Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR640478
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR640478/1
Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tytsjerksteradiel houdende regels omtrent de besluitvorming in recesperioden (Regeling besluitvorming in recesperioden van college van B&W Tytsjerksteradiel 2020)
Geldend van 20-05-2020 t/m heden
Intitulé
Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tytsjerksteradiel houdende regels omtrent de besluitvorming in recesperioden (Regeling besluitvorming in recesperioden van college van B&W Tytsjerksteradiel 2020)Het college van burgemeester en wethouders van Tytsjerksteradiel;
Overwegende dat:
- -
gedurende perioden van reces er geen reguliere vergaderingen van het college plaatsvinden;
- -
het wenselijk is de uitoefening van bepaalde collegebevoegdheden in deze perioden te continueren;
Gelet op artikel 168 van de Gemeentewet;
B E S L U I T:
Vast te stellen de:
Regeling besluitvorming in recesperioden college van B&W Tytsjerksteradiel 2020
Artikel 1 Begripsbepalingen
In deze regeling wordt verstaan onder:
- a.
Recesperiode: week waarin er geen reguliere vergadering van het college plaatsvindt.
- b.
Reglement van Orde: Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van het college van Burgemeester en Wethouders van Tytsjerksteradiel.
Artikel 2 Toepassingsbereik
-
1. In een recesperiode is de (loco-)burgemeester gemachtigd tot uitoefening van bevoegdheden van het college, waarvan de toepassing geen uitstel duldt.
-
2. De (loco-)secretaris bepaalt in voorkomend geval of een integraal collegevoorstel voor toepassing van de machtiging, als bedoeld in lid 1, in aanmerking komt.
-
3. Tot de opgedragen bevoegdheden behoren in elk geval besluiten:
- a.
terzake van bestuursrechtelijke, privaatrechtelijke of strafrechtelijke rechtsgedingen, waaronder besluiten met betrekking tot het instellen van bezwaar of beroep en het voeren van verweer;
- b.
ter voorkoming van overschrijding van wettelijke termijnen, waaronder beslissingen op bezwaar en administratief beroep.
- a.
-
4. Deze regeling is niet van toepassing op besluiten, waarvan de wet of de aard van de bevoegdheid zich tegen mandatering verzet.
Artikel 3 Uitvoering
-
1. De met toepassing van artikel 2 genomen besluiten worden als volgt ondertekend:
Namens het college van B&W van Tytsjerksteradiel,
[naam (loco-)secretaris], [naam (loco-)burgemeester],
(loco-)secretaris (loco-)burgemeester
-
2. De (loco-)burgemeester doet in de eerstvolgende vergadering van het college na de betreffende recesperiode verslag van de krachtens deze regeling genomen besluiten.
-
3. De krachtens deze regeling genomen besluiten worden met inachtneming van artikel 5, vierde lid, van het Reglement van Orde, op de besluitenlijst geplaatst.
Artikel 4 Inwerkingtreding en citeertitel
-
1. Deze regeling treedt in werking op de eerste dag na bekendmaking.
-
2. Deze regeling kan worden aangehaald als Regeling besluitvorming in recesperioden van college van B&W Tytsjerksteradiel 2020.
Ondertekening
Burgum, 6 mei 2020,
H.M. van Gils
secretaris,
L.J. Gebben,
burgemeester
Toelichting
Algemeen
De recesregeling voorziet in een mogelijkheid om – in periodes waarin het college niet regulier vergadert – toch rechtsgeldige collegebesluiten te kunnen nemen of andere collegebevoegdheden uit te kunnen oefenen. Het college machtigt in de regeling de burgemeester – of bij diens verhindering de loco-burgemeester – om de bevoegdheid uit te oefenen, namens het college. Artikel 168 Gemeentewet biedt hiervoor een wettelijke grondslag:
Artikel 168 Gemeentewet
- 1.
Het college kan een of meer leden van het college machtigen tot uitoefening van een of meer van zijn bevoegdheden, tenzij de regeling waarop de bevoegdheid steunt zich daartegen verzet.
- 2.
Een krachtens machtiging uitgeoefende bevoegdheid wordt uit naam en onder verantwoordelijkheid van het college uitgeoefend.
- 3.
Het college kan te dien aanzien alle aanwijzingen geven die het nodig acht.
Gelet op het uitgangspunt en het belang van collegiale besluitvorming, heeft de recesregeling een beperkt toepassingsbereik. De machtiging kan alleen gebruikt worden in situaties, waarin het uitoefenen van de bevoegdheid niet kan worden uitgesteld tot de eerste vergadering ná de recesperiode. Dit is ter beoordeling aan de secretaris (of bij diens verhindering de loco-secretaris). Is uitstel wel mogelijk, dan geldt de regeling niet en zal moeten worden gewacht tot de eerste reguliere vergadering na de recesperiode.
Het college kan bevoegdheden ook mandateren aan ondergeschikten. Wanneer de bevoegdheid is gemandateerd aan een ondergeschikte, is de recesregeling alleen van toepassing wanneer alle (onder)gemandateerden verhinderd zijn om het besluit te nemen.
Artikel 1
Op grond van het Reglement van Orde vergadert het college iedere week. De recesregeling kan in iedere week, waarin er niet vergaderd wordt, worden toegepast. De behoefte zal zich echter vooral voordoen in langere recesperioden (zomer).
Artikel 2
De burgemeester – en bij diens verhindering de loco-burgemeester – wordt gemachtigd om bevoegdheden van het college uit te oefenen als uitstel tot na de recesperiode niet mogelijk is. Net als in artikel 168 Gemeentewet is de term ‘machtigen’ gebruikt. Dit is het verzamelbegrip voor mandateren, geven van volmacht en machtigen tot het uitoefenen van feitelijke bevoegdheden.
De (loco-)secretaris beoordeelt of in voorkomend geval sprake is van een situatie, waarin toepassing van de bevoegdheid niet kan worden uitgesteld. Uit het tweede lid blijkt dat deze beoordeling plaatsvindt op basis van het format, waarop een voorstel bij het college wordt aangebracht. Hiermee wordt zoveel mogelijk aangesloten bij het gebruikelijke besluitvormingsproces en de uitgangspunten, die daarbij horen.
In het derde lid zijn voorbeelden van situaties, waarin toepassing van de collegebevoegdheid niet kan worden uitgesteld, opgenomen. Dit is geen uitputtende opsomming.
Het vierde lid sluit aan bij artikel 10:3 van de Algemene wet bestuursrecht. Mandatering kan bij wettelijk voorschrift worden uitgesloten. Mandatering is ook niet mogelijk als het gaat om de bevoegdheid om:
- a.
het vaststellen van algemeen verbindende voorschriften;
- b.
besluiten te nemen, die met versterkte meerderheid moeten worden genomen of waarvan de aard van de voorgeschreven besluitvormingsprocedure zich anderzins tegen mandaatverlening verzet;
- c.
besluiten te nemen tot het vernietigen van of onthouden van goedkeuring aan een besluit van een ander bestuursorgaan.
Ook de aard van de uit te oefenen bevoegdheid kan zich tegen het gebruik van de machtiging verzetten. Gedacht kan bijvoorbeeld worden aan de situatie dat de (loco-burgemeester) zelf belanghebbende is bij de uitoefening van de bevoegdheid of zich anderszins in een positie bevindt, die uitoefening van de bevoegdheid in de weg staat.
Artikel 3
Dit artikel regelt enkele praktische zaken ten aanzien van het ondertekenen van besluiten, de terugkoppeling naar het college en het opnemen op de besluitenlijst. De recesregeling laat de bepalingen van de Gemeentewet en het Reglement van Orde onverlet.
Artikel 4
De regeling geldt vanaf de dag na bekendmaking. Niet gekozen is voor een regeling voor een specifieke vakantieperiode of een jaar, maar voor een regeling van – in principe – onbepaalde duur.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl