Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR648227
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR648227/1
Regeling vervallen per 09-06-2023
Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Tytsjerksteradiel houdende regels omtrent het kennisgeven over besluiten van het college van burgemeester en wethouders
Geldend van 17-12-2020 t/m 08-06-2023
Intitulé
Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Tytsjerksteradiel houdende regels omtrent het kennisgeven over besluiten van het college van burgemeester en wethoudersDe raad van de gemeente Tytsjerksteradiel;
gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 18 augustus 2020, punt nummer: 14
Overwegende dat
- -
Het college van burgemeester en wethouders grote waarde hecht aan openbaar en transparant besturen;
- -
Het college van burgemeester en wethouders verplicht is de besluitenlijst van zijn vergaderingen openbaar te maken (artikel 60 lid 3 Gemeentewet);
- -
Deze openbaarmaking slechts achterwege kan blijven als het college op grond van artikel 55 Gemeentewet geheimhouding heeft opgelegd of als de openbaarmaking in strijd met het openbaar belang is;
- -
Dat het openbaar maken van de besluitenlijst een middel voor de samenleving en de raad is om het gehele besluitvormingsproces van het college te volgen;
- -
De raad daarnaast nog kan regelen van welke beslissingen van het college van burgemeester en wethouders (artikel 60 lid 1 Gemeentewet) aan de leden van de raad kennisgeving wordt gedaan;
- -
Deze kennisgeving slechts achterwege kan blijven als sprake is van strijd met het openbaar belang (artikelen 60 lid 2 Gemeentewet);
- -
Slechts als zeer zwaarwegende belangen in het geding zijn niet voldaan hoeft te worden aan de plicht de raad te informeren;
- -
Voor de uitoefening van de taak als raadslid het van belang is om over informatie te kunnen beschikken om het raadslidmaatschap op verantwoorde en democratische wijze uit te oefenen;
- -
De informatieplicht met zich mee brengt dat aan raadsleden meer informatie wordt verstrekt dan met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur mogelijk zou zijn, aangezien het gaat om door de bevolking gekozen volksvertegenwoordigers die mede verantwoordelijkheid dragen voor het bestuur;
- -
De raad haar controlerende rol wil versterken;
Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 18 augustus 2020
Besluit de volgende regeling vast te stellen:
Algemene regeling kennisgeven besluiten college van burgemeester en wethouders van gemeente Tytsjerksteradiel 2020
Artikel 1 Openbaar collegebesluit
-
1. Het college maakt de openbare besluitenlijst via de website van de gemeente openbaar zodat een ieder deze kan raadplegen.
-
2. Het college deelt de openbare besluitenlijst met de raad door tussenkomst van de griffie. De griffie plaatst deze op het openbare deel van het raadsinformatiesysteem (LIST).
Artikel 2 Geheim collegebesluit o.g.v. Wet openbaarheid bestuur
-
1. Als het college op grond van een belang genoemd in artikel 10 van de Wet openbaarheid van bestuur besluit tot geheimhouding van de stukken en het behandelde (artikel 55 lid 1 Gemeentewet) dan wordt dit niet opgenomen op de openbare besluitenlijst.
-
2. Als het college in geval van artikel 2 lid 1 van deze regeling besluit tot geheimhouding van stukken gericht aan de raad dan vervalt deze indien die niet wordt bekrachtigd door de raad in de eerstvolgende raadsvergadering (artikel 25 lid 3 Gemeentewet). Van de geheimhouding wordt melding gemaakt op de stukken.
-
3. Als het college in geval van artikel 2 lid 1 van deze regeling besluit tot geheimhouding van stukken die niet gericht zijn aan de raad dan ontvangt de raad door tussenkomst van de griffie een kennisgeving van deze besluiten. De griffie plaatst deze op het besloten deel van het raadsinformatiesysteem (LIST).
-
4. In geval van artikel 2 lid 3 van deze regeling dan heft het college zelf de geheimhouding op, tenzij sprake is van de situatie beschreven in lid 5. Het college houdt hiervoor een register bij en neemt over de mogelijke opheffing periodiek een besluit en informeert de raadsleden.
-
5. Als raadsleden inlichtingen vragen c.q. de stukken opvragen in geval van artikel 2 lid 3 van deze regeling, dan verstrekt het college deze onder geheimhouding aan de raad (artikel 169 lid 3 Gemeentewet). Van deze geheimhouding wordt melding gemaakt op de stukken. De raad dient deze geheimhouding te bekrachtigen in de eerstvolgende raadsvergadering, anders vervalt de geheimhouding (artikel 25 lid 3 Gemeentewet).
-
6. Het college houdt een register bij met besluiten tot bekrachtiging van de geheimhouding en zorgt ervoor dat de raad over de mogelijke opheffing periodiek een besluit neemt.
Artikel 3 Niet-openbaar besluit wegens strijd met openbaar belang
-
1. Als het college (o.g.v. artikel 60 lid 2 Gemeentewet) besluit dat openbaarmaking van een collegebesluit in strijd is met het openbaar belang dan wordt dit besluit niet opgenomen in de openbare besluitenlijst.
-
2. Als het college besluit tot niet-openbaarmaking wegens strijd met openbaar belang, dan ontvangt de raad geen kennisgeving van dit besluit1.
-
3. Het college maakt slechts in geval van zeer zwaarwegende belangen gebruik van de mogelijkheid de raad geen kennisgeving te doen van een besluit vanwege strijd met openbaar belang2.
Artikel 4 Uitgesteld openbaar besluit
-
1. Het bijzondere karakter van het besluitvormingsproces kan met zich meebrengen dat een collegebesluit dat openbaar is, pas later voor een ieder openbaar wordt gemaakt (uitgesteld openbaar collegebesluit)3.
-
2. Het college geeft de raad een kennisgeving van het uitgesteld openbaar besluit door tussenkomst van de griffie. De griffie plaatst deze op het besloten deel van het raadsinformatiesysteem (LIST).
-
3. Van deze uitgestelde openbaarheid wordt melding gemaakt op de stukken.
-
4. De raad neemt deze uitgestelde openbaarheid in acht totdat het college of de burgemeester kennis geeft van de openbaarmaking van het besluit.
-
5. Het college bewaakt dit door het opstellen van een register.
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Tytsjerksteradiel van 17 september 2020.
de griffier
dhr. O.E. de Vries
de voorzitter
dhr. drs. L.J. Gebben
Noot
1Een beroep op de verschoningsgrond ‘strijd met het openbaar belang’ behoort tot de hoge uitzonderingen te blijven. Het inroepen ervan kan plaatsvinden in (bijvoorbeeld) de volgende situaties: - Het verstrekken van persoonlijke gegevens met ernstig nadeel voor de belangen van particulieren;- De verstrekking van gegevens inzake kwesties die onder de rechter zijn.
Noot
2Toelichting: Deze regeling maakt het mogelijk dat aan raadsleden meer informatie wordt verstrekt dan met een beroep op de Wob mogelijk zou zijn. In dit geval gaat het immers niet om belangstellende burgers maar om door de bevolking gekozen volksvertegenwoordigers, die mede verantwoordelijkheid voor het bestuur dragen. Niet uitgesloten is dat ook informatie welke de persoonlijke levenssfeer van burgers direct raakt als zodanig kan worden aangemerkt.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl