Verordening winkeltijden Haarlem 2019

Geldend van 20-07-2019 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 01-07-2019

Intitulé

Verordening winkeltijden Haarlem 2019

De raad van de gemeente Haarlem,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 21 mei 2019,

besluit vast te stellen de Verordening winkeltijden Haarlem 2019:

Artikel 1. Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

feestdagen: Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag, eerste en tweede Kerstdag;

werkdagen: maandag tot en met zaterdag;

winkel: een voor het publiek toegankelijke besloten ruimte, waarin goederen aan particulieren plegen te worden verkocht;

college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlem.

Artikel 2. Vrijstellingen

  • 1. Voor het in artikel 2, eerste lid, aanhef en onder a. van de Winkeltijdenwet vervat verbod geldt een vrijstelling van 10.00 uur tot 20.00 uur.

  • 2. Voor het in artikel 2, eerste lid, aanhef en onder b. van de Winkeltijdenwet vervat verbod geldt een vrijstelling voor feestdagen van 10.00 uur tot 20.00 uur.

  • 3. Voor het in artikel 2, eerste lid, aanhef en onder c. van de Winkeltijdenwet vervat verbod geldt een vrijstelling tijdens Luilak, op vrijdag vóór Pinksteren van 22.00 tot 00.00 uur en op zaterdag vóór Pinksteren van 00.00 tot 06.00 uur.

  • 4. Het eerste tot en met het derde lid van dit artikel is van overeenkomstige toepassing voor het in artikel 2, tweede lid, van de Winkeltijdenwet vervat verbod.

  • 5. Op verleende vrijstellingen is de “Regeling voorschriften en beperkingen vrijstelling winkeltijden op zon- en feestdagen Haarlem 2018” van toepassing.

Artikel 3. Specificering vrijstellingen

De vrijstellingen zoals bedoeld in artikel 2, eerste en tweede lid van deze Verordening, gelden:

  • a)

    Van 08.00 tot 20.00 uur voor:

    • 1.

      Winkels of standplaatsen, waar uitsluitend of hoofdzakelijk bloemen en planten worden verkocht;

    • 2.

      Winkels, waar uitsluitend of hoofdzakelijk brood en banket wordt verkocht.

  • b)

    Van 08.00 tot 22.00 uur voor:

    • 1.

      winkels en standplaatsen, waar uitsluitend maaltijden, voor directe consumptie geschikte eetwaren en alcoholvrije dranken worden verkocht;

    • 2.

      winkels, waar uitsluitend of hoofdzakelijk voorbespeelde videobanden en andere voorbespeelde beelddragers worden verhuurd;

    • 3.

      winkels waar uitsluitend of hoofdzakelijk fietsen en bromfietsen plegen te worden verkocht, voor zover het laten betreden van de winkel noodzakelijk is voor het huren van fietsen en bromfietsen e.d.;

    • 4.

      winkels en standplaatsen bij een culturele evenement in een gebouw, waar uitsluitend of hoofdzakelijk goederen worden verkocht die rechtstreeks verband houden met aldaar te houden voorstellingen, uitvoeringen en evenementen;

    • 5.

      winkels en standplaatsen in musea, waar goederen worden verkocht die rechtstreeks verband houden met het museum.

Artikel 4. Standplaatsen bij een evenement

  • 1. Voor het in artikel 2, eerste lid, aanhef, onder a. en b. van de Winkeltijdenwet vervat verbod geldt een vrijstelling voor:

    • a)

      standplaatsen bij een evenement, voor zover de standplaatsen deel uitmaken van de evenementenvergunning, gedurende de tijden zoals aangegeven op die evenementenvergunning;

    • b)

      standplaatsen op de kerstmarkt zoals georganiseerd door of namens de gemeente, voor zover de standplaatsen deel uitmaken van deze kerstmarkt, gedurende de tijden zoals aangegeven op de vergunning van die kerstmarkt.

  • 2. Voor het in artikel 2, eerste lid, aanhef en onder c. van de Winkeltijdenwet vervat verbod geldt een vrijstelling voor standplaatsen die deel uitmaken van een evenementenvergunning, gedurende de tijden zoals aangegeven op die evenementenvergunning.

Artikel 5. Individuele ontheffingen

  • 1. Het college kan op aanvraag ontheffing verlenen van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Winkeltijdenwet vervatte verboden.

  • 2. Een ontheffing kan enkel worden verleend voor bepaalde activiteiten, te weten:

    • a.

      bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard;

    • b.

      tentoonstellingen, beurzen en veilingen, markten ed.

  • 3. De ontheffing kan worden geweigerd als de woon- en leefsituatie of de openbare orde in de omgeving van de winkel/verkoopplaats op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed door de openstelling van de winkel op basis van de ontheffing.

  • 4. Op verleende ontheffingen is de “Regeling voorschriften en beperkingen vrijstelling winkeltijden op zon- en feestdagen Haarlem 2018” van toepassing.

Artikel 6. Beslistermijn

  • 1. Het college beschikt op een aanvraag om ontheffing binnen acht weken na de dag waarop de aanvraag is ontvangen.

  • 2. Het college kan de beschikking op een aanvraag om ontheffing voor ten hoogste acht weken verdagen.

Artikel 7. Intrekken of wijzigen ontheffing

Het college kan een ontheffing intrekken of wijzigen als:

  • a.

    ter verkrijging daarvan onjuiste of onvolledige gegevens zijn verstrekt;

  • b.

    verandering van omstandigheden of inzichten dit naar hun oordeel noodzakelijk maken in het belang van de belangen ter bescherming waarvan de ontheffing is vereist;

  • c.

    de exploitatie van de winkel of de uitoefening van een bedrijf anders dan in een winkel op basis van de ontheffing gevaar oplevert voor de openbare orde, de veiligheid of het woon- en leefklimaat ter plaatse;

  • d.

    aan de ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen niet zijn of worden nagekomen;

  • e.

    van de ontheffing geen gebruik wordt gemaakt binnen een daarbij gestelde termijn; of

  • f.

    de houder dit verzoekt.

Artikel 8. Toezicht

Met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens deze verordening zijn belast de bij besluit van het college aangewezen toezichthouders.

Artikel 9. Intrekking

De “Verordening winkeltijden Haarlem 2018” wordt ingetrokken.

Artikel 10. Overgangsbepaling

Aanvragen om ontheffing die zijn ingediend onder de “Verordening winkeltijden Haarlem 2018” waarop nog niet is beschikt bij het in werking treden van deze verordening, worden afgehandeld overeenkomstig deze verordening.

Artikel 11. Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op 1 juli 2019.

Toelichting Verordening winkeltijden Haarlem 2019

Algemeen deel

Op 28 mei 2013 heeft de Eerste Kamer ingestemd met een initiatiefwet tot wijziging van de

Winkeltijdenwet (Kamerstukken I 2012/13, 32 412, A). Deze wetswijziging is op 1 juli 2013 in werking getreden. Met de winkeltijdenwet is ook het bijbehorende Vrijstellingenbesluit gewijzigd, waarbij de artikelen 10 t/m 22 zijn komen te vervallen. In deze artikelen werd landelijk geregeld dat bepaalde

categorieën winkels en standplaatsen op zon- en/of feestdagen open mochten. De extra

openingstijden voor winkels en standplaatsen, waar uitsluitend maaltijden, voor directe consumptie geschikte eetwaren en alcoholvrije dranken worden verkocht is nu opgenomen in deze verordening. De overige categorieën vallen nu onder de algemene vrijstelling.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 1. Begripsbepalingen

Voor de definitie van winkel wordt verwezen naar artikel 1 van de Winkeltijdenwet. Daarin is een winkel gedefinieerd als: een voor het publiek toegankelijke besloten ruimte, waarin goederen aan particulieren plegen te worden verkocht. Voor de omschrijving van het begrip feestdag is aansluiting gezocht bij artikel 2, eerste lid onder b van de Winkeltijdenwet. In de wet is geen definitie opgenomen van feestdag, maar worden de volgende dagen genoemd als dagen waarop de winkels gesloten moeten zijn (naast de zondag):

Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag en eerste en tweede Kerstdag. Deze dagen zijn in artikel 1 van de verordening gedefinieerd als feestdag. Daarnaast noemt artikel 2, eerste lid onder b van de Winkeltijdenwet nog drie dagen waarop de winkels gesloten moeten zijn vanaf 19.00 uur: Goede Vrijdag, 4 mei en 24 december. Deze dagen vallen dus niet onder het begrip feestdag in de verordening en winkels dienen op die dag dus na 19.00 gesloten te zijn.

Koningsdag en Bevrijdingsdag (5 mei) zijn in de wet niet aangemerkt als een dag waarop de winkels gesloten moeten zijn.

Artikel 2. Vrijstellingen

De grondslag van het artikel is artikel 3, 1ste lid van de Winkeltijdenwet. De vrijstelling voor de zon- en feestdagen geldt algemeen voor de tijdstippen 10.00 tot 20.00 uur. De opinienota Verruiming winkeltijden zon- en feestdagen (kenmerk 2018/593426) ligt hieraan ten grondslag. Daarbij is de nota “Definitief besluit vrije koopzondagen”, STZ/EC/2011/278807 ingetrokken. Daarmee zijn de winkelopeningstijden op zon- en feestdagen verruimd van 12.00 uur tot 18.00 uur naar 10.00 uur tot 20.00 uur.

Lid 3 gaat in op openstelling op werkdagen tussen 22.00 uur en 06.00 uur. Tijdens de in het derde lid genoemde dagen mogen winkels en standplaatsen open zijn.

Voor verkoop tijdens een evenement op werkdagen tussen 22.00 uur en 06.00 uur is geen ontheffing noodzakelijk, waar zover de verkoop deel uitmaakt van de vergunning. Verkoop mag alleen plaatsvinden tijdens de tijden zoals aangegeven in de vergunning. Dit betreft alleen verkoop vanuit standplaatsen.

Op grond van lid 5 kunnen aan de vrijstellingen en ontheffingen voorschriften worden verbonden (artikel 3, lid 3 Winkeltijdenwet). In de “Regeling voorschriften en beperkingen vrijstelling winkeltijden op zon- en feestdagen Haarlem 2018” zijn voorschriften opgenomen om overlast zoveel mogelijk te beperken.

Artikel 3. Specificering vrijstellingen

Voor de volgende categorieën winkels en standplaatsen, die eerder vielen onder het landelijk

vrijstellingenbesluit, gelden uitzonderingen op de algemeen geldende tijdstippen van 10:00 tot 20.00 uur:

  • -

    Voor winkels en standplaatsen, waar uitsluitend maaltijden, voor directe consumptie geschikte eetwaren en alcoholvrije dranken worden verkocht zijn de geldende openingstijden van 8:00 tot 22:00 uur voor bijv. afhaal toko/pizzeria, snackbar (zonder ter plaatse nuttigen van dranken) en standplaats loempia’s.

  • -

    De warme bakkers en bloemenhandelaren mochten vanaf 2012 al open vanaf 08.00 uur tot 18.00 uur. Per ingang van de Verordening winkeltijden Haarlem 2018 is dit geworden van 08.00 uur tot 20.00 uur.

  • -

    Ook voor verhuur van beeld- en geluidsdragers bij videotheken, fietsverhuur door fietswinkels en voor museumwinkels en culturele binnen-evenementen zijn de geldende openingstijden van 08:00 tot 22:00 uur.

  • -

    Voor verkoop tijdens een evenement op zon- en feestdagen is geen ontheffing noodzakelijk, voor zover de verkoop deel uitmaakt van een evenementenvergunning. Verkoop mag alleen plaatsvinden tijden de evenemententijden. Dit betreft alleen verkoop vanuit standplaatsen. Hetzelfde geldt voor verkoop tijdens de door of namens de gemeente georganiseerde kerstmarkt.

Voor venten is niet gekozen voor een verruimde openstelling.

Artikel 5. Individuele ontheffingen

Dit artikel steunt op artikel 3, tweede lid, van de Winkeltijdenwet. In afzonderlijke gevallen kan een ontheffing worden verleend. Per geval is dan een afweging te maken of de gewenste openstelling zich verhoudt met belangen van de woon- en leefomgeving, de veiligheid en de openbare orde.

Aangezien de winkels sinds 2012 op iedere zon- en feestdagen open mogen, worden voor jaarlijks terugkerende dagen als feestdagen, moeder-/vaderdag, landelijke fietsdag etc. geen ontheffing van de winkeltijden verleend. Een jubileum (5- jaarlijks) wordt wel als bijzondere gelegenheid van tijdelijke aard gezien.

In lid 4 staat dat aan de vrijstellingen en ontheffingen voorschriften kunnen worden verbonden (artikel 3, lid 3 winkeltijdenwet). In de “Regeling voorschriften en beperkingen vrijstelling winkeltijden op zon- en feestdagen Haarlem 2018” zijn voorschriften opgenomen om overlast zoveel mogelijk te beperken.