Coffeeshopbeleid 2019 gemeente Zandvoort

Geldend van 05-07-2019 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2019

Intitulé

Coffeeshopbeleid 2019 gemeente Zandvoort

Inleiding

In deze nota wordt het beleid beschreven ten aanzien van coffeeshops in de gemeente Zandvoort. Dit beleid is gebaseerd op artikel 13b van de Opiumwet.

Definities

Onder Coffeeshops worden in deze notitie verstaan alle horecabedrijven:

  • die vallen onder het regime van artikel 2:28 van de Algemene plaatselijke verordening voor de gemeente Zandvoort, en

  • waarvan gedoogd wordt dat in deze bedrijven de handel en gebruik van softdrugs plaats vindt met inachtneming van de AHOJGI- criteria

AHOJGI-criteria

De Zandvoortse coffeeshops dienen te voldoen aan de AHOJGI- criteria:

  • Geen Affichering; behalve een summiere aanduiding van de lokaliteit mag géén reclame worden gemaakt.

  • Geen Harddrugs; in een coffeeshop mogen geen harddrugs aanwezig zijn en/of worden verkocht.

  • Geen Overlast; een coffeeshop mag geen overlast veroorzaken. Onder overlast kan worden verstaan parkeeroverlast, geluidhinder, vervuiling en rondhangende klanten.

  • Geen Jeugdigen; geen verkoop en geen toegang aan jeugdigen beneden de 18 jaar.

  • Geen Grote hoeveelheden; niet meer dan 5 gram te verhandelen per transactie (per klant, per dag). De maximale handelsvoorraad voor de coffeeshop is niet meer dan 500 gram.

  • De coffeeshop uitsluitend toegankelijk is voor Ingezetenen van Nederland van 18 jaar en ouder.

Daarnaast is sinds 2007 landelijk bepaald dat in coffeeshops geen alcoholhoudende dranken aanwezig mogen zijn.

1. Vestigingseisen

1. Toetsing Wet BIBOB

De Wet BIBOB wordt toegepast voor de Zandvoortse Coffeeshops. De wet BIBOB maakt het bestuursorganen onder andere mogelijk vergunningen te weigeren of in te trekken als er sprake is van een ernstig gevaar dat de vergunning wordt gebruikt voor het plegen van strafbare feiten of het witwassen van geld.

2. Aanwezigheid Exploitatievergunning

Een coffeeshop wordt beschouwd als een horecabedrijf en dient in het bezit te zijn van een exploitatievergunning op grond van de Algemene plaatselijke verordening.

3. Maximum aantal coffeeshops

In de gemeente Zandvoort mogen maximaal 2 coffeeshops in het centrum gevestigd worden met de beperking dat indien een ondernemer zelf zijn inrichting heeft gesloten heropening elders in Zandvoort niet is toegestaan. Er zijn momenteel 2 coffeeshops in Zandvoort.

4. Afstandscriterium

Deze eisen zijn uitsluitend van toepassing op een nieuwe vestiging van een coffeeshop. Bij overname van bestaande coffeeshops is deze eis niet van toepassing.

De exploitatie van een coffeeshop is niet toegestaan indien:

  • Er in de straat reeds een coffeeshop is gevestigd;

  • De coffeeshop is gevestigd in een straal van 250 meter van een school, sportvereniging of een jongerencentrum.

5. Afwijking vestigingseisen

Bovenstaande genoemde bepalingen laten onverlet dat de burgemeester in het belang van de openbare orde en veiligheid of om andere zwaarwichtige redenen gemotiveerd kan afwijken van de bepalingen van dit vestigingsbeleid.

6. Gedoogverklaring

Elke nieuw te vestigen coffeeshop zal een gedoogverklaring ontvangen voor de coffeeshop en de locatie ontvangen. Bij overname of verplaatsing zal een nieuwe gedoogverklaring verstrekt worden indien aan de voorwaarden wordt voldaan.

2. Keurmerk Zandvoortse Coffeeshops

De Zandvoortse coffeeshops willen zich kunnen aansluiten bij een keurmerk coffeeshops.

Zij willen met dit keurmerk aantonen dat zij kiezen voor een verantwoord en veilig ondernemerschap met waarborgen voor zowel de klanten, de medewerkers en de omgeving van de coffeeshops. In het keurmerk zullen een aantal maatregelen staan, ter aanvulling op de bestaande criteria op het gebied van naleving AHOJGI-criteria, klantenzorg, kennis en training van medewerkers etc. Het keurmerk kan telkens voor een periode van bijvoorbeeld 2 jaar worden toegekend met een jaarlijkse controle. Het al dan niet bezitten van het keurmerk heeft geen invloed op de vestigingseisen en de sluitingscriteria.

3. Sluitingscriteria

Een Coffeeshop kan worden gesloten:

  • 1.

    indien het vastgestelde aantal " coffeeshops" van 2 wordt overschreden;

  • 2.

    indien het woon- en leefklimaat in de naaste omgeving op ontoelaatbare wijze wordt aangetast;

  • 3.

    indien harddrugs worden verhandeld of gebruikt;

  • 4.

    indien de openbare orde wordt aangetast of dreigt te worden aangetast door criminele activiteiten;

  • 5.

    indien er openlijke en/of opdringerige reclame wordt gevoerd voor het gebruik van of de handel in verdovende middelen;

  • 6.

    indien softdrugs worden verstrekt aan jongeren beneden de leeftijd van 18 jaar;

  • 7.

    indien jongeren beneden de leeftijd van 18 zich in het bedrijf bevinden;

  • 8.

    indien de handelsvoorraad van het bedrijf groter is dan 500 gram;

  • 9.

    indien de toegestane maximale verstrekking van 5 gram per dag per klant wordt overschreden.

4. Handhaving

Het coffeeshopbeleid wordt zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk gehandhaafd. Het opleggen van strafrechtelijke sancties is voorbehouden aan het OM en de strafrechter. Daarnaast is de burgemeester bevoegd bestuursrechtelijke maatregelen op te leggen.

De AHOJGI-criteria gelden voor alle coffeeshops in Nederland. Uitsluitend ten aanzien van het I-criterium is het mogelijk om lokaal af te wijken. Wanneer coffeeshops zich houden aan deze voorwaarden wordt door het Openbaar Ministerie (OM) niet opgetreden. Bij overtreding van de beleidsregels of wanneer softdrugs vanuit andere punten dan coffeeshops wordt verkocht wordt wél strafrechtelijk opgetreden. Vanzelfsprekend volgen in dat geval ook bestuursrechtelijke maatregelen.

Handhavingsbeleid Coffeeshops

De bestuursrechtelijke maatregelen die specifiek betrekking hebben op de gedoogstatus van de coffeeshops worden vastgelegd in het nog op te stellen Handhavingsbeleid Coffeeshops. In dit handhavingsbeleid kan worden opgenomen dat coffeeshops die in het bezit zijn van het keurmerk in aanmerking komen voor een lager sanctiebeleid dan coffeeshops die dit keurmerk niet bezitten.

Handhavingsmaatregelen horeca

Voor de coffeeshops zijn de handhavingsmaatregelen, opgenomen in de nota: Plezierig en veilig uitgaan in Zandvoort, Dat doen we samen!, van toepassing voor die overtredingen die het bedrijf als horecabedrijf kan begaan zoals de voorwaarden verbonden aan de openingstijden.

5. Slotbepaling

Dit Coffeeshopbeleid gaat, na publicatie, in op 1 januari 2019. Gelijktijdig met de ingangsdatum van het Coffeeshopbeleid 2019 vervallen de notities Coffeeshopbeleid uit 1996 en 1997 en de Evaluatie Coffeeshopbeleid 2004.