Regeling vervallen per 20-07-2018

2012-11 Beleidsregels schuldhulpverlening gemeente Maassluis 2012

Geldend van 13-07-2012 t/m 19-07-2018

Intitulé

2012-11 Beleidsregels schuldhulpverlening gemeente Maassluis 2012

Artikel 1 Begripsbepalingen

  • 1. Alle begrippen die in deze regeling worden gebruikt en die niet nader zijn omschreven hebben dezelfde betekenis als in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening.

  • 2. In deze regeling wordt verstaan onder:

    • a.

      wet: de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening;

    • b.

      schuldregeling: traject waarin een minnelijke regeling tot stand wordt gebracht tussen verzoeker en schuldeisers;

    • c.

      zelfredzaam: de verzoeker die, naar het oordeel van het college, in staat is om zelf een betalingsregeling met schuldeisers te treffen;

    • d.

      problematische schulden: schulden als bedoeld in de Gedragscode Schuldregeling NVVK;

    • e.

      Wsnp: Wet schuldsanering natuurlijke personen.

Artikel 2 Doelgroep gemeentelijke schuldhulpverlening

Alle inwoners van de gemeente Maassluis van 18 jaar en ouder.

Artikel 3 Aanbod schuldhulpverlening

  • 1. Het college verleent aan verzoeker schuldhulpverlening indien het college schuldhulpverlening noodzakelijk acht

  • 2. De vorm waarin de gemeente schuldhulpverlening aanbiedt, is van meerdere factoren afhankelijk en kan dus per situatie verschillen.

Artikel 4 Hersteltermijn

Alvorens het college besluit tot weigering dan wel beëindiging van schuldhulpverlening omdat de inlichtingenplicht of medewerkingsplicht niet wordt nagekomen wordt verzoeker eenmaal een redelijke hersteltermijn geboden om alsnog, binnen de gestelde termijn, de gevraagde medewerking te verlenen of informatie te verstrekken.

Artikel 5 Gronden voor weigering of beëindiging

  • 1. Indien verzoeker niet of in onvoldoende mate zijn verplichtingen nakomt kan het college besluiten om schuldhulpverlening te weigeren dan wel te beëindigen.

  • 2. Het college besluit tot weigering of beëindiging van schuldhulpverlening indien:

    • a.

      verzoeker niet langer tot de doelgroep behoort;

    • b.

      verzoeker geen schuldhulpverlening nodig heeft;

  • 3. Onverminderd de overige bepalingen in deze beleidsregels, kan het college besluiten tot weigering of beëindiging van schuldhulpverlening indien:

    • a.

      schuldhulpverlening succesvol is afgerond;

    • b.

      verzoeker zelfstandig ondernemer is en ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel;

    • c.

      verzoeker de beschikbare aflossingscapaciteit niet wil gebruiken voor aflossing van de schulden;

    • d.

      schuldhulpverlening is verleend op grond van onjuiste gegevens, terwijl een ander besluit zou zijn genomen indien dit ten tijde van de besluitvorming bekend was geweest bij het college;

    • e.

      verzoeker zich ten opzichte van de medewerkers, belast met werkzaamheden die voortkomen uit de schuldhulpverlening, misdraagt;

    • f.

      verzoeker uitsluitend inkomen heeft uit studiefinanciering op grond van de Wet studiefinanciering 2000;

    • g.

      verzoeker geen inkomen heeft;

    • h.

      schuldhulpverlening, gelet op de persoonlijke omstandigheden van verzoeker, niet meer noodzakelijk of niet meer passend is.

Artikel 6 Herhaalde aanvraag

  • 1. Schuldhulpverlening wordt geweigerd indien minder dan één jaar voorafgaande aan de dag waarop de aanvraag is ingediend schuldhulpverlening is geweigerd of beëindigd wegens schending van verplichtingen als bedoeld in artikel 6 en artikel 7 van de wet.

  • 2. In afwijking van het eerste lid wordt schuldhulpverlening geweigerd indien minder dan tien jaar voorafgaande aan de dag waarop de aanvraag is ingediend, door verzoeker een traject schuldregeling of het wettelijk traject op grond van de Wsnp succesvol is doorlopen of is beëindigd wegens schending van verplichtingen als bedoeld in artikel 6 en artikel 7 van de wet.

Artikel 7 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking ervan en wordt aangehaald als de ‘Beleidsregels schuldhulpverlening gemeente Maassluis 2012’.

Toelichting op de beleidsregels schuldhulpverlening gemeente Maassluis 2012

De Wet gemeentelijke schuldhulpverlening is per 1 juli 2012 in werking getreden. Deze wet heeft als doel de effectiviteit van de schuldhulpverlening te vergroten. In de wet is opgenomen dat gemeenten de aanpak van schuldhulpverlening in een plan vastleggen voor maximaal vier jaar. Op 12 juni 2012 heeft de gemeenteraad het ‘Beleidsplan activerende schuldhulpverlening in Maassluis 2012 – 2015’ onder begrotingsvoorbehoud vastgesteld. Dit plan bevat de hoofdlijnen van het beleid op de drie onderdelen waar de gemeente wettelijk voor verantwoordelijk is: preventie, schuldhulpverlening en nazorg. De bezuinigingen in het sociale domein, de toenemende schuldenlast bij gezinnen en de wettelijke verantwoordelijkheid dwingen de gemeente om zorgvuldige keuzes te maken en een visie te ontwikkelen op de vraag hoe de schuldhulpverlening onder deze omstandigheden vorm moet krijgen. Het beleidsplan geeft het kader voor schuldhulpverlening in de gemeente Maassluis.

Met de inwerkingtreding van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening valt de schuldhulpverlening onder het regime van de Algemene wet bestuursrecht. Daarom is het van belang om in beleidsregels goed vast te leggen wanneer een inwoner van Maassluis toegang heeft tot schuldhulpverlening en wat de gronden voor het weigeren en beëindigen van schuldhulpverlening zijn.

Artikel 1 Begripsbepalingen

In dit artikel is onder d een definitie gegeven van problematische schulden. Dit zijn schulden als bedoeld in de Gedragscode Schuldregeling NVVK. Volgens deze Gedragscode is sprake van een problematische schuld indien aan de volgende criteria wordt voldaan:

de som van de geëiste maandelijkse betalingen is hoger dan de aflossingscapaciteit en/of er is een bedreigende schuld (dit is een betalingsachterstand van minimaal twee maanden) in een of meer van de categorieën huur, hypotheek, energie, ziektekostenverzekering, WA-verzekering of inboedelverzekering, en;

  • ·

    er is geen bereidheid van schuldeisers om een betalingsregeling te treffen en;

  • ·

    er is geen mogelijkheid van herfinanciering van de schulden en;

  • ·

    er is geen vermogen aanwezig dat geliquideerd kan worden.

Artikel 2 Doelgroep gemeentelijke schuldhulpverlening

Schuldhulpverlening staat in beginsel open voor alle inwoners van Maassluis van 18 jaar en ouder. Een specifiek doelgroepenbeleid wordt dus niet gevoerd door de gemeente. Het college kan wel op basis van de gronden zoals genoemd in deze regeling besluiten tot weigering of beëindiging van de schuldhulpverlening.

Artikel 3 Aanbod schuldhulpverlening

In dit artikel is aangegeven dat het college schuldhulpverlening verleent indien het college schuldhulpverlening noodzakelijk acht. Op deze manier wordt recht gedaan aan het uitgangspunt dat burgers zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen schuldsituatie. Daar waar de burger in staat moet worden geacht om de (dreigende) schuldenproblematiek zelf aan te pakken en te regelen, kan schuldhulpverlening achterwege blijven. Ook wordt hiermee recht gedaan aan het uitgangspunt dat schuldhulpverlening selectief en gericht dient te worden ingezet. Het gaat om maatwerk. Het hoogst haalbare staat centraal en wordt bepaald door de mogelijkheden en inzet van de verzoeker. De inzet van instrumenten kan per situatie verschillen. Dit hangt af van verschillende factoren zoals (bijvoorbeeld):

  • ·

    zwaarte c.q. omvang van de schulden;

  • ·

    psychosociale situatie;

  • ·

    houding en gedrag van de verzoeker;;

  • ·

    een eventueel eerder gebruik van schuldhulpverlening.

Artikel 4 Hersteltermijn

Verzoeker wordt eenmaal een termijn geboden om alsnog de gevraagde medewerking te verlenen of informatie te verstrekken. De termijn die aan verzoeker wordt gesteld is in dit artikel bewust niet benoemd. De termijn dient redelijk te zijn. Wat redelijk is, hangt samen met het type verplichting. Komt verzoeker ook gedurende de herstelperiode zijn verplichting niet na, dan kan het college besluiten tot weigering of beëindiging van de schuldhulpverlening. In het kader van eigen verantwoordelijkheid wordt een eenmalige hersteltermijn voldoende geacht.

Artikel 4 is geformuleerd als een zogenaamde “kan”-bepaling. Het college heeft de bevoegdheid tot weigering of beëindiging, maar niet de verplichting. Dit geeft het college ruimte om van een weigering of beëindiging af te zien, indien elke vorm van verwijtbaarheid ontbreekt.

Artikel 5 Gronden voor weigering of beëindiging

In dit artikel wordt beschreven wanneer schuldhulpverlening kan worden beëindigd. Het artikel laat de werking van artikel 4 onaangetast.

Van de gronden zoals benoemd, verdient de laatste grond bijzondere aandacht gelet op de visie zoals neergelegd in het beleidsplan schuldhulpverlening. Daar waar Maassluis wil staan voor een selectieve en gerichte toepassing van schuldhulpverlening, kan dat betekenen dat schuldhulpverlening wordt beëindigd indien de vorm van hulpverlening niet langer aansluit bij de persoonlijke omstandigheden van de schuldenaar. Hier ligt een duidelijke verbinding met artikel 3 lid 2 van deze regeling.

Artikel 6 Herhaalde aanvraag

Wat betreft de bevoegdheid tot weigering van schuldhulpverlening, in relatie tot eerdere schuldhulpverlening, zijn in dit artikel regels gesteld. Op basis van het principe van eigen verantwoordelijkheid, wordt een grens gesteld aan het kunnen doen van herhaalde aanvragen. Dit artikel gaat echter niet alleen over eigen verantwoordelijkheid. Dit artikel gaat ook over prioriteitstelling: keuzes tot al dan niet toelaten tot de schuldhulpverlening dienen mede te worden gemaakt tegen de organisatorische achtergrond van beschikbare formatie en tijd.

Bij het gebruik van artikel 6 en dus de vraag wanneer welk type hulpverlening wordt geweigerd, is het van belang om de in artikel 6 genoemde begrippen goed te onderscheiden. Schuldhulpverlening is een breed begrip en omvat alle instrumenten zoals de gemeente Maassluis die kent. Schuldregeling is één van de gemeentelijke instrumenten, maar kan hier ook betrekking hebben op een schuldregeling ingevolge de Wsnp.

Bij het bepalen of een persoon al eerder gebruik heeft gemaakt van schuldhulpverlening telt de schuldhulpverlening vóór de inwerkingtreding van deze beleidsregels ook mee.

Artikel 7 Inwerkingtreding

Dit artikel behoeft geen toelichting.