Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR46153
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR46153/1
Regeling vervallen per 01-01-2020
REGELING MAALTIJD BIJ OVERWERK
Geldend van 01-01-2006 t/m 31-12-2019
Intitulé
REGELING MAALTIJD BIJ OVERWERKREGELING MAALTIJD BIJ OVERWERK
HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS,
- -
gelet op het bepaalde in artikel 15:1:25 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Den Haag,
- -
mede gelet op het gestelde in artikel 125 Ambtenarenwet juncto 160 Gemeentewet;
- -
met instemming van de Commissie voor Georganiseerd Overleg,
Besluit:
vast te stellen de navolgende regeling:
REGELING MAALTIJD BIJ OVERWERK
1 Algemene bepalingen
Artikel 1:1
Deze regeling verstaat onder:
- a.
ambtenaar: de ambtenaar in de zin van artikel 1:1, lid 1, onder a, van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Den Haag;
- b.
overwerk: overwerk als bedoeld in artikel 1:1, lid 1, onder l van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Den Haag.
2 Voorwaarden
Artikel 2:1
Indien een ambtenaar verhinderd wordt op de voor hem gebruikelijke tijd en plaats een maaltijd te gebruiken doordat hij na afloop van de voor hem geldende werktijd gedurende langer dan twee uren overwerk moet verrichten, komt hij in aanmerking voor verstrekking of vergoeding van een maaltijd.
3 Aard van de faciliteit
Artikel 3:1
-
1. Aan de ambtenaar wordt een maaltijd in natura verstrekt;
-
2. De ambtenaar wordt in de gelegenheid gesteld een pauze van 30 minuten in te lassen om de maaltijd te nuttigen, welke pauze niet als (over)werktijd geldt.
Artikel 3:2
-
1. Indien een verstrekking als bedoeld in artikel 3:1, lid 1, van deze regeling niet mogelijk is, wordt de ambtenaar in de gelegenheid gesteld een maaltijd te nuttigen in een naburige, openbare eetgelegenheid;
-
2. De ambtenaar komt in de situatie als bedoeld in lid 1 in aanmerking voor een tegemoetkoming in de werkelijk gemaakte kosten tot maximaal het bedrag genoemd in Bijlage A van de Regeling vergoeding verplaatsingskosten 2005;
-
3. De ambtenaar dient betalingsbewijzen van de gemaakte en gedeclareerde kosten te overleggen.
4 Slot- en overgangsbepaling
Artikel 4:1
Deze regeling wordt aangehaald als Regeling maaltijd bij overwerk en treedt in werking op
1 januari 2006.
Artikel 4:2
Met de inwerkingtreding van deze regeling komen de richtlijnen gegeven per brieven van 2 september 1975, nr. 131396, afd. PZ en van 5 juli 1983, kenmerk CAPZ 562586 te vervallen.
Ondertekening
Den Haag, 20 december 2005
Het college van burgemeester en wethouders,
de secretaris
D.M.F. Jongen
de burgemeester
W.J. Deetman
Toelichting regeling
De gemeente voert als beleid, dat structureel overwerk niet is toegestaan. Daarnaast geldt dat overwerk over langdurige perioden (vier uur of meer op één dag) zoveel mogelijk dient te worden beperkt en dat langdurig overwerk (gedurende meer dan vijf werkdagen achtereen) alleen maar kan als sprake is van onvoorziene omstandigheden, die spoedeisende maatregelen vergen.
Soms komt het voor dat ambtenaren moeten overwerken, waardoor zij niet in de gelegenheid zijn een maaltijd te nuttigen. Hoofdregel is dat de ambtenaar dan in aanmerking komt voor de verstrekking van een maaltijd in natura. Slechts als dat niet kan, is het mogelijk een tegemoetkoming in de kosten van een maaltijd te geven.
Het maakt daarbij, anders dan bij de overwerkvergoeding, niet uit naar welke salarisschaal de ambtenaar wordt bezoldigd.
In de fiscale regelgeving is bepaald dat, indien iemand meer dan 80 keer een zakelijke maaltijd van zijn werkgever krijgt (en daarbij worden de maaltijden bij dienstreizen en bij overwerk opgeteld), alle maaltijden daarboven worden aangemerkt als loon. De werkgever moet dan een laag normbedrag van het meerdere aanmerken als loon. Het college draagt via de eindheffing zorg voor betaling van loonbelasting en premie.
De hoogte van de maaltijdvergoeding is ontleend aan de Regeling vergoeding verplaatsingskosten 2005. Die regeling volgt evenals de VNG de rijksregeling.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl