Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR56483
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR56483/1
Regeling vervallen per 01-01-2021
Havenbesluit gemeente Leek
Geldend van 01-04-1994 t/m 31-12-2020
Intitulé
Havenbesluit gemeente LeekBurgemeester en wethouders van de gemeente Leek;
gelet op artikel 5.3.2, tweede lid van de Algemene Plaatselijke Verordening der gemeente Leek 1990;
B E S L U I T E N:
vast te stellen het Havenbesluit gemeente Leek.
Artikel 1 Begripsomschrijvingen
In dit besluit wordt verstaan onder:
- a.
pleziervaartuig: een vaartuig, dat uitsluitend of hoofdzakelijk wordt gebruikt voor sport- en recreatiedoeleinden;
- b.
schipper: degene die aan boord van een pleziervaartuig het gezag uitoefent of degene die hem vervangt dan wel als zodanig optreedt; voor het geval noch de schipper noch diens plaatsvervanger aanwezig is, wordt de rechthebbende op een pleziervaartuig aangemerkt als schipper;
- c.
rechthebbende: degene die krachtens zakelijk of persoonlijk recht de zeggenschap heeft over een pleziervaartuig;
- d.
haven: de gemeentelijke haven te Leek, zoals deze is aangegeven op situatietekening I, behorende bij het besluit van burgemeester en wethouders d.d. 22 maart 1994 tot aanwijzing van openbare wateren, waarin het verboden is met een vaartuig, niet zijnde een woonschip, een ligplaats in te nemen dan wel voor een vaartuig, niet zijnde een woonschip, een ligplaats beschikbaar te stellen;
- e.
havenmeester: de door burgemeester en wethouders aangewezen ambtenaar belast met de uitvoering van dit besluit;
- f.
kaden: de bij de haven behorende en bij de gemeente in eigendom, beheer en onderhoud zijnde walkanten;
- g.
ligplaats: een met een pleziervaartuig in het water aan de kade ingenomen plaats die daartoe als zodanig is aangewezen;
- h.
inspectie: onderzoek naar de omstandigheid of een pleziervaartuig, inclusief de daarop/-in aanwezige apparatuur, voldoet aan de voorschriften en eisen van dit besluit, welk onderzoek wordt uitgevoerd door burgemeester en wethouders.
Artikel 2 Toepasselijkheid
Dit besluit is van toepassing op de gemeentelijke haven te Leek.
Artikel 3 Pleziervaartuigen
-
1. De haven is bestemd voor het doen verblijven van pleziervaartuigen.
-
2. Het is verboden met een ander vaartuig dan een pleziervaartuig een ligplaats in te nemen in de haven van Leek.
Artikel 4 Melden bij havenmeester
De schipper die met zijn pleziervaartuig een ligplaats in de haven wenst in te nemen, is verplicht zich, direct na aankomst met dit schip, te melden bij de havenmeester.
Artikel 5 Ligplaatsvergunning
-
1. Het is verboden om zonder vergunning van burgemeester en wethouders met een pleziervaartuig een ligplaats in de haven in te nemen.
-
2. De in het eerste lid bedoelde vergunning is persoonsgebonden en niet overdraagbaar.
-
3. De vergunning geldt voor een met name genoemd pleziervaartuig en voor een met name genoemde ligplaats.
Artikel 6 Weigeringsgronden vergunning
Een vergunning als bedoeld in artikel 5 kan worden geweigerd:
- a.
als in de haven geen ligplaats of geen ligplaats van voldoende grootte beschikbaar is;
- b.
in het belang van openbare orde en veiligheid;
- c.
in het belang van voorkomen of beperken van overlast;
- d.
indien de toestand van het pleziervaartuig hiertoe aanleiding geeft.
- e.
redelijkerwijs moet worden aangenomen dat niet voldaan wordt aan de bij dit besluit gegeven voorschriften.
Artikel 7 Intrekking ligplaatsvergunning
Burgemeester en wethouders kunnen een vergunning als bedoeld in artikel 5 intrekken als:
- a.
niet (langer) voldaan wordt aan de bij dit besluit gegeven voorschriften;
- b.
de aan de vergunning verbonden voorschriften niet worden nageleefd;
- c.
als de vergunninghouder de op grond van de Verordening liggelden gemeente Leek 1993 verschuldigde liggelden, na daartoe behoorlijk te zijn aangemaand, niet of niet volledig voldoet.
Artikel 8 Verlaten ligplaats
-
1. Bij het verlaten van de ligplaats voor een periode langer dan 48 uur dient de vergunninghouder hiervan onverwijld mededeling te doen aan burgemeester en wethouders. Bij deze mededeling dient te worden aangegeven of het gaat om een definitief dan wel een tijdelijk verlaten van de ligplaats.
-
2. Bij afwezigheid uit de haven langer dan 48 uur zijn burgemeester en wethouders bevoegd om de ligplaats tijdelijk door een ander pleziervaartuig te laten innemen.
Artikel 9 Vervallen ligplaatsvergunning
-
1. De ligplaatsvergunning als bedoeld in artikel 5 vervalt van rechtswege zodra het gebruik van de ligplaats wordt beëindigd.
-
2. Het bepaalde in het eerste lid geldt niet in die gevallen, waarbij er sprake is van tijdelijke beëindiging van het gebruik van de ligplaats, onder de voorwaarden dat:
- a.
van de tijdelijke beëindiging van het gebruik mededeling is gedaan aan burgemeester en wethouders;
- b.
geen achterstand bestaat in de betaling van de verschuldigde liggelden ten aanzien van de ingenomen ligplaats.
- a.
Artikel 10 Passanten
Passanten mogen gedurende maximaal tweemaal 24 uren een ligplaats innemen. Burgemeester en wethouders kunnen in bijzondere omstandigheden, dit te hunner beoordeling, deze termijn verlengen.
Artikel 11 Ter verkoop aanbieden pleziervaartuig
Het is de rechthebbende op een pleziervaartuig verboden om met dit pleziervaartuig een ligplaats in te nemen en ingenomen te houden met het enkele doel om dit pleziervaartuig te koop aan te bieden middels op het pleziervaartuig aangebrachte opschriften en aankondigingen.
Artikel 12 (vervallen)
Artikel 13 Meewerken aan inspectie
De rechthebbende is verplicht medewerking te verlenen aan de inspectie van zijn pleziervaartuig.
Artikel 14 Opvolgen aanwijzingen
-
1. De schipper is vanaf het moment dat hij met zijn schip de haven binnenvaart verplicht de aanwijzingen gegeven door burgemeester en wethouders ter regeling van het scheepvaartverkeer, ter handhaving van de openbare orde of veiligheid of ter voorkoming van een ongeval, schade of hinder onmiddellijk en stipt op te volgen.
-
2. Onverminderd het bepaalde in het eerste lid is de schipper verplicht ervoor zorg te dragen dat met zijn pleziervaartuig geen ongeval, schade of hinder wordt veroorzaakt.
Artikel 15 Ontruimen ligplaats
Indien omstandigheden ontleend aan de openbare orde of veiligheid zulks noodzakelijk maken, een en ander ter beoordeling van burgemeester en wethouders, kunnen deze de schipper bevelen zijn ligplaats te ontruimen en de haven te verlaten dan wel een andere ligplaats in te nemen.
Artikel 16 Te water laten pleziervaartuigen
-
1. Het is zonder vergunning van burgemeester en wethouders verboden een pleziervaartuig vanaf de kade met een kraan te water te laten en/of uit het water te halen.
-
2. Burgemeester en wethouders kunnen voor het gebruik van de in de haven aanwezige trailerhelling nadere regels stellen.
Artikel 17 Deugdelijk afmeren
-
1. De schipper dient er voor zorg te dragen dat zijn pleziervaartuig deugdelijk wordt afgemeerd en, zolang het ligplaats inneemt, behoorlijk blijft vastgelegd.
-
2. Het is verboden een pleziervaartuig anders vast te leggen dan aan de daarvoor bestemde werken.
-
3. Volgbootjes mogen alleen met toestemming van burgemeester en wethouders worden afgemeerd.
Artikel 18 Ligplaats innemen naast ander pleziervaartuig
-
1. Het is de schipper verboden om zonder toestemming van burgemeester en wethouders met zijn pleziervaartuig naast een ander pleziervaartuig een ligplaats in te nemen.
-
2. De schipper moet na aanwijzing door burgemeester en wethouders gedogen dat pleziervaartuigen naast elkaar afgemeerd worden.
Artikel 19 Staat van onderhoud
De rechthebbende dient zorg te dragen dat het pleziervaartuig in een behoorlijke staat van onderhoud verkeert een en ander ter beoordeling van burgemeester en wethouders.
Artikel 20 Beperking vaarsnelheid
Het is de schipper verboden te varen met een zodanige snelheid dat door golfslag of zuiging schade kan worden toegebracht aan havenwerken en/of eigendommen van derden.
Artikel 21 Geluidhinder
-
1. Het is verboden door het laten draaien van motoren en/of lichtaggregaten dan wel door apparaten bestemd of mede bestemd voor het voortbrengen van geluid, zoals tv-toestellen, radio's, muziekinstrumenten e.d. dan wel door de menselijke stem de rust in de haven te verstoren.
-
2. Het bepaalde in het eerste lid is niet van toepassing wanneer de schipper de haven met behulp van de motor wenst te verlaten.
Artikel 22 Rust tussen 22.00 en 07.00 uur
De schipper dient er voor zorg te dragen dat er tussen 22.00 uur en 07.00 uur rust heerst op en rond zijn pleziervaartuig.
Artikel 23 Gebruik kade/verrichten reparaties
-
1. Het is zonder vergunning van burgemeester en wethouders verboden de kade en/of de aanlegsteiger, waaraan een pleziervaartuig is gelegen, te gebruiken anders dan ten behoeve van het aanbrengen, hebben en gebruiken van eenvoudige voorzieningen ten behoeve van het betreden van het schip.
-
2. Het is verboden reparaties of andere werkzaamheden te verrichten op de aanlegsteiger en de kade.
-
3. Zonder toestemming van burgemeester en wethouders is het eveneens verboden (reparatie)werkzaam-heden aan de pleziervaartuigen te verrichten.
Artikel 24 Vuilnis, afval, verontreiniging
Het is verboden de haven te verontreinigen door daarin vuilnis of afval te gooien dan wel door olie over boord te pompen. Vuilnis en afval dienen op een daarvoor door burgemeester en wethouders aangegeven plaats te worden gedeponeerd.
Artikel 25 Gevaarlijke apparaten
-
1. Als een kook-, verwarmings- of ander apparaat aanwezig op een pleziervaartuig naar het oordeel van burgemeester en wethouders brandgevaar of hinder oplevert, is de eigenaar verplicht op eerste aanzegging van burgemeester en wethouders dit uit te schakelen.
-
2. Het in het eerste lid gestelde geldt eveneens, indien gebreken worden geconstateerd aan aan- of afvoerleidingen van genoemde apparaten.
Artikel 26 Ontvlambare, ontplofbare stoffen
Het is verboden motorbrandstof of andere licht ontvlambare of ontplofbare stoffen aan boord van pleziervaartuigen voorhanden te hebben anders dan in goed gesloten bussen of tanks.
Artikel 27 Blusapparatuur
De schipper van een pleziervaartuig met een motor is verplicht te zorgen dat er steeds een goed werkend blusapparaat, geschikt voor het snel en doeltreffend bestrijden van benzine- en oliebrand, aan boord is.
Artikel 28 Brand
Een schipper op wiens pleziervaartuig brand is ontstaan, moet terstond alarm slaan en zijn pleziervaartuig uit de nabijheid van andere pleziervaartuigen halen en houden.
Artikel 29 Gezonken pleziervaartuigen
-
1. De schipper van een gezonken pleziervaartuig is verplicht:
- a.
onmiddellijk na het zinken daarvan kennis te geven aan burgemeester en wethouders;
- b.
zodanige maatregelen te treffen, dat hinder en overlast voor de scheepvaart zoveel mogelijk voorkomen of beperkt wordt;
- c.
zorg te dragen, dat het gezonken pleziervaartuig binnen een door burgemeester en wethouders bepaalde termijn wordt verwijderd.
- a.
-
2. Burgemeester en wethouders zijn bevoegd om, als de schipper niet aanwezig is, een zinkend of gezonken pleziervaartuig op kosten van de eigenaar te laten leegpompen en/of wegslepen.
Artikel 30 Wangedrag, verstoring orde
Degene die in strijd handelt met de bepalingen van dit besluit of zich aan wangedrag in de haven schuldig maakt, dan wel direct of indirect de orde in de haven verstoort of in gevaar brengt kan door burgemeester en wethouders gelast worden zich met zijn pleziervaartuig uit de haven te verwijderen, aan welke last onmiddellijk gevolg dient te worden gegeven.
Artikel 31 Havenmeester
De uitvoering van het bepaalde in dit besluit kan worden opgedragen aan de havenmeester.
Artikel 32 Betaling liggelden
De betaling van de verschuldigde liggelden dient te geschieden op de in de Verordening liggelden gemeente Leek aangegeven wijze.
Artikel 33 Overgangsbepaling
Vergunningen die verleend zijn op grond van de Havenverordening van de gemeente Leek worden geacht te zijn verleend op grond van dit besluit.
Artikel 34 Slotbepaling
-
1. Dit besluit kan worden aangehaald als Havenbesluit gemeente Leek.
-
2. Dit besluit treedt in werking op de eerste vrijdag na bekendmaking van dit besluit.
Ondertekening
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl