Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR639168
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR639168/1
Verordening van 27 maart 2020 van het algemeen bestuur van het openbaar lichaam Waddenfonds, houdende regels omtrent de financiële vergoeding voor leden van een adviescommissie als bedoeld in artikel 24 van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Verordening financiële vergoeding commissieleden Waddenfonds)
Geldend van 08-04-2020 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2020
Intitulé
Verordening van 27 maart 2020 van het algemeen bestuur van het openbaar lichaam Waddenfonds, houdende regels omtrent de financiële vergoeding voor leden van een adviescommissie als bedoeld in artikel 24 van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Verordening financiële vergoeding commissieleden Waddenfonds)Het algemeen bestuur van het openbaar lichaam Waddenfonds,
gelet op
- •
artikel 41, aanhef en onder h. van de Wet gemeenschappelijke regelingen juncto artikel 24, vierde lid, van de Wet gemeenschappelijke regelingen;
- •
de artikelen 93 tot en met 96 van de Provinciewet;
- •
afdeling 2.4 van het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers;
- •
artikel 33, tweede lid, van de gemeenschappelijke regeling Waddenfonds;
besluit de Verordening financiële vergoeding commissieleden Waddenfonds vast te stellen als volgt:
Artikel 1 Begripsbepalingen
In deze verordening wordt verstaan onder:
- a.
de wet: de Wet gemeenschappelijke regelingen;
- b.
Rechtspositiebesluit: Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers;
- c.
normbedrag: het bedrag dat is opgenomen in artikel 2.4.1, eerste lid, van het Rechtspositiebesluit;
- d.
commissie: een adviescommissie als bedoeld in artikel 24 van de wet;
- e.
commissielid: voorzitter of lid van een adviescommissie als bedoeld in artikel 24 van de wet, niet tevens commissaris van de Koning, statenlid of gedeputeerde of op basis van een arbeidsovereenkomst werkzaam bij het openbaar lichaam Waddenfonds of de provincies Fryslân, Groningen en Noord-Holland en die als zodanig tot voorzitter of lid van een commissie is benoemd.
Artikel 2 Vergoeding voor het bijwonen van een vergadering en voor reis- en verblijfkosten
-
1. Aan een commissielid van een commissie die is opgenomen in de bijlage bij deze verordening wordt ten laste van het openbaar lichaam Waddenfonds een vergoeding toegekend voor:
- a.
het bijwonen van een vergadering van de commissie. De vergoeding bedraagt, met toepassing van artikel 2.4.2 van het Rechtspositiebesluit, het bedrag dat is opgenomen in de tarieventabel in de bijlage bij deze verordening.
- b.
reis- en verblijfkosten. De vergoeding vindt plaats met toepassing van de Regeling rechtspositie decentrale politieke ambtsdragers.
- a.
-
2. Een commissielid kan besluiten af te zien van de in het eerste lid genoemde vergoedingen. Het commissielid doet hiervan mededeling aan het dagelijks bestuur.
Artikel 3 Wijziging regelgeving
-
1. Artikel 6 van de Verordening adviescommissie rechtsbescherming Waddenfonds vervalt.
-
2. Artikel 6 van het Reglement commissie kwaliteitstoetsing Waddenfonds vervalt.
Artikel 4 Slotbepalingen
-
1. De bijlage maakt integraal deel uit van deze verordening.
-
2. Deze verordening treedt in werking op de eerste dag na de bekendmaking en werkt terug tot en met 1 januari 2020.
-
3. Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening financiële vergoeding commissieleden Waddenfonds.
Ondertekening
Bijlage bij de Verordening financiële vergoeding commissieleden Waddenfonds.
A. Tarieventabel als bedoeld in artikel 2, tweede lid.
tariefgroep |
tarief |
A |
het normbedrag per vergaderuur |
B |
€ 500 per vergadering |
B. Lijst van commissies als bedoeld in artikel 2, eerste lid.
B.1 Commissie rechtsbescherming Waddenfonds
Vergoeding: tariefgroep A
B.2 Commissie kwaliteitstoetsing Waddenfonds
Vergoeding: tariefgroep B
B.3 Adviescommissie ten behoeve van subsidieverstrekking
Vergoeding: tariefgroep A
Toelichting
1. Commissies
De Wet gemeenschappelijke regelingen biedt de mogelijkheid aan het algemeen bestuur, het dagelijks bestuur en de voorzitter om adviescommissies in te stellen. Dat kunnen vaste adviescommissies zijn, maar ook adviescommissies die naar behoefte worden ingesteld.
Vaste commissie van advies
- o
Commissie kwaliteitstoetsing Waddenfonds
-
De gemeenschappelijke regeling Waddenfonds schrijft voor dat het bestuur in elk geval een onafhankelijke adviescommissie kwaliteitstoetsing instelt, die adviseert over in de gemeenschappelijke regeling opgenomen onderwerpen en voorts gevraagd en ongevraagd over alle aangelegenheden die het Waddenfonds betreffen.
- o
Commissie rechtsbescherming Waddenfonds
-
Voor de advisering over de beslissing op bezwaarschriften en klachten is eveneens een vaste onafhankelijke adviescommissie ingesteld.
-
Bezwaarschriften over besluiten van het bestuur van het openbaar lichaam en klachten over gedragingen die kunnen worden toegerekend aan dit bestuur worden in handen gesteld van de commissie. Alvorens de commissie advies uitbrengt wordt overigens eerst getracht om het bezwaar of de klacht via informele weg op te lossen.
Ad hoc commissies van advies
Ten behoeve van de advisering over subsidieverlening kan het dagelijks bestuur besluiten om een tijdelijke en onafhankelijke adviescommissie in te stellen, die het dagelijks bestuur adviseert over de verdeling van de beschikbare middelen over de voor subsidie in aanmerking komende aanvragen. Van deze mogelijkheid is inmiddels een aantal malen gebruik gemaakt.
Uiteraard kan het bestuur ook voor andere gelegenheden besluiten om een tijdelijke adviescommissie in te stellen.
2. Vergoedingen
De Wet gemeenschappelijke regelingen bepaalt dat de leden van commissies van advies die geen commissaris van de Koning, gedeputeerde of statenlid zijn een vergoeding voor het bijwonen van vergaderingen van een adviescommissie en een vergoeding voor reis- en verblijfskosten kunnen ontvangen.
De Wet gemeenschappelijke regelingen volgt voor wat betreft de vergoedingen de Provinciewet. In het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers en de Regeling decentrale politieke ambtsdragers is dit verder uitgewerkt. Het commissiestelsel is een gesloten stelsel. Dat wil zeggen dat het Rechtspositiebesluit en de Regeling van toepassing zijn, zodra er met toepassing van de Wet gemeenschappelijke regelingen een adviescommissie is ingesteld.
Bijwonen van een vergadering
Artikel 2.4.1 van het Rechtspositiebesluit regelt de hoogte van de vergoeding voor het bijwonen van een commissievergadering. De basisvergoeding is een normbedrag dat jaarlijks door de minister van BZK wordt geïndexeerd.
Het algemeen bestuur kan op grond van artikel 2.4.2 van het Rechtspositiebesluit bij verordening bepalen dat de vergoeding voor het bijwonen van de vergaderingen van de commissie naar boven afwijkt van het normbedrag, ten aanzien van:
a. een commissielid dat op grond van zijn bijzondere beroepsmatige deskundigheid op het taakgebied van de commissie voor deelneming aan haar werkzaamheden is aangetrokken; en
b. een commissielid ten aanzien waarvan de vergoeding niet geacht kan worden in een redelijke verhouding te staan tot de zwaarte van zijn taak en de omvang van de door hem te verrichten arbeid.
In deze verordening is van deze bevoegdheid gebruik gemaakt. Daarbij moet in aanmerking worden genomen dat de rijksregelgeving alleen een vergoeding toestaat voor bijwonen van een vergadering en van reis- en verblijfskosten. Werkzaamheden ten behoeve van het voorbereiden van een vergadering respectievelijk naar aanleiding van een vergadering komen niet voor zelfstandige vergoeding in aanmerking.
Voor de Commissie rechtsbescherming Waddenfonds is aangesloten bij de vergoeding die de provincie Fryslân hanteert. Voor deze commissie geldt dat de normvergoeding niet geacht kan worden in een redelijke verhouding te staan tot de adviestaak. Door de vergoeding te bepalen op het normbedrag per vergaderuur, wordt meer recht gedaan aan de feitelijke en omvangrijke werkzaamheden die een lid van de commissie per dossier heeft te verrichten.
Voor een commissie die adviseert over subsidieaanvragen geldt eveneens dat de normvergoeding niet geacht kan worden in een redelijke verhouding te staan tot de adviestaak. Daarom is ook deze vergoeding bepaald op het normbedrag per vergaderuur.
De werkzaamheden van de Commissie kwaliteitstoetsing Waddenfonds zijn van andere orde en, anders dan de Commissie rechtsbescherming Waddenfonds en een subsidieadviescommissie, niet gekoppeld aan aanvragen van derden, zoals bezwaarschriften en subsidieaanvragen. Voor de Commissie kwaliteitstoetsing Waddenfonds zijn leden vanwege hun bijzondere beroepsmatige deskundigheid op het taakgebied van de commissie aangetrokken, zoals de gemeenschappelijke regeling Waddenfonds dat voorschrijft. Om deze deskundigheid aan de commissie te binden kan niet worden volstaan met de normvergoeding en is een vaste vergoeding bepaald.
Reis- en verblijfskosten
Volgens het Rechtspositiebesluit heeft een commissielid ten laste van het openbaar lichaam aanspraak op vergoeding van reiskosten voor het bijwonen van vergaderingen van de commissie, en reis- en verblijfkosten voor reizen binnen de provincie gemaakt voor de uitoefening van de functie. In de Regeling rechtspositie decentrale politieke ambtsdragers is dit nauwgezet uitgewerkt en het is daarom niet nodig om bij verordening aanvullende regels te stellen.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl