Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR63589
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR63589/2
Regeling vervallen per 20-05-2014
Winkeltijdenverordening
Geldend van 11-08-2011 t/m 02-12-2013
Intitulé
WinkeltijdenverordeningDe raad van de gemeente Langedijk;
gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 februari 2007, nummer 4;
gelet op de winkeltijdenwet;
gelet op de artikelen 147, eerste lid en 149 van de Gemeentewet
b e s l u i t :
vast te stellen de volgende verordening:
Winkeltijdenverordening
Artikel 1 Begripsbepalingen
In deze verordening wordt verstaan onder:
a. de wet: de Winkeltijdenwet;
b. feestdagen: Nieuwjaarsdag, Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag, Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag.
Artikel 2 Zon- en feestdagenregeling
De verboden, vervat in artikel, eerste lid van de wet, gelden niet op ten hoogste twaalf per kalenderjaar door het college aan te wijzen zondagen of feestdagen ex artikel 1 lid b. De in het eerste lid bedoelde bevoegdheid geldt voor elk deel van de gemeente afzonderlijk waarbij de gemeente als volgt is ingedeeld: Gebied 1: de tuincentra gelegen aan de Potjesdam te Zuid-Scharwoude en aan de Vronermeerweg te Sint Pancras. Gebied 2: De gehele gemeente, met uitzondering van de delen van de gemeente die in Gebied 1 zijn genoemd.
Artikel 3 Openstelling van avondwinkels op zon- en feestdagen
1. Het college van burgemeester en wethouders kan op aanvraagontheffing verlenen van de in artikel 2, eerste lid, onder a en b van de wet vervatte verboden ten behoeve van winkels die gesloten zijn op de in de verboden bedoelde zon- en feestdagen tussen
0.00 en 16.00 uur;
2. het college van burgemeester en wethouders kan voor ten hoogste één winkel ontheffing verlenen;
3. aan de ontheffing worden de volgende voorschriften verbonden:
a. de winkel dient gesloten te zijn tussen 0.00 uur en 16.00 uur;
b. er dienen uitsluitend of hoofdzakelijk eet- en drinkwaren te worden verkocht, met uitzondering van sterke drank als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Drank- en Horecawet;
4. De ontheffing kan worden geweigerd indien de woon- en leefsituatie of de openbare orde in de omgeving van de winkel op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed door de openstelling van de winkel.
Artikel 4 Openstelling op werkdagen tussen 22.00 en 06.00 uur
1. Het college van burgemeester en wethouders kan gebieden aanwijzen waar de verboden van artikel 2 van de wet, voor zover deze betrekking hebben op werkdagen, niet gelden;
2. het college van burgemeester en wethouders kan categorieën winkels en overige vormen van detailhandel aanwijzen waarvoor de verboden van artikel 2 van de wet, voor zover deze betrekking hebben op werkdagen, niet gelden.
Artikel 5 Toerisme
De verboden, vervat in artikel 2, eerste lid van de wet gelden, in verband met de toeristische aantrekkingskracht van deze plaatsen, niet in de periode van 1 maart tot en met 31 oktober voor de terreinen waarop campings met een campingwinkel zijn gevestigd op zon- en feestdagen tussen 06.00 uur en 22.00 uur, voor de verkoop van levensmiddelen, kruidenierswaren en recreatieartikelen, ten behoeve van campinggasten.
Artikel 6 Ontheffing zon- en feestdagenregeling voor afzonderlijke situaties
1. Het college van burgemeester en wethouders kan ontheffing verlenen van de in artikel 2 van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag, Nieuwjaarsdag, Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag. Tweede Pinksterdag en Eerste of Tweede Kerstdag, ten behoeve van:
a. bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard;
b. het uitstallen van goederen;
2. De in het eerste lid genoemde ontheffing kan worden verleend in geval van:
feestelijkheden, bijeenkomsten, veilingen en beurzen;
3. Het college van burgemeester en wethouders kan voorschriften en beperkingen
verbinden aan de in het eerste lid genoemde ontheffing.
Artikel 7 Verbod straatverkoop bepaalde goederen op zon- en feestdagen
Het college van burgemeester en wethouders kan bepalen dat de vrijstelling genoemd in artikel 12 van het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet niet geldt voor de gehele gemeente of voor één of meer delen van de gemeente.
Artikel 8 Persoonlijk karakter van de ontheffing
Ontheffingen genoemd in deze verordening zijn niet overdraagbaar.
Artikel 9 Intrekking of wijziging van de ontheffing
De ontheffing kan worden ingetrokken of gewijzigd:
a. indien ter verkrijging daarvan onjuiste dan wel onvolledige gegevens zijn verstrekt;
b. indien op grond van een verandering van de omstandigheden of inzichten opgetreden na het verlenen van de ontheffing moet worden aangenomen dat intrekking of wijziging wordt gevorderd door het belang of de belangen ter bescherming waarvan de ontheffing is vereist;
c. indien de exploitatie van de winkel op basis van de ontheffing gevaar oplevert voor de openbare orde, de veiligheid dan wel het woon- en leefklimaat ter plaatse;
d. indien de aan de ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen niet zijn of worden nagekomen;
e. indien van de ontheffing geen gebruik wordt gemaakt binnen een daarin gestelde termijn dan wel, bij gebreke van een dergelijke termijn, binnen een redelijke termijn;
f. indien de houder of zijn rechtverkrijgende dit verzoekt.
Artikel 10 Inwerkingtreding
1. Deze verordening treedt in werking op de eerste dag na de dag van bekendmaking als bedoeld in artikel 139 van de Gemeentewet;
2. de winkelsluitingsverordening, vastgesteld bij raadsbesluit van 2 oktober 1996, vervalt met ingang van de datum van inwerkingtreding als bedoeld in het eerste lid.
Ondertekening
Aldus vastgesteld door de raad van de gemeente Langedijk in zijn openbare vergadering van 6 maart 2007.
De voorzitter,
drs. J.F.N. Cornelisse
De griffier,
mr. H.U. van der Zee
Bijlage Raadsvoorstel
Initiatiefvoorstel Gewijzigde gebiedsindeling gemeente Langedijk op grond van de winkeltijdenwet van de VVD fractie. Probleem en doelstelling: In de gemeente Langedijk zijn op grond van de winkeltijdenverordening 10 koopzondagen vastgesteld (de winkeltijdenwet biedt echter mogelijkheden 12 koopzondagen vast te stellen). Deze 10 koopzondagen gelden voor alle winkels in alle branches. Met name door de tuincentra wordt al enige tijd aandacht gevraagd voor het beleid aangaande koopzondagen in de gemeente Langedijk. In de buurgemeenten Alkmaar en Heerhugowaard wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot gebiedsindeling zoals opgenomen in de winkeltijdenwet. Met deze gebiedsindeling wordt het mogelijk in de onderscheiden gebieden verschillende koopzondagen vast te stellen met een wettelijk maximum van 12 per gebied. Deze gebiedsindeling in de buurgemeenten stelt de Langedijker tuincentra in een nadelige concurrentiepositie. Dit temeer omdat de momenteel in Langedijk vastgestelde koopzondagen onvoldoende aansluiten op de behoefte van de tuincentra en het winkelende publiek. Tuincentra kennen een tweetal verkooppieken te weten in het voorjaar bij de start van het tuinseizoen en in de decembermaand. Om de nadelige concurrentiepositie van de Langedijker tuincentra op te heffen wordt met dit initiatiefvoorstel voorgesteld de gemeente in te delen in een tweetal gebieden, met daarin afzonderlijk aan te wijzen koopzondagen.
Keuze en overwegingen met betrekking tot voorstel:
In onze buurgemeenten Alkmaar en Heerhugowaard zijn een aantal jaren geleden de signalen van de tuincentra opgepakt en is men gekomen tot gebiedsdeling. De nadelige positie waarin de Langedijker tuincentra daardoor zijn komen te verkeren kan worden opgelost door Langedijk op te delen in een tweetal gebieden. Ook bij de Kamer van Koophandel is de discussie mbt. gebiedsindeling meerdere malen gevoerd.
In dit initiatiefvoorstel wordt dan ook voorgesteld de tuincentra in onze gemeente na vaststelling van dit voorstel als een apart gebied aan te merken Zij krijgen dan dezelfde kansen als de tuincentra in de omliggende gemeenten. In de huidige Winkeltijdenverordening wordt uitgegaan van 4 door het college aan te wijzen zondagen en ten hoogste 6 feestdagen ex artikel 11 lid b, dit brengt onnodige beperkingen met zich mee. Omdat de aspecten mbt. de concurrentiepositie feitelijk voor alle winkels gelden, wordt dan ook voorgesteld voor beide gebieden uit te gaan van de in de winkeltijdenwet opgenomen mogelijkheid van maximaal 12 door het college aan te wijzen zondagen of feestdagen ex artikel 1 lid b. Dit om meer flexibiliteit in de mogelijkheden voor onze middenstand in te bouwen en de concurrentiepositie te verbeteren. Krachtens artikel 3 lid 1 van de Winkeltijdenwet kan de gemeenteraad voor ten hoogste twaalf door hem aan te wijzen dagen per kalenderjaar vrijstelling verlenen van het verbod om een winkel op zondag voor het publiek geopend te hebben. De beperking tot twaalf zondagen per kalenderjaar geldt voor elk deel van de gemeente afzonderlijk. In artikel 3 lid 2 van de Winkeltijdenwet is opgenomen dat de gemeenteraad deze bevoegdheid kan overdragen aan het college van burgemeester en wethouders en is als zodanig vastgesteld in artikel 5 van winkeltijdenverordening, vastgesteld op 31 mei 2007.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl