Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR625754
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR625754/1
Regeling vervallen per 08-11-2024
Beleidsregels van burgemeester en wethouders van Heerlen houdende bepalingen met berekking tot de Re-integratie Participatiewet, Ioaw en Ioaz. (Beleidsregels re-integratie participatiewet, ioaw en ioaz 2019)
Geldend van 01-07-2019 t/m 07-11-2024
Intitulé
Beleidsregels van burgemeester en wethouders van Heerlen houdende bepalingen met berekking tot de Re-integratie Participatiewet, Ioaw en Ioaz. (Beleidsregels re-integratie participatiewet, ioaw en ioaz 2019)HOOFDSTUK 1 Algemene bepalingen
Artikel 1 Begripsomschrijvingen
- 1.
Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers (Ioaw), de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen werknemers (Ioaz), de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en de Gemeentewet.
- 2.
In deze beleidsregels wordt verstaan onder:
- a.
de wet: de Participatiewet, onderscheidenlijk de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers en de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen werknemers;
- b.
college : het college van burgemeester en wethouders;
- c.
de doelgroep: de doelgroep als bedoeld in artikel 7 van de Participatiewet, artikel 34 van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers en artikel 34 van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen werknemers.
- d.
De verordening: onder de verordening wordt verstaan de Participatieverordening.
- a.
HOOFDSTUK 2 Voorzieningen
Paragraaf 1 Algemene bepalingen over voorzieningen
Artikel 2 Weigeren en beëindigen van voorzieningen
- 1.
Het college weigert een voorziening in het kader van de verordening in ieder geval, indien:
- a.
de niet-uitkeringsgerechtigde, dan wel diens partner, een inkomen geniet dat minimaal gelijk is aan 150 procent van het netto wettelijk minimumloon;
- b.
de niet-uitkeringsgerechtigde of de Anw-er eerder een voorziening krachtens de Participatiewet dan wel de Wet werk en bijstand verwijtbaar heeft beëindigd;
- c.
de persoon niet langer tot de doelgroep van de Participatiewet, dan wel de Participatieverordening behoort.
- 2.
Het college kan een voorziening beëindigen, indien:
- a.
de persoon die aan de voorziening deelneemt zijn verplichtingen dienaangaande niet nakomt;
- b.
de persoon die deelneemt niet meer behoort tot de doelgroep van de verordening;
- c.
de persoon algemeen geaccepteerde arbeid aanvaardt, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van deze voorziening;
- d.
naar het oordeel van het college de voorziening onvoldoende bijdraagt aan een snelle arbeidsinschakeling;
- e.
de persoon niet naar behoren gebruik maakt van de aangeboden voorziening.
- a.
Paragraaf 2 Voorzieningen
Artikel 3 Re-integratietraject
Het college kan aan personen uit de doelgroep een re-integratietraject aanbieden. Een dergelijk traject kan bestaan uit activiteiten en voorzieningen als bedoeld in de deze paragraaf, dan wel uit een combinatie daarvan.
Artikel 4 Werkervaringsplaats
- 1.
Het college kan personen uit de doelgroep een werkervaringsplaats aanbieden. De werkervaringsplaats bestaat uit het werken met behoud van uitkering, gedurende een bepaalde periode.
- 2.
Het doel van de werkervaringsplaats kan bijvoorbeeld zijn het vervullen van een stage, het leren functioneren in een arbeidsrelatie, het opdoen van werkervaring, en is steeds gericht op uitstroom naar een reguliere baan.
- 3.
De werkervaringsplaats mag maximaal dertien weken worden ingezet, op individuele gronden bij dezelfde werkgever eenmalig te verlengen tot een totaal van maximaal zesentwintig weken.
- 4.
In bijzondere situaties is het toegestaan om nogmaals aan dezelfde persoon een werkervaringsplaats aan te bieden bij een andere werkgever, waarbij het bepaalde in het derde lid van overeenkomstige toepassing is.
- 5.
Het college plaatst de persoon alleen, indien door zijn plaatsing de concurrentieverhoudingen niet onverantwoord worden beïnvloed en daardoor evenmin verdringing van reguliere arbeid plaatsvindt.
- 6.
In een plan wordt tenminste vastgelegd wat het doel van de werkervaringsplaats is, alsmede de wijze waarop de begeleiding plaatsvindt.
- 7.
In een overeenkomst tussen de werkgever en de persoon, bedoeld in het eerste lid, wordt minimaal vastgelegd dat de werkgever ten behoeve van deze persoon de noodzakelijke verzekeringen afsluit.
Artikel 5 Sociale activering
- 1.
Het college kan aan personen die behoren tot de doelgroep activiteiten aanbieden in het kader van sociale activering.
- 2.
Onder sociale activering wordt verstaan het verrichten van maatschappelijk nuttige activiteiten of vrijwilligerswerk ter voorbereiding op de start van een traject gericht op arbeidsinschakeling of gericht op het voorkomen van een sociaal isolement.
Artikel 6 Scholing
- 1.
Aan een persoon die behoort tot de doelgroep kan scholing worden aangeboden. Geen scholing of opleiding wordt aangeboden als dit naar het oordeel van het college de krachten of bekwaamheden van de belang hebbende te boven gaat of niet bijdraagt aan vergroting van de kans op inschakeling in het arbeidsproces.
- 2.
Als een persoon additionele werkzaamheden verricht zoals bedoeld in artikel 7 van deze beleidsregels en niet beschikt over een startkwalificatie, bekijkt het college na een periode van zes maanden na aanvang van die werkzaamheden in hoeverre scholing of opleiding de toegang tot de arbeidsmarkt kan bevorderen. Geen scholing of opleiding wordt aangeboden als dit naar het oordeel van het college de krachten of bekwaamheden van belanghebbende te boven gaat of niet bijdraagt aan vergroting van de kans op inschakeling in het arbeidsproces.
Artikel 7 Participatieplaats op grond van de Wet stimulering arbeidsparticipatie (Wet stap)
- 1.
Het college kan aan personen van 27 jaar of ouder met recht op algemene bijstand een participatieplaats aanbieden.
- 2.
Het doel van een participatieplaats is personen die vooralsnog niet bemiddelbaar zijn door middel van het aanbieden van additioneel werk een stap richting arbeidsinschakeling te laten zetten.
- 3.
Ter uitvoering van het bepaalde in het eerste lid dient de persoon onder verantwoordelijkheid van de gemeente additionele werkzaamheden te verrichten.
- 4.
Het college plaatst de persoon alleen, indien met zijn plaatsing de concurrentieverhoudingen niet onverantwoord worden beïnvloed en indien met zijn plaatsing geen verdringing van reguliere arbeid plaatsvindt.
- 5.
Het college draagt er zorg voor dat de participatieplaats wordt vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst die zowel door het college, de werkgever als de persoon wordt getekend. In deze overeenkomst wordt minimaal vastgelegd dat de werkgever ten behoeve van deze persoon de noodzakelijke verzekeringen afsluit.
- 6.
Er kan door het college na een periode van drie maanden een vergoeding worden toegekend aan de persoon.
Artikel 8 Verwervingskosten
- 1.
Het college kan in het kader van de arbeidsinschakeling kosten vergoeden die verband houden met deelname aan een door het college aangeboden voorziening in het kader van deze verordening en die buiten het bereik van de andere voorzieningen liggen. Er dient daarbij sprake te zijn van kosten die naar het oordeel van het college in redelijkheid niet voor rekening van betrokkene behoren te komen.
- 2.
Geen aanspraak op de in het eerste lid genoemde vergoedingen bestaat, indien een beroep gedaan kan worden op een voorliggende voorziening die gezien haar aard en doel wordt geacht voor de persoon toereikend en passend te zijn.
HOOFDSTUK 3 Slotbepalingen
Artikel 9 Budgetplafond
- 1.
Het college kan jaarlijks een budgetplafond vaststellen voor de financiering van de aanspraak op de in deze beleidsregels genoemde voorzieningen. Een dergelijk plafond dient uiterlijk in de eerste maand van het desbetreffende kalenderjaar te worden vastgesteld en gepubliceerd.
- 2.
Indien het plafond is bereikt, dan wel dreigt te worden bereikt in geval van toekenning dan wel continuering van voorzieningen, dan kunnen deze worden geweigerd, dan wel beëindigd.
Artikel 10 Inwerkingtreding en citeertitel
- 1.
Deze beleidsregels treden in werking op 1 juli 2019.
- 2.
Deze beleidsregels worden aangehaald als: Beleidsregels Re-integratie 2019.
Ondertekening
Aldus besloten tijdens de vergadering van het college van burgemeester en wethouders der gemeente Heerlen van 25 juni 2019.
de secretaris,
A.J.G. Bex MLD
de wnd. burgemeester,
E.G.M. Roemer
Artikelsgewijze toelichting
Artikel 1 Begripsomschrijvingen
In dit artikel wordt bij de begripsomschrijvingen aansluiting gezocht bij de Participatiewet, de Ioaw en de Ioaz, alsmede bij de algemene bestuursrechtelijke wetten Awb en Gemeentewet.
Artikel 2 Weigeren en beëindigen van voorzieningen
In het eerste lid van dit artikel wordt een aantal situaties geschetst, waarin het college verplicht is om de eerder aangeboden voorziening te beëindigen. In het tweede lid gaat het om situaties, waarin het college hiertoe weliswaar bevoegd maar niet verplicht is.
Artikel 3 Re-integratietraject
Dit artikel behoeft geen nadere toelichting.
Artikel 4 Werkervaringsplaats
In dit artikel zijn de twee voormalige instrumenten ‘werkstage’ en ‘werken met behoud van uitkering’ samengevoegd. Deze instrumenten hadden weliswaar een andere achtergrond, in de praktijk bleken ze erg veel op elkaar te lijken. Daarom is besloten ze in deze beleidsregels in één gezamenlijke bepaling onder te brengen. In alle gevallen gaat het erom te pogen de belanghebbende via daadwerkelijke werkzaamheden dichter bij de arbeidsmarkt te brengen. Daarvoor gelden wel bepaalde randvoorwaarden die eveneens in dit artikel zijn verwoord, waarvan het verbod op verdringing van regulier werk, alsmede het verbod op verstoring van de concurrentieverhoudingen, de belangrijkste zijn. In beginsel is het de bedoeling dat een werkervaringsplaats bij één werkgever gedurende maximaal drie maanden wordt ingezet, zo nodig te verlengen met nog eens drie maanden. In uitzonderlijke situaties mag bij een andere werkgever nog eens drie plus drie maanden worden ingezet. Er dient voor elke verlenging individueel bekeken te worden hoe noodzakelijk deze wordt geacht. Uitgangspunt hierbij is de inschatting van de voortgang die door belanghebbende gemaakt wordt met betrekking tot de vooraf afgesproken doelen (en niet de belangen van de werkgever).
Artikel 5 Sociale activering
Aan het begrip ‘sociale activering’ is in feite niets veranderd. Wel wordt erop gewezen dat intussen ook de zogenaamde ‘tegenprestatie’ in de wet is opgenomen. Beide zaken kunnen in de praktijk erg dicht bij elkaar liggen. In theorie gaat het echter om andere zaken. Sociale activering dient een eerste stap in de benadering van de arbeidsmarkt te zijn voor personen die daarvan zeer ver afstaan. Dat geldt niet voor de tegenprestatie. Dat is nadrukkelijk een verplichting die op de belanghebbende rust vanwege het enkele feit dat hij een uitkering ontvangt.
Artikel 6 Scholing
Dit artikel dient te worden gezien als een optie in situaties, waarin het college van mening is dat scholing een goede optie voor een belanghebbende zou kunnen zijn, terwijl WSF-gefinancierde opleidingen niet openstaan. Het instrument zal vermoedelijk echter maar weinig worden ingezet.
Artikel 7 Participatieplaats op grond van de Wet stimulering arbeidsparticipatie (Wet stap)
Het gaat hier om specifieke participatieplaatsen, waarvan de rechtsgrond is gelegen in de Wet Stap. In de praktijk is dit instrument tot op heden niet van groot belang gebleken. Vooralsnog wordt dit instrument echter niet afgeschaft.
Artikel 8 Verwervingskosten
Indien een belanghebbende kosten dient te maken voor de deelname aan een voorziening, dan wel voor de deelname aan werk, welke kosten aan de belanghebbende niet anderszins worden, dan kan hiervoor langs deze weg een oplossing worden gevonden. Het is immers niet de bedoeling dat iemand met een uitkering die zich actief opstelt om onafhankelijk van die uitkering te worden materieel achterblijft bij iemand die een uitkering geniet die dergelijke activiteiten niet verricht. Gedacht dient te worden aan vergoeding van dagelijks noodzakelijke zaken als schoeisel en kleding, een fiets of reiskosten.
Artikel 9 Budgetplafond
Om sturing op de kosten te houden kan het zinvol zijn om een budgetplafond te hanteren. Verplicht is dit niet. Wel dient een dergelijk plafond vroegtijdig openbaargemaakt te worden. Hier is gekozen voor vaststelling en publicatie uiterlijk in de eerste maand van het jaar, waarop het plafond betrekking heeft.
Artikel 10
Behoeft geen verdere toelichting.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl