Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR487665
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR487665/1
Regeling vervallen per 29-05-2019
Verordening winkeltijden Rotterdam 2018
Geldend van 21-04-2018 t/m 28-05-2019
Intitulé
Verordening winkeltijden Rotterdam 2018De raad van de gemeente Rotterdam,
gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 10 april 2018; 2984500; raadsvoorstel 18bb2802; raadsstuk 18bb3113;
gelet op artikel 3 van de Winkeltijdenwet en artikel 149 van de Gemeentewet;
besluit vast te stellen:
Verordening winkeltijden Rotterdam 2018
Paragraaf 1 Begripsbepalingen en algemene vrijstellingen
Artikel 1 Begripsbepalingen
In deze verordening wordt verstaan onder:
college: college van burgemeester en wethouders;
feestdagen: Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag na 19.00 uur, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag, 24 december na 19.00 uur en eerste en tweede Kerstdag;
werkdagen: maandag tot en met zaterdag, niet zijnde feestdagen en 4 mei na 19.00 uur;
wet: Winkeltijdenwet;
winkel: winkel als bedoeld in artikel 1 van de wet.
Artikel 2 Algemene vrijstelling
Voor de in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden geldt een algemene vrijstelling in verband met de stedelijke toeristische aantrekkingskracht van de gemeente:
- a.
op zondag en feestdagen van 12.00 uur tot 22.00 uur voor detailhandelvoorzieningen;
- b.
op zondag en feestdagen van 11.00 uur tot 22.00 uur voor verkoopactiviteiten bij evenementen;
- c.
op zondag en feestdagen van 08.00 uur tot 12.00 uur voor de gebieden met een bijzondere recreatieve toeristische aantrekkingskracht:
- -
Hoek van Holland Strand, zijnde het gebied begrensd door de Noordzee, de Nieuwe Waterweg, (het verlengde van) de Strandboulevard inclusief de Strandboulevard en de grens met de gemeente Westland, evenals het Recreatieoord Hoek van Holland en Camping Hoek van Holland;
- -
Rotterdam Centrum zoals bedoeld in de Verordening op de gebiedscommissies 2014.
- -
Paragraaf 2 Specifieke vrijstellingen
Artikel 3 Uitbreiding koopavondenregeling
-
1. Het college kan 10 avonden per kalenderjaar aanwijzen waarop de verboden vervat in artikel 2, eerste lid, onder c, van de wet niet gelden in de gehele gemeente of één of meerdere delen van de gemeente vanaf het op werkdagen bepaalde wettelijk sluitingsuur van 22.00 uur tot het tijdstip van sluiting 24.00 uur op dezelfde werkdag. In incidentele gevallen kan de vrijstelling worden verlengd tot 06.00 uur op de daarop volgende werkdag.
-
2. De vrijstelling, bedoeld in het eerste lid, wordt niet verleend indien de woon- en leefsituatie of de openbare orde in de omgeving door de activiteit op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed.
Artikel 4 Openstelling op werkdagen tussen 22.00 uur en 06.00 uur (nachtwinkels)
-
1. Het college kan gebieden aanwijzen waar de verboden van artikel 2 van de wet, voor zover deze betrekking hebben op werkdagen en op 4 mei na 19.00 uur, niet gelden.
-
2. Het college kan categorieën winkels en overige vormen van de detailhandel aanwijzen waarvoor de verboden van artikel 2 van de wet, voor zover deze betrekking hebben op werkdagen en op 4 mei na 19.00 uur, niet gelden.
Artikel 5 Eetwinkels (snackbars, afhaalcentra, shoarmawinkels, niet zijnde horecabedrijven)
De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden gelden niet voor winkels waar uitsluitend maaltijden, voor directe consumptie geschikte eetwaren, alcoholvrije dranken en, door middel van een automaat, tabak- en tabaksproducten, middelen ter voorkoming van zwangerschap en damesverband plegen te worden verkocht op zon- en feestdagen en vanaf het op werkdagen bepaalde wettelijk sluitingsuur van 22.00 uur tot het tijdstip van sluiting genoemd in de krachtens de Algemene Plaatselijke Verordening Rotterdam 2012 voor de desbetreffende winkel afgegeven exploitatievergunning.
Paragraaf 3 Vrijstellingen op zon- en feestdagen
Artikel 6 Bepaalde winkels
-
1. De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag, de feestdagen en 4 mei na 19.00 uur, gelden niet ten aanzien van:
- a.
musea;
- b.
winkels waar de bedrijfsactiviteit hoofdzakelijk bestaat uit het verhuren van voorbespeelde beelddragers, mits in die winkel geen andere goederen te koop worden aangeboden of verkocht dan beelddragers, alsmede tijdschriften en catalogi, die betrekking hebben op het te huur aangeboden assortiment;
- c.
winkels waarin zich een restaurant of lunchroom bevindt, voor zover het laten betreden van de winkel noodzakelijk is voor het bezoeken van het restaurant of de lunchroom;
- d.
winkels waar uitsluitend of hoofdzakelijk fietsen en bromfietsen plegen te worden verkocht, voor zover het laten betreden van de winkel noodzakelijk is voor het huren van fietsen en bromfietsen.
- a.
-
2. De in het eerste lid, onder c en d, vervatte vrijstellingen gelden niet ten aanzien van het verkopen van goederen.
Artikel 7 Straatverkoop van bepaalde goederen
-
1. De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag, de feestdagen en 4 mei na 19.00 uur, gelden niet ten aanzien van het te koop aanbieden en verkopen van voor directe consumptie geschikte eetwaren en alcoholvrije dranken.
-
2. Het college kan bepalen dat de vrijstelling in het eerste lid niet geldt voor de gehele gemeente of één of meerdere delen van de gemeente.
Artikel 8 Begraafplaatsen
-
1. De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag, de feestdagen en 4 mei na 19.00 uur, gelden niet ten aanzien van winkels waar uitsluitend of hoofdzakelijk bloemen en planten plegen te worden verkocht en die zijn gelegen op een afstand van ten hoogste 100 meter van de publieksingang van een begraafplaats, gedurende de openingstijden van die begraafplaats.
-
2. De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag, de feestdagen en 4 mei na 19.00 uur, gelden niet ten aanzien van het te koop aanbieden en verkopen van bloemen en planten op een begraafplaats dan wel op een afstand van ten hoogste 100 meter van de publieksingang daarvan, gedurende de openingstijden van die begraafplaats.
Artikel 9 Culturele evenementen
-
1. De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag, de feestdagen en 4 mei na 19.00 uur, gelden niet ten aanzien van gebouwen waar voorstellingen, uitvoeringen of evenementen van culturele aard plaatsvinden en waar uitsluitend of hoofdzakelijk goederen die rechtstreeks verband houden met aldaar te houden voorstellingen, uitvoeringen en evenementen plegen te worden verkocht, vanaf een uur voor de aanvang van de voorstelling, de uitvoering of het evenement tot een uur na afloop daarvan.
-
2. De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag, de feestdagen en 4 mei na 19.00 uur, gelden niet ten aanzien van het ter gelegenheid van voorstellingen, uitvoeringen of evenementen van culturele aard te koop aanbieden en verkopen van goederen, die rechtstreeks verband houden met die voorstellingen, uitvoeringen of evenementen, vanaf een uur voor de aanvang van de voorstelling, de uitvoering of het evenement tot een uur na afloop daarvan.
Artikel 10 Sportcomplexen
-
1. De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag, de feestdagen en 4 mei na 19.00 uur, gelden niet ten aanzien van winkels in of op het terrein van sportcomplexen, waar uitsluitend of hoofdzakelijk goederen worden verkocht die rechtstreeks verband houden met de aldaar beoefende sporten, gedurende de openstellingsuren van die sportcomplexen.
-
2. De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag, de feestdagen en 4 mei na 19.00 uur, gelden niet ten aanzien van het in of op het terrein van sportcomplexen te koop aanbieden en verkopen van goederen, die rechtstreeks verband houden met de aldaar beoefende sporten, gedurende de openstellingsuren van die sportcomplexen.
Artikel 11 Bejaardenoorden
-
1. De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag, de feestdagen en 4 mei na 19.00 uur, gelden niet ten aanzien van winkels in of op het terrein van bejaardenoorden, waar uitsluitend of hoofdzakelijk eet- en drinkwaren, prentbriefkaarten, nieuwsbladen en tijdschriften alsmede bloemen en planten plegen te worden verkocht.
-
2. De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag, de feestdagen en 4 mei na 19.00 uur, gelden in of op het terrein van bejaardenoorden niet ten aanzien van het te koop aanbieden en verkopen van eet- en drinkwaren, prentbriefkaarten, nieuwsbladen en tijdschriften alsmede bloemen en planten.
Artikel 12 Ziekenhuizen en verpleeghuizen
-
1. De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag, de feestdagen en 4 mei na 19.00 uur, gelden niet ten aanzien van een winkel waar uitsluitend of hoofdzakelijk eet- en drinkwaren, prentbriefkaarten, nieuwsbladen en tijdschriften alsmede bloemen en planten plegen te worden verkocht, indien die winkel is gelegen op ten hoogste 250 meter van de publieksingang van een ziekenhuis of verpleeghuis en een functie vervult ten behoeve van dat ziekenhuis of verpleeghuis, vanaf een half uur voor de aanvang van de bezoektijden tot het einde daarvan.
-
2. De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag, de feestdagen en 4 mei na 19.00 uur, gelden niet ten aanzien van het te koop aanbieden van eet- en drinkwaren, prentbriefkaarten, nieuwsbladen en tijdschriften alsmede bloemen en planten, op ten hoogste 250 meter van de publieksingang van een ziekenhuis of verpleeghuis, vanaf een half uur voor de aanvang van de bezoektijden tot het einde daarvan.
Artikel 13 Stations
-
1. De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag, de feestdagen en 4 mei na 19.00 uur, gelden niet ten aanzien van winkels, gericht op reizigers, in een gebouw ten behoeve van een knooppunt van openbaar vervoer.
-
2. De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag, de feestdagen en 4 mei na 19.00 uur, gelden niet ten aanzien van het te koop aanbieden en verkopen van bloemen en planten op afstand van ten hoogste 100 meter van een knooppunt van openbaar vervoer.
Artikel 14 Eerste Heilige Communie
-
1. De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden niet ten aanzien van winkels waar uitsluitend of hoofdzakelijk foto-artikelen plegen te worden verkocht, voor zover het betreden van die winkel noodzakelijk is voor het vervaardigen van portretfoto's ter gelegenheid van de Eerste Heilige Communie.
-
2. De in het eerste lid vervatte vrijstelling geldt niet ten aanzien van het verkopen van goederen.
Artikel 15 Allerheiligen en Allerzielen
-
1. De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag, gelden niet ten aanzien van winkels waar uitsluitend of hoofdzakelijk bloemen en planten plegen te worden verkocht, op de dagen waarop Allerheiligen en Allerzielen worden gevierd.
-
2. De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag, gelden niet ten aanzien van het te koop aanbieden en verkopen van bloemen en planten op de dagen waarop Allerheiligen en Allerzielen worden gevierd.
Artikel 16 Ramadan
-
1. De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden gedurende de ramadan vanaf twee uur voor zonsondergang tot zonsondergang niet ten aanzien van winkels waar brood en gebak wordt verkocht dat in het bijzonder is bestemd voor hen die zich aan de ramadan houden, mits in die winkel dat brood en gebak ook pleegt te worden verkocht buiten de periode van de ramadan.
-
2. De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden gedurende de ramadan vanaf twee uur voor zonsondergang tot zonsondergang niet ten aanzien van het te koop aanbieden en verkopen van brood en gebak dat in het bijzonder is bestemd voor hen die zich aan de ramadan houden.
Artikel 17 Kermis
-
1. De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden niet ten aanzien van winkels waar uitsluitend of hoofdzakelijk feestartikelen plegen te worden verkocht een kermis wordt gehouden, gedurende de openingstijden van die kermis.
-
2. De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden niet voor het te koop aanbieden en verkopen van feestartikelen en speelgoed op een terrein, waar een kermis wordt gehouden.
Paragraaf 4 Ontheffingen
Artikel 18 Openstelling van winkels in de avond en op zon- en feestdagen na 22.00 uur
-
1. Het college kan op aanvraag in een gebied als bedoeld in artikel 2 van de Verordening op de gebiedscommissies 2014 of de rechtsopvolger daarvan voor één (avond)winkel per 15.000 inwoners ontheffing verlenen van de in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden voor zover het de opening van winkels betreft op alle dagen van 22.00 uur tot 01.00 uur.
-
2. Aan de ontheffing worden de volgende voorschriften verbonden:
- a.
de winkel dient op werkdagen gesloten te zijn tussen 01.00 uur en 06.00 uur;
- b.
de winkel dient op zon- en feestdagen gesloten te zijn van 01.00 uur tot 12.00 uur;
- c.
er dienen uitsluitend of hoofdzakelijk eet- en drinkwaren te worden verkocht, met uitzondering van sterke drank als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Drank- en Horecawet.
- a.
Artikel 19 Ontheffing zon- en feestdagenregeling voor afzonderlijke situaties
-
1. Het college kan op aanvraag ontheffing verlenen van de in de artikel 2 van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag, Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag en eerste of tweede Kerstdag, ten behoeve van:
- a.
bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard;
- b.
het uitstallen, presenteren en verkopen van goederen.
- a.
-
2. De in het eerste lid genoemde ontheffing kan worden verleend in geval van: incidentele productpresentaties in winkels en zalencomplexen, feestelijkheden, evenementen, veilingen, beurzen, muziekfestivals, bloemencorso's, kunstateliers en galeries.
Artikel 20 Ontheffing werkdagen na 22.00 uur voor afzonderlijke situaties
-
1. Het college kan op aanvraag een ontheffing verlenen van de in artikel 2, eerste lid, onder c, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de uren vanaf het wettelijk sluitingsuur van 22.00 uur tot 06.00 uur ten behoeve van:
- a.
bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard;
- b.
het uitstallen, presenteren en verkopen van goederen.
- a.
-
2. De in het eerste lid genoemde ontheffing kan worden verleend in geval van: incidentele productpresentaties in winkels en zalencomplexen, feestelijkheden, evenementen, veilingen, beurzen, muziekfestivals, bloemencorso’s, kunstateliers en galeries.
Artikel 21 Winkels in hotels
-
1. Het college kan op aanvraag een ontheffing verlenen in verband met de verboden vervat in artikel 2, eerste lid, van de wet, ten behoeve van de verkoop in een winkel, gelegen in een hotel, mits een dergelijke winkel geen rechtstreekse voor het publiek bestemde ingang vanaf de openbare weg heeft.
-
2. De ontheffing kan gelden:
- a.
op zon- en feestdagen, van 07.00 uur tot 24.00 uur;
- b.
op Goede Vrijdag en 4 mei na 19.00 uur en op overige werkdagen vanaf het wettelijk sluitingsuur tot 24.00 uur.
- a.
Artikel 22 Beslistermijn ontheffingen
-
1. Het college beslist op een aanvraag om ontheffing binnen zes weken na de dag waarop de aanvraag is ontvangen.
-
2. Het college kan zijn beslissing voor ten hoogste zes weken verdagen.
Artikel 23 Algemene weigeringsgrond verlenen ontheffing
Een ontheffing kan worden geweigerd indien de woon- en leefsituatie of de openbare orde in de omgeving van de winkel of de plaats van de activiteit nadelig wordt beïnvloed door de voorgenomen activiteit.
Artikel 24 Intrekken of wijzigen ontheffingen
Het college kan een ontheffing intrekken of wijzigen indien:
- a.
ter verkrijging daarvan onjuiste of onvolledige gegevens zijn verstrekt;
- b.
verandering van omstandigheden of inzichten dit naar zijn oordeel noodzakelijk maken;
- c.
dit in het belang is van de belangen ter bescherming waarvan de ontheffing is vereist;
- d.
het gebruik van de winkel of de uitoefening van een bedrijf anders dan in een winkel op basis van de ontheffing gevaar oplevert voor de openbare orde, de veiligheid of het woon- en leefklimaat ter plaatse;
- e.
aan de ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen niet zijn of worden nagekomen;
- f.
van de ontheffing geen gebruik wordt gemaakt binnen een daarbij gestelde termijn; of
- g.
de houder dit verzoekt.
Artikel 25 Ter inzage geven van de ontheffing
De houder van een krachtens deze verordening verleende ontheffing geeft de ontheffing onverwijld ter inzage aan personen, belast met de handhaving van de naleving van de wet en deze verordening of met het opsporen van overtredingen daarvan.
Paragraaf 5 Slotbepalingen
Artikel 26 Intrekking Verordening Winkeltijden Rotterdam 2014 en overgangsrecht
-
1. De Verordening Winkeltijden Rotterdam 2014 wordt ingetrokken.
-
2. Een aanwijzing van een gebied of een ontheffing die is verleend op grond van de Verordening Winkeltijden Rotterdam 2014, de Verordening Winkeltijden Rotterdam 2010 of haar voorgangers, blijft van kracht voor de periode waarvoor zij is aangewezen of verleend, met uitzondering van een ontheffing die al eerder zijn geldigheid verliest omdat deze moet worden gewijzigd of worden ingetrokken op grond van het bepaalde in artikel 24 van deze verordening.
Artikel 27 Inwerkingtreding
Deze verordening treedt in werking op de eerste dag na de bekendmaking ervan in het Gemeenteblad.
Artikel 28 Citeertitel
Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening winkeltijden Rotterdam 2018.
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 19 april 2018.
Toelichting Verordening winkeltijden Rotterdam 2018
Algemeen
Op 28 mei 2013 heeft de Eerste Kamer ingestemd met een initiatiefwet tot wijziging van de Winkeltijdenwet. Deze wetswijziging is op 1 juli 2013 in werking getreden.
Op grond van de gewijzigde Winkeltijdenwet blijven de wettelijke verboden om winkels op zon-, feestdagen en op werkdagen voor 06.00 uur en na 22.00 uur open te stellen, op zichzelf bestaan. Gemeenten kunnen na de wetswijziging echter zelf bepalen of – en in hoeverre – zij vrijstelling of ontheffing verlenen van deze verboden. De uitzonderingsbepalingen daarvoor uit de oude Winkeltijdenwet, zoals de toerismebepaling en de avondwinkelbepaling, zijn komen te vervallen.
De met betrekking tot deze verordening meest relevante bepalingen van de Winkeltijdenwet, de artikelen 2 en 3, luiden na de wetswijziging als volgt:
Artikel 2
- 1.
Het is verboden een winkel voor het publiek geopend te hebben:
- a.
op zondag;
- b.
op nieuwjaarsdag, op Goede Vrijdag na 19.00 uur, op tweede Paasdag, op Hemelvaartsdag, op tweede Pinksterdag, op 24 december na 19.00 uur, op eerste en tweede Kerstdag en op 4 mei na 19.00 uur;
- c.
op werkdagen voor 06.00 uur en na 22.00 uur.
- a.
- 2.
Het is voorts verboden op de in het eerste lid bedoelde dagen en tijden in de uitoefening van een bedrijf, anders dan in een winkel, goederen te koop aan te bieden of te verkopen aan en in rechtstreekse aanraking met particulieren.
Artikel 3
- 1.
De gemeenteraad kan bij verordening vrijstelling verlenen van de in artikel 2 vervatte verboden.
- 2.
De gemeenteraad kan bij verordening aan burgemeester en wethouders de bevoegdheid verlenen om in de gevallen, in de verordening aan te wijzen, en met inachtneming van de daarin gestelde regels op daartoe strekkend verzoek ontheffing van de in het eerste lid bedoelde verboden te verlenen.
- 3.
De vrijstellingen en ontheffingen kunnen onder beperkingen worden verleend. Aan de vrijstellingen en ontheffingen kunnen voorschriften worden verbonden.
De beperkingen voor het gemeentelijk beleid – en de gemeentelijke regels – voor de zondags- en avondopenstelling kunnen alleen nog gevonden worden in het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet (de daarin opgenomen vrijstellingen gelden zonder meer) en ander hoger recht. Met betrekking tot dat laatste zijn, zoals hieronder uiteengezet zal worden, met name de algemene beginselen van behoorlijk bestuur van belang, vooral waar deze een zorgvuldige belangenafweging voorschrijven.
Door de inwerkingtreding van de initiatiefwet vervalt van rechtswege ook een deel van het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet. In het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet waren uitzonderingen opgenomen voor bepaalde winkels, zodat die op zon- en feestdagen open mogen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om snackbars en ijssalons, maar ook om bloemenwinkels bij begraafplaatsen en winkels in musea. Op grond van de wijzigingswet is de grondslag voor de artikelen 10 en verder van het Vrijstellingenbesluit vervallen. Dit betekent dat winkels die voorheen op basis van deze vrijstellingen open mochten zijn, dit na de inwerkingtreding van de wijzigingswet niet meer mogen, tenzij er door de gemeente vrijstelling voor is opgenomen in de winkeltijdenverordening.
Artikel 2 algemene vrijstellingen (art. 14 VWR2000)
Artikel 14 VWR2000 wordt vervangen door dit artikel waarbij de grondslag voor het mogen openen van de winkels de toeristische aantrekkingskracht van Rotterdam blijft. Hierbij past ook de uitzondering die gemaakt wordt voor de openingstijden tijdens evenementen (vanaf 11.00 uur), de winkels in het gebied Hoek van Holland Strand en Rotterdam Centrum.
In 2011 is de toeristische aantrekkelijkheid van de gemeente Rotterdam onderzocht en de resultaten zijn gepresenteerd in de nota Stedelijke Toerisme 2011. Uit deze nota blijkt dat Rotterdam een echte toeristische stad is. Het toerisme is met een jaarlijkse omvang van circa 17,5 miljoen bezoekers van een substantiële omvang. Veel bezoekers komen naar Rotterdam om festivals en evenementen te bezoeken. Ook bioscopen, theaters, casino’s en attracties worden veelvuldig bezocht. Verder zijn er in Rotterdam diverse publiekstrekkers, bijvoorbeeld op het gebied van kunst en cultuur en sport. Aangezien toeristisch-recreatieve attracties in Rotterdam over de hele stad verspreid liggen, is het vanzelfsprekend dat Rotterdam als een toeristisch gebied wordt beschouwd.
Rotterdam wordt het meest toeristisch bezocht op de zaterdag. Na de zaterdag is de zondag de populairste dag om Rotterdam te bezoeken.
De nota Stedelijk Toerisme 2011 concludeert dat de opening van winkels op zondagen een positief effect heeft op de werkgelegenheid en de Rotterdamse economie. Naast een economische impuls aan de wijken levert de zondagsopenstelling ook een bijdrage aan de leefbaarheid. De openingstijd vanaf 12.00 uur tot 22.00 uur waarborgt de zondagsrust op de zondagmorgen.
Er is geen aanleiding om aan te nemen dat de toeristische aantrekkelijkheid van Rotterdam is gewijzigd ten opzichte van 2011. De indertijd gebruikte onderbouwing blijft dan ook de basis voor de openingstijden op zondag.
De algemene vrijstelling ziet op de zondagen en de in artikel 1 van deze verordening genoemde feestdagen. 4 mei na 19.00 uur is bij de begripsbepalingen niet opgenomen onder het begrip ‘feestdagen’. Dat betekent dat de algemene vrijstelling die in dit artikel wordt geregeld voor de zondagen en de feestdagen, geen betrekking heeft op 4 mei na 19.00 uur. Voor 4 mei na 19.00 uur geldt het verbod tot openstelling dus onverkort, tenzij in deze verordening in specifieke gevallen anders wordt bepaald.
Specifieke vrijstellingen
Artikel 3 uitbreiding koopavondenregeling (art. 8 VWR2000)
Dit artikel biedt winkeliers de mogelijkheid een nightshopping evenement te organiseren, bijvoorbeeld summernight sale of kerstmisshoppen tot middernacht. Het college kan maximaal 10 keer per jaar een vrijstelling verlenen voor heel Rotterdam of een specifiek gebied zoals de Binnenstad.
Artikel 4 openstelling op werkdagen tussen 22.00 uur en 06.00 uur (nachtwinkels) (was artikel 18 Verordening Winkeltijden Rotterdam 2000)
Dit artikel biedt het college de mogelijkheid om vrijstellingen te verlenen voor nachtwinkels in bepaalde gebieden of categorieën winkels.
Artikel 5 eetwinkels (art. 17 VWR2000)
Winkels waar in hoofdzaak producten en maaltijden worden bereidt die worden afgehaald en niet ter plekke worden genuttigd vallen onder de Winkeltijdenwet. Zij mogen beperkte zitplaatsen hebben volgens de regeling vergunningsvrije inrichtingen (koffiehoekjes). Als afhaalwinkels na 22.00 uur geopend willen zijn moeten zij een exploitatievergunning aanvragen. Indien de eetwinkels een exploitatievergunning hebben mogen ze geopend zijn tot de openingstijden bepaald in deze vergunning.
Vrijstellingen op zon- en feestdagen
Artikelen 6 t/m 17 (Artikelen 10 t/m 22 Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet)
Met de inwerkingtreding van de initiatiefwet vervalt van rechtswege ook een deel van het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet. In het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet zijn uitzonderingen opgenomen voor bepaalde winkels, zodat die op zon- en feestdagen open mogen zijn. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om snackbars en ijssalons, maar ook om bloemenwinkels bij begraafplaatsen en winkels in musea.
Op grond van de wijzigingswet komt de grondslag voor de artikelen 10 en verder van het Vrijstellingenbesluit te vervallen.
Dit betekent dat winkels die voorheen op basis van deze vrijstellingen open mochten zijn op de zondagochtend, dit na de inwerkingtreding van de wijzigingswet niet meer mogen.
De artikelen 10 t/m 22 zijn uit het Landelijk Vrijstellingenbesluit overgeheveld naar deze nieuwe verordening. Winkeliers die voor de wetswijziging gebruik maakten van de vrijstellingen kunnen dit nu op grond van de Rotterdamse verordening blijven doen.
In het landelijk Vrijstellingenbesluit waren ook artikelen opgenomen die vrijstelling verleenden met betrekking tot carnaval en bedevaartsoorden. Deze artikelen zijn niet overgenomen in de verordening. De reden hiervoor is dat Rotterdam geen bedevaartsplaatsen heeft. Het artikel met betrekking tot carnaval bood winkels de mogelijkheid om vanaf 12.00 uur open te zijn op zondag. Dit is reeds geregeld in de algemene vrijstelling in artikel 2 VWR2014.
Door de wetswijziging vervallen verder lid 3 en 4 van art. 3 Vrijstellingenbesluit Winkeltijden. Deze twee bepalingen zijn overgenomen in art. 12 VWR2014. Door de vrijstelling kunnen winkels in ziekenhuizen en verpleeghuizen ook op zondagochtend geopend zijn.
De bepalingen met betrekking tot de zondagopenstelling van winkels in stations zijn ook vervallen in het Vrijstellingenbesluit Winkeltijden (art. 4 lid 3 en 4 Vrijstellingenbesluit Winkeltijden). Dit artikel verleent vrijstelling indien winkels in en om stations buiten de tijden van de algemene vrijstelling op zondag geopend willen zijn.
Ontheffingen
Artikel 18 Avondwinkels - openingstijden voor 06.00 uur en na 22.00 uur (art. 9 VWR2000)
Als winkels voor 06.00 uur of na 22.00 uur open willen zijn moet hiervoor een ontheffing worden aangevraagd. Deze ontheffingen kunnen incidenteel of permanent worden verleend. In de oude Winkeltijdenwet werd als voorwaarde meegegeven dat permanente ontheffingen voor avondwinkels verleend konden worden per 15.000 inwoners. Deze wettelijke norm van één avondwinkel per 15.000 inwoners is in de nieuwe Winkeltijdenwet los gelaten. Om de druk op de openbare orde en veiligheid beperkt te houden wordt de oude wettelijke norm omgezet in een gemeentelijke norm. Hiermee hebben 41 avondwinkels de mogelijkheid zich te vestigen in Rotterdam (Rotterdam had 617.000 inwoners per 1 januari 2013). Om te zorgen voor een goede spreiding van de avondwinkels geldt deze norm van 1 avondwinkel per 15.000 inwoners per gebied. Voor de specificatie van de gebieden is aangesloten bij de gedefinieerde gebieden in de Verordening op de gebiedscommissies 2014.
Artikel 19 Ontheffing zon- en feestdagenregeling voor afzonderlijke situaties en artikel 20. Ontheffing doordeweekse dagen na 22.00 uur voor afzonderlijke situaties
Incidentele ontheffingen kunnen verleend worden bij feestelijkheden, bijeenkomsten, evenementen, veilingen, beurzen en muziekfestivals, bloemencorso's, kunstateliers en galeries van tijdelijke aard. Deze opsomming is niet-limitatief.
Deze ontheffing kan voor de werk-, zon- en feestdagen worden verleend. Dit artikel maakt onder andere de organisatie van een museumnacht mogelijk.
Artikel 21 Winkels in hotels
Dit artikel biedt ruimere mogelijkheden voor winkels in een hotel dan de algemene vrijstelling van artikel 2.
Artikel 22 Beslistermijn ontheffingen
Het college heeft een termijn van zes weken om te beslissen op een aanvraag voor een ontheffing. De beslistermijn kan door het college met zes weken worden verlengd.
Artikel 26 Overgangsrecht
Een aanwijzing van een gebied dan wel een ontheffing die op grond van de Verordening Winkeltijden Rotterdam 2014 of een van de voorlopers daarvan is gegeven of verleend, blijft van kracht voor de periode waarvoor ze is gegeven of is verleend. Dit geldt uiteraard niet indien de ontheffing al eerder haar geldigheid verliest omdat zij moet worden gewijzigd of worden ingetrokken op grond van het bepaalde in artikel 24 van deze verordening.
Dit gemeenteblad 2018, nummer 59, is uitgegeven op 20 april 2018 en ligt op dins-, woens- en donderdagen van 9.00 tot 13.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam (BIR), locatie Wachtruimte Timmerhuis, Halve Maanpassage 1 (trap op, melden bij Informatiebalie)
(Zie ook: www.bis.rotterdam.nl – Regelgeving of Gemeentebladen chronologisch)
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl