Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR57714
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR57714/1
Regeling vervallen per 12-02-1998
Verordening procedure overleg huisvesting onderwijs
Geldend van 29-11-1996 t/m 28-11-1996
De raad van de gemeente Middelharnis;
overwegende dat het bij wet is voorgeschreven een procedure vast te stellen voor het voerenvan op overeenstemming gericht overleg met de door de schoolbesturen aangewezen vertegenwoordigersvoorafgaande aan de vaststelling of wijziging van de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs;
gezien het gevoerde overleg met de vertegenwoordigers van de schoolbesturen van 30september 1996;
gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 29 oktober 1996;
gezien het advies van de commissie onderwijs c.a. van 9 oktober 1996;
gelet op artikel 76, vijfde lid van de Wet op het basisonderwijs, artikel 84, vijfde lid van deInterimwet op het speciaal onderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs en artikel 76m, vijfdelid van de Wet op het voortgezet onderwijs;
b e s l u i t:
vast te stellen de Verordening procedure overleg huisvesting onderwijs.
Artikel 1 Begripsbepalingen
In deze verordening wordt verstaan onder:a. bevoegd gezag: het bestuur van een volgens de Wet op het basisonderwijs, de Interimwetop het speciaal onderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs en de Wet op hetvoortgezet onderwijs bekostigde openbare of bijzondere school voor basisonderwijs, voorspeciaal onderwijs/voor voorgezet speciaal onderwijs/voor speciaal en voortgezet speciaalonderwijs/voor voorbereidend wetenschappelijk onderwijs/voor algemeen voortgezetonderwijs/voor voorbereidend beroepsonderwijs, die geheel of gedeeltelijk gehuisvest is ineen gebouw dat zich bevindt op het grondgebied van de gemeente;b. bestuurlijk overleg: het op overeenstemming gericht overleg tussen het gemeentebestuuren de bevoegde gezagsorganen als bedoeld in artikel 76, vijfde lid van de Wet op het basisonderwijs,artikel 84, vijfde lid van de Interim-wet op het speciaal onderwijs en voortgezetspeciaal onderwijs en artikel 76m, vijfde lid van de Wet op het voortgezet onderwijs;c. Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs: de vast te stellen of te wijzigen Verordeningvoorzieningen huisvesting onderwijs als bedoeld in artikel 76, eerste lid van deWet op het basisonderwijs, artikel 84, eerste lid van de Interim-wet op het speciaal onderwijsen het voortgezet speciaal onderwijs en artikel 76m, eerste lid van de Wet op hetvoortgezet onderwijs;d. advies van de Onderwijsraad: het advies van de Onderwijsraad als bedoeld in artikel 76,zesde lid van de Wet op het basisonderwijs, artikel 84, zesde lid van de Interim-wet op hetspeciaal onderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs en artikel 76m van de Wet op hetvoortgezet onderwijs.
Artikel 2 Uitnodiging
-
1 Alvorens burgemeester en wethouders een voorstel aan de raad doen over de vaststellingof wijziging van de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs, wordt de voorgenomeninhoud van dit voorstel met een toelichting daarop en de inventarisatie als bedoeld inartikel 4, toegezonden aan alle bevoegde gezagsorganen.
-
2 De toezending geschiedt onder bekendmaking van de plaats, de datum en het tijdstipwaarop het bestuurlijk overleg hierover zal aanvangen. Tussen de datum van de toezendingvan het voorstel en de datum van het overleg liggen ten minste twee weken.
Artikel 3 Secretariaat
Burgemeester en wethouders voeren het secretariaat van het bestuurlijk overleg.
Artikel 4 Voorbereiding
Het bestuurlijk overleg kan worden voorafgegaan door een voorbereidend overleg tussenvertegenwoordigers van de bevoegde gezagsorganen en burgemeester en wethouders.Dit voorbereidend overleg wordt afgerond met een inventarisatie van de onderwerpenwaarover wel en waarover geen overeenstemming is bereikt.
Artikel 5 Vertegenwoordiging
-
1 Alle bevoegde gezagsorganen kunnen zich laten vertegenwoordigen in het bestuurlijkoverleg. Een bevoegd gezag wijst daartoe 1 vertegenwoordiger en een vervanger aan, dienamens dit bevoegd gezag het bestuurlijk overleg voert.
-
2 Bevoegde gezagsorganen kunnen zich gezamenlijk laten vertegenwoordigen in het bestuurlijkoverleg. Voor het bepalen van het aantal vertegenwoordigers is het gestelde inhet eerste lid, tweede volzin, van overeenkomstige toepassing.
-
3 Burgemeester en wethouders worden in het overleg vertegenwoordigd door de portefeuillehouderonderwijs. De portefeuillehouder onderwijs fungeert als voorzitter van het bestuurlijkoverleg.
Artikel 6 Advies Onderwijsraad
-
1 Indien een of meer vertegenwoordigers in het bestuurlijk overleg een advies van de Onderwijsraadwensen over het voorstel tot vaststelling of wijziging van de Verordeningvoorzieningen huisvesting onderwijs in relatie tot de vrijheid van richting en vrijheid van inrichting,dan wordt dit tijdens het bestuurlijk overleg door de vertegenwoordiger of vertegenwoordigerskenbaar gemaakt. Dit gebeurt aan de hand van een schriftelijk gemotiveerdeomschrijving van de onderwerpen waarover het advies van de Onderwijsraadwordt verwacht. Hierbij wordt tevens het verband aangegeven tussen deze onderwerpenen de vrijheid van richting en de vrijheid van inrichting.
-
2 Alle vertegenwoordigers worden in het bestuurlijk overleg in de gelegenheid gesteld hunzienswijzen naar voren te brengen over het verzoek om advies van de Onderwijsraad.
-
3 Burgemeester en wethouders zijn belast met de indiening van een verzoek om advies bijde Onderwijsraad. Daarbij wordt de Onderwijsraad tevens geïnformeerd over de in hettweede lid bedoelde zienswijzen voor zover deze afwijken van de inhoud van het verzoek.
-
4 Een afschrift van het door de Onderwijsraad uitgebrachte advies wordt zo spoedig mogelijkdoor burgemeester en wethouders toegezonden aan alle bevoegde gezagsorganen.Indien het geheel of gedeeltelijk opvolgen van het advies van de Onderwijsraad zou leidentot een of meer inhoudelijke bijstellingen van het voorstel over de vaststelling of wijzigingvan de verordening voorzieningen huisvesting onderwijs zoals dat aan de orde isgeweest in het bestuurlijk overleg als bedoeld in het eerste en tweede lid, dan worden debevoegde gezagsorganen bij de toezending van het afschrift van het advies uitgenodigdvoor een nader bestuurlijk overleg. In alle andere gevallen beoordelen burgemeester enwethouders of nader bestuurlijk overleg over het advies van de Onderwijsraad noodzakelijkis. Burgemeester en wethouders geven dit aan bij de toezending van het afschrift vanhet advies van de Onderwijsraad.
-
5 Het overleg als bedoeld in het vorige lid vindt binnen twee weken plaats nadat de Onderwijsraadzijn advies heeft uitgebracht. Burgemeester en wethouders informeren de raadover dit overleg in de vorm van een aanvulling op het verslag als bedoeld in artikel 7.
Artikel 7 Verslaglegging; informeren raad
-
1 Van het bestuurlijk overleg wordt door burgemeester en wethouders een verslag gemaakt.
-
2 Het verslag bevat in ieder geval:a. een overzicht van de gevolgde procedure;b. een weergave van de zienswijzen zoals deze tijdens het bestuurlijk overleg door devertegenwoordigers van de bevoegde gezagsorganen en de vertegenwoordiger vanburgemeester en wethouders naar voren zijn gebracht;c. een overzicht van de onderwerpen waarover in het bestuurlijk overleg geen of geenvolledige overeenstemming is bereikt, waarbij wordt aangegeven wat de inhoudelijkeredenen daarvan zijn;d. een overzicht van de door de vertegenwoordiger van de gemeente in het overleg toegezegdewijzigingen in het oorspronkelijk voorstel, naar aanleiding van de naar vorengebrachte zienswijzen als bedoeld onder b.Indien toepassing wordt gegeven aan het gestelde in artikel 6, eerste lid, dan wordthiervan eveneens een weergave opgenomen in het verslag.
-
3 Burgemeester en wethouders zenden het concept van het verslag ter commentaar toeaan de vertegenwoordigers van de bevoegde gezagsorganen die hebben deelgenomenaan het bestuurlijk overleg. De bevoegde gezagsorganen die niet hebben deelgenomenaan het bestuurlijk overleg ontvangen het concept van het verslag ter kennisneming. Binnenéén week na de dag waarop het concept van het eindverslag is toegezonden, makende bevoegde gezagsorganen die deel hebben genomen aan het bestuurlijk overleg schriftelijkhun opmerkingen over het concept van het verslag kenbaar. Vervolgens stellen burgemeesteren wethouders, met inachtneming van de opmerkingen, het verslag definitiefvast.
-
4 Burgemeester en wethouders brengen het verslag gelijktijdig met het voorstel tot vaststellingof wijziging van de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs ter kennis van degemeenteraad. Voor zover door burgemeester en wethouders is afgeweken van de in hetbestuurlijk overleg naar voren gebrachte zienswijzen, zoals weergegeven in het vastgesteldeverslag, wordt hiervan in het voorstel aan de raad melding gemaakt. Daarbij wordende redenen voor het niet of niet geheel overnemen van deze zienswijzen vermeld.
Artikel 8 Heropening overleg
-
1 Indien uit het advies van de betrokken raadscommissie over het voorgenomen voorstelaan de raad tot vaststelling of wijziging van de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijsmet de daarbij behorende stukken als bedoeld in artikel 7, vierde lid, blijkt dat eendeel van de raadscommissie dat volgens burgemeester en wethouders geacht kan wordeneen meerderheid in de raad te vertegenwoordigen, van oordeel is dat het voorstel opeen of meer onderdelen inhoudelijk bijstelling behoeft, dan kan een heropening van hetbestuurlijk overleg plaats vinden. Burgemeester en wethouders beslissen daarover. Hetbestuurlijk overleg wordt in ieder geval heropend indien het oordeel als bedoeld in de eerstevolzin betrekking heeft op inhoudelijke onderdelen van het voorstel waarover in hetbestuurlijk overleg overeenstemming was bereikt.
-
2 Indien burgemeester en wethouders beslissen het bestuurlijk overleg te heropenen danroepen zij de vertegenwoordigers van de bevoegde gezagsorganen zo spoedig mogelijkbijeen, doch uiterlijk twee dagen voor het moment waarop de raad een besluit neemt overhet voorstel tot vaststelling of wijziging van de Verordening voorzieningen huisvesting on-derwijs. In het overleg worden de vertegenwoordigers in de gelegenheid gesteld hunzienswijze te geven op het in het eerste lid genoemde oordeel.Burgemeester en wethouders informeren de raad over het resultaat van dit overleg in devorm van een aanvulling op het verslag als bedoeld in artikel 7. De raad betrekt de in ditaanvullend verslag neergelegde zienswijzen bij zijn besluitvorming over de vaststelling ofwijziging van de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs.
Artikel 9 Beslissing burgemeester en wethouders in gevallen waarin de verordening
In gevallen waarin deze verordening niet voorziet, beslissen burgemeester en wethoudersgehoord de vertegenwoordigers van de bevoegde gezagsorganen in het bestuurlijk overleg.
Artikel 10 Citeertitel; inwerkingtreding
-
1 De verordening kan worden aangehaald als: Verordening procedure overleg huisvestingonderwijs gemeente Middelharnis.
-
2 Deze verordening treedt in werking met ingang op de achtste dag na waarop zij is bekendgemaakt.
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raadvan de gemeente Middelharnis op 7 november 1996.
De secretaris, De voorzitter,
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl