Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Delft houdende regels omtrent rioolaansluiting Rioolaansluitverordening Delft

Geldend van 12-07-2017 t/m heden

Intitulé

Rioolaansluitverordening Delft 2017

De raad van de gemeente Delft;

Gelezen het voorstel van het college van 23 mei 2017;

Gelet op artikel 149 van de Gemeentewet, artikel 6:15 van het Bouwbesluit 2012, artikel 3.5 Waterwet en artikel 10.33 van de Wet milieubeheer;

BESLUIT:

Vast te stellen de

Rioolaansluitverordening Delft 2017

Artikel 1. Begripsbepalingen

In deze verordening en de daarop gebaseerde regelgeving wordt verstaan onder:

  • a.

    Aansluitleiding: het gedeelte van de rioolhuisaansluiting tussen gebouw of woning en het gemeentelijk verzamelriool vanaf de perceelgrens tot en met het aansluitpunt.

  • b.

    Aansluitpunt: het punt waar de aansluitleiding op het gemeentelijk verzamelriool wordt aangesloten.

  • c.

    Afvalwater: alle water waarvan de houder zich ontdoet.

  • d.

    College: het college van burgemeester en wethouders.

  • e.

    Drainagewater: grondwater ingezameld door een ingegraven doorlatend buizensysteem.

  • f.

    Drukriolering: het gemeentelijk verzamelriool voor de afvoer van afvalwater met uitzondering van hemelwater, waarbij het transport door het riool plaats vindt door middel van druk.

  • g.

    Gemengd stelsel: het gemeentelijk verzamelriool voor de afvoer van afvalwater en hemelwater via één openbare verzamelrioolbuis.

  • h.

    Gescheiden stelsel: het gemeentelijk verzamelriool voor de afvoer van hemelwateren afvalwater via aparte openbare verzamelrioolbuizen.

  • i.

    Gemeentelijk verzamelriool: het gedeelte van de riolering dat bij de gemeente in eigendom en beheer is voor de inzameling, transport en behandeling van afvalwater en hemelwater, met inbegrip van de daartoe behorende aansluitleidingen, rioolgemalen en drukleidingen.

  • j.

    Particulier riool: alle leidingen op een particulier perceel die zijn aangesloten op het gemeentelijk verzamelriool.

  • k.

    Perceeleigenaar: de eigenaar van een op het gemeentelijk verzamelriool aangesloten of aan te sluiten perceel.

  • l.

    Richtlijnen: de bij deze verordening behorende vast gestelde NEN en NPR normen zoals omschreven in het bouwbesluit.

  • m.

    Vaste stoffen: allerlei stoffen zoals kattenbakkorrels, luiers, maandverband, pleisters schoonmaakdoekjes, tampons, etc.

  • n.

    Vloeibare stoffen: allerlei stoffen ammoniak, chloor, frituurvet, lijm, medicijnen, olie, terpentine, verfresten, wasbenzine, etc.

Artikel 2. Aansluiting

  • 1. Een aansluiting komt tot stand wanneer een particulier riool wordt gekoppeld aan het gemeentelijk verzamelriool, zoals weergegeven in de getekende bijlage bij deze verordening.

  • 2. Voor het afvoeren van afvalwater wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van een aansluiting op het gemeentelijk verzamelriool.

  • 3. De gemeente draagt zorg voor het tot stand brengen van de aansluiting op het gemeentelijk verzamelriool.

  • 4. Het is aan anderen dan de gemeente verboden een aansluiting op het gemeentelijk verzamelriool tot stand te brengen.

Artikel 3. Aanvraag

  • 1. Een aanvraag om aansluiting wordt door de perceeleigenaar digitaal of schriftelijk met behulp van een daartoe bestemd aanvraagformulier ingediend.

  • 2. Bij een aanvraag wordt een situatietekening verstrekt met daarop vermeld:

    • a.

      de diameter van de te gebruiken leidingen, variërend van Ø125 tot Ø160 mm;

    • b.

      de toe te passen verschillende aansluitleidingen in kleur: afvalwater roodbruin, hemelwater grijs, drainagewater groen.

Artikel 4. Weigeren aansluiting

Het college weigert aan te sluiten indien dit om technische, juridische of milieutechnische redenen niet gerealiseerd kan worden -bijvoorbeeld bij tegenschot-; zulks ter beoordeling van het college.

Artikel 5. Aansluitkosten

  • 1. De kosten van eerste aansluiting bij bestaande bouw of nieuwbouw zijn voor rekening van de perceeleigenaar.

  • 2. Ter zake van iedere andere aansluiting zijn geen kosten verschuldigd aan de gemeente, behoudens het bepaalde in het volgende artikel.

Artikel 6. Onderhoud en Zorgplicht

  • 1. De kosten voor onderhoud of vervanging van de aansluitleiding en het aansluitpunt komen voor rekening van de gemeente, tenzij onderhoud of vervanging noodzakelijk is ten gevolge van onjuist gebruik.

  • 2. Onjuist gebruik wordt vermoed wanneer sprake is van verstopping, beschadiging of breuk van de aansluitleiding of het aansluitpunt.

  • 3. Lozing op het gemeentelijk verzamelriool van vaste en vloeibare stoffen als genoemd in artikel 1 is verboden.

  • 4. Van onjuist gebruik is geen sprake in geval de aansluitleiding of het aansluitpunt van gebrekkig materiaal is vervaardigd, ondeugdelijk is aangelegd dan wel door of vanwege de gemeente is beschadigd.

Artikel 7. Afsluiting

Zodra het gebruik van een aansluiting definitief wordt beëindigd is de perceeleigenaar gehouden het college hiervan schriftelijk of digitaal in kennis te stellen.

Artikel 8. Strafbepaling

Overtreding van artikel 2, vierde lid en artikel 6, derde lid wordt gestraft met een geldboete van de tweede categorie.

Artikel 9. Citeertitel, intrekking oude verordening en inwerkingtreding

  • 1. Deze verordening kan worden aangehaald als Rioolaansluitverordening Delft.

  • 2. De Aansluitverordening Riolering Gemeente Delft van 18 december 2003 wordt ingetrokken.

  • 3. Deze verordening treedt op 1 juli 2017 in werking.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 29 juni 2017.
,burgemeester.
J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart   
,griffier.
Drs. R.G.R. Jeene CMC

Bijlage 1: bij de Rioolaansluitverordening Delft 2017

afbeelding binnen de regeling

Toelichting bij de Rioolaansluitverordening Delft 2017

In de aansluitverordening riolering Delft zijn regels vastgelegd over de aansluiting op de openbare gemeentelijke riolering en het beheer van die aansluiting. De werkzaamheden aan de huisaansluitingen, voor wat betreft het gedeelte gelegen in de openbare ruimte (meestal onder het trottoir en het wegdek), mogen alleen door of onder toezicht van de gemeente worden uitgevoerd.

Onder de vorige rioolaansluitverordening waren de kosten voor herstel, vervanging of aanpassing van de huisaansluiting, ook voor het gedeelte in de openbare ruimte, voor rekening en risico van de perceeleigenaar.

In de Rioolaansluitverordening 2017 verandert dit en wordt de gemeente beheertechnisch en financieel verantwoordelijk voor de huisaansluitingen. Dit is alleen anders wanneer de noodzaak tot herstel of vervanging is veroorzaakt door onjuist gebruik van de huisaansluiting. Nog altijd zijn er perceeleigenaren die het riool gebruiken om bijvoorbeeld frituurvet in te lozen, of om chemicaliën weg te spoelen. Ook worden nog steeds hygiënedoekjes, maandverband en dergelijke in het riool aangetroffen. Vroeger of later leidt dit tot verstoppingen; meestal direct in de aansluitleiding van de betreffende eigenaar. Het spreekt in dergelijke gevallen voor zich dat de veroorzaker van het defect ook de kosten voor herstel draagt.

Deze overgang van het beheer brengt extra kosten met zich mee voor de gemeente doordat de perceeleigenaren niet langer bijdragen in de kosten. Naast deze extra kosten zijn er echter ook besparingen doordat minder administratie kosten behoeven te worden gemaakt (opdrachtformulieren, facturen, herinneringen etc.), minder onzekerheden optreden bij de planning van werkzaamheden en minder schade ontstaat aan nieuw werk doordat alsnog aansluitingen moeten worden hersteld.

De totale kosten zijn naar verwachting beperkt (minder dan 0,5% van het totale budget) en geraamd op basis van de eigen bijdragen in de afgelopen planperiode en de verwachte besparingen. Ze worden gedekt uit het GRP-budget.