Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR63866
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR63866/1
Regeling vervallen per 01-04-2014
Regeling variabele werktijden provincie Zeeland 1998
Geldend van 12-05-1998 t/m 08-12-1998 met terugwerkende kracht vanaf
Gedeputeerde Staten van Zeeland
gelet op hun besluit tot invoering van een 36-urige werkweek bij de Middelburgse
directies en stafafdelingen;
tevens gelet op het bepaalde in het Sectorakkoord 1994-1997 en het besluit van
Provinciale Staten van 9 februari 1996, nr 18 (Provinciaal Blad nr 6 van 1996);
met inachtneming van de uitkomsten van het overleg in de commissie voor
georganiseerd overleg en met de ondernemingsraad voor de gezamenlijke
Middelburgse organisatie-eenheden;
besluiten:
Artikel 1 Begrippen
- -
Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:
- -
organisatie-eenheden:
- a.
de directie welzijn, economie en bestuur;
- b.
de directie ruimte, milieu en water;
- c.
de directie infrastructuur en vervoer;
- d.
de stafafdelingen, direct ressorterend onder de griffier der staten;
- e.
de stafafdeling financieel-economische zaken;
- f.
de stafafdeling personeel, organisatie en informatie;
- g.
de directie provinciale stoombootdiensten, voorzover daarvoor geen afwijkende regelgeving is getroffen;
- a.
- -
ambtenaar: de ambtenaar in de zin van het Ambtenarenreglement Zeeland 1965 alsmede de arbeidscontractant in de zin van het Arbeidsovereenkomstenbesluit Zeeland 1965;
- -
bedrijfstijd: de tijd, waarbinnen de ambtenaar in de gelegenheid is zijn werkzaamheden te verrichten en de organisatie-eenheden hun diensten aanbieden;
- -
bloktijden: de tijden, waarop de ambtenaar verplicht is aanwezig te zijn;
- -
werktijd: de tijd, die de ambtenaar feitelijk per dag onderscheidenlijk per week werkt;
- -
werktijdregistratiesysteem: het uniforme geautomatiseerde systeem voor de provinciale organisatie-eenheden, waarmee de werktijd en elke vorm van afwezigheid, die de werktijd vervangt, worden geregistreerd.
Artikel 2 Dienstverlening
De bedrijfstijd bij de Middelburgse organisatie-eenheden is gelegen tussen 7.30 uur en 18.00 uur.
Artikel 3 Verplichte aanwezigheid
De ambtenaar is gedurende de bloktijd van 9.00 uur tot 12.00 uur en die van 14.00 uur tot 16.00 uur verplicht aanwezig, voorzover er geen sprake is van verlof, ziekte, dienstreis of vergelijkbare omstandigheden.
Artikel 4 Werktijd per dag en per week
- 1.
De ambtenaar, die in een voltijddienstverband werkzaam is, werkt feitelijk 8 uur per dag en 40 uur per week. Bij een deeltijddienstverband geldt een evenredig deel daarvan afhankelijk van het deeltijdpercentage.
- 2.
De ambtenaar, die in een voltijddienstverband werkzaam is werkt formeel 7,2 uur per dag en 36 uur per week. Bij een deeltijddienstverband geldt een evenredig deel daarvan afhankelijk van het deeltijdpercentage.
- 3.
Het vakantieverlof van de ambtenaar, die in een voltijddienstverband werkzaam is, wordt afgeleid van het aantal formele werkuren per dag van 7,2. Bij een deeltijddienstverband geldt een evenredige opbouw van het vakantieverlof afhankelijk van het deeltijdpercentage.
- 4.
Het verlof wegens arbeidsduurverkorting van de ambtenaar, die in een voltijddienstverband werkzaam is, wordt per werkdag opgebouwd met 0,8 uur, zijnde het verschil tussen het aantal feitelijk gewerkte uren van 8 per dag en het aantal formeel gewerkte uren van 7,2 per dag. Op jaarbasis wordt uitgegaan van 5 werkdagen per week gedurende 51 kalenderweken, waarin vorenbedoelde opbouw plaatsvindt. Bij een deeltijddienstverband vindt steeds opbouw naar rato van het deeltijdpercentage plaats.
Artikel 5 Eisen in het kader van de Arbeidstijdenwet
- 1.
De ambtenaar onderbreekt na 5,5 uren zijn werktijd en neemt vervolgens aansluitend een pauze van minimaal een half uur in acht. Indien er sprake is van een werkrooster, dient de direct leidinggevende erop toe te zien, dat aan de wettelijke eisen de hand wordt gehouden.
- 2.
De ambtenaar mag per werkdag niet langer dan 9 uren werken en per week niet langer dan 45 uren, voorzover de Arbeidstijdenwet geen uitzondering toelaat.
Artikel 6 Compensatie positief en negatief urensaldo.
De ambtenaar dient teveel of te weinig gemaakte uren in een bepaalde week zodanig te compenseren, dat aan het eind van iedere kalendermaand een positief saldo is geregistreerd van maximaal 10 uren en een negatief saldo van maximaal 10 uren. Bij een hoger positief saldo dan 10 uren komt het meerdere te vervallen, tenzij toepassing wordt gegeven aan het bepaalde in artikel 7 lid 2.
Artikel 7 Sluiting van de Middelburgse organisatie-eenheden
- 1.
Gedeputeerde Staten sluiten in de periode tussen Kerstmis en Nieuwjaar de provinciale directies en stafafdelingen, tenzij het dienstbelang zich daartegen verzet. De ambtenaren hebben daarbij de keuze hun aandeel te leveren door opneming van vakantieverlof, van verlof wegens arbeidsduurverkorting dan wel het opnemen van extra gewerkte uren volgens het werktijdregistratiesysteem in de zin van artikel 6, mits daarvoor een toereikend urensaldo bestaat.
- 2.
Een positief urensaldo van meer dan 10 uur aan het eind van de kalendermaand ten behoeve van de toepassing van het vorige lid is slechts onder de volgende voorwaarden toegestaan:
- a.
de urenregistratie houdt geen verband met de administrering van het vakantieverlof en het verlof wegens arbeidsduurverkorting;
- b.
de geregistreerde uren mogen niet worden opgenomen ten behoeve van verlof of afwezigheid buiten de Kerstperiode;
- c.
per 1 januari van elk kalenderjaar wordt de registratie onverkort teruggebracht tot het toegestane maximum van artikel 6.
- a.
Artikel 8 Werktijdregistratie/fictieve werktijd
- 1.
De ambtenaar is verplicht zich te houden aan de voorschriften van het werktijdregistratiesysteem.
- 2.
Als fictieve werktijd worden de hierna bedoelde uren aangemerkt:
- a.
bij verlof: 8 uur per dag en 4 uur per halve dag conform het bepaalde in artikel 5 lid 2 onder a. en b. van de Regeling vakantieverlof en arbeidsduurverkorting 1998 of het aantal opgenomen verlofuren overeenkomstig artikel 5, lid 4 van de Regeling vakantieverlof en arbeidsduurverkorting 1998;
- b.
bij ziekte: 8 uur per dag en 4 uur per halve dag;
- c.
bij een dienstreis: de uren vermeld op de reisdeclaratie met een minimale aftrek van een half uur wegens middagpauze en tot een maximum van 9 uur per dag, met dien verstande, dat bij meerdaagse dienstreizen de uren vóór 8.00 uur en na 18.00 uur buiten beschouwing blijven en dat bij reizen per openbaar vervoer het werkelijk aantal reis- en werkuren als werktijd wordt aangemerkt, met een minimale aftrek van een half uur wegens middagpauze en een half uur wegens een genoten avondmaaltijd;
- d.
bij vergaderingen en besprekingen buiten het dienstgebouw -voorzover er geen sprake is van een dienstreis-: de uren gelegen tussen 7.30 uur en 18.00 uur met een minimale aftrek van een half uur wegens middagpauze;
- e.
bij bezoek aan een arts: de benodigde uren, voorzover dit bezoek noodzakelijk valt binnen de voor betrokkene gebruikelijke werktijd.
- a.
- 3.
Het totaal aan arbeidsuren en fictieve arbeidsuren kan maximaal 9 per dag bedragen;
- 4.
Voor de ambtenaar, die in deeltijd werkzaam is, worden de in het tweede lid, onder a en b, als fictieve werktijd genoemde 8 en 4 uur naar rato van het deeltijdpercentage of op basis van het overeengekomen werkrooster bepaald.
Artikel 9 Overwerk
Van overwerk in de zin van deze regeling is eerst sprake, indien een ambtenaar daartoe een opdracht ontvangt van zijn direct leidinggevende en voorzover de extra gewerkte uren buiten de bedrijfstijd vallen.
Artikel 10 Bijzondere gevallen
Het hoofd van de organisatie-eenheid kan in bijzondere gevallen toestaan, dat in afwijking van het bepaalde in artikel 6 een compensatieregeling wordt getroffen voor extra gewerkte uren, die het toegestane maximum per dag, week of maand overschrijden.
Artikel 11 Andere werktijdenregelingen
Het hoofd van de organisatie-eenheid treft, indien het dienstbelang dit eist en voorzover nodig in afwijking van deze regeling een aangepaste werktijdenregeling in de navolgende gevallen:
- a.
bij vrijwillige of verplichte inroostering van de dagelijkse werktijd van één of meerdere ambtenaren van zijn organisatie-eenheid, in het laatste geval slechts met instemming van de onderdeelcommissie. Ingeval van ziekte wordt het ingeroosterde verlof wegens arbeidsduurverkorting gecompenseerd, met dien verstande dat artikel 28 lid 7 van het Ambtenarenreglement Zeeland 1965 overeenkomstige toepassing vindt;
- b.
voor die groepen ambtenaren, die in verband met de aard van hun werkzaamheden structureel in roosterdienst werkzaam zijn, mits een en ander is gebaseerd op een overlegregeling in de zin van de Arbeidstijdenwet, waarover overeenstemming is bereikt met de ondernemingsraad;
- c.
indien toepassing van deze regeling, gelet op de aard van de werkzaamheden, ernstige bezwaren oplevert, mits hierover overeenstemming is bereikt met de ondernemingsraad.
Artikel 12 Inwerkingtreding
- 1.
Deze regeling treedt in werking met ingang van de achtste dag na afkondiging in het provinciaal blad en werkt terug tot 1 januari 1998.
- 2.
Op de datum van inwerkingtreding van deze regeling komt de Regeling variabele werktijden provincie Zeeland, zoals vastgesteld bij besluit van Gedeputeerde Staten van 3 maart 1992 nr 103 (provinciaal blad nr. 17 van 1992) te vervallen.
Artikel 13 Citeertitel
Deze regeling kan worden aangehaald als: "Regeling variabele werktijden provincie Zeeland 1998".
Ondertekening
Gegeven te Middelburg, 21 april 1998.
Gedeputeerde Staten voornoemd,
drs. W. T. VAN GELDER, voorzitter.
mr. J. A. LANDER, griffier.
Uitgegeven 12 mei 1998.
De griffier der Staten,
mr. J. A. LANDER.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl