Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR603191
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR603191/1
Regeling vervallen per 01-04-2019
Nadere regel uitgaven fractieondersteuning
Geldend van 01-01-2018 t/m 29-03-2018
Intitulé
Nadere regel uitgaven fractieondersteuningDe commissie Financiële Controle van de gemeente Ede;
gelet op artikel 9, derde lid, van de Verordening op de ambtelijke bijstand en de fractieondersteuning;
besluit vast te stellen de: Nadere regel uitgaven fractieondersteuning.
Artikel 1. Beperking uitgaven fractieondersteuning
- 1.
Onverminderd het bepaalde in de Verordening op de ambtelijke bijstand en de fractieondersteuning geldt dat de bijdrage voor fractieondersteuning mag worden gebruikt voor:
- a.
een vergoeding voor structurele werkzaamheden voor de fractie door leden van de raadscommissie Ede, niet zijnde raadsleden, tot een maximumbedrag van € 150,- per fractie per maand indien de fractie niet beschikt over een externe fractiemedewerker.
- b.
het organiseren van politieke bijeenkomsten binnen de gemeente Ede tot maximaal drie maanden voor de verkiezingen van de gemeenteraad, provinciale staten of de Tweede Kamer.
- a.
- 2.
Het is niet toegestaan om raadsleden een vergoeding toe te kennen voor werkzaamheden die zij verrichten ten behoeve van de fractie.
Artikel 2. Slotbepaling
- 1.
Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2018.
- 2.
Dit besluit wordt aangehaald als: Nadere regel uitgaven fractieondersteuning.
Ondertekening
Vastgesteld in de vergadering van 25 september 2017, zaaknummer 878196,
De commissie Financiële Controle voornoemd,
A. Versteeg,
voorzitter
Toelichting
Om duidelijkheid en uniformiteit te creëren tussen de verschillende fracties zijn in deze nadere regel voorschriften opgenomen over toekenning van vergoedingen aan fractieleden. Artikel 99, eerste lid, van de Gemeentewet bepaalt dat raadsleden en commissieleden (in de context van deze nadere regel: fractievolgers) als zodanig geen andere vergoedingen ontvangen ten laste van de gemeente. Dat wil zeggen dat zij geen vergoeding mogen ontvangen voor werkzaamheden die zij verrichten als raadslid of lid van de Raadscommissie Ede. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het bijwonen van vergaderingen van de raad, raadscommissie, werkbezoek of woordvoerdersoverleg. Of aan het opstellen van moties, schriftelijke vragen en amendementen.
De wet biedt wel de ruimte om een vergoeding toe te kennen voor werkzaamheden die raadsleden of raadscommissieleden verrichten voor de fractie als zodanig. Een voorbeeld is het fractiesecretariaat of het onderhouden van de website. In de praktijk blijkt dat niet alle fracties in staat zijn om een geschikte externe fractiemedewerker te vinden. De commissie vindt het daarom wenselijk om toe te staan dat hiervoor (fractievolgers) worden ingezet. Om de uniformiteit van de vergoeding te bevorderen wordt hiervoor een maximumbedrag opgenomen van €150,- per fractie: dit bedrag kan naar wens over één of twee fractievolgers worden verdeeld. Door middel van een functiebeschrijving kan worden aangetoond dat er sprake is van het verrichten van structurele werkzaamheden voor de fractie. Voor het toekenning van een vergoeding aan een externe fractiemedewerker is geen maximumbedrag opgenomen.
Daarnaast is opgenomen dat het niet is toegestaan om politieke bijeenkomsten te organiseren ten laste van de bijdrage voor fractieondersteuning binnen drie maanden voorafgaand aan de verkiezingen. Dit is in de gemeente Ede al langere tijd gebruikelijk, om te voorkomen dat de bijdrage voor fractieondersteuning wordt aangewend voor partijpolitieke doeleinden.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl