Regeling vervallen per 01-01-2024

Bodemkwaliteitskaart en Nota Bodembeheer Midden-Holland

Geldend van 09-12-2021 t/m 31-12-2023

Intitulé

Bodemkwaliteitskaart en Nota Bodembeheer Midden-Holland

De gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk heeft op 21 september 2016 de ‘Nota Bodembeheer Midden-Holland en Zoetermeer 2016-2021’ en de ‘Bodemkwaliteitskaart Regio Midden- Holland en gemeente Zoetermeer’ vastgesteld.

De nota regelt het hergebruiken van grond en bagger in de regio waarvoor de bodemkwaliteitskaart is vastgesteld.

De nota en de bodemkwaliteitskaart worden niet als webpagina beschikbaar gesteld. U kunt hieronder de pdf versie downloaden.

Nota Bodembeheer Midden-Holland en Zoetermeer 2016-2021

Nota Bodembeheer - Wijzigingen

Bodemkwaliteitskaart Regio Midden-Holland en gemeente Zoetermeer

AANVULLING 27 oktober 2020

Besluit aanvulling Nota Bodembeheer 2016 (hergebruik PFAS-houdende grond)

Het college van burgemeester en wethouders heeft, op grond van artikel 44, derde lid, van het Besluit bodemkwaliteit, ten aanzien van hergebruik van PFAS-houdende grond op 27 oktober 2020 het volgende vastgesteld:

  • Ten aanzien van de stofgroep PFAS (poly- en perfluralkylstoffen) wordt voor grondverzet binnen de regiogemeenten aangesloten bij het bestaande bodembeleid zoals vastgelegd in de Nota Bodembeheer Midden-Holland en Zoetermeer 2016-2021, waarbij alleen toetsing op functie van de ontvangende bodem plaatsvindt.

  • Voor het toepassen van PFAS-houdende grond van buiten de regio wordt het “Tijdelijk handelingskader voor hergebruik van PFAS houdende grond en baggerspecie” van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (laatst vastgestelde versie) gehanteerd. Daarbij wordt de zogenaamde “dubbeltoets” toegepast (stand still principe), dat wil zeggen toetsing op kwaliteit en functie.

Toelichting

Op dit moment werken de regiogemeenten aan lokale achtergrondwaarden en bodembeleid voor PFAS. Vooruitlopend hierop stelt ons college, in overleg met de regiogemeenten, lokaal beleid vast. Hiermee wordt geregeld dat voor het toepassen van PFAS-houdende grond afkomstig uit de regio (gemeenten Gouda, Krimpenerwaard, Bodegraven-Reeuwijk, Zuidplas, Alphen aan den Rijn en Waddinxveen) wordt getoetst aan de normen die gelden voor de functie van de ontvangende bodem. Dit is in lijn met de huidige Nota Bodembeheer 2016. PFAS is een nieuwe stof waarvan nog onduidelijk is hoe deze zich gedraagt in de bodem en uitspoelt naar het grondwater. Vanwege deze onzekerheid willen we in Midden-Holland kritisch zijn ten aanzien van de grond die van buiten de regio komt. Voor grond van buiten de regio wordt het Tijdelijk Handelingskader PFAS gevolgd. Hier geldt het stand still principe (er mag geen verslechtering optreden) en wordt een dubbele toets uitgevoerd (kwaliteit en functie). Door de dubbele toets te hanteren vindt er geen verslechtering van de bestaande bodemkwaliteit plaats (stand still). Het college heeft op 22 september 2020 het besluit d.d. 7 april 2020 nummer 9 ingetrokken. Dit was een eerder besluit over PFAS.

AANVULLING 24 november 2021

Bodemkwaliteitskaart PFAS en beleidsregel

De gemeenteraad van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft op 24 november 2021 de nota Bodemkwaliteitskaart PFAS en de bijbehorende beleidsregel vastgesteld. In deze nota Bodemkwaliteitskaart PFAS en de beleidsregel is het lokale PFAS-beleid van de gemeente als aanvulling op de bestaande bodemkwaliteitskaart en de Nota bodembeheer én het op 27 oktober 2020 vastgestelde lokaal beleid op grond van het Besluit bodemkwaliteit (Bbk) vastgelegd, inclusief een PFAS bodemkwaliteitskaart. Hiermee heeft de raad besloten om:

  • 1.

    voor het beheergebied van de gemeente invulling te geven aan het zogenaamde gebiedsspecifieke beleidskader PFAS, waarbij voor grondverzet binnen de regio onderbouwd wordt afgeweken van het landelijke, generieke beleid vastgelegd in het geactualiseerd tijdelijk handelingskader (2 juli 2020);

  • 2.

    gebiedsspecifiek beleid PFAS geldt voor de regio Midden-Holland (gemeenten Gouda, Krimpenerwaard, Bodegraven-Reeuwijk, Zuidplas, Alphen aan den Rijn en Waddinxveen), door het accepteren van de Bodemkwaliteitskaart PFAS en beleidsregel als bewijsmiddel voor grondverzet vanuit de andere regiogemeenten.

De nota en de beleidsregel worden niet als webpagina beschikbaar gesteld. U kunt bij de externe bijlagen de pdf versie downloaden.