Regeling vervallen per 11-10-2013

Winkeltijdenverordening 1997

Geldend van 01-06-1997 t/m 10-10-2013

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    de wet: de Winkeltijdenwet;

  • b.

    feestdagen: Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag, eerste en tweede Kerstdag;

  • c.

    deel c.q. delen van de gemeente: het (de) door burgemeester en wethouders aangewezen deel (delen) van de gemeente.

Artikel 2 Beslistermijn

Burgemeester en wethouders beslissen op een aanvraag om ontheffing binnen 8 weken en kunnen de beslissing voor ten hoogste 8 weken verdagen.

Artikel 3 Overdracht ontheffing

  • 1. Burgemeester en wethouders kunnen schriftelijk toestemming verlenen voor het overdragen van een ontheffing.

  • 2. De houder van een ontheffing deelt de voorgenomen overdracht schriftelijk, onder vermelding van de naam en het adres van de voorgestelde rechtverkrijgende, mede aan burgemeester en wethouders.

Artikel 4 Weigeren, wijzigen of intrekken ontheffing

  • 1. Een ontheffing kan worden geweigerd, indien het gebruik van de winkel of de uitoefening van het bedrijf, anders dan in een winkel:

    • a.

      de belangen, waartoe de wet is vastgesteld, zal schaden, en/of

    • b.

      gevaar oplevert voor de openbare orde, de openbare veiligheid of het woon- en leefklimaat ter plaatse.

  • 2. Een ontheffing kan worden gewijzigd of ingetrokken, indien:

    • a.

      ter verkrijging daarvan onjuiste of onvolledige gegevens zijn verstrekt;

    • b.

      op grond van een verandering van de omstandigheden of inzichten opgetreden na het verlenen van de ontheffing, moet worden aangenomen dat wijziging of intrekking wordt gevorderd door het belang of de belangen ter bescherming waarvan de ontheffing is vereist;

    • c.

      het gebruik van de winkel of de uitoefening van een bedrijf anders dan in een winkel de belangen, waartoe de wet is vastgesteld, schaadt en/of gevaar oplevert voor de openbare orde, de openbare veiligheid of het woon- en leefklimaat ter plaatse;

    • d.

      de aan de ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen niet zijn of worden nagekomen;

    • e.

      van de ontheffing geen gebruik wordt gemaakt binnen een daarin gestelde termijn of, bij gebreke van een dergelijke termijn, binnen een redelijke termijn;

    • f.

      de houder of zijn rechtverkrijgende dit verzoekt.

Artikel 5 Zon- en feestdagenregeling

  • 1. De verboden, vervat in artikel 2, eerste lid, onder a en b, en tweede lid, van de wet, gelden niet op ten hoogste twaalf, door burgemeester en wethouders aan te wijzen, zon- en feestdagen per kalenderjaar.

  • 2. De in het eerste lid bedoelde bevoegdheid geldt voor elk deel van de gemeente afzonderlijk.

Artikel 6 Toerisme-regeling

Burgemeester en wethouders kunnen ontheffing verlenen van de verboden, vervat in artikel 2 van de wet, in verband met de toeristische aantrekkingskracht van een of meer delen van de gemeente, gebieden, plaatsen of evenementen, ten behoeve van daarbij aan te geven dagen en tijden en goederen.

Artikel 7 Openstelling avondwinkel

  • 1. Burgemeester en wethouders kunnen ontheffing verlenen van de verboden, vervat in artikel 2, eerste lid, onder a en b, van de wet, ten behoeve van ten hoogste één winkel, die gesloten is tussen 0 en 16.00 uur op de dagen, bedoeld in die verboden.

  • 2. Aan de ontheffing worden in elk geval de volgende voorschriften verbonden:

    • a.

      de winkel dient gesloten te zijn tussen 0 en 16.00 uur;

    • b.

      er mogen uitsluitend of hoofdzakelijk eet- en drinkwaren worden verkocht, met uitzondering van sterke drank, als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Drank-en Horecawet.

Artikel 8 Zon- en feestdagenregeling afzonderlijke situaties

  • 1. Burgemeester en wethouders kunnen ontheffing verlenen van de verboden, vervat in artikel 2 van de wet, voor zover deze betrekking hebben op de zondag, Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag en eerste of tweede Kerstdag, ten behoeve van bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard en ten behoeve van het uitstallen van goederen.

  • 2. Een ontheffing kan worden verleend ten behoeve van feestelijkheden, bijeenkomsten, veilingen en beurzen, en kunstateliers en galeries.

Artikel 9 Verbod straatverkoop bepaalde goederen op zon- en feestdagen

Burgemeester en wethouders kunnen bepalen dat de vrijstelling, genoemd in artikel 12 van het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet, niet geldt voor de gehele gemeente of voor een of meer delen van de gemeente.

Artikel 10 Openstelling op werkdagen tussen 22.00 en 06.00 uur

Burgemeester en wethouders kunnen ontheffing verlenen van de verboden, vervat in artikel 2 van de wet, voor zover deze betrekking hebben op werkdagen.

Artikel 11 Inwerkingtreding

  • 1. Deze verordening treedt in werking op een tijdstip, te bepalen door burgemeester en wethouders.

  • 2. Op dat tijdstip vervallen de verordeningen inzake de winkelsluiting, geldende voor het naar de nieuwe gemeente Sint-Michielsgestel overgegaan grondgebied.

Artikel 12 Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als: Winkeltijdenverordening 1997.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 24 april 1997 van de raad van de gemeente Sint-Michielsgestel.

De raad voornoemd,

de secretaris, de voorzitter,

Nota-toelichting

de Gemeenteraad,

Inleiding.

Op 1 juni 1996 zijn de Winkeltijdenwet (ter vervanging van de Winkelsluitingswet 1976) en het daarop gebaseerde Vrijstellingenbesluit in werking getreden. De wet en het besluit liggen op de gebruikelijke wijze ter inzage.

De hoofdregel van de nieuwe wet is dat winkels op werkdagen tussen 06.00 en 22.00 uur geopend mogen zijn en (behoudens enkele uitzonderingen) op zon- en feestdagen verplicht gesloten moeten zijn.

Bij circulaires van 25 maart en 14 mei 1996 heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten nadere informatie verstrekt en een model-verordening aangeboden.

Wij vinden het wenselijk dat uw gemeenteraad een Winkeltijdenverordening vaststelt, op grond waarvan wij de wet en het daarop gebaseerde besluit op een 'soepele' wijze naargelang de behoeften van belanghebbenden (nader) kunnen uitvoeren.

In zo'n verordening wordt onder andere geregeld dat de sluiting op zon- en feestdagen niet geldt voor 12 door ons aan te wijzen dagen per kalenderjaar en zo nodig per deel van de gemeente.

Wij zijn van mening dat als delen van de gemeente kunnen worden aangewezen: de bebouwde kommen (en de daarbij behorende buitengebieden) van Berlicum en Middelrode, van Den Dungen en Maaskantje, van Sint-Michielsgestel en van Gemonde, een en ander op basis van de sociaal-geografische-grenzen overeenkomstig de wijk- en buurtindeling van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Artikel 3, vierde lid, van de wet bevat de mogelijkheid dat uw raad aan ons de bevoegdheid verleent om ontheffing te verlenen van de verboden, bedoeld in artikel 2, eerste lid, onder a en b, ten behoeve van één avondwinkel voor de gehele gemeente.

Dit is dan in overeenstemming met de wettelijke norm: één avondwinkel per 15.000 inwoners.

Het gaat hierbij om de verboden om een winkel voor het publiek geopend te hebben op zon- en (bepaalde) feestdagen, alsmede de zogenaamde 19-uur-dagen: Goede Vrijdag, 4 mei en 24 december.

De avondwinkel moet dan op die dagen tussen 0 en 16.00 uur gesloten zijn.

Wij stellen uw raad voor van die mogelijkheid gebruik te maken, ten einde op een verzoek om ontheffing adequaat te kunnen reageren.

Overigens is nog geen verzoek om ontheffing ontvangen.

Het volgen van de openbare voorbereidingsprocedure (als bedoeld in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht) c.q. voorafgaand overleg met belanghebbenden, zoals (organisaties van) winkeliers en ondernemers, staat bij het uitvoeren van de wettelijke voorschriften op het gebied van de winkeltijden voorop.

Wij denken daarbij in elk geval aan de aanwijzing van de 12 zon- en feestdagen.

De ontwerp-Winkeltijdenverordening stemt in grote lijnen overeen met de model-verordening van de VNG; de verschillen zijn aangeduid op een ter inzage liggende bijlage.

Wij bieden u de ontwerp-Winkeltijdenverordening 1997 ter vaststelling aan.

Kostendekking.

Ten behoeve van het uitvoeren van de bedoelde verordening worden de gewone kosten van bestuurlijk en ambtelijk apparaat gemaakt.

De kosten van het behandelen van aanvragen om ontheffing worden door middel van het heffen van leges verhaald.

Wij verwijzen u naar hoofdstuk 14 van de Tarieventabel, behorende bij de Legesverordening 1997, vastgesteld op 18 december 1996.

Overleg met Stichting Ondernemersfederatie Ondernemersverenigingen e.d.

Met de Stichting Ondernemersfederatie Sint-Michielsgestel is, voorafgaande aan de openbare voorbereidingsprocedure, (schriftelijk) overleg gepleegd.

Vervolgens is ook aan andere belanghebbenden door middel van een algemene openbare publicatie, onder andere op de gemeentelijke informatiepagina's in het weekblad De Brug, de gelegenheid gegeven op de ontwerp-verordening een zienswijze te geven.

Een en ander heeft niet geleid tot het maken van opmerkingen.

Voorstel.

Wij stellen uw raad voor de bijgevoegde ontwerp-Winkeltijdenverordening 1997 vast te stellen.

Sint-Michielsgestel, 15 april 1997.