Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tytsjerksteradiel houdende regels omtrent een composteerterrein (Acceptatieprotocol composteerterrein gemeente Tytsjerksteradiel)

Geldend van 01-01-2021 t/m heden

Intitulé

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tytsjerksteradiel houdende regels omtrent een composteerterrein (Acceptatieprotocol composteerterrein gemeente Tytsjerksteradiel)

Het composteerterrein

Artikel 1

Dit acceptatieprotocol is van toepassing op het composteerterrein van de gemeente Tytsjerksteradiel aan de Solcamastraat 24B te Sumar.

Definities

Artikel 2

In dit acceptatieprotocol wordt verstaan onder:

  • a.

    Composteerterrein:

    Plaats binnen de gemeente Tytsjerksteradiel waar in voldoende mate gelegenheid wordt geboden om huishoudelijke afvalstoffen naar samenstelling gescheiden te kunnen achterlaten.

  • b.

    Ontdoener:

    Particulieren die afvalstoffen voor verdere verwijdering aanbieden op het composteerterrein

  • c.

    Beheerder composteerterrein

    De door de gemeente Tytsjerksteradiel aangestelde medewerkers die belast zijn met het beheer van het composteerterrein.

  • d.

    Huishoudelijke afvalstoffen

    Alle goederen en afvalstoffen afkomstig uit particuliere huishoudens, die door ontdoeners kennelijk als afval worden beschouwd en ter verwerking worden aangeboden op het composteerterrein. Behalve wanneer het afvalstoffen betreft die zijn aangemerkt als gevaarlijke stoffen.

Openstelling composteerterrein

Artikel 3

  • 1. Het composteerterrein is een voor het achterlaten van tuinafval en kleine hoeveelheden grond ter beschikking gestelde plaats in de zin van artikel 10.22 leden 1 en 2 van de Wet milieubeheer.

  • 2. Het composteerterrein staat alleen open voor inwoners van de gemeente Tytsjerksteradiel.

  • 3. De beheerder van het composteerterrein kan, om vast te stellen of de ontdoener tot de categorie als genoemd in het voorgaande lid behoort, vragen om een geldig legitimatiebewijs te tonen en kan vragen om de postcode van het woonadres.

Artikel 4

De openingstijden van het composteerterrein staan vermeld bij de ingang van het composteerterrein, in de afvalapp of (digitale) afvalkalender en op de gemeentelijke website.

Artikel 5

Het is ontdoeners verboden zich buiten de vastgestelde openingstijden op het composteerterrein te bevinden.

Aanbieden van afvalstoffen

Artikel 6

Het vervoeren en aanbieden van afvalstoffen dient op een zodanige wijze plaats te vinden dat geen verontreiniging van toegangswegen, het composteerterrein en/of de omgeving ontstaat.

Artikel 7

Ontdoeners kunnen met een auto of kleiner vervoer, een auto met enkelasser of een auto met tandemasser terecht op het composteerterrein.

Ook grotere voertuigen als tractoren met aanhangers of vrachtwagens zijn toegestaan.

Artikel 8

  • 1. De beheerder beoordeelt bij de ontdoeners achtereenvolgens:

    • a.

      De hoeveelheid, aard en samenstelling van de aangeboden afvalstoffen (conform het vergoedingenstelstel zoals beschreven in artikel 18 van dit protocol);

    • b.

      De herkomst van de aangeboden afvalstoffen;

    • c.

      Of de ontdoener als een burger kan worden behandeld;

    • d.

      Of de ontdoener een inwoner is van de gemeente Tytsjerksteradiel.

  • 2. De beheerder verzekert zich er vervolgens van dat de ontdoener op de hoogte is van:

    • a.

      De verplichting tot scheiding van de afvalstoffen;

    • b.

      De (eventueel) daaraan verbonden kosten;

    • c.

      De te volgen route op het composteerterrein.

Artikel 9

Alle ontdoeners van afvalstoffen op het composteerterrein zijn verplicht het aangeboden afval zo optimaal mogelijk te scheiden in herbruikbare fracties en op de daarvoor aangewezen plaats te deponeren.

Artikel 10

De aangeboden afvalstoffen gaan in eigendom over naar de gemeente Tytsjerksteradiel op het moment dat de afvalstoffen door de beheerder als zodanig zijn geaccepteerd.

Artikel 11

  • 1. Nadat de afvalstoffen op de daarvoor aangewezen plaats gedeponeerd is, moet de ontdoener met zijn vervoermiddel zo snel mogelijk de milieustraat verlaten.

  • 2. Andere personen dan de ontdoeners van afvalstoffen mogen zich zonder toestemming van de beheerder niet op de milieustraat ophouden

  • 3. Op de milieustraat moeten de aanwijzingen van de beheerder stipt en onmiddellijk worden opgevolgd.

  • 4. Het is ontdoener verboden zich uit de afvalstoffen die zich op het composteerterrein bevinden, bepaalde stoffen of producten toe te eigenen.

Artikel 12

  • 1. Het is verboden op het composteerterrein (afval)stoffen aan te bieden die ten gevolge van hun aard, samenstelling, afmeting of hoeveelheid moeilijkheden kunnen veroorzaken bij transport en/of verwerking, alsmede stoffen die ingevolge enig wettelijk voorschrift afzonderlijk moeten worden verzameld.

  • 2. Het is verboden op het composteerterrein ander stoffen dan tuinafval of kleine hoeveelheden grond aan te bieden.

Bovenstaande opsomming is niet limitatief. Indien een afvalstof behoort tot de stoffen waarvoor de milieustraat geen milieuvergunning heeft, wordt deze afvalstof niet geaccepteerd; ook als deze afvalstof niet genoemd is in de hierboven vermelde opsomming.

Ontzegging van de toegang

Artikel 13

Als het gedrag van een ontdoener van afvalstoffen op het composteerterrein in strijd is met het bepaalde in dit protocol, kan de ontdoener door de beheerder worden gelast met zijn vervoermiddel onmiddellijk het composteerterrein te verlaten en kan hem door de beheerder voor onbepaalde tijd de toegang tot het composteerterrein worden ontzegd.

Aansprakelijkheid/ veiligheid

Artikel 14

  • 1. De ontdoener is hoofdelijk aansprakelijk voor door hem veroorzaakte schade, toegebracht aan derden, het personeel en/of eigendommen van de gemeente Tytsjerksteradiel.

  • 2. De ontdoener vrijwaart de gemeente Tytsjerksteradiel tegen aanspraken van derden tot vergoeding van schade als gevolg van het niet (volledig) voldoen door de ontdoener aan de in dit acceptatieprotocol gestelde bepalingen.

  • 3. Het betreden van het composteerterrein geschiedt op eigen risico. Kinderen tot 12 jaar mogen niet uit het voertuig van de ontdoener i.v.m. de veiligheid.

Tarieven

Artikel 15

De tarieven voor het aanbieden van afvalstoffen, en ook een aantal specifieke categorieën afvalstoffen, worden jaarlijks door de gemeenteraad van de gemeente Tytsjerksteradiel vastgesteld.

Betaling

Artikel 16

Het op grond van artikel 16 verschuldigde tarief kan door particuliere ontdoeners uitsluitend worden voldaan door middel van contante betaling of per PIN, tegen afgifte van de kassabon (kwitantie).

Slotbepaling

Artikel 17

  • 1. In die gevallen waarin dit acceptatieprotocol niet voorziet, beslist de manager van de afdeling Beheer van de gemeente Tytsjerksteradiel.

  • 2. Dit acceptatieprotocol treedt in werking op 1 januari 2021.

  • 3. Dit acceptatieprotocol sluit de toepassing uit van algemene voorwaarden van een ontdoener.

  • 4. Dit acceptatieprotocol dient te worden aangehaald als “Acceptatieprotocol composteerterrein gemeente Tytsjerksteradiel”.

Ondertekening

Burgum, 1 december 2020

Burgemeesters en wethouders van Tytsjerksteradiel

De secretaris

(H.M. van Gils)

De burgemeester

(L.J. Gebben)