Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR456530
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR456530/1
Beleidsregels verlaging Participatiewet Goeree-Overflakkee
Geldend van 01-01-2015 t/m heden
Intitulé
Beleidsregels verlaging Participatiewet Goeree-OverflakkeeBurgemeester en wethouders van Goeree-Overflakkee,
overwegende dat het college van burgemeester en wethouders de bijstandsnorm lager mag vaststellen;
gelet op de artikelen 27 en 28 van de Participatiewet ;
b e s l u i t e n:
Vast te stellen de Beleidsregels verlaging Participatiewet Goeree-Overflakkee
Artikel 1. Verlaging norm op grond van de woonsituatie
-
1. Op grond van artikel 27 van de Participatiewet, stellen burgemeester en wethouders de norm van de belanghebbende die ouder is dan 21 jaar, lager vast, indien de belanghebbende:
- a.
lagere algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan heeft dan waarin de norm voorziet, als gevolg van bewoning van een woning waaraan geen woonkosten verbonden zijn;
- b.
geen woning wordt aangehouden.
- a.
-
2. De verlaging, als bedoeld in het eerste lid, bedraagt 20% van de van toepassing zijnde norm.
Artikel 2. Norm schoolverlaters 21/22 jarigen
Burgemeester en wethouders maken geen gebruik van de wettelijke mogelijkheid als bedoeld in artikel 28 van de Participatiewet, om de norm, voor de belanghebbende die recent de deelname aan een beroepsopleiding of onderwijs heeft beëindigd, lager vast te stellen.
Artikel 3. Inwerkingtreding
Deze Beleidsregels treden in werking met ingang van 1 januari 2015.
Artikel 4. Citeertitel
Deze beleidsregels worden aangehaald als “Beleidsregels verlaging Participatiewet”.
Ondertekening
Artikelsgewijze toelichting
Artikel 1
Dit artikel regelt het feit dat een korting kan worden toegepast, alsmede de hoogte van deze korting, als gevolg van het hebben van lagere algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan dan waarin de bijstandsnorm voorziet als gevolg van de woonsituatie, waaronder begrepen het niet aanhouden van een woning. Een belanghebbende aan wie een briefadres is verstrekt wordt geacht geen woning aan te houden.
De Participatiewetuitkering dient voldoende te zijn om in de algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan te kunnen voorzien. De kosten van het wonen maken daar deel van uit. Aan de kosten is geen minimumgrens verbonden. Hieronder valt ook de situatie waarin er geen huur of hypotheeklasten zijn, maar anderszins wel sprake is van andere woonlasten. Van lagere bestaanskosten als gevolg van de woonsituatie kan sprake zijn:
- a.
Bij het niet aanhouden van een woning;
- b.
Bij bewoning van een woning waaraan geen woonlasten zijn verbonden;
- c.
Indien een derde, bijvoorbeeld een onderhoudsplichtige, de woonlasten betaalt van de woning.
Indien een kraker slechts de kosten van onderhoud van de woning voldoet, kan volgens de jurisprudentie niet worden gesproken van het aan de bewoning verbonden zijn van woonkosten. In dat geval is derhalve de korting van toepassing.
Op grond van het bovenstaande bestaat er aanleiding om een verlaging toe te passen van 20% van de norm.
Artikel 2
Het college maakt geen gebruik van de mogelijkheid om op grond van artikel 28 van de Participatiewet de bijstandsnorm te verlagen gedurende maximaal zes maanden na beëindiging van een opleiding waarvoor studiefinanciering of een andere vanuit Rijk’s kas bekostigde bijdrage mogelijk was. Een eventuele verlaging zou alleen aan de orde kunnen zijn voor de schoolverlater die zelfstandig woont. Omdat een schoolverlater bij het zelfstandig bewonen van een woning dezelfde kosten heeft als een persoon die geen schoolverlater is en zelfstandig woont, is het niet reëel om een verlaging toe te passen. Tevens heeft de CRvB gesteld dat de bijstandsnorm alleen mag worden verlaagd tot minimaal de norm levensonderhoud overeenkomstig de normen van de wet studiefinanciering. Dit betekent in de praktijk dat alleen de norm bij MBO’ers kan worden verlaagd, hetgeen rechtsongelijkheid tot gevolg heeft. Wanneer een schoolverlater van 21 jaar en ouder tot een huishouden behoort dat bestaat uit meerdere meerderjarigen is de kostendelersnorm van toepassing.
De artikelen 3 en 4 behoeven geen nadere toelichting
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl