Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR638582
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR638582/4
Bijzondere subsidieverordening fractieondersteuning stadsdeelcommissies en bestuurscommissie stadsgebied Weesp
Geldend van 18-12-2024 t/m heden
Intitulé
Bijzondere subsidieverordening fractieondersteuning stadsdeelcommissies en bestuurscommissie stadsgebied WeespDe raad van de gemeente Amsterdam,
gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 januari 2020,
gelet op artikel 149 van de Gemeentewet,
- I.
besluit de volgende verordening vast te stellen:
Artikel 1: Begripsomschrijvingen
In deze verordening wordt verstaan onder:
- a.
fractie: de commissieleden die op dezelfde kandidatenlijst zijn verkozen of anderszins samen als groepering in de stadsdeelcommissie of de bestuurscommissie van het stadsgebied Weesp optreden.
- b.
commissieondersteuning: ondersteuning ten behoeve van de uitvoering van werkzaamheden van de fractie in de stadsdeelcommissie of de bestuurscommissie van het stadsgebied Weesp.
Artikel 2: Verlening subsidie; vast bedrag per fractie en bedrag per zetel
-
1. De fracties ontvangen jaarlijks een subsidie voor de commissieondersteuning.
-
2. De subsidie bestaat uit een basisbedrag per fractie, verhoogd met een bedrag per zetel in de stadsdeelcommissie of de bestuurscommissie van het stadsgebied Weesp. De bedragen worden vastgesteld door de gemeenteraad.
-
3. De fracties kunnen aangeven de subsidie niet of gedeeltelijk niet te willen ontvangen. Zij stellen de raadsgriffie hiervan terstond van in kennis. Dit heeft tot gevolg dat de subsidie als bedoeld in artikel 2, eerste lid, niet of slechts gedeeltelijk wordt verstrekt.
Artikel 3: Besteding subsidie
-
1. Fracties besteden de subsidie om hun volksvertegenwoordigende en adviserende rol te versterken.
-
2. De subsidie mag in ieder geval niet gebruikt worden ter bekostiging van:
- a.
uitgaven die in strijd zijn met een wettelijk voorschrift;
- b.
uitgaven aan of ten behoeve van politieke partijen, met politieke partijen verbonden instellingen of natuurlijke personen anders dan ter vergoeding van prestaties (diensten of goederen) geleverd ten behoeve van de commissieondersteuning op basis van een gespecificeerde, reële declaratie;
- c.
giften, leningen en voorschotten;
- d.
uitgaven waarvoor op grond van de Verordening voorzieningen leden dagelijks bestuur, stadsdeelcommissies en de bestuurscommissie stadsgebied Weesp, het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers alsmede de Verordening rechtspositie raads- en commissieleden 2019 aanspraak op vergoeding bestaat;
- e.
uitgaven ten behoeve van de beroepsmatige inzet van de leden van de stadsdeelcommissies of de bestuurscommissie van het stadsgebied Weesp of bedrijven waarover de leden van de stadsdeelcommissies of de bestuurscommissie van het stadsgebied Weesp middellijk of onmiddellijk zeggenschap hebben;
- f.
(her)verkiezing van de leden van de stadsdeelcommissies of de bestuurscommissie van het stadsgebied Weesp;
- g.
kosten voor kantoorruimte buiten het stadsdeelkantoor.
- a.
Artikel 4: Betaling subsidie
-
1. De subsidie wordt als voorschot in één keer uitbetaald voor 1 februari van een kalenderjaar.
-
2. Indien een fractie niet tijdig de aanvraag tot vaststelling op grond van artikel 6 indient, wordt de uitbetaling van de subsidie, die de fractie uit hoofde van deze verordening ontvangt, opgeschort.
-
3. In een jaar waarin verkiezingen plaatsvinden wordt, in afwijking van het eerste lid, een voorschot verleend voor de periode tot en met de maand maart en een voorschot voor de periode van de resterende maanden van dat jaar. Het eerste voorschot wordt vóór 1 februari van dat jaar verstrekt, het tweede voorschot vóór 1 mei.
Artikel 5: Gevolgen splitsen fractie
-
1. Bij splitsing van een fractie wordt de op grond van artikel 2, tweede lid, vastgestelde subsidie voor de oorspronkelijke fractie, met ingang van de dag volgend op de fractievergadering waarin tot de splitsing is besloten, tot het einde van de zittingsperiode verdeeld over de betrokken fracties naar evenredigheid van het aantal bij de splitsing betrokken leden.
-
2. Bij afsplitsing van een fractie wordt het aan de oorspronkelijke fractie verstrekte subsidie verrekend overeenkomstig de verdeling die volgt uit het eerste lid.
Artikel 6: Terugbetalen niet bestede subsidie
-
1. De fractie betaalt voor 1 maart na afloop van elk kalenderjaar de subsidie die niet is besteed terug.
-
2. Een fractie die na de verkiezingen niet terugkeert in de stadsdeelcommissie of de bestuurscommissie of die tussentijds ophoudt te bestaan, betaalt binnen één maand, met ingang van de dag volgend op de dag dat de verkiezingsuitslag is bekendgemaakt of van de dag volgend op de dag waarop de fractie hiervan kennisgeving heeft gedaan, de subsidie die niet is besteed terug.
Artikel 7: Steekproefsgewijze controle
-
1. Tussen 1 maart en 1 oktober na afloop van het kalenderjaar waarop de subsidie betrekking heeft, kan op basis van een steekproef door of in opdracht van het presidium verantwoording gevraagd worden die inhoudt dat de activiteiten waarvoor subsidie is verleend, zijn verricht, welke kosten zijn gemaakt en of is voldaan aan de aan de subsidie verbonden verplichtingen.
-
2. De fractie overlegt in het kader van de steekproef de bij de verantwoording behorende bewijsstukken waaruit blijkt dat de activiteiten zijn verricht en de kosten zijn gemaakt.
-
3. Indien een fractie na de verkiezingen niet terugkeert in de gemeenteraad of tussentijds ophoudt te bestaan, wordt er in ieder geval een verantwoording als bedoeld in het eerste lid gevraagd.
Artikel 7a: Vaststelling subsidie
De raad stelt de subsidie ambtshalve vast uiterlijk in de laatste raadsvergadering van het jaar na afloop van het kalenderjaar waarop de subsidie betrekking heeft.
Artikel 8: Beslissing raad
In gevallen waarin deze regeling niet of niet genoegzaam voorziet, beslist de raad.
Artikel 9: Intrekken verordening en overgangsbepaling
-
1. De Bijzondere subsidieverordening ondersteuning stadsdeelcommissies wordt ingetrokken.
-
2. Een aanvraag om verlening en vaststelling van subsidie die betrekking heeft op de periode vóór 1 januari 2020 wordt afgedaan volgens de bepalingen van de Bijzondere subsidieverordening ondersteuning stadsdeelcommissies.
Artikel 10: Inwerkingtreding
Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking en werkt terug tot en met 1 januari 2020.
Artikel 11: Citeertitel
Deze verordening wordt aangehaald als: Bijzondere subsidieverordening fractieondersteuning stadsdeelcommissies en bestuurscommissie stadsgebied Weesp
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de raadsvergadering van 11 maart 2020.
De voorzitter
Femke Halsema
De raadsgriffier
Jolien Houtman
Toelichting Bijzondere subsidieverordening ondersteuning fracties stadsdeelcommissies
Artikelsgewijze toelichting
Artikel 1: Begripsomschrijvingen
In dit artikel worden twee begrippen uit de verordening gedefinieerd. Voor de definitie van fractie is van belang dat er niet alleen subsidie kan worden aangevraagd door groeperingen die aan het begin van een nieuwe zittingsperiode zijn geregistreerd overeenkomstig artikel G3 van de Kieswet of die is gevormd naar aanleiding van een mededeling aan de voorzitter, maar ook voor groeperingen die als blanco lijst aan de verkiezingen hebben deelgenomen of andere groeperingen die samen binnen de stadsdeelcommissies of de bestuurscommissie van het stadsgebied Weesp opereren.
Artikel 2: Verlening subsidie; vast bedrag per fractie en bedrag per zetel
De ondersteuning van de stadsdeelcommissies of de bestuurscommissie van het stadsgebied Weesp vindt zijn vorm in een subsidie. De subsidie wordt jaarlijks door de raad vastgesteld en bestaat uit een vast en een variabel deel: een bedrag per fractie en een bedrag per zetel. Het bedrag per fractie garandeert dat elke groep de kans krijgt zich op gelijkwaardig niveau te laten ondersteunen. Omdat grote fracties meer kosten zullen hebben, wordt er daarnaast ook een bedrag per zetel toegekend.
Fracties kunnen aangeven geen subsidie te willen ontvangen.
Artikel 3: Besteding subsidie
In dit artikel is geregeld waar de subsidie aan mag worden besteed. In het eerste lid wordt in dat verband opgemerkt dat de subsidie wordt verstrekt om de volksvertegenwoordigende en adviserende rol van de leden van de stadsdeelcommissie of de bestuurscommissie van het stadsgebied Weesp te versterken. Omdat het bij de ondersteuning bij uitstek om politieke ondersteuning gaat kan deze inhoudelijk niet te zeer gedetailleerd geregeld worden. Te denken valt echter bijvoorbeeld aan:
- •
inzet van personeel, vrijwilligers of stagiaires;
- •
inhuren van adviseurs;
- •
organiseren van bijeenkomsten;
- •
bekostigen van opleidingen gericht op het functioneren van de hele fractie, daarbij valt te denken aan teambuildingsactiviteiten;
- •
organiseren fractie excursies en werkbezoeken;
- •
consumpties indien onderdeel van fractiebijeenkomst e.d.
In het tweede lid is een aantal bestedingen genoemd waarvoor de subsidie in ieder geval niet mag worden gebruikt. Daarmee wordt bijvoorbeeld voorkomen dat het inkomen van de leden van de stadsdeelcommissies of de bestuurscommissie van het stadsgebied Weesp wordt aangevuld of er verkiezingscampagnes worden gefinancierd.
Onder d is geregeld dat de subsidie evenmin kan worden gebruikt voor de uitgaven die uit de individuele vergoedingen voor de leden van de stadsdeelcommissiesof de bestuurscommissie van het stadsgebied Weesp moeten worden bekostigd. Dit betreft bijvoorbeeld:
- •
vergoeding voor de werkzaamheden;
- •
scholing en vorming van individuele leden;
- •
reiskosten voor reizen binnen en buiten de gemeente;
- •
representatiekosten;
- •
kosten voor vakliteratuur;
- •
contributies en lidmaatschappen;
- •
telefoon-, fax- en pc-kosten;
- •
bureaukosten en porti;
- •
zakelijke giften;
- •
bijdrage aan fractiekosten;
- •
excursies van individuele leden.
Onder f is bepaald dat de bijdrage niet mag worden gebruikt ter bekostiging van verkiezingscampagnes. De verkiezingscampagnes komen voor rekening van de politieke partijen. De financiële bijdrage die voortvloeit uit deze verordening, is niet bedoeld om de politieke partijen te subsidiëren. Het onderscheid tussen uitgaven voor de verkiezingscampagne (niet toegestaan) en uitgaven voor voorlichtingsactiviteiten (wel toegestaan) is overigens niet met waterdichte definities aan te geven. Hier wordt een beroep gedaan op de oordeelsvorming en de eigen verantwoordelijkheid van de fracties. In ieder geval moeten spotjes voor radio en tv, affiches, folders en alle andere oproepen op een partij te stemmen gerekend worden tot de campagneactiviteiten. Het moment van openbaarmaking van de uiting is relevant voor de bepaling of uitgaven voor een dergelijke uiting is toegestaan of niet. Bij twijfel is het raadzaam advies te vragen aan het Presidium.
Artikel 4: Betaling subsidie Dit artikel regelt dat de subsidie als voorschot in één keer wordt uitbetaald. Dit gebeurt zonder dat er een aanvraag hoeft te worden ingediend. De subsidie wordt betaald nadat de raad de bedragen heeft vastgesteld. Wel is in het tweede lid geregeld dat de betaling van de subsidie wordt gestaakt als er niet wordt meegewerkt aan een controle door de accountant op grond van artikel 7. Het derde lid regelt tot slot de termijnen van de subsidiebetalingen in een verkiezingsjaar.
Artikel 5: Gevolgen splitsen fractie
Het is denkbaar dat de samenstelling van een fractie tijdens een zittingsperiode van de stadsdeelcommissie wijzigt. Leden van de stadsdeelcommissies kunnen bijvoorbeeld uit de fractie treden en zelfstandig verder gaan of zich aansluiten bij een andere fractie in de stadsdeelcommissie. Voor die situatie is in artikel 5 geregeld dat de subsidie wordt verdeeld. Dit gebeurt direct, dus met ingang van de dag volgend op de fractievergadering waarin tot de splitsing is besloten. De herverdeling loopt tot einde van de zittingsperiode.
Artikel 6: Terugbetalen niet bestede subsidie
Een fractie heeft na afloop van een kalenderjaar tot 1 maart de tijd om dat deel van de subsidie dat niet is gebruikt terug te betalen. Het betaalde bedrag minus het deel dat wordt terugbetaald vormt de grondslag voor de ambtshalve vaststelling zoals genoemd in artikel 7a.
Artikel 7: Steekproefsgewijze controle
In artikel 7 is geregeld dat de besteding van de subsidie steekproefsgewijs kan worden gecontroleerd. De fractie moet dan bewijsstukken van de activiteiten en kosten aanleveren. Dit betreft verslagen, foto’s, bewijzen van deelname of andere bewijsstukken gevoegd waaruit blijkt dat de activiteiten hebben plaatsgevonden. Daarnaast worden facturen, bonnen of ander betaalbewijzen overlegd waaruit blijkt dat de genoemde kosten inderdaad zijn gemaakt.
In het derde lid is geregeld dat er altijd een verantwoording wordt gevraagd wanneer een fractie tussentijds ophoudt te bestaan of niet terugkeert na verkiezingen.
Artikel 7a: Vaststelling subsidie
De subsidies worden jaarlijks vastgesteld overeenkomstig de betaalde voorschotten, minus het deel dat de fracties daarvan hebben terugbetaald. Deze methodiek gaat uit van vertrouwen dat de subsidies worden besteed waarvoor deze zijn bedoeld en dat het niet bestede deel wordt terugbetaald. De subsidie kan lager worden vastgesteld als uit de steekproef blijkt dat de subsidie geheel of gedeeltelijk in strijd met deze verordening is besteed.
Artikel 8: Beslissing raad
Op grond van deze bepaling kan de raad een beslissing nemen als deze verordening niet of onvoldoende uitkomst biedt. Dit geldt ook voor wat betreft de uitgaven die zijn gedaan. Dit betekent dat de raad zich in voorkomende gevallen ook van te voren over bestedingen kan uitspreken.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl