Geveltuinenbeleid Zandvoort

Geldend van 05-03-2019 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 30-01-2019

Intitulé

Geveltuinenbeleid Zandvoort

1. Aanleiding

Geveltuinen en ander groen dat door bewoners wordt onderhouden, wordt erg gewaardeerd en vormt een belangrijke bijdrage voor een groen straatbeeld. De openbare ruimte leent zich goed voor participatie door onder andere burgers. Deze nota bevat duidelijke spelregels voor bewoners met betrekking tot gevelgroen. Doelstelling van deze uitvoeringsregels is dat gevelgroen moet bijdragen aan een meer sociale, leefbare en klimaatbestendige woonomgeving. Wanneer bewoners in hun directe woonomgeving de openbare ruimte samen intensiever onderhouden en/of fleuriger inrichten, wordt de straat/buurt immers leefbaarder en socialer. Met het vaststellen van deze spelregels kan er duidelijker gecommuniceerd worden met bewoners en snel en adequaat ingesprongen worden op wensen van bewoners.

Geveltuinen brengen kleur en natuur in een overwegend stenen omgeving. Met name in de groenarme buurten zijn de geveltuinen een belangrijke toevoeging aan het directe buurtgroen. Geveltuinen hebben een gunstig effect op het insectenleven doordat er vaak veel bloemen in voorkomen. Daarnaast kunnen geveltuinen een bijdrage leveren aan het waterbergende vermogen van de leefomgeving en de bewustwording van bewoners rond dit thema vergroten. De wens is dan ook om ze te behouden en waar mogelijk uit te breiden, maar wel met duidelijke, regels om onveilige situaties te voorkomen.

In deze notitie wordt met gevelgroen het volgende bedoeld: Gevelgroen is een smalle strook openbare ruimte, ingericht als kleine tuin aan de straatkant direct tegen de gevel.

In dit document zijn de uitvoeringsregels voor gevelgroen beschreven.

2. Regels voor de aanleg van een geveltuin

2.1 Algemeen Plaatselijke Verordening (APV)

Onderstaande regels zijn opgesteld om de veiligheid en beeldkwaliteit te bewaken. Deze regels moeten gezien worden als beleidskader voor geveltuinen. Het is een nadere uitwerking van het gebruik van een openbare plaats overeenkomstig de publieke functie, conform artikel 2:10 lid 1 APV:

Het is verboden een openbare plaats, waaronder de weg of een weggedeelte, anders te gebruiken dan overeenkomstig de publieke functie daarvan, indien:

  • a)

    Het gebruik schade toebrengt of kan toebrengen aan de openbare plaats, de bruikbaarheid van de openbare plaats belemmert of kan belemmeren, dan wel een belemmering vormt of kan vormen voor het beheer of onderhoud van de openbare plaats; of

  • b)

    Het gebruik niet voldoet aan redelijke eisen van welstand.

Als de tuin niet voldoet aan de volgende regels is er geen sprake van een geveltuin en kan er gehandhaafd worden op grond van artikel 2:10 APV. Indien de spelregels worden nageleefd is er overigens geen vergunning voor het opbreken, graven of spitten in de weg nodig op grond van artikel 2:11 APV.

2.2 Uitvoeringsregels

In geval dat grond die gebruikt wordt voor een geveltuin voor de aanleg in eigendom is van de gemeente blijft die grond na de aanleg van een geveltuin eigendom van de gemeente. De volgende spelregels gelden voor alle geveltuinen in Zandvoort.

De bewoner is verantwoordelijk voor onderhoud en instandhouding van de geveltuin en de eigenaar van het pand waaraan de geveltuin grenst, moet akkoord zijn met de aanleg. De bewoner moet zelf met het initiatief komen voor het aanleggen van een geveltuin.

1. Afmetingen

  • 1.1.

    De geveltuin heeft een maximale diepte van 60 cm (vanaf de gevel), inclusief kantopsluiting van tegels of klinkers. De diepte geldt inclusief beplanting, overhangende takken zijn niet toegestaan. De geveltuin heeft maximaal de gevelbreedte van het gebouw.

  • 1.2.

    Er mag maximaal 30 cm diep gegraven worden. Bij schade aan kabels en leidingen wordt de veroorzaker aansprakelijk gesteld.

  • 1.3.

    Het trottoir moet breed genoeg zijn en toegankelijk blijven voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. De doorgang moet minimaal 1.50 meter blijven, ook als er paaltjes, bomen of andere objecten aanwezig zijn. Bovendien moet de straat te allen tijde voor nood- en hulpdiensten toegankelijk blijven, hiervoor moet de doorgang van de straat altijd minstens 3.50 meter blijven.

2. Veiligheid

  • 2.1.

    Het is verplicht de geveltuin aan te leggen met kantopsluiting van de tegels of klinkers die uit de bestrating zijn weggenomen, of met een andere lage kantopsluiting die maximaal 30 cm hoog is. Er moet een kantopstelling worden gemaakt om verzakking van de stoeptegels te voorkomen.

  • 2.2.

    Begroeiing mag geen overlast en veiligheidsrisico`s voor voorbijgangers en/of buren veroorzaken.

  • 2.3.

    Openbare verlichting en toebehoren, zoals elektriciteitskastjes, moeten zichtbaar en bereikbaar blijven. Gemeente en nutsbedrijven hebben altijd vrije toegang tot de kabels en leidingen onder de geveltuin. Voor eventuele schade aan de geveltuin kan de gemeente niet verantwoordelijk worden gesteld.

  • 2.4.

    Bomen op openbare grond moeten goed toegankelijk blijven om eventueel gesnoeid of gekapt te worden.

  • 2.5.

    Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is niet toegestaan

3. Beeldkwaliteit

  • 3.1.

    Geveltuinen mogen in elke straat worden aangelegd, maar niet in winkelstraten, bij terrassen of andere uitstallingen.

  • 3.2.

    Stoeptegels moeten worden bewaard, zodat de bestrating in oorspronkelijke staat kan worden hersteld. Asfalt mag niet worden opengebroken voor de aanleg van een geveltuin.

  • 3.3.

    Bomen, breed groeiende struiken en vijvers zijn niet toegestaan. Deze kunnen schade toebrengen aan gebouwen, kabels en leidingen.

  • 3.4.

    Als de bewoner verhuist dient de nieuwe bewoner de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van het geveltuintje over te nemen, of de straat dient in oorspronkelijke staat te worden hersteld.

  • 3.5.

    De geveltuin moet in gebruik zijn als tuin en moet bijdragen aan de groenbeleving van de buurt. Het mag dus geen opslagplaats worden van tegels, e.d. De bewoner is verantwoordelijk voor het onderhoud van het groen in eigen geveltuin.

De gemeente heeft te allen tijde het recht om bij verwaarlozing of het niet voldoen aan bovenstaande spelregels bestuursdwang toe te passen en te eisen de situatie weer in oude staat terug te brengen.

Bestaande situaties

In het verleden is een doorgangruimte van het trottoir van 1 meter aangehouden (met een maximale diepte van de geveltuin van 30 centimeter), in plaats van de 1.50 meter opgenomen in het huidige reglement. Geveltuinen die onder dit regime zijn aangelegd zullen worden gedoogd.

Overgangssituatie

Met het vaststellen van spelregels voor geveltuinen gaat er in de praktijk voor mensen vrijwel niets veranderen ten opzichte van de situatie van voor 2018. Waar we op dit moment nog bij ieder handhavingsverzoek moeten handhaven en de hele geveltuin zouden moeten verwijderen, hoeft dat niet meer als de geveltuin voldoet aan de spelregels. Burgers krijgen hiermee dus meer zekerheid.