Besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland houdende regels omtrent de commissie sociaal fonds en hardheidsclausule vitaliteitsverlof (Reglement commissie sociaal fonds en hardheidsclausule vitaliteitsverlof Gelderland)

Geldend van 25-06-2020 t/m heden

Intitulé

Besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland houdende regels omtrent de commissie sociaal fonds en hardheidsclausule vitaliteitsverlof (Reglement commissie sociaal fonds en hardheidsclausule vitaliteitsverlof Gelderland)

Bekendmaking van het besluit van 16 juni 2020 – zaaknummer 2020-007895 tot vaststelling van een regeling

Gedeputeerde Staten van Gelderland:

Gelet op artikel 82 van de Provinciewet;

Besluiten

Vast te stellen het volgende Reglement commissie sociaal fonds en hardheidsclausule vitaliteitsverlof Gelderland.

Reglement commissie sociaal fonds en hardheidsclausule vitaliteitsverlof Gelderland.

Artikel 1.

Er is een Commissie sociaal fonds en hardheidsclausule vitaliteitsverlof Gelderland.

Artikel 2.

De Commissie heeft tot taak de werkgever te adviseren over:

  • a.

    nijpende financiële situaties van medewerkers van de provincie;

  • b.

    het toepassen van de hardheidsclausule zoals opgenomen in de voorziening Vitaliteitsverlof.

Artikel 3.

  • 1. Voorzitter van de commissie is de portefeuillehouder personeel en organisatie van het college van Gedeputeerde Staten.

  • 2. De voorzitter benoemt als overige leden van de commissie twee personen die door de vakorganisaties in Gelderland zijn aangewezen.

  • 3. De voorzitter benoemt ook een secretaris die geen medewerker is van de provincie Gelderland.

Artikel 4.

  • 1. Dit reglement treedt in werking de dag na de publicatie daarvan in het Provinciaal Blad.

  • 2. Dit reglement wordt aangehaald als: Reglement commissie sociaal fonds en hardheidsclausule vitaliteitsverlof Gelderland.

Ondertekening

Gepubliceerd te Arnhem

Gedeputeerde Staten van Gelderland

J.C.G.M. Berends -

Commissaris van de Koning

P.G.G. Hilhorst -

secretaris

Toelichting.

Artikel 2. Sub a.

Wanneer medewerkers in dienst van de provincie Gelderland in ernstige financiële nood verkeren en met een financiële last worden geconfronteerd die zij zelf niet kunnen dragen en waarvoor niet (tijdig) een beroep op een andere voorziening kan worden gedaan, kan de commissie aan de werkgever adviseren een eenmalige uitkering te doen aan de medewerker. De uitkering wordt gedaan binnen de fiscale grenzen en mogelijkheden die voor de werkgever en medewerker gelden. De uitkering wordt ondergebracht in de vrije ruimte van de Werkkostenregeling. Daarbij wordt het gebruikelijkheidscriterium in acht genomen. In de praktijk hanteert de Belastingdienst als richtlijn een bedrag van maximaal € 2.400 per werknemer per jaar als gebruikelijk. Het doen van de uitkering wordt vooraf, per situatie in kaart gebracht. De werkgever stemt de uitkering af met de Belastinginspecteur zodat wordt voldaan aan de fiscale wet- en regelgeving.

Artikel 2. Sub b.

Vitaliteitsverlof is een vorm van buitengewoon verlof die deels wordt betaald door de werkgever (55%) en deels door de medewerker zelf (45%). Medewerkers kunnen dit verlof inzetten voor een vitaal doel zoals bijvoorbeeld mantelzorg, bijzondere zorgsituaties in het gezin, afbouw uren of een sabbatical. Dit vitaliteitsverlof is uitgewerkt in een Voorziening vitaliteitsverlof 2020-2025 die op het Serviceplein van de provincie Gelderland is gepubliceerd. In artikel 10 van deze voorziening is de volgende hardheidsclausule opgenomen.

Indien de uitvoeringsregels van het vitaliteitsverlof kennelijk onredelijke gevolgen hebben voor de medewerker, kan de medewerker een beroep doen op de hardheidsclausule.

De motivering voor een beroep op de hardheidsclausule kan gelegen zijn in het gegeven dat:

  • a.

    de financiële gevolgen van het vitaliteitsverlof in de specifieke situatie van de medewerker niet kunnen worden gedragen;

  • b.

    de toepassing van de uitvoeringsregels in de specifieke situatie van de medewerker kennelijk onredelijk uitpakken;

  • c.

    een wijziging in de situatie gedurende de looptijd van het verlof vragen om een aanpassing van de afspraken.

In het geval een medewerker een beroep doet op de hardheidsclausule wordt de Commissie sociaal fonds en hardheidsclausule vitaliteitsverlof om advies gevraagd over het anders of buiten toepassing laten van de uitvoeringsregels van het vitaliteitsverlof. Bij een unaniem advies is dat advies bindend.