Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR623529
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR623529/1
Verordening naamgeving en nummering (adressen)
Geldend van 23-04-2019 t/m heden
Intitulé
Verordening naamgeving en nummering (adressen)De raad van de gemeente Eersel
gelet op artikel 6 van de Wet basisregistratie adressen en gebouwen en artikel 149 van de Gemeentewet;
gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 19 maart 2019;
besluit vast te stellen: de Verordening naamgeving en nummering (adressen)
Artikel 1. Definities
- 1.
In deze verordening en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:
- a.
adres;
- b.
ligplaats;
- c.
openbare ruimte;
- d.
pand;
- e.
standplaats;
- f.
verblijfsobject;
- g.
woonplaats;
- a.
- 2.
dat wat daaronder wordt verstaan in de Wet basisregistratie adressen en gebouwen.
- 3.
In deze verordening en de daarop berustende bepalingen wordt verder verstaan onder:
- a.
afgebakend terrein: een terrein met een kunstmatige of natuurlijke afbakening, waarop zich geen verblijfsobjecten bevinden en dat betreedbaar en afsluitbaar is.
- b.
nummeraanduiding: dat wat daaronder wordt verstaan in de Wet basisregistratie adressen en gebouwen, met dien verstande dat deze bestaat uit een of meer Arabische cijfers, al dan niet met toevoeging van een letter- of cijfercombinatie, en ook betrekking kan hebben op een afgebakend terrein.
- c.
rechthebbende: een ieder die krachtens eigendom of een beperkt zakelijk recht of een persoonlijk recht zodanig beschikking heeft over een onroerende zaak dat hij naar burgerlijk recht bevoegd is om in die zaak te handelen zoals in de verordening is voorgeschreven, alsmede de beheerder.
- a.
Artikel 2. Naamgeving woonplaatsen en openbare ruimte
- 1.
Burgemeester en wethouders stellen de grens en de naam van een of meer woonplaatsen vast en kunnen deze in wijken en buurten verdelen.
- 2.
Burgemeester en wethouders kennen per woonplaats namen toe aan delen van de openbare ruimte en zo nodig aan gemeentelijke gebouwen en bouwwerken.
- 3.
Onder vaststellen, verdelen en toekennen als bedoeld in het eerste en tweede lid wordt tevens begrepen het wijzigen en intrekken daarvan.
Artikel 3. Nummering objecten
- 1.
Burgemeester en wethouders stellen de lig- en standplaatsen vast.
- 2.
Burgemeester en wethouders kennen nummeraanduidingen toe aan verblijfsobjecten, lig- en standplaatsen.
- 3.
Zij bepalen de afbakening van panden, verblijfsobjecten, lig- en standplaatsen en afgebakende terreinen.
- 4.
De toekenning of afbakening, bedoeld in het tweede en derde lid, kan ook op voor personen toegankelijke objecten, niet zijnde verblijfsobjecten, dan wel op afgebakende terreinen worden toegepast in bijzondere situaties indien burgemeester en wethouders dit noodzakelijk achten.
- 5.
Onder vaststellen, toekennen en bepalen als bedoeld in het eerste tot en met vierde lid wordt tevens begrepen het wijzigen en intrekken daarvan.
Artikel 4. Aanbrengen aanduiding
- 1.
De door burgemeester en wethouders aan de openbare ruimte of een gedeelte daarvan toegekende namen, bedoeld in artikel 2, worden door of in opdracht van de gemeente blijvend zichtbaar en in voldoende aantallen ter plaatse aangebracht.
- 2.
De door burgemeester en wethouders aan een object toegekende nummers, bedoeld in artikel 3, tweede en vierde lid, worden door de rechthebbende daaraan op doeltreffende wijze aangebracht.
- 3.
Het is eenieder die daartoe niet bevoegd is verboden namen aan de openbare ruimte of delen daarvan, dan wel nummers aan een pand, verblijfsobject, lig- of standplaats of afgebakend terrein toe te kennen door deze op zichtbare wijze aan te brengen.
Artikel 5. Gedoogplicht naamaanduiding
- 1.
Als burgemeester en wethouders het nodig oordelen dat de door hen toegekende aanduidingen, bedoeld in artikel 2, tweede lid, aan een bouwwerk, gebouw, muur, paal, schutting of een andere soort terreinafscheiding worden aangebracht, draagt de rechthebbende er zorg voor dat de hier bedoelde aanduidingen vanwege of op verzoek en overeenkomstig de aanwijzingen van burgemeester en wethouders worden aangebracht, onderhouden, gewijzigd of verwijderd.
- 2.
Als burgemeester en wethouders het nodig oordelen een naamaanduiding, waarop de vervallen naam is doorgehaald, gedurende ten hoogste een jaar naast de naamaanduiding met de nieuwe naam te handhaven laat de rechthebbende dit toe.
- 3.
De rechthebbende draagt er voor dat de in het eerste en tweede lid bedoelde aanduidingen vanaf de openbare weg duidelijk leesbaar blijven.
Artikel 6. Aanbrengplicht nummeraanduiding
- 1.
Tenzij burgemeester en wethouders anders hebben besloten, draagt de rechthebbende van een object er zorg voor dat de nummers, bedoeld in artikel 3, tweede lid, worden aangebracht overeenkomstig het krachtens artikel 7 bepaalde.
- 2.
De rechthebbende draagt er zorg voor dat de nummers binnen vier weken na kennisgeving van het besluit van burgemeester en wethouders zijn aangebracht.
- 3.
Als een verblijfsobject, lig- of standplaats of afgebakend terrein nog niet gereed is gekomen, wordt het nummer binnen vier weken na het gereedkomen daarvan aangebracht.
- 4.
Als burgemeester en wethouders het nodig oordelen een nummeraanduiding, waarop het vervallen nummer is doorgehaald, gedurende ten hoogste een jaar naast de nummeraanduiding met het nieuwe nummer te handhaven laat de rechthebbende dit toe of geeft de rechthebbende daaraan uitvoering.
- 5.
Burgemeester en wethouders kunnen de in het tweede en derde lid genoemde termijnen verlengen.
Artikel 7. Nadere regels
- 1.
Burgemeester en wethouders kunnen nadere regels stellen over het proces en de wijze van:
- a.
naamgeving en begrenzing van woonplaatsen, wijken, buurten en bouwblokken;
- b.
naamgeving en begrenzing van de openbare ruimte;
- c.
nummering van verblijfsobjecten, lig- en standplaatsen en afgebakende terreinen;
- d.
opmaak van formulieren, besluiten en verklaringen.
- a.
- 2.
De nadere regels zijn niet strijdig met het Convenant inzake postcodes.
Artikel 8. Handhaving
- 1.
Overtreding van artikel 4, tweede en derde lid, artikel 5 en artikel 6, eerste tot en met vierde lid, wordt gestraft met een geldboete van de eerste categorie.
- 2.
Met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens deze verordening zijn belast de toezichthouders van de Samenwerking Kempengemeenten of diens rechtsopvolger.
Artikel 9. Inwerkingtreding
De verordening treedt in werking op de datum van bekendmaking.
Artikel 10. Vervallen oude regels
Met de inwerkingtreding van deze verordening vervalt Verordening naamgeving en nummering (adressen), vastgesteld door de raad van de gemeente Eersel op 24 juni 2010.
Artikel 11. Overgangsbepaling
- 1.
Namen en nummers die op grond van de in artikel 10 genoemde regels en voorschriften aan objecten zijn toegekend, blijven na inwerkingtreding van deze verordening bestaan.
- 2.
Burgemeester en wethouders kunnen in afwijking van het eerste lid besluiten dat de op grond van de in het eerste lid genoemde regels en voorschriften aangebrachte namen en nummers binnen een door hen te bepalen termijn moeten worden vervangen door namen en nummers die voldoen aan de bij of krachtens deze verordening gestelde voorschriften.
Artikel 12. Citeertitel
Deze verordening kan worden aangehaald als: Verordening naamgeving en nummering (adressen).
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 16 april 2019.
De raad voornoemd,
de griffier, de heer J.W.G. van Bree
de voorzitter, de heer J.A.M. Vos
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl