig acht.
-
3. Het college zendt de dorpsraad binnen drie maanden na afloop van elk kalenderjaar een overzicht, waarin de werkelijke bedragen van de in het eerste lid van artikel 24 bedoelde uitgaven zijn opgenomen.
PARAGRAAF 12 TOEZICHT
Artikel 27
-
1. De notulen van de vergaderingen van de dorpsraad, het dagelijks bestuur en van de commissies ad hoc als bedoeld in artikel 14 worden aan de raad en aan het college ter kennisname toegezonden.
-
2. De dorpsraad brengt jaarlijks voor een nader door het college te bepalen datum schriftelijk verslag van zijn werkzaamheden in het afgelopen kalenderjaar uit aan de raad.
PARAGRAAF 13 STRAF- EN SLOTBEPALINGEN
Artikel 28
-
1. Bij een verkiezing van de leden van de dorpsraad is het verboden:
- a.
stembiljetten of volmachtbewijzen na te maken of te vervalsen met het oogmerk deze als echt en onvervalst te gebruiken of door anderen te doen gebruiken;
- b.
stembiljetten of volmachtbewijzen die men zelf heeft nagemaakt of vervalst, of waarvan men de valsheid of de vervalsing kende toen men ze ontving, opzettelijk als echt en onvervalst te gebruiken of door anderen te doen gebruiken, dan wel deze in voorraad te hebben met het oogmerk om ze als echt en onvervalst te gebruiken of door anderen te doen gebruiken;
- c.
stembiljetten of volmachtbewijzen voor handen te hebben met het oogmerk deze wederrechtelijk te gebruiken of door anderen te doen gebruiken;
- d.
een lijst als bedoeld in artikel 7 in te leveren, wetende dat zij voorzien is van de handtekeningen van personen die niet bevoegd zijn tot deelneming aan de verkiezing waarvoor de inlevering geschiedt, terwijl zonder die handtekeningen geen voldoend aantal voor een geldige lijst zou overblijven;
- e.
een lijst als bedoeld in artikel 7 te ondertekenen, wetende dat men niet bevoegd is tot deelneming aan de verkiezing waarvoor die lijst tot inlevering bestemd is;
- f.
te stemmen als gemachtigde voor een persoon, wetende dat deze overleden is;
- g.
zich opzettelijk voor een ander uitgevende daaraan deel te nemen.
- a.
-
2. Overtreding van het bepaalde in het eerste lid wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste twee maanden of geldboete van de eerste categorie.
Artikel 29
-
1. De raad gaat niet eerder over tot opheffing van de dorpsraad dan nadat deze daarover is geraadpleegd. Artikel 20, vierde en vijfde lid en artikel 21, tweede tot en met zesde lid, zijn van overeenkomstige toepassing.
-
2. De dorpsraad wordt automatisch opgeheven c.q. niet ingesteld indien bij de verkiezingen geen zeven leden worden gekozen.
Artikel 30
-
1. In alle gevallen waarin deze verordening niet voorziet beslist het college.
-
2. Deze verordening kan worden aangehaald als Verordening Dorpsraad van Nes aan de Amstel.
-
3. Deze verordening treedt in werking op een nader door het college te bepalen datum.
Ondertekening
BIJLAGE A BIJ DE VERORDENING DORPSRAAD NES AAN DE AMSTEL
Ingevolge het bepaalde in artikel 20, tweede lid, van de Verordening Dorpsraad Nes aan de Amstel is het college verplicht in een zo vroeg mogelijk stadium van de besluitvorming het advies van de dorpsraad in te winnen over de volgende onderwerpen:
- 1.
Onderwijs:
de stichting, bouw, uitbreiding, verbouw en opheffing van scholen voor openbaar en bijzonder basisonderwijs, het speciaal en voortgezet onderwijs, alsmede de planning van de genoemde onderwijsvoorzieningen.
- 2.
Cultuur, recreatie, sport, gezondheidszorg en sociale zorg:
- a.
stichting, bouw, uitbreiding, verbouw en opheffing van accommodaties op dit gebied en de subsidiering daarvan;
- b.
monumentenzorg: plaatsing op monumentenlijst en de aankoop, verkoop, verbouw en restauratie van panden.
- a.
- 3.
Verkeer en vervoer:
- a.
verkeers- en vervoersplan;
- b.
verkeerscirculatieplan;
- c.
openbaar vervoer;
- d.
plaatsing verkeersborden en -lichten.
- a.
- 4.
Ruimtelijke ordening:
- a.
bestemmingsplan;
- b.
anticipatieprocedure, anders dan op grond van een vastgesteld (globaal) bestemmingsplan;
- c.
structuurplan;
- d.
streekplan;
- e.
afgifte bouwvergunningen.
- a.
- 5.
Openbare werken:
- a.
verandering van inrichting c,q, bestemming van gemeente-eigendommen;
- b.
aanleg van straten, fiets- en voetpaden, wegen, bruggen en andere kunstwerken;
- c.
aanleg van waterwegen, vaarten en sloten (voor zover vallend onder de verantwoordelijkheid van de gemeente);
- d.
plaatsing van straatmeubilair;
- e.
inrichting van openbaar groen.
- a.
- 6.
Hinderwet en milieu:
- a.
afgifte van vergunningen ingevolge de Wet Milieubeheer;
- b.
licht(reclames);
- c.
opslag en vervoer van gevaarlijke stoffen.
- a.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl