Verordening bestuursrechtelijke geldschulden gemeente Someren 2009

Geldend van 22-10-2009 t/m heden

Intitulé

Verordening bestuursrechtelijke geldschulden gemeente Someren 2009

De raad van de gemeente Someren;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 2 september 2009

overwegende dat

  • 1.

    op 1 juli 2009 de Vierde tranche van de Algemene wet bestuursrecht in werking is getreden.

  • 2.

    hierin een aantal regels zijn opgenomen voor de betaling en invordering van publiekrechtelijke geldschulden;

gelet op artikel 149 Gemeentewet en de artikelen 4:87, 4:88 en 4:89 van de Algemene wet bestuursrecht;

BESLUIT:

vast te stellen de navolgende Verordening bestuursrechtelijke geldschulden gemeente Someren, regelende een aantal uitzonderingen op de Vierde tranche van de Algemene wet bestuursrecht.

Verordening bestuursrechtelijke geldschulden gemeente Someren

Artikel 1 Begripsomschrijving

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    de wet:

  • de Algemene wet bestuursrecht;

  • b.

    bestuursorgaan:

  • de raad, de burgemeester en het college van Someren;

  • c.

    het college:

  • het college van burgemeester en wethouders van Someren;

  • d.

    chartaal betalen:

  • betalen met contant geld, daaronder begrepen betalingen met een cheque of chipknip

Artikel 2 Reikwijdte

Bij een andere verordening kan worden afgeweken van het bepaalde in deze verordening.

Artikel 3 Geldschulden zonder beschikking

Voor de uit de volgende wettelijke voorschriften voortvloeiende geldschulden wordt bepaald, dat geen beschikking wordt vastgesteld alvorens een geldsom moet worden betaald:

  • 1.

    Verordening op de heffing en invordering van leges 2009, tarieventabel, hoofdstukken 1 tot en met 16;

  • 2.

    Verordening leerlingenvervoer gemeente Someren 2002, artikel 4;

  • 3.

    Algemene subsidieverordening gemeente Someren 2009, artikel 14 en 15;

Artikel 4 Betalingstermijn

In afwijking van het bepaalde in artikel 4:87 van de wet geschiedt de betaling binnen 30 dagen nadat de beschikking op de voorgeschreven wijze is bekendgemaakt, tenzij de beschikking een later tijdstip vermeldt.

Artikel 5 Wijze van betaling

Naast girale betaling, zoals geregeld in artikel 4:89 van de wet, is chartale betaling mogelijk in alle gevallen dat de schuldenaar betaalt aan een bestuursorgaan van de gemeente Someren.

Artikel 6 Overgangsbepaling

Op een verplichting tot betaling van een geldsom aan of door een bestuursorgaan vastgesteld of ontstaan voor het tijdstip van inwerkingtreding van deze verordening, blijft het recht zoals dat gold voor dat tijdstip van toepassing.

Artikel 7 Citeertitel en inwerkingtreding

  • 1.

    Deze verordening kan worden aangehaald als: “Verordening bestuursrechtelijke geldschulden gemeente Someren”.

  • 2.

    Deze verordening treedt in werking op de eerste dag na die waarop zij is bekend gemaakt.

Ondertekening

Aldus besloten in de vergadering van de raad van de gemeente Someren,
De raadsgriffier, de voorzitter,
J. Laurens Jans-Oostdijk, A.P.M. Veltman

Algemeen

Met het wetsvoorstel Aanvulling van de Algemene wet bestuursrecht (vierde tranche Awb) wordt het onderwerp bestuursrechtelijke geldschulden toegevoegd aan de Awb. Titel 4.4 Awb is van toepassing op geldschulden die voortvloeien uit de wet, een wettelijk voorschrift of een besluit van een bestuursorgaan waartegen bezwaar en beroep openstaat.

Voor een aantal onderwerpen bestaat de vrijheid om iets aanvullends of afwijkends te regelen in een gemeentelijke verordening. Van die mogelijkheid wordt met deze verordening gebruik gemaakt.

Artikelgewijze toelichting

Artikel 1

Dit artikel bevat de begripsomschrijvingen van de in deze verordening gebruikte begrippen.

Artikel 2

In een aantal specifieke verordeningen komen bestuursrechtelijke geldschulden ook aan de orde. Bijvoorbeeld de planschade verordening en de diverse belastingverordeningen.

In die gevallen is deze (algemene) verordening niet van toepassing, maar geldt hetgeen

geregeld is in de specifieke verordeningen.

Artikel 3

In de Vierde tranche is bepaald dat voor het vaststellen en ontstaan van een daadwerkelijke betalingsverplichting een betalingsbeschikking vereist is. In sommige gevallen in het praktischer om hiervoor een uitzondering te maken. Dat kan bij verordening.

Voor leges geldt bijvoorbeeld dat deze zijn uitgezonderd van de regels in de Vierde tranche, wanneer het betreft leges die betaald moeten worden voor het in behandeling nemen van een aanvraag. In de praktijk blijkt ook in deze gevallen vaak achteraf, na behandeling van de aanvraag, pas een factuur gestuurd te worden. Dan zijn leges echter niet uitgezonderd van de regels van de Vierde tranche Awb en moet toch een betalingsbeschikking worden opgesteld.

Om verwarring te voorkomen is besloten alle legeskosten uit te zonderen van de werking van de Vierde tranche. Dit is ook gebeurd voor de kosten van leerlingenvervoer en subsidies.

Artikel 4

In de Vierde tranche Awb hanteert de wetgever een betalingstermijn van 6 weken. Betaling moet plaatsvinden binnen 6 weken nadat de beschikking is bekend gemaakt. Een andere betalingstermijn kan bij verordening geregeld worden.

In dit artikel is bepaald dat betaling aan en door de gemeente geschiedt binnen 30 dagen nadat de beschikking bekend is gemaakt. Deze termijn is ingegeven door de noodzaak dat in een aantal situaties een versnelde invordering aangewezen is. Te denken valt bijvoorbeeld aan de versnelde invordering van uitkeringen krachtens de Wet werk en bijstand omdat de uitkering ten onrechte verstrekt is. In dergelijke gevallen is een korte betalingstermijn aangewezen om enig effect te hebben. Om binnen de gemeente één uniforme termijn te hanteren is er voor gekozen om voor alle gevallen een betalingstermijn van 30 dagen te hanteren. Dit komt de duidelijkheid ten goede.

Artikel 5

Het uitgangspunt van de Vierde tranche is girale betaling. Contante betaling is mogelijk als dat specifiek is bepaald. Met dit artikel wordt dit geregeld. Betaling aan een bestuursorgaan van de gemeente Someren is te allen tijde mogelijk en niet alleen in gevallen waarin contante betaling de enige mogelijkheid is.

Artikel 6

Dit artikel spreekt voor zich.

Artikel 7

Dit artikel spreekt voor zich.