Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR642537
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR642537/1
Regeling vervallen per 01-01-2025
Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam houdende regels omtrent het experiment in het kader van artikel 45 van de Parkeerverordening 2013 voor het verlenen van stadsbrede parkeervergunningen voor emissieloze brommobielen (Experiment stadsbrede parkeervergunningen voor emissieloze brommobielen)
Geldend van 14-07-2020 t/m 29-03-2022
Intitulé
Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam houdende regels omtrent het experiment in het kader van artikel 45 van de Parkeerverordening 2013 voor het verlenen van stadsbrede parkeervergunningen voor emissieloze brommobielen (Experiment stadsbrede parkeervergunningen voor emissieloze brommobielen)Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam,
gelet op artikel 45 van de Parkeerverordening 2013,
besluit de volgende regeling vast te stellen:
Experiment stadsbrede parkeervergunningen voor emissieloze brommobielen
Artikel 1 Begripsbepalingen
emissieloze brommobiel: brommobiel als bedoeld in artikel 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 waarvan de aandrijving geen schadelijke stoffen veroorzaakt;
experiment: het experiment om stadsbrede parkeervergunningen voor emissieloze brommobielen te verlenen, dat is vastgesteld bij deze regeling;
vergunningenplafond voor stadsbredeparkeerverguningen voor emissieloze brommobielen: aantal stadsbrede parkeervergunningen voor emissieloze brommobielen dat maximaal wordt verleend.
Artikel 2 Experiment stadsbrede parkeervergunningen voor een emissieloze brommobiel
-
1. Het experiment geldt van 1 juli 2020 tot en met 30 juni 2022.
-
2. Tijdens de duur van het experiment kan het college, in afwijking van artikel 7, eerste lid van de Parkeerverordening 2013, een stadsbrede parkeervergunning voor emissieloze brommobielen verlenen.
Artikel 3 Stadsbrede parkeervergunning voor een emissieloze brommobiel
-
1. Het college kan een stadsbrede parkeervergunning verlenen aan de houder van een emissieloze brommobiel die bewoner is van een adres, gelegen in een vergunninggebied.
-
2. Het college kan een stadsbrede parkeervergunning verlenen aan een bedrijf dat gevestigd is op een adres dat gelegen is in een vergunninggebied of aan een ambulante handelaar die werkzaam is in een vergunninggebied.
Artikel 4 Maximaal aantal vergunningen per adres
-
1. Het college verleent maximaal één stadsbrede parkeervergunning per adres.
-
2. Het eerste lid is niet van toepassing voor brommobielen die zonder kenteken zijn gekocht vóór 1 mei 2020.
Artikel 5 Vergunningenplafond
Het vergunningenplafond voor stadsbrede parkeervergunningen voor emissieloze brommobielen is 3000.
Artikel 6 Geldigheidsduur van de vergunningen
Artikel 27 van de Parkeerverordening 2013 is van toepassing voor stadsbrede parkeervergunningen voor emissieloze brommobielen, met dien verstande dat stadsbrede parkeervergunningen voor emissieloze brommobielen niet geldig zijn na 3o juli 2022.
Artikel 7 Plaats van geldigheid van de vergunningen
Stadsbrede parkeervergunningen voor emissieloze brommobielen zijn geldig in alle vergunninggebieden.
Artikel 8 Toepasselijke bepalingen van Parkeerverordening 2013
De artikelen 1, 32, 34, 37, 38, 39, 40 van de Parkeerverordening 2013 zijn van overeenkomstige toepassing voor stadsbrede parkeervergunningen voor emissieloze brommobielen.
Artikel 9 Inwerkingtreding
Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2020.
Artikel 10 Citeertitel
Deze regeling wordt aangehaald als Experiment stadsbrede parkeervergunningen voor emissieloze brommobielen.
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de vergadering van 12 mei 2020,
De burgemeester
Femke Halsema
De gemeentesecretaris
Peter Teesink
Toelichting
De transitie naar volledig elektrische, emissieloze brommobielen met een kleinere footprint op de openbare ruimte in 2030, zoals genoemd in het Actieplan Luchtkwaliteit 2030, is een belangrijk instrument voor het efficiënt gebruiken van de schaarse (parkeer)ruimte in de drukste gebieden van de stad en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Ter stimulering van dergelijke voertuigen wordt een tijdelijke stadsbrede parkeervergunning in het leven geroepen tegen gereduceerd tarief. De vergunning wordt geïntroduceerd als experiment in het kader van artikel 45 van de Parkeerverordening 2013. Het tarief voor deze parkeervergunningen wordt vastgesteld door de gemeenteraad in de Verordening parkeerbelastingen Amsterdam 2020.
Artikelgewijze toelichting
Artikel 1 begripsbepalingen
De begripsbepalingen in artikel 1 van de Parkeerverordening 2013 zijn van toepassing voor de begrippen in deze verordening.
Artikel 3 Maximum aantal vergunningen per adres
Artikel 3, eerste lid
Het aantal parkeervergunningen voor emissieloze brommobielen dat op een adres is verleend heeft tijdens de duur van het experiment geen invloed op het aantal andere parkeervergunningen dat voor dat adres kan worden verleend. Het aantal stallingsplaatsen en belanghebbendenparkeerplaatsen waar de bewoner of het bedrijf over beschikt of kan beschikken en het aantal andere parkeervergunningen dat op het adres is verleend, is niet van invloed op het aantal stadsbrede parkeervergunningen voor emissieloze brommobielen dat op een adres wordt verleend.
Artikel 3, tweede lid
Voor stadsbrede parkeervergunningen die worden verleend voor emissieloze brommobielen die vóór 1 april 2020 zijn gekocht, geldt voor geen maximum aantal per adres.
Artikel 5 Vergunningenplafond
Het vergunningenplafond voor bewonersvergunningen en bedrijfsvergunningen wordt elk half jaar verlaagd met het aantal parkeervergunningen voor emissieloze brommobielen dat in het vergunningsgebied is verleend. Deze vergunningenplafonds worden vastgesteld in het Uitwerkingsbesluit Parkeerverordening Amsterdam.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl