Algemene Voorwaarden RKON Provincie Gelderland

Geldend van 15-07-2008 t/m heden

Intitulé

Algemene Voorwaarden RKON Provincie Gelderland

GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

Gelet op artikel 158, lid 1, sub e

BESLUITEN

Vastte stellen de volgende regeling: Algemene Voorwaarden RKON Provincie

Artikel 1. Toepasselijkheid

Deze voorwaarden gelden voor iedere aanbieding en iedere overeenkomst tussen de provincie Gelderland (hierna: de Provincie) waarbij zij wordt vertegenwoordigd door de Rekenkamer Oost-Nederland (hierna: RKON), enerzijds en een opdrachtnemer anderzijds waarop de Provincie deze voorwaarden van toepassing heeft verklaard, voor zover van deze voorwaarden niet door partijen schriftelijk is afgeweken.

Artikel 2. Offertes; opdrachten; totstandkoming overeenkomst 

  • 1 Een aanvraag van de Provincie tot het uitbrengen van een offerte is steeds vrijblijvend. Een offerte van opdrachtnemer wordt geacht onherroepelijk te zijn, tenzij opdrachtnemer uitdrukkelijk heeft gesteld dat de offerte herroepelijk is.

  • 2 Een overeenkomst tussen de Provincie en opdrachtnemer komt eerst tot stand na schriftelijke aanvaarding door de Provincie van een offerte van opdrachtnemer of door schriftelijke bevestiging van de opdracht door de Provincie.

  • 3 In geval van een raamovereenkomst komt de overeenkomst tot stand telkens op het moment dat door de Provincie binnen het kader van de raamovereenkomst een opdracht aan opdrachtnemer wordt verstrekt.

  • 4 Zo lang de beoogde overeenkomst niet in alle opzichten en volledig tot stand is gekomen heeft de Provincie het recht om de onderhandelingen te staken, zonder dat opdrachtnemer aanspraak heeft op enige vergoeding van schade of kosten.

Artikel 3. Prijzen

  • 1 Tenzij schriftelijk anders wordt overeengekomen omvat de voor de uit te voeren opdracht overeengekomen prijs alle door opdrachtnemer voor een behoorlijke uitvoering van de overeenkomst te maken kosten, waaronder begrepen reis- en verblijfskosten, kosten van verzekering en verschuldigde belastingen en premies, met de uitzondering van omzetbelasting.

  • 2 Opdrachtnemer is niet bevoegd de overeengekomen prijs en/of tarieven te verhogen. Tenzij schriftelijk anders overeengekomen zijn de prijzen en/of tarieven gesteld in euro’s en exclusief BTW.

  • 3 Indien geen vaste prijs en/of tarieven zijn overeengekomen, zullen partijen de geldende uurtarieven overeenkomen en zal opdrachtnemer zijn facturen aan de Provincie zo uitgebreid en inzichtelijk mogelijk specificeren, onder andere ten aanzien van gewerkte uren (gespecificeerd per activiteit en medewerker) en gemaakte kosten.

Artikel 4. Uitvoering van de overeenkomst; aansprakelijkheid

  • 1 De aard en omvang van een door de Provincie aan opdrachtnemer verstrekte opdracht wordt bepaald door de in de opdracht/overeenkomst opgenomen omschrijving van de door opdrachtnemer te verrichten werkzaamheden en, voorzover van toepassing, de in dit kader genoemde kwaliteitsnormen en onderzoeksprotocollen, alsmede de eventueel naderhand schriftelijk in overleg aan te brengen wijzigingen in de opdracht/overeenkomst.

  • 2 Opdrachtnemer dient de overeenkomst op het overeengekomen tijdstip/in de overeengekomen periode, op een behoorlijke en nauwkeurige wijze en volledig in overeenstemming met het bepaalde in de overeenkomst en met inschakeling van vakbekwaam en deskundig personeel uit te voeren. Indien voor opdrachtnemer bepaalde beroeps- en/of gedragsregels gelden zal opdrachtnemer overeenkomstig deze regels handelen.

  • 3 Opdrachtnemer en eventueel door opdrachtnemer ingeschakelde derden zijn gehouden de overeenkomst uit te voeren met inachtneming van alle wettelijke en -andere overheidsvoorschriften. Dit geldt onder andere voor veiligheids-, gezondheids-, duurzaamheids- en milieuvoorschriften, waaronder begrepen de wet- en regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden.

  • 4 Opdrachtnemer is aansprakelijk voor alle schade die als gevolg van het toerekenbaar tekortschieten in de nakoming van zijn verplichtingen uit de overeenkomst door opdrachtnemer, waaronder tevens zijn begrepen zijn personeel of door opdrachtnemer ingeschakelde derden, wordt veroorzaakt. Opdrachtnemer zal de Provincie vrijwaren voor alle aanspraken van derden op vergoeding van schade als bedoeld in de vorige zin.

  • 5 Indien opdrachtnemer weet of vermoedt dat hij niet aan zijn verplichtingen uit de overeenkomst zal (kunnen) voldoen, of indien tijdens de uitvoering van de overeenkomst andere bijzonderheden blijken die van belang kunnen zijn voor de Provincie, dient opdrachtnemer dit onverwijld schriftelijk aan de Provincie mede te delen.

  • 6 Opdrachtnemer mag slechts na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Provincie derden inschakelen bij de uitvoering van de overeenkomst. Ook als de Provincie toestemming heeft gegeven voor het inschakelen van derden blijft opdrachtnemer volledig aansprakelijk voor het handelen en nalaten van deze derden.

  • 7 Opdrachtnemer is verplicht voor zijn aansprakelijkheid als in dit artikel bedoeld een behoorlijke verzekering, die voldoende dekking biedt, af te sluiten en het bewijs van verzekering op eerste verzoek aan de Provincie ter inzage te geven.

  • 8 De Provincie is niet aansprakelijk voor de schade die door haar, haar hulppersonen, haar personeelsleden of anderen waarvoor de provincie aansprakelijk zou kunnen zijn, wordt veroorzaakt tenzij deze schade te wijten is aan opzet of bewuste roekeloosheid aan de zijde van de provincie, haar hulppersonen, haar personeelsleden of de anderen.

Artikel 5. Wijziging van de overeenkomst

  • 1 De Provincie heeft het recht de aard en/of omvang van de opdracht in redelijkheid te wijzigen na voorafgaand overleg met opdrachtnemer.

  • 2 Indien het tijdstip van voltooiing van de opdracht door de wijziging wordt beпnvloed zal opdrachtnemer de Provincie hiervan zo spoedig mogelijk schriftelijk op de hoogte stellen.

  • 3 Indien de wijziging van de overeenkomst financiлle en/of kwalitatieve consequenties heeft dient opdrachtnemer de Provincie hierover tevoren schriftelijk inlichten. Indien een vaste prijs of vaste tarieven zijn overeengekomen zal opdrachtnemer daarbij aangeven of, en zo ja in hoeverre, de wijziging een overschrijding hiervan tot gevolg heeft.

    Opdrachtnemer kan geen extra kosten in rekening brengen indien de wijziging het gevolg is van omstandigheden die aan opdrachtnemer kunnen worden toegerekend.

Artikel 6. Intellectuele- en industriële eigendomsrechten; rechten van derden; geheimhouding

  • 1 De Provincie wordt rechthebbende op alle intellectuele- en industriлle eigendomsrechten die ontstaan door of een gevolg zijn van uitvoering van de overeenkomst door opdrachtnemer. Opdrachtnemer zal aan de verkrijging door de Provincie van genoemde rechten voor zover nodig zijn volledige medewerking verlenen.

  • 2 Rapporten, modellen, tekeningen e.d., waarin de door de Provincie aan opdrachtnemer opgedragen werkzaamheden resulteren, worden eigendom van de Provincie.

  • 3 Opdrachtnemer heeft het recht zaken, informatie en documentatie die door de Provincie is verstrekt te gebruiken, echter uitsluitend in het kader van de uitvoering van de overeenkomst. Bedoelde zaken, informatie en documentatie blijven het eigendom van de Provincie, zelfs als deze door opdrachtnemer worden bewerkt. Opdrachtnemer zal bedoelde zaken, informatie en documentatie na het uitvoeren van de overeenkomst en overigens op eerste verzoek van de Provincie aan de Provincie retourneren.

  • 4 Opdrachtnemer staat er voor in dat - met het uitvoeren van de overeenkomst en door het feit dat de Provincie rechthebbende wordt op alle daaruit voortvloeiende intellectuele- en industriлle eigendomsrechten en het volledige en vrije gebruiksrecht krijgt van de resultaten van de opdracht - geen inbreuk wordt gemaakt op rechten van derden. Opdrachtnemer vrijwaart de Provincie voor mogelijke aanspraken van derden terzake.

  • 5 Opdrachtnemer is, behoudens de voor hem geldende wettelijke verplichtingen en behoudens schriftelijke toestemming van de Provincie, verplicht tot geheimhouding van alle door de Provincie aan opdrachtnemer verstrekte vertrouwelijke informatie en van de resultaten van de verrichte werkzaamheden. Informatie geldt als vertrouwelijk als dit door de Provincie aan opdrachtnemer is medegedeeld of als opdrachtnemer de vertrouwelijkheid in redelijkheid behoort te onderkennen, dan wel als dit voortvloeit uit de aard van de informatie. Indien bij de uitvoering van de overeenkomst door opdrachtnemer derden zijn ingeschakeld zal opdrachtnemer ervoor zorgdragen dat deze derden zich schriftelijk verplichten tot eenzelfde geheimhouding als die voor opdrachtnemer geldt.

Artikel 7. Beëindiging

  • 1 Onverminderd het bepaalde in de overige artikelen van deze algemene voorwaarden, is ieder der partijen gerechtigd de overeenkomst te ontbinden indien de andere partij, na schriftelijke aanmaning en ingebrekestelling, in gebreke blijft aan zijn verplichtingen uit de overeenkomst te voldoen.

  • 2 Opdrachtnemer is onder andere in geval van faillissement, surseance van betaling en beлindiging van de bedrijfsactiviteiten van opdrachtnemer van rechtswege in verzuim. De vorderingen van de Provincie zijn dan direct opeisbaar en de Provincie heeft dan het recht, zonder dat daarvoor een ingebrekestelling nodig is, de overeenkomst geheel of ten dele te ontbinden en haar verplichtingen uit de overeenkomst op te schorten, onverminderd het recht van de Provincie op vergoeding van schade.

  • 3 De ontbinding of opzegging van de overeenkomst ontslaat partijen niet van hun verplichtingen uit de overeenkomst voorzover deze expliciet of naar hun aard bedoeld zijn om ook na beлindiging van de overeenkomst van kracht te blijven, zoals bijvoorbeeld verplichtingen betreffende geheimhouding en aansprakelijkheid.

Artikel 8. Betaling; verrekening

  • 1 Betaling door de Provincie vindt plaats binnen 30 dagen na ontvangst en goedkeuring van de factuur van opdrachtnemer, tenzij schriftelijk een andere betalingstermijn is overeengekomen.

  • 2 Betaling kan door de Provincie worden opgeschort indien opdrachtnemer niet of niet volledig aan zijn verplichting uit de overeenkomst heeft voldaan. Betaling door de Provincie houdt op geen enkele wijze afstand van recht in.

    In geval van vooruitbetaling kan de Provincie verlangen, alvorens tot betaling over te gaan, dat opdrachtnemer zekerheid stelt voor de juiste nakoming van zijn verplichtingen uit de overeenkomst door middel van een onvoorwaardelijke en onherroepelijke bankgarantie door een in Nederland gevestigde bank.

  • 3 De Provincie is bevoegd om schulden aan opdrachtnemer te verrekenen met vorderingen op opdrachtnemer.

Artikel 9. Overmacht

  • 1 Tekortkomingen van opdrachtnemer in de nakoming van zijn verplichtingen uit de overeenkomst worden slechts dan beschouwd als overmacht en kunnen alleen dan niet aan hem worden toegerekend indien zij niet zijn te wijten aan zijn schuld, noch krachtens de wet, de overeenkomst of de in het verkeer geldende opvattingen voor zijn rekening komen. Opdrachtnemer dient aan te tonen dat een tekortkoming niet aan hem toerekenbaar is.

  • 2 Onder overmacht aan de zijde van opdrachtnemer wordt in ieder geval niet verstaan: een gebrek aan personeel; staking; bovenmatig ziekteverzuim; de omstandigheid dat opdrachtnemer een prestatie die van belang is in verband met de door hemzelf te leveren prestatie niet, niet tijdig of niet behoorlijk geleverd krijgt; ongeschiktheid van door opdrachtnemer gebruikte zaken en liquiditeits- en solvabiliteitsproblemen van opdrachtnemer, een en ander ongeacht de daaraan ten grondslag liggende oorzaak.

  • 3 Opdrachtnemer heeft geen recht zich op overmacht te beroepen indien de omstandigheid die (verdere) nakoming verhindert intreedt nadat de opdrachtnemer zijn verbintenis had moeten nakomen.

  • 4 Indien de periode waarin door overmacht nakoming van de verplichtingen door de ene partij niet mogelijk is langer duurt dan 30 dagen is de andere partij bevoegd de overeenkomst te ontbinden, zonder dat er in dat geval een verplichting tot schadevergoeding zal ontstaan.

Artikel 10. Geschilbeslechting

In afwijking van de wettelijke regels voor de bevoegdheid voor de burgerlijke rechter zal elk geschil tussen de Provincie en opdrachtnemer, in geval de rechtbank bevoegd is, in eerste instantie bij uitsluiting worden beslecht door de rechtbank te Zutphen. Dit geldt niet voor kantonzaken als bedoeld in artikel 108, lid 2 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering. De Provincie blijft echter steeds bevoegd een geschil voor te leggen aan de volgens de wet of het toepasselijke internationale verdrag bevoegde rechter.

Artikel 11. Toepasselijk recht

Op elke overeenkomst tussen de Provincie en opdrachtnemer is Nederlands recht van toepassing.

Artikel 12. Vertalingen

In geval van verschillen tussen vertalingen van deze algemene voorwaarden en de Nederlandse tekst van de voorwaarden prevaleert de Nederlandse tekst.

Artikel 13. Wijziging van de voorwaarden

De Provincie is bevoegd wijzigingen in deze voorwaarden aan te brengen. Deze wijzigingen treden in werking op het aangekondigde tijdstip van inwerkingtreden. De Provincie zal de gewijzigde voorwaarden tijdig aan opdrachtnemer toezenden. Indien geen tijdstip van inwerkingtreden is medegedeeld, treden wijzigingen jegens opdrachtnemer in werking zodra hem de wijziging is medegedeeld.

Ondertekening

Gedeputeerde Staten van Gelderland