Regeling vervallen per 01-02-2014

Richtlijnen feesten buiten horeca

Geldend van 11-08-2006 t/m 31-01-2014

Intitulé

Richtlijnen feesten buiten horeca

Artikel 1.

In deze richtlijnen wordt verstaan onder:

  • -

    privé-feest: een feest voor genodigden dat wordt gehouden in een gebouw of op terrein, niet zijnde een horeca-inrichting, dat in eigendom is van, dan wel gehuurd gedurende meer dan een jaar door, de organisator, waarbij de consumpties om niet worden verstrekt.

  • -

    verstrekking van consumpties om niet: het verstrekken van consumpties zonder enige vorm van betaling.

Artikel 2.

Het is eenieder toegestaan incidenteel een privéfeest te organiseren in een woonhuis of op zijn eigen terrein in de openlucht (tuinfeest) mits dit feest geen geluidhinder veroorzaakt.

Artikel 3.

Als de organisator van een privé-feest een tent wil plaatsen of een in zijn eigendom zijnde loods, schuur, o.i.d. wil gebruiken als feestruimte, en hierin meer dan 50 personen tegelijk aanwezig kunnen zijn, dan is op grond van artikel 6.1.1 Bouwverordening (loods, schuur e.d.) of op grond van artikel 2.1.1 Brandbeveiligingsverordening 1993 (tent), om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen, een tijdelijke gebruiksvergunning verplicht.

Artikel 4.

Op grond van artikel 4.1.5 van de APV is het niet toegestaan voor omwonenden of overigens voor de omgeving geluidhinder te veroorzaken. Gemeente en politie hanteren de richtlijn dat er tot 00.30 uur enige mate van geluidhinder mag plaatsvinden. Er worden voor privé-feesten geen ontheffingen verleend van het verbod geluidhinder te veroorzaken.

Artikel 5.

Feesten die niet plaatsvinden in een gebouw of op terrein dat in eigendom is van de organisator vallen buiten de definitie van privéfeesten. Deze dienen in horecagelegenheden plaats te vinden.

Abcoude, 4 juli 2006

De burgemeester van Abcoude,

dr. J. Streng

Toelichting artikel 2:

Privéfeesten zijn in beginsel geen zaak van de overheid. Alleen als een privéfeest overlast of gevaar veroorzaakt, dan wordt het een zaak van de overheid.

Toelichting artikel 3:

Als een privéfeest waar meer dan 50 personen tegelijk aanwezig zullen zijn niet in de openlucht of in een woonhuis wordt georganiseerd, maar in een loods, schuur, tent o.i.d., dan dient er een toets plaats te vinden of dit gelet op de brandveiligheid verantwoord is. In de vergunning kan het college dan voorwaarden verbinden in het belang van het voorkomen, beperken en bestrijden van brand, het beperken van brandgevaar en het voorkomen en beperken van ongevallen bij brand.

Toelichting artikel 4:

Voor privéfeesten gelden de normen die in het normale maatschappelijke verkeer geaccepteerd worden. Over het algemeen wordt een incidenteel feestje niet als storend ervaren tot ca. 00.30 uur, daarna begint de inbreuk op de nachtrust storend te worden en neemt de kans op klachten door omwonenden toe.

Toelichting artikel 5:

In het verleden is incidenteel toestemming gegeven om in een loods een feest te mogen houden. Het bestemmingsplan geeft echter geen ruimte voor het gebruiken van loodsen en schuren voor het houden van feesten. Naast deze planologische bezwaren (feesten hebben een verkeersaantrekkende werking) zijn deze feesten ook een vorm van concurrentievervalsing voor de horecabedrijven die aan alle wettelijke regels moeten voldoen qua inrichting en gebruik. Daarom wordt één lijn getrokken en worden er geen vergunningen of ontheffingen meer verleend voor feesten die niet op eigen terrein van de organisator plaatsvinden.

Deze regeling is op 11 augustus 2006 in werking getreden.