Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR440062
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR440062/1
Reglement van orde dagelijks bestuur 2009
Geldend van 12-12-2014 t/m heden
Reglement van orde dagelijks bestuur 2009
Het dagelijks bestuur van Waterschap De Dommel te Boxtel,
overwegende dat:
het dagelijks bestuur in een reglement van orde zijn vergaderingen en andere werkzaamheden regelt,
gelet op:
de Waterschapswet, het Waterschapsbesluit en het Reglement voor Waterschap De Dommel 2008
besluit:
vast te stellen het volgende Reglement van orde dagelijks bestuur 2009:
Artikel 1 Wijze van oproeping tot vergadering
-
1. Het dagelijks bestuur komt op uitnodiging van de watergraaf bijeen.
-
2. De vergaderingen worden in principe één keer in de twee weken gehouden of zoveel vaker als ten minste twee leden dit nodig achten.
-
3. De watergraaf stuurt, indien mogelijk digitaal, de leden een jaarplanning met daarin de datum en het uur van de vergaderingen.
-
4. De secretaris-directeur stuurt, indien mogelijk digitaal, tenminste vijf dagen voor de vergadering de agenda en de vergaderstukken, tenzij sprake is van spoedeisende gevallen.
Artikel 2 Vervanging watergraaf of ander lid van het dagelijks bestuur
-
1. Het dagelijks bestuur regelt de verdeling van zijn werkzaamheden in een bij dit reglement behorend ‘Uitvoeringsbesluit verantwoordelijkheidsverdeling dagelijks bestuur 2015' dat telkens bij een wijziging van de samenstelling van het dagelijks bestuur, doch in ieder geval bij de aanvang van een nieuwe bestuursperiode, opnieuw wordt vastgesteld. Het Uitvoeringsbesluit wordt vastgesteld wanneer het voltallige dagelijks bestuur aanwezig is.
-
2. Het in het eerste lid genoemde Uitvoeringsbesluit regelt in ieder geval:
- a.
De vervanging van de watergraaf in geval van verhindering of ontstentenis
- b.
De onderlinge vervanging in geval van verhindering of ontstentenis van één van de leden van het dagelijks bestuur.
- a.
-
3. De loco-watergraaf die tijdelijk het ambt van voorzitter waarneemt wordt voor de duur vervangen door een lid van het algemeen bestuur 1 , die tot dezelfde categorieën dan wel dezelfde gezamenlijke categorieën behoort als de betreffende loco-watergraaf, indien:
- a.
de watergraaf naar verwachting langer dan drie maanden afwezig is, of
- b.
gedurende een kortere tijd afwezig is maar een goede taakvervulling in het gedrang komt.
- a.
-
4. Een lid van het dagelijks bestuur dat tijdelijk afwezig is wordt vervangen door een lid van het algemeen bestuur 2 , die tot dezelfde categorieën dan wel dezelfde gezamenlijke categorieën behoort als het betreffende lid, indien:
- a.
het lid naar verwachting langer dan drie maanden afwezig is, of
- b.
gedurende een kortere tijd afwezig is maar een goede taakvervulling in het gedrang komt.
- a.
Artikel 3 Vergaderquorum
-
1. De watergraaf opent de vergadering op het voor de opening bepaalde tijdstip wanneer ten minste de meerderheid van het aantal leden aanwezig is.
-
2. Indien een half uur na het voor de opening bepaalde tijdstip het in het eerste lid genoemde aantal leden niet aanwezig is, wordt een nieuwe vergadering belegd.
Artikel 4 Geheimhouding en vertrouwelijkheid van (vergader)stukken/verslagen
-
1. Met betrekking tot de geheimhouding van het in een besloten vergadering behandelde en de inhoud van (vergader)stukken is het bepaalde in artikel 43 van de Waterschapswet van toepassing. 3
-
2. De inhoud van (vergader)stukken kan ook als vertrouwelijk worden aangemerkt. Dit wordt op het voorblad van het stuk aangegeven. Dit betekent dat een niet-actieve openbaarheid gehanteerd wordt. 4
-
3. Voor verslagen van het dagelijks bestuur geldt een getrapte vorm van vertrouwelijkheid. Verslagen worden met het predicaat vertrouwelijk naar de leden van het algemeen bestuur gestuurd en op extranet geplaatst. Het kan echter nodig zijn een besloten deel van het verslag te maken, uitsluitend bestemd voor de leden van het dagelijks bestuur.
Artikel 5 Handhaving van de orde
-
1. De watergraaf heeft de leiding over de vergaderingen.
-
2. Indien een lid beledigende of onbehoorlijke uitdrukkingen gebruikt of op enige andere wijze de orde verstoort, roept de watergraaf dat lid tot de orde.
-
3. De watergraaf ontneemt een lid het woord over het onderwerp van beraadslaging indien deze beledigende of onbehoorlijke uitdrukkingen blijft gebruiken of op enige andere wijze de orde blijft verstoren.
Artikel 6 Wijze van stemmen
-
1. Een voorstel wordt geacht te zijn aangenomen tenzij om een stemming wordt gevraagd.
-
2. Wanneer om een stemming wordt gevraagd, brengt de watergraaf het voorstel na het sluiten van de beraadslaging in stemming.
-
3. Een stemming is alleen geldig indien de meerderheid van het aantal leden aanwezig is en zich niet van deelneming aan de stemming moet onthouden, aan de stemming heeft deelgenomen. 5
-
4. De stemming anders dan over personen gebeurt mondeling, bij hoofdelijke oproeping.
-
5. Ieder lid is verplicht zijn stem voor, tegen of blanco uit te brengen.
-
6. Het stemmen over personen gebeurt bij gesloten en niet ondertekende briefjes.
Artikel 7 Besluitquorum
-
1. Besluiten worden genomen met volstrekte meerderheid van stemmen van de leden die een stem hebben uitgebracht 6 .
-
2. Als bij een stemming, anders dan over personen voor het doen van benoemingen, voordrachten of aanbevelingen, de stemmen staken, wordt opnieuw gestemd.
-
3. Staken de stemmen over hetzelfde voorstel opnieuw, dan heeft de watergraaf de beslissende stem.
-
4. Wanneer bij een stemming over personen niemand de volstrekte meerderheid van de uitgebrachte stemmen heeft gekregen, wordt een tweede vrije stemming gehouden.
-
5. Als bij een tweede stemming over personen geen volstrekte meerderheid wordt verkregen, wordt de herstemming beperkt tot de twee personen die bij de tweede stemming de meeste stemmen hebben gekregen. Komen voor de herstemming meer dan twee personen in aanmerking, dan wordt bij tussenstemming beslist wie van hen, die een gelijk aantal stemmen hebben gekregen, tot het tweetal gaat behoren.
-
6. Als bij tussenstemming of herstemming de stemmen over personen staken, beslist het lot.
-
7. Het lid dat bij de stemming over personen een blanco stembriefje heeft ingeleverd, wordt geacht niet aan de stemming te hebben deelgenomen.
Artikel 8 Parafenbesluit 7
-
1. Een parafenbesluit is een besluit dat buiten de vergadering tot stand komt door middel van een conceptbesluit waarop binnen een circulatietermijn van twee werkdagen door geen van de leden van het dagelijks bestuur is aangegeven dat bespreking in een vergadering gewenst is en waarop binnen die circulatietermijn door de meerderheid van het dagelijks bestuur voor akkoord is geparafeerd.
-
2. Een parafenbesluit wordt alleen gebruikt in spoedeisende zaken, anders dan besluiten over personen.
-
3. Direct na het plaatsen van de laatste paraaf dateert de secretaris-directeur het parafenbesluit.
-
4. Het parafenbesluit wordt geacht te zijn genomen op de datum van de dagtekening door de secretaris-directeur.
-
5. De secretaris-directeur verstrekt elk lid van het dagelijks bestuur een kopie van het genomen parafenbesluit.
-
6. Voor zover de aard en de inhoud van het besluit zich daartegen niet verzet, draagt de secretaris-directeur zorg voor openbaarmaking alsmede bekendmaking van het parafenbesluit.
Artikel 9 Andere werkzaamheden
Voor andere werkzaamheden 8 van het dagelijks bestuur dan vergaderingen wordt ter zake van de regeling van deze werkzaamheden verwezen naar een interne leidraad zijnde de procesbeschrijving “Besluitvorming”. In deze procesbeschrijving zijn onder meer de volgende werkzaamheden beschreven, onverminderd het bepaalde in de Waterschapswet, de Algemene wet bestuursrecht en de Inspraakverordening:
- 1.
de procedurele voorbereiding van de in het dagelijks bestuur te bespreken voorstellen
- 2.
de inspraakprocedure voor een ontwerpbesluit van het dagelijks bestuur
- 3.
de procedure voor het bekendmaken van een besluit van het dagelijks bestuur
Artikel 10 Slotbepalingen
- 1.
In geval van twijfel over de uitleg van dit reglement en in gevallen waarin het reglement niet voorziet, beslist het dagelijks bestuur op voorstel van de watergraaf.
- 2.
Dit reglement treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking op de wettelijk voorgeschreven wijze.
- 3.
Het Reglement van orde dagelijks bestuur, vastgesteld bij besluit van 26 mei 2004, wordt ingetrokken met ingang van de datum van inwerkingtreding van dit reglement.
- 4.
Dit reglement wordt aangehaald als “Reglement van orde dagelijks bestuur 2009”.
- 5.
Dit reglement wordt ter kennisname naar het algemeen bestuur gestuurd overeenkomstig artikel 14, eerste lid Reglement voor het Waterschap De Dommel 2008.
- 6.
Aldus vastgesteld in de vergadering van het dagelijks bestuur van 26 januari 2009.
Namens het dagelijks bestuur:
de watergraaf de secretaris
mr. drs. P.C.G. Glas drs R.E. Viergever
Noot
3Artikel 43 Waterschapswet:
1. Het dagelijks bestuur kan op grond van een belang, genoemd in artikel 10 van de Wet openbaarheid van bestuur, geheimhouding opleggen omtrent het in een besloten vergadering behandelde en omtrent de inhoud van de stukken die aan de vergadering worden overgelegd. Geheimhouding omtrent het in een besloten vergadering behandelde wordt tijdens die vergadering opgelegd. De geheimhouding wordt zowel door hen die bij de behandeling aanwezig waren als door hen die op nadere wijze van het behandelde of van de stukken kennis nemen, in acht genomen totdat het dagelijks bestuur haar opheft.
2. Op grond van een belang genoemd in artikel 10 van de Wet openbaarheid van bestuur, kan de geheimhouding eveneens worden opgelegd door de voorzitter of een commissie van het waterschap, ieder ten aanzien van de stukken die zij aan het dagelijks bestuur of de leden van dit bestuur overleggen. Daarvan wordt op de stukken melding gemaakt.
3. Indien het dagelijks bestuur zich ter zake van het behandelde waarvoor een verplichting tot geheimhouding geldt tot het algemeen bestuur heeft gericht, wordt de geheimhouding in acht genomen totdat het algemeen bestuur haar opheft.
Noot
4Het aanmerken als een vertrouwelijk stuk ziet slechts op de manier waarop intern met het stuk wordt omgegaan. De niet-actieve openbaarheid kent twee vormen. Enerzijds de vorm waarbij het stuk niet voorkomt op de openbare besluitenlijst en niet op intranet/internet wordt geplaatst. Het stuk is uitsluitend bestemd voor de leden van het dagelijks bestuur. Anderzijds de vorm waarbij het stuk wel toegankelijk is voor de bestuurlijke en ambtelijke organisatie maar niet voor burgers. Het dagelijks bestuur beslist over de mate van vertrouwelijkheid.
Het voorgaande laat onverlet dat het dagelijks bestuur verplicht is het stuk te verstrekken naar aanleiding van een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) behalve wanneer een uitzonderingsgrond of een beperking geldt zoals genoemd in artikel 10 en 11 van de Wob.
Noot
5Artikel 45 in samenhang met artikel 38b, eerste lid, in samenhang met artikel 38a, eerste lid Waterschapswet.
Er gelden twee wettelijke uitzonderingen zoals genoemd in artikel 45 in samenhang met artikel 38b, tweede lid, Waterschapswet. Artikel 5, derde lid van dit reglement is niet van toepassing:
a. indien opnieuw moet worden gestemd over een voorstel of over een benoeming, voordracht of aanbeveling van een of meer personen ten aanzien van wie in een vorige vergadering een stemming op grond van het derde lid niet geldig was;
b. indien het onderwerpen betreft die in een daaraan voorafgaande niet geopende vergadering aan de orde waren gesteld.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl