Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR641315
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR641315/1
Regeling vervallen per 01-07-2021
Beleidsregel Almelo doet mee
Geldend van 17-06-2020 t/m 30-06-2021
Intitulé
Beleidsregel Almelo doet meeHet college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Almelo;
gelet op artikel 6 van de Verordening Almelo doet mee
besluit:
vast te stellen de Beleidsregel Almelo doet mee
Artikel 1 Inzet vouchers alleen voor activiteiten in een groep
Vouchers worden alleen ingezet voor het op regelmatige basis samen met anderen, in een groep, uitoefenen van sport, culturele activiteiten of educatie. Binnen deze groep moet sprake zijn van sociale interactie.
Artikel 2 Kosten waarvoor vouchers kunnen worden ingezet
Vouchers worden alleen ingezet voor de betaling van contributies of andere periodieke betalingen voor deelname.
Artikel 3 Afwijking inkomensgrens
De hardheidsclausule in artikel 8 van de verordening kan worden ingezet wanneer het besteedbare inkomen lager uitvalt dan 115% van toepassing zijnde bijstandsnorm.
Artikel 4 Inwerkingtreding
Deze beleidsregel treedt in werking op de dag na bekendmaking.
Artikel 5 Citeertitel
Deze beleidsregel wordt aangehaald als: Beleidsregel Almelo doet mee.
Aldus vastgesteld door burgemeester en wethouders van de gemeente Almelo op
de secretaris, de burgemeester,
Toelichting
Om het doel van Almelo doet Mee: stimuleren van de maatschappelijke participatie van volwassen inwoners met een laag inkomen, zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen is deze beleidsregel opgesteld. Hieronder volgen de belangrijkste aandachtspunten en aan het eind is kort weergeven wat dit betekent voor de praktijk.
Samen met anderen regelmatig sporten, culturele dingen doen of iets leren
De belangrijkste regel is dat er alleen vouchers kunnen worden ingezet voor het op regelmatige basis (bijvoorbeeld wekelijks) samen met anderen, in een groep, doen aan sport, cultuur of educatie. Binnen de groep moet dan sprake zijn van sociale interactie. Een voorbeeld is: het spelen in een voetbalteam. Hiervoor traint men iedere week samen met een vaste groep en wordt er in het weekend een wedstrijd gespeeld. Een ander voorbeeld is zingen in een koor. Wekelijks is er een gezamenlijke repetitie en eens in de zoveel tijd een uitvoering.
De kosten waarvoor vouchers kunnen worden verstrekt
De bedoeling is dat de voucher wordt gebruikt voor de betaling van contributies of andere periodieke betalingen voor deelname. Dit kan eventueel worden aangevuld met een bijdrage voor benodigde spullen voor de activiteit. Dit betekent bij voorbeeld dat een voetballer naast de contributie van zijn club er eventueel ook, als er geld overblijft, zijn voetbalschoenen van kan betalen. Voor een lid van de harmonie kan het naast de contributie, als er geld over is, gaan om de huur van een muziekinstrument.
Inkomensgrens
De ‘Verordening Almelo doet mee’ schrijft als inkomensgrens 115% van de voor de aanvrager geldende bijstandsnorm voor. Dat lijkt op het eerste gezicht best ruimhartig. Toch zijn er situaties waarin het strikt hanteren van deze inkomensgrens onredelijk kan zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer iemand op papier een hoger inkomen heeft dan 115% van de bijstandsnorm. Maar doordat hij het traject van de Wet schuldsanering natuurlijke personen (WSNP) doorloopt heeft hij minder dan de bijstandsnorm om te besteden. In een dergelijke of soortgelijke situatie kan beroep gedaan worden op de zogenaamde hardheidsclausule in artikel 8 van de ‘Verordening Almelo doet mee’, om toch een voucher te kunnen verstrekken.
Maximaal bedrag aan verstrekking per jaar
Het maximale bedrag dat aan iemand in een jaar verstrekt kan worden was oorspronkelijk € 150,00 per kalenderjaar. Dit maximale bedrag moet jaarlijks worden aangepast aan de stijging van prijzen volgens artikel 7 van de ’Verordening Almelo doet mee’.
Wat betekent dit voor de praktijk:
Vouchers voor onder andere het volgende zijn niet meer mogelijk:
• bioscoopbezoek;
• het bezoeken van voetbalwedstrijden;
• zwemmen niet in clubverband;
• fitness niet in een vaste groep;
• vergoeding voor kleding los van een activiteit in een groep;
• lidmaatschap van de bibliotheek.
Inkomensgrens
In situaties waarin het, onredelijk is om een aanvraag af te wijzen omdat er een laag beschikbaar inkomen is, kan toch worden toegekend.
Geïndexeerd maximumbedrag
In situaties waarin er meer wenselijk is dan het oorspronkelijke bedrag van € 150, - (in de meeste gevallen werd dit bedrag tot nu toe overigens niet volledig besteed) kan er meer worden toegekend, tot aan het geïndexeerde maximum.
Ondertekening
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl