Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR4400
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR4400/1
Regeling vervallen per 10-12-2009
Verordening Parkeerbelastingen 2009
Geldend van 02-02-2009 t/m 09-12-2009
Intitulé
Verordening Parkeerbelastingen 2009Verordening Parkeerbelastingen 2009
Artikel 1 Begripsomschrijvingen
Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:
- a.
parkeren: het gedurende een aaneengesloten periode doen of laten staan van een voertuig, anders dan gedurende de tijd die nodig is voor en gebruikt wordt tot het onmiddellijk in- of uitstappen van personen dan wel het onmiddellijk laden of lossen van goederen voor de tijd die daarvoor nodig is, op binnen de gemeente gelegen voor het openbaar verkeer openstaande terreinen of weggedeelten, waarop dit doen of laten staan niet ingevolge een wettelijk voorschrift is verboden;
- b.
houder: diegene die naar de omstandigheden als houder van een voertuig moet worden beschouwd, met dien verstande dat voor een motorrijtuig dat is ingeschreven in het krachtens de Wegenverkeerswet (Stb. 1935, 554) aangehouden register van opgegeven kentekens als houder wordt aangemerkt degene op wiens naam het voor het motorrijtuig opgegeven kenteken tijdens het parkeren in het register was ingeschreven;
- c.
parkeerapparatuur: parkeermeters, parkeerautomaten, waaronder ook verzamelparkeermeters, en wat naar maatschappelijke opvatting overigens onder parkeerapparatuur wordt verstaan;
- d.
wegen: wat daaronder wordt verstaan in de Wegenverkeerswet 1994.
Artikel 2 Belastbaar feit
- 1.
Onder de naam 'parkeerbelastingen' worden de volgende belastingen geheven:
- a.
een belasting voor het parkeren van een voertuig op een bij, dan wel krachtens de bij deze verordening behorende en daarvan deel uitmakende tarieventabel in de daarin aangewezen gevallen door burgemeester en wethouders te bepalen plaats, tijdstip en wijze;
- b.
een belasting voor een door de gemeente verleende vergunning voor het parkeren van een voertuig op de in die vergunning aangegeven plaats en wijze.
- a.
- 2.
Onder de naam parkeerplaatsgeld worden geheven de rechten als bedoeld in artikel 228 van de Gemeentewet, voor parkeerplaatsgebruik, waaronder moet worden verstaan het afzetten van een parkeerapparatuurplaats of een belanghebbendenplaats dan wel het houden van een voorwerp, niet zijnde een motorvoertuig, op een parkeerapparatuurplaats of een belanghebbendenplaats.
Artikel 3 Belastingplicht
- 1.
De belasting bedoeld in artikel 2, eerste lid, onderdeel a, wordt geheven van de degene die het voertuig heeft geparkeerd.
- 2.
Als degene die het voertuig heeft geparkeerd wordt ook aangemerkt:
- a.
degene die de belasting voldoet, dan wel te kennen geeft of heeft gegeven de belasting te willen voldoen;
- b.
zolang geen voldoening van de belasting genoemd in artikel 2, eerste lid, onderdeel a., heeft plaatsgevonden: de houder van het voertuig, met dien verstande dat:
- a.
1e als een voor ten hoogste drie maanden aangegane huurovereenkomst wordt overgelegd waaruit blijkt wie tijdens het parkeren ingevolge deze overeenkomst de huurder van het voertuig was, niet de houder maar de huurder wordt aangemerkt als degene die het voertuig heeft geparkeerd;
2e als blijkt dat een ander in het kentekenregister had moeten staan ingeschreven, die ander wordt aangemerkt als degene die het voertuig heeft geparkeerd.
- 3.
De belasting bedoeld in artikel 2, eerste lid, onderdeel a., wordt niet geheven van degene die op de voet van het tweede lid, onderdeel b., als degene die het voertuig heeft geparkeerd wordt aangemerkt, als deze aannemelijk maakt dat tijdens het parkeren een ander tegen zijn wil van het voertuig heeft gebruik gemaakt en dat hij dit gebruik redelijkerwijs niet heeft kunnen voorkomen.
- 4.
De belasting bedoeld in artikel 2, eerste lid, onderdeel b., wordt geheven van degene die de vergunning heeft aangevraagd.
- 5.
Het parkeerplaatsgeld, als bedoeld in artikel 2, tweede lid, wordt geheven van de natuurlijke of rechtspersoon, die de parkeerapparatuurplaats of belanghebbendenplaats afzet of laat afzetten dan wel het betreffende voorwerp, niet zijnde een motorvoertuig, op een parkeerapparatuurplaats of op een belanghebbendenplaats houdt.
Artikel 4 Maatstaf van heffing, belastingtarief en belastingtijdvak
De maatstaf van heffing, het belastingtarief en het belastingtijdvak zijn vermeld in de bij deze verordening behorende en daarvan deel uitmakende tarieventabel.
Artikel 5 Ontstaan van de belastingschuld
- 1.
De belasting bedoeld in artikel 2, eerste lid, onderdeel a., is verschuldigd bij de aanvang van het parkeren.
- 2.
De belasting bedoeld in artikel 2, eerste lid, onderdeel b., is verschuldigd op het tijdstip waarop de vergunning wordt verleend.
- 3.
Het parkeerplaatsgeld, bedoeld in artikel 2 tweede lid, is verschuldigd bij de aanvang van het tijdvak waarop de aangifte betrekking heeft.
Artikel 6 Wijze van heffing en termijn van betaling
- 1.
De belasting als bedoeld in artikel 2, eerste lid, onderdeel a., voor het parkeren op parkeerapparatuurplaatsen wordt geheven door voldoening op aangifte en moet worden betaald bij aanvang van het parkeren.
- 2.
Voor de voldoening van de belasting geldt dat:
- a.
de belasting bedoeld in artikel 2, eerste lid, onderdeel b., wordt geheven door een mondelinge, dan wel een gedagtekende schriftelijke kennisgeving, waaronder ook wordt begrepen een nota;
- b.
in geval de kennisgeving mondeling wordt gedaan de belasting moet worden voldaan op het moment van uitgifte van de vergunning;
- c.
in geval van een schriftelijke kennisgeving dient de belasting meteen te worden voldaan, voordat de vergunning wordt verleend.
- a.
- 3.
Het parkeerplaatsgeld, bedoeld in artikel 2, tweede lid, wordt geheven door voldoening op aangifte en moet worden betaald bij aanvang van het tijdvak waarop de aangifte betrekking heeft.
- 4.
Een naheffingsaanslag is direct inbaar.
Artikel 7 Bevoegdheid tot aanwijzing parkeerplaatsen
Burgemeester en wethouders maken in alle gevallen bij openbaar te maken besluit de aanwijzing bekend van de plaats waar, het tijdstip en de wijze waarop tegen betaling van de belasting bedoeld in artikel 2, eerste lid, onderdeel a., mag worden geparkeerd
Artikel 8 Vrijstelling
Houders van een gehandicaptenparkeerkaart zijn vrijgesteld van betaling van de parkeerbelasting als bedoeld in artikel 2, eerste lid, onderdeel a.. De gehandicaptenparkeerkaart wordt tevens aangemerkt als vergunning, als bedoeld in artikel 2, eerste lid, onderdeel b.
Artikel 9 Kosten
De kosten van de naheffingsaanslag voor de belasting bedoeld in artikel 2, onderdeel a., bedragen
€ 50-, zegge: vijftig euro.
Artikel 10 Kwijtschelding
Bij de invordering van deze belasting wordt geen kwijtschelding verleend.
Artikel 11 Nadere regels door het college van burgemeester en wethouders.
Het college van burgemeester en wethouders kan nadere regels geven met betrekking tot de heffing en invordering van parkeerbelastingen.
Artikel 12 Inwerkingtreding, overgangsregeling en citeertitel
- 1.
De Verordening Parkeerbelastingen 2008-I van 8 april 2008 wordt ingetrokken met ingang van de in het tweede lid genoemde datum, met dien verstande dat zij van toepassing blijft op belastbare feiten die zich voor die datum hebben voorgedaan.
- 2.
Deze Verordening treedt in werking met ingang van de achtste dag na die van bekendmaking.
- 3.
De Verordening wordt aangehaald als: Verordening Parkeerbelastingen 2009.
Vastgesteld in de openbare vergadering van .
de griffier, de voorzitter,
PUBLICATIEDATUM:
Bijlage 1: Tarieven- en kostentabel
Bijlage 2: Kostenonderbouwing naheffingsaanslag 2009
Bijlage 3: Overzichtskaart vergunninggebieden
1. TARIEVENTABEL
Behorende bij en deel uitmakende van de Verordening Parkeerbelastingen 2009.
Artikel 1 Begripsomschrijvingen
In deze tabel wordt verstaan onder:
- a.
dag: periode van 00.00 uur tot 24.00 uur
- b.
maand: een kalendermaand
- c.
jaar: de periode van 1 januari tot en met 31 december.
Artikel 2 De Tariefzones en betaald-parkeergebieden
- A.
Onder de in de artikelen 3 en 4 van deze tabel genoemde tariefzones A, B, en G, worden de volgende gebieden verstaan, die hiermee tevens zijn aangewezen als betaald-parkeergebieden als bedoeld in artikel 2 onder a van de verordening:
- 1.
Zone A:
- 1.
Het gebied dat wordt omringd door de volgende wegen, weggedeelten, pleinen of
waterpartijen:
Hooglandseweg-Zuid, Beek, Heiligenbergerbeek, Stadsring (met uitzondering van het weggedeelte tussen Hendrik van Viandenstraat en Flierbeek), Arnhemseweg (tot Pr. Julianaplein), Pr. Julianaplein, Pr. Julianaplein tussen Lange Beekstraat en Aldegondestraat, Leusderweg (tot aan de Ponlijn), Ponlijn, Kersenbaan, Stationsstraat, Barchman Wuytierslaan (tussen Koningin Wilhelminalaan en Heinsiuslaan), spoorlijn Amersfoort-Zwolle tot aan Hooglandseweg-Zuid.
2.Zone B:
Het gebied dat wordt begrensd door de gemeentegrens en de begrenzing van de tariefzone A.
3.Zone G:
Het gebied, dat samenvalt met tariefzone A en B voor zover op plaatsen zoals bedoeld in art. 3, lid 3 en art. 3, lid 4.2 van deze tarieventabel.
B.De in dit artikel onder A, 1 en 2 genoemde weggedeelten, wegen en pleinen vallen in het geheel binnen het zonegebied, met uitzondering van de onderstreepte wegen of weggedeelten, tenzij uitdrukkelijk anders aangegeven.
Artikel 3 Vergunninggebieden
Als gebieden voor het parkeren voor vergunninghouders bedoeld in artikel 2 onder b van de verordening worden aangewezen:
- 1.
In tariefzone A:
- 1.
1 het gebied omringd door de Eem, Beek, Heiligenbergerbeek, Stadsring, Stadsring tussen Flierbeek en Hendrik van Viandenstraat, Arnhemseweg, Pr. Julianaplein met uitzondering van het wegvak tussen Lange Beekstraat en Aldegondestraat, Lange Beekstraat 12 t/m 66 (even), Korte Beekstraat, gebouwencomplex de Soeverein, Leusderweg (tot aan Ponlijn), Ponlijn, Stationsstraat, Stationsplein, Barchman Wuytierslaan (tussen Koningin Wilhelminalaan en Heinsiuslaan), spoorlijn Amersfoort-Zwolle tot aan de Eem, als vergunninggebied A1;
- 1.
2 het gebied omringd door Hooglandseweg-Zuid, Bloemendalse Buitenkade, Schimmelpennick-kade, spoorlijn Amersfoort-Zwolle vanaf de Eem tot aan Hooglandseweg-Zuid, als vergunning-gebied A2.
2. In tariefzone B:
- 2.
1 het gebied omringd door Berkenweg, Stationsplein, Barchman Wuytierslaan tussen Koningin Wilhelminalaan en Heinsiuslaan, Barchman Wuytierslaan tussen Heinsiuslaan en A.Kuyperlaan, A.Kuyperlaan tot aan Van Limburg Stirumlaan, A.Kuyperlaan tussen Van Limburg Stirumlaan en Koningin Wilhelminalaan, Pr. Frederiklaan, Utrechtseweg tussen Pr.Frederiklaan en de Westerstraat, Utrechtseweg tussen Westerstraat en Ponlijn als vergunninggebied B1;
- 2.
2 het gebied omringd door de Stadsring, H. van Viandenstraat, Bisschopsweg tussen de Hendrik van Viandenstraat en Arnhemseweg (daarbij inbegrepen Zandgat), Weistraat, Veldstraat, Arnhemseweg tussen Veldstraat en Pr. Julianaplein, Pr. Julianaplein (oostkant tussen Aldegondestraat en Lange Beekstraat), Lange Beekstraat 12 t/m 66 (even), Korte Beekstraat, gebouwencomplex de Soeverein, Arnhemseweg (tussen Julianaplein en Stadsring. En verder Kroontjesmolen, Burgerbuurt en het parkeerterrein met ingang aan de Rubensstraat (tegenover Bisschopsweg 144) als vergunninggebied B2;
- 2.
3 het gebied omringd door de Stadsring (parallelweg tussen Hendrik v. Viandenstraat en Heiligenbergerbeek), Heiligenbergerbeek, Zwaanstraat, parallelweg van de Heiligenbergerweg tussen de Zwaanstraat en de Pauwstraat, Heiligenbergerweg tussen Pauwstraat en Bisschopsweg, Bisschopsweg - tussen Heiligenbergerweg en H. van Viandenstraat, en H. van Viandenstraat, als vergunninggebied B3;
- 2.
4 het gebied omringd door de Van Galenstraat, Banckerstraat, Pullstraat, Van Randwijcklaan, Cartierstraat, Columbusweg, St. Brandaenstraat, Hogeweg, Stadsring, Flierbeeksingel, Scheltussingel, Hooglandseweg-Zuid, als vergunninggebied B4;
- 2.
5 het gebied omringd door de Utrechtseweg gelegen tussen Ponlijn en Westerstraat, Westerstraat met uitzondering van het wegvak Westerstraat gelegen tussen Utrechtseweg en Appelweg, Appelweg 2, Leusderweg, Ponlijn als vergunninggebied B5;
- 2.
6 het gebied omringd door de Flierbeek, Catharine van Rennespad, Blekerssingel, Heiligen-bergerbeek, Stadsring, Stadsring tussen Flierbeek en Heiligenbergerbeek als vergunninggebied B6;
- 2.
7 het gebied omringd door de spoorlijn Amersfoort – Zwolle vanaf het Piet Mondriaanplein tot de rivier de Eem, rivier de Eem tot Brabantsestraat, Brabantsestraat, Nieuwe Poort met inbegrip van Amsterdamseweg tot huisnummer 16, Groningerstraat vanaf Nieuwe Poort, Hollandsestraat, Friesestraat, Puntenburgerlaan tussen Friesestraat en Groningerstraat, Noorderwierweg tot Gerrit van Stellingwerfstraat, Noorderwierweg vanaf Gerrit van Stellingwerfstraat tot Matthias Withoosstraat, Matthias Withoosstraat, Soesterweg vanaf huisnummers 76 (even) en 143 (oneven) tot Piet Mondriaanlaan, Piet Mondriaanlaan en Piet Mondriaanplein, als vergunning-gebied B7.
- 3.
In tariefzone G:
het gebied omringd door de grenzen van tariefzones A en B op de daartoe aangewezen plaatsen in de zin van lid 4.2 van dit artikel;
- 4.
Bijzondere aanwijzingen:
- 4.
1 binnen de onder lid 1 en 2 genoemde gebieden, wegen en terreinen worden de door burgemeester en wethouders bij openbaar te maken besluit aangewezen betaald-parkeerplaatsen met apparatuur geschikt voor een maximale parkeerduur van meer dan één uur eveneens als parkeerplaatsen voor vergunninghouders aangewezen;
- 4.
2 binnen de onder lid 1, 2 en 3 genoemde gebieden, wegen en terreinen worden door burgemeester en wethouders de deelautoplaatsen aangewezen bij openbaar te maken besluit;
- 5.
De in dit artikel genoemde weggedeelten, wegen en pleinen vallen in het geheel binnen het vergunninggebied, met uitzondering van de onderstreepte wegen of weggedeelten tenzij uitdrukkelijk anders aangegeven.
Artikel 4 Tarieven van de belasting als bedoeld in artikel 2, eerste lid, onderdeel a., van de Verordening.
Het tarief voor het parkeren bij parkeerapparatuur als bedoeld in artikel 2 sub a. van de Verordening bedraagt:
in zone bij parkeerapparatuur bedrag per uur
voor parkeertijd van
A maximaal 1 uur € 2,30 per uur
maximaal 4 uur € 1,80 per uur
1 kalenderdag € 1,20 per uur
per kalenderdag max. € 6,00
B maximaal 1 uur € 1,70 per uur
maximaal 4 uur € 1,20 per uur
1 kalenderdag € 1,20 per uur
per kalenderdag max. € 6,00
Artikel 5 Tarieven van de belasting als bedoeld in artikel 2, eerste lid, onderdeel b., van de Verordening.
- 1.
Het tarief voor een parkeervergunning als bedoeld in artikel 2, onderdeel b., van de Verordening bedraagt:
- 1.
1 voor een vergunning van bewoners voor een gebied gelegen in zone A, als bedoeld in artikel 2 van deze tarieventabel per jaar: € 83,00;
- 1.
2 voor een vergunning van bewoners voor het gebied gelegen in zone B, als bedoeld in artikel 2 van deze tarieventabel per jaar: € 68,75;
- 1.
3 voor een daluren-bezoekersvergunning voor de gebieden waar deze voor van toepassing zijn, als bedoeld in artikel 2 van deze tarieventabel per jaar: € 44,75;
- 1.
4 voor een vergunning van bewoners voor het gebied gelegen in zone G, als bedoeld in artikel 2 van deze tarieventabel per jaar: € 83,00;
- 1.
5 voor een vergunning van bedrijven geldig voor alle gebieden in de zones A en B als bedoeld in artikel 2 van deze tarieventabel per jaar: € 840,25;
- 1.
6 voor een vergunning van bedrijven gevestigd in zone A voor een gebied gelegen in zone A, als bedoeld in artikel 2 van deze tarieventabel per jaar: € 223,75;
- 1.
7 voor een vergunning van bedrijven gevestigd in zone A voor een bepaalde locatie in het gebied B1 gelegen in zone B, als bedoeld in artikel 2 van deze tarieventabel per jaar: € 112,05;
- 1.
8 voor een vergunning van bedrijven gevestigd in zone B voor een gebied gelegen in zone B, als bedoeld in artikel 2 van deze tarieventabel per jaar: € 112,05;
- 1.
9 voor een vergunning van bedrijven gevestigd in Amersfoort, maar buiten zone A of B voor een gebied gelegen in zone A of B, als bedoeld in artikel 2 van deze tarieventabel per jaar: € 223,75;
- 1.
10 voor een vergunning geldig voor artsen in de zones A en B als bedoeld in artikel 2 van deze tarieventabel per jaar € 273,05.
- 2.
Het tarief voor een dagvergunning bedraagt:
- 2.
1 voor het parkeren op een parkeerplaats met parkeerapparatuur geschikt voor een parkeertijd van één uur: € 13,75;
- 2.
2 voor het parkeren op parkeerplaatsen met parkeerapparatuur anders dan bedoeld in onderdeel 2.1, van dit artikel of belanghebbendenplaats geldig in alle zones: € 6,90;
- 2.
3 voor het parkeren op een parkeerplaats met parkeerapparatuur, anders dan bedoeld in onderdeel 2.1 van dit artikel of vergunningplaats in zone A: € 3,45;
- 2.
4 voor het parkeren op een parkeerplaats met parkeerapparatuur, anders dan bedoeld in onderdeel 2.1 van dit artikel of vergunningplaats in zone B: € 2,30.
- 3.
Het tarief voor een maandvergunning geschikt voor het parkeren op alle parkeerplaatsen met parkeerapparatuur of belanghebbendenplaats geldig in alle zones bedraagt € 132,95.
Artikel 6 Tarief voor parkeerplaatsgeld als bedoeld in artikel 2, tweede lid.
- a.
Het parkeerplaatsgeld als bedoeld in artikel 2, tweede lid bedraagt: € 6,90/dag.
- b.
In afwijking van het vorige lid bedraagt het parkeerplaatsgeld voor een 3-dagenontheffing voor een aanhanger, als bedoeld in artikel 7 zesde lid van de Parkeerverordening 2009, € 6,90 per ontheffing, waarbij geldt dat de eerste twee ontheffingen gratis worden verstrekt als op belanghebbendenplaatsen wordt geparkeerd.
Artikel 7 Berekening tarieven bij wijzigingen gedurende het jaar.
Als de belastingplicht voor de vergunningen als bedoeld in artikel 5, onder 1.1, 1.2 en 1.3, van deze tarieven- en kostentabel wordt beëindigd in de loop van het jaar, wordt op schriftelijk verzoek ontheffing verleend over het volle aantal maanden dat na beëindiging van de belastingplicht nog overblijft.
2.KOSTENONDERBOUWING NAHEFFINGSAANSLAG 2009
Berekening kostprijs Naheffingsaanslag Parkeerbelasting
Kostprijs 2008 |
Kostprijs 2009 |
Verschil in % t.o.v. 2008 |
|
Kosten controle door politie regio Utrecht, district Eemland-zuid |
355.180 |
361.822 |
1.9% |
-naheffingsaanslagen parkeerbelasting |
355.180 |
361.822 |
|
Kosten Parkeerservice Amersfoort |
428.929 |
436.950 |
1,9% |
-opleggen naheffingsaanslagen |
74.101 |
75.487 |
|
-behandelen bezwaar en beroep |
60.706 |
61.841 |
|
-beheer en onderhoud Parkeervoorzieningen maaiveld |
237.122 |
241.556 |
|
-dwanginvordering van naheffingsaanslagen |
57.000 |
58.066 |
|
Kapitaallasten handcomputers |
14.160 |
14.160 |
0,0% |
Totale kosten voor naheffingsaanslagen |
798.269 |
812.932 |
1,8% |
Aantal verwachte naheffingsaanslagen |
14.000 |
14.000 |
0% |
Kostprijs per stuk |
57 |
58 |
2% |
Maximaal te hanteren tarief |
49 |
50 |
2% |
Toelichting:
De indexering van de kosten van ParkeerService is gebaseerd op de prijsindexcijfers voor overheidsconsumptie 2004 en 2005, zoals bekend bij het CBS Het aantal verwachte naheffingsaanslagen is een schatting gebaseerd op de aantallen die tot en met juni 2008 zijn uitgeschreven
De indexering van de kosten van de Parkeerpolitie is gebaseerd op het prijsindexcijfer voor alle huishoudens 2004 en 2005.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl