Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR629200
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR629200/1
Regeling vervallen per 27-08-2022
Besluit van burgemeester en wethouders van Woerden houdende beleidsregels voor de huisvesting (Beleidsregels Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2019, gemeente Woerden)
Geldend van 19-11-2019 t/m 26-08-2022 met terugwerkende kracht vanaf 01-07-2019
Intitulé
Besluit van burgemeester en wethouders van Woerden houdende beleidsregels voor de huisvesting (Beleidsregels Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2019, gemeente Woerden)Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woerden,
gelet op van de Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2019, gemeente Woerden,
overwegende dat in de regionale huisvestingsverordening mogelijkheden zijn opgenomen (onder meer in paragraaf 2.4 en artikel 2.6.3) om lokale beleidsregels toe te passen bij de toewijzing van huurwoningen,
besluit:
vast te stellen de onderstaande "Beleidsregels als lokale uitwerking van de Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2019, gemeente Woerden"
Artikel I: lokale beleidsregels bij de genoemde artikelen uit de regionale huisvestingsverordening
Artikel 2.4.2 lid 1 en 2 voorrangsregels bezettingsnorm Bij het verlenen van een huisvestingsvergunning wordt voorrang gegeven aan het huishouden passend bij de grootte van de woonruimte.
- 1.
Bij de bepaling van passendheid wordt voorrang gegeven aan de grootte van het huishouden woningcategorie, kamers en woonoppervlakte, met inachtneming van de volgende tabel:
Artikel 2.4.3 lid 1 Woningtype
De woningcorporatie geeft in haar advertentie het woningtype weer, hiervoor gelden de voorrangs-regels voor de doelgroepen zoals in de huisvestingsverordening zijn genoemd.
Artikel 2.4.4 Voorrangsregels doorstromen en doorschuiven
- 1.
Regeling van Groot naar Beter
Bij het verlenen van een huisvestingsvergunning voor de huur van woonruimte met maximaal drie kamers wordt door burgemeester en wethouders voorrang gegeven aan een doorstromer die zelfstandige woonruimte met minimaal vier kamers achterlaat.
- 2.
Doorschuifregel
De woningcorporatie kan een huurder de mogelijkheid bieden om te verhuizen binnen één portiek, flat of galerij. Er moet sprake zijn van één en dezelfde opgang en doorschuiven naar de begane grond is niet mogelijk. Daarbij mag er geen sprake zijn van wooncarrière tenzij de woningzoekende een functiebeperking heeft en de beoogde woning hiervoor beter passend is (artikel 2.4.4. lid 2 sub.d).
Artikel 2.4.5 Binding
In de gemeente Woerden is de bindingsregel van toepassing voor het beschikbare aanbod in de kern Kamerik en in de kern Zegveld.
Artikel 2.4.6. Voorrang voor bijzondere doelgroepen
In de verordening zijn de belangrijkste groepen benoemd die voorrang krijgen op andere woningzoekenden (lage inkomens, voorwaarden voor aangepaste woningen).
Uit het oogpunt van transparantie en zo min mogelijk regels, worden er geen extra doelgroepen (aanvullend op de Huisvestingsverordening) benoemd die voorrang hebben op andere woningzoekenden.
Artikel 2.6.3a Loting
Op dit moment worden nog geen woningen via loting toegewezen. Burgemeester en wethouders vinden samen met de woningcorporatie loting een goed instrument en houden de mogelijkheid open om hier gebruik van te maken. Maximaal 20%van het vrijgekomen woningaanbod in een kalenderjaar mag worden verloot.
Artikel 2.6.3b Standplaatsen via woongroepmodel
In de gemeente Woerden is de toewijzing van woonwagenstandplaatsen niet van toepassing. Hier wordt, indien nodig, maatwerk toegepast.
Artikel 2.6.3c Beheerdersbelang
Huurders waarbij sprake is van ernstige overlast, kunnen middels een maatwerkoplossing eenmalig een vergelijkbare woning aangeboden krijgen door de woningcorporatie.
Artikel 2.6.3d Woongroepen
Wanneer er woongroepen via de woningcorporatie een woning huren, dan is dit artikel van toepassing.
Artikel 2.6.3e Bemiddeling
Burgemeester en wethouders willen door een eenmalig aanbod bijzondere categorieën woningzoekenden door bemiddeling medewerking verlenen bij het verkrijgen van woonruimte. Op dit moment gebeurt dit onder meer bij de huisvesting van statushouders en voor mensen die uitstromen uit de maatschappelijke opvang op basis van het Regioconvenant uitstroom maatschappelijke opvang en beschermd wonen U16.
Artikel 4.2 Experimenten
Behoud inschrijfduur bij Woningnet bij toewijzing van éénkamerwoningen Mauritssingel
Woningzoekenden behouden hun inschrijfduur wanneer zij een woning met één kamer accepteren. Dit geldt voor de woningen aan de Mauritssingel 1 t/m 31 (oneven) en nr 31 A in Woerden. Door behoud van inschrijfduur blijft er aanbod voor starters en wordt mogelijke leegstand van deze woningen voorkomen.
Burgemeester en wethouders spreken met de woningcorporatie(s) af dat de woningcorporatie(s) een overzicht beschikbaar stellen van de bijzondere toewijzingen onder de hierboven genoemde regels. Niet meer dan 25% van het woningaanbod mag lokaal worden toegewezen. Hier valt ook hardheid onder met betrekking tot urgentie. Deze afspraak zal opgenomen worden in de prestatieafspraken.
Artikel II: inwerkingtreding
- 1.
Deze regeling treedt in werking op de dag na bekendmaking en heeft terugwerkende kracht tot en met 1 juli 2019.
Artikel III: terugtrekken Beleidsregels Huisvestingsverordening Gemeente Woerden 2015
- 1.
Bij inwerkingtreding van de ‘Beleidsregels Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2019, gemeente Woerden’ worden de ‘Beleidsregels Huisvestingsverordening Gemeente Woerden 2015 ingetrokken.
Artikel IV: citeertitel
Deze regeling wordt aangehaald als: “Beleidsregels Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2019, gemeente Woerden”.
Ondertekening
Aldus door het college van burgemeester en wethouders besloten in zijn vergadering, gehouden op
12 november 2019,
De secretaris, De burgemeester,
drs. M.H.J. Kruijsbergen MBA drs. V.J.H. Molkenboer
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl