Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR4973
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR4973/1
Regeling vervallen per 31-01-2017
Verordening wachtlijstbeheer Wet Sociale Werkvoorziening
Geldend van 01-07-2008 t/m 30-01-2017
Intitulé
Verordening wachtlijstbeheer Wet Sociale WerkvoorzieningwerkvoorzieningDe raad van de gemeente Steenwijkerland;
Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Steenwijkerland;
Gelet op het artikel 12, tweede lid van de Wet Sociale Werkvoorziening;
Overwegende
- -
dat de raad bij verordening nadere regels kan stellen met betrekking tot het wachtlijstbeheer;
- -
de uitvoering van de WSW via een aanwijzingsbesluit is opgedragen aan NoordWestGroep;
Besluit vast te stellen de volgende verordening:
VERORDENING WACHTLIJSTBEHEER WET SOCIALE WERKVOORZIENING
Artikel 1 Begripsbepalingen
-
1. Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) en de Algemene Wet Bestuursrecht (AWB).
-
2. In deze verordening wordt verstaan onder:
- a.
wet: de Wet Sociale Werkvoorziening;
- b.
belanghebbende: degene wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken;
- c.
SW-er: persoon met een indicatie voor de WSW (het gaat zowel om SW-geïndiceerden die op de wachtlijst staan als om SW-werknemers);
- d.
SW-werknemer: persoon met een indicatie voor de WSW die werkzaam is binnen het kader van de WSW (binnen de SW-uitvoeringsorganisatie of gedetacheerd bij c.q. in dienst van een reguliere werkgever);
- e.
SW-geïndiceerde; persoon met een indicatie voor de WSW die nog niet SW-werknemer is;
- f.
NV: NoordWestGroep NV die als uitvoeringsorganisatie namens de gemeente Steenwijkerland uitvoering geeft aan de WSW;
- g.
Gemeente: gemeente Steenwijkerland;
- h.
Gemeentebestuur: College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente van Steenwijkerland;
- i.
Bestuurder: directeur/bestuurder van NoordWestGroep NV;
- j.
Wachtlijst: overzicht van ingezetenen van de gemeente die conform artikel 11 van de wet geïndiceerd zijn, geen dienstbetrekking hebben als bedoeld in hoofdstuk 2 en 3 van de wet en wel beschikbaar zijn om een dergelijke dienstbetrekking te aanvaarden.
- a.
Artikel 2 Passend aanbod
Iedere SW-geïndiceerde wordt beoordeeld op de relevante aspecten in het kader van de modernisering WSW. De voor hem/haar hoogst haalbare trede van de werkladder wordt na de SW indicatie vastgesteld. Voor iedere beoordeelde SW-geïndiceerde wordt een individueel ontwikkelingsplan opgesteld. Aan iedere SW-geïndiceerde wordt zo spoedig mogelijk een passend aanbod van werk gedaan.
Artikel 3 Plaatsingsvolgorde
-
1. Voor het in aanmerking komen voor een dienstbetrekking in het kader van de WSW geldt de volgorde van plaatsing op de wachtlijst van de gemeente waarbij de datum van de indicatiestelling bepalend is. De NV houdt de wachtlijst bij.
-
2. Het gemeentebestuur kan nadere regels stellen om een SW-er die op de wachtlijst is geplaatst, in afwijking van het bepaalde in het eerste lid, met voorrang in aanmerking te doen komen voor een dienstbetrekking als bedoeld in artikel 2, eerste lid van de wet.
-
3. De bestuurder kan in afwijking van het bepaalde in het eerste en tweede lid per kalenderjaar één (1) ingezetene van de gemeente die op de wachtlijst is geplaatst, met voorrang in aanmerking doen komen voor een dienstbetrekking als bedoeld in artikel 2, eerste lid van de wet indien het bedrijfsbelang van de NV dit vraagt, bijvoorbeeld wanneer de capaciteiten en mogelijkheden van de belanghebbende dit in verband met een beschikbare dienstbetrekking wenselijk maken.
Artikel 4 Schoon houden van de wachtlijst
-
1. De NV draagt zorg voor de periodieke controle of de geïndiceerde die op de wachtlijst staan, voldoen aan de vereisten en beschikbaarheid zoals bedoeld in de Wsw.
-
2. Een geïndiceerde die niet langer aan de vereisten voldoet, wordt in de gelegenheid gesteld zich te verweren tegen een voornemen tot besluit hem af te voeren van de wachtlijst.
-
3. Wanneer dit verweer geen aanleiding is het oordeel te herzien, wordt betrokkene verwijderd van de wachtlijst.
Artikel 5 Hardheidsclausule
De bestuurder kan onder goedkeuring van het gemeentebestuur in bijzondere gevallen ten gunste van de belanghebbende afwijken van de bepalingen in deze verordening, indien toepassing van de verordening tot onbillijkheden van overwegende aard leidt.
Artikel 6 Evaluatie
Het in artikel 2 geformuleerde plaatsingsbeleid wordt na 1 jaar geëvalueerd. Indien de evaluatie hier aanleiding toe geeft wordt deze verordening aangepast.
Artikel 7 Inwerkingtreding
Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 juli 2008.
Artikel 8 Citeertitel
Deze verordening kan aangehaald worden als “ Verordening wachtlijstbeheer WSW gemeente Steenwijkerland”.
In gevallen waarin deze verordening niet voorziet, beslist het gemeentebestuur van Steenwijkerland.
Ondertekening
Korte toelichting op de verordening
Op 1 januari 2008 zijn wijzigingen in de WSW in werking getreden ( modernisering Wsw). De moderniseringsvoorstellen vragen gemeenten om, meer dan tot dan het geval was, invulling te geven aan regie en sturing van de sociale werkvoorziening en deze een plaats te geven binnen het gemeentelijk participatie- en arbeidsmarktbeleid.
Gemeenten krijgen nadrukkelijk de regierol bij de uitvoering van de Wsw. In die rol is de gemeente expliciet belast met het wachtlijstbeheer en kan hierop sturen.
Desgewenst kan de gemeente beleid voeren met betrekking tot de plaatsingsvolgorde op de wacht;lijst van de Wsw-geïndiceerden zonder dienstbetrekking. Daartoe dient de gemeente een verordening vast te stellen.
Bij het ontbreken van een verordening over de plaatsingsvolgorde wordt de zogeheten FIFO-systematiek
( first in – first out) gehanteerd.
Regie op de wachtlijst
De gemeente Steenwijkerland heft ervoor gekozen om de uitvoerende werkzaamheden met betrekking tot de wachtlijst aan de NV Noordwestgroep te mandateren. De gemeente maakt met de NV Noordwestgroep afspraken over het te voeren beleid en de uitvoerende werkzaamheden van het wachtlijstbeheer. De uitvoering valt onder de verantwoordelijkheid van de Noordwestgroep.
Door de vastomlijnde formatieruimte vanuit het Rijk is de wachtlijst financieel niet weg te werken.
In de nieuwe wet kan de gemeente een verordening opstellen om bepaalde groepen met voorrang te plaatsen van de wachtlijst naar de formatie.
Stelt de gemeente geen beleid op dan is het principe van first-in –first-out van toepassing.
Verder zijn er mogelijkheden tot het verwijderen van mensen op de wachtlijst . Dit kan leiden tot een opgeschoonde en kortere wachtlijst.
Plaatsingsvolgorde WSW
De wachtlijst WSW is de afgelopen jaren fors toegenomen. In principe wordt een Wsw-geïndiceerde pas geplaatst als er weer ruimte is binnen de taakstellende formatie, waarvoor rijksbudget beschikbaar is gesteld ( afgerond € 25.000,-- per fte). Aangezien er geen extra structurele financiële middelen voor de WSW beschikbaar worden gesteld loopt de wachttijd inmiddels op van 4 tot 5 jaar.
Zoals hierboven is aangegeven kan de gemeente bij plaatsing voorrang geven aan bepaalde groepen.
Binnen ons beleid is hier niet voor gekozen. Omdat elke Wsw-geïndiceerde per definitie tot een zeer kwetsbare groep behoort is er geen behoefte om een uitzonderingspositie te creëeren voor doelgroepen die nog kwetsbaarder zijn. Binnen dit systeem wordt o.i. ook het meest uitdrukking gegeven aan een gevoel van rechtsgelijkheid.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl