Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR41732
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR41732/6
Regeling vervallen per 01-01-2017
Drank- en Horecaverordening
Geldend van 01-01-2014 t/m 31-12-2016
De raad der gemeente Spijkenisse;
gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 25 augustus 1967; nr. AZ/67/102;
gelet op de artikelen 8, 18, 22 en 45 van de Drank- en Horecawet en de artikelen 199, 203, 205 en 206 van de gemeentewet;
gehoord de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid in de provincie Zuid-Holland (advies d.d. 8 augustus 1967) en de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor de Beneden-Maas te Vlaardingen d.d. 23 augustus 1967;
besluit:
vast te stellen de volgende Drank- en Horecaverordening
Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen
Artikel 1.1
Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:
- a.
de wet: de Drank- en Horecawet;
- b.
horecabedrijf: een horecabedrijf als bedoeld in artikel 3, eerste lid, onder a, van de wet [Red: sinds 01-11-2000 is dit artikel 1 van de wet];
- c.
cafébedrijf en restaurantbedrijf: hetgeen daaronder wordt verstaan in respectievelijk de artikelen 3 en 6 van het Besluit vestigingseisen Drank- en Horecawet [Red: dit Besluit is ingetrokken bij inwerkingtreding van het Besluit kennis en inzicht sociale hygiëne Drank- en Horecawet];
- d.
horecawerkzaamheid: een werkzaamheid als bedoeld in artikel 3, eerste lid, onder c, van de wet [Red: de definitie van dit begrip is op 01-11-2000 vervallen];
- e.
lokaliteit: hetgeen daaronder wordt verstaan in artikel 1, eerste lid, onder b, van het Besluit inrichtingseisen Drank- en Horecawet [Red: sinds 01-11-2000 is het Besluit eisen inrichtingen Drank- en Horecawet van toepassing].
Artikel 1.2
De artikelen 1 t/m 4 van de Algemene termijnenwet zijn op deze verordening van overeenkomstige toepassing.
Hoofdstuk 2 Drankverstrekking op terrassen
Artikel 2.1
Het verstrekken van alcoholhoudende drank voor gebruik ter plaatse is toegestaan op terrassen, gelegen in de onmiddellijke nabijheid van een inrichting waarin een horecabedrijf of een horecawerkzaamheid wordt uitgeoefend. Onder terras wordt verstaan een gedeelte van de openbare weg waarvoor een vergunning is verleend ingevolge de Algemene Politieverordening Spijkenisse 1981 tot het hebben van een terras [Red: zie art. 2:27 en 2:28 van de Algemene plaatselijke verordening Spijkenisse 2013].
Artikel 2.2
Het is verboden op het terras alcoholhoudende drank te verstrekken aan personen die geen gebruik maken van de op het terras aanwezige zitplaatsen.
Artikel 2.3
Het terras moet tijdens het gebruik als zodanig voldoende verlicht zijn.
Hoofdstuk 3 Beperking verstrekking zwakalcoholische en sterke drank
Artikel 3.1
-
1. Het is verboden anders dan om niet alcoholhoudende drank voor gebruik ter plaatse te verstrekken in een inrichting:
- a.
waarin of in een onderdeel waarvan uitsluitend of in hoofdzaak geringe eetwaren, zoals belegde broodjes, patates frites en croquetten, worden verkocht;
- b.
waarin onderwijs wordt gegeven.
- a.
-
2. Het is verboden anders dan om niet sterke drank voor gebruik ter plaatse te verstrekken in een inrichting:
- a.
welke behoort bij een kerkelijk centrum of buurthuis, dan wel in hoofdzaak in gebruik is bij jeugdorganisaties en soortgelijke instellingen;
- b.
die of waarvan een onderdeel uitsluitend of in hoofdzaak in gebruik is bij sportorganisaties of -instellingen;
- c.
die of waarvan een onderdeel in gebruik is als wachtruimte voor passagiers van een openbaar vervoerbedrijf;
- d.
die gelegen is op een kampeer- of caravanterrein.
- a.
Artikel 3.2
Het is verboden bedrijfsmatig sterke drank voor gebruik elders dan ter plaatse te verstrekken in inrichtingen als bedoeld in artikel 3.1, eerste en tweede lid.
Artikel 3.3
-
1. De burgemeester kan op aanvraag ontheffing verlenen van de verboden, gesteld in de artikelen 3.1 en 3.2. Hij beslist binnen vier weken nadat het verzoek is ingekomen.
-
2. Een ontheffing kan onder beperkingen worden verleend; aan een ontheffing kunnen voorwaarden worden verbonden; een ontheffing kan worden ingetrokken of gewijzigd.
-
3. [vervallen]
Hoofdstuk 4 Paracommercie
Artikel 4.1
-
1. Paracommerciële rechtspersonen die zich richten op activiteiten van sportieve aard verstrekken uitsluitend alcoholhoudende drank op:
- a.
maandag tot en met vrijdag na 12.00 uur tot en met 23.00 uur;
- b.
zaterdag na 12.00 uur tot en met 23.00 uur; en
- c.
zondag na 12.00 uur en tot en met 23.00 uur.
- a.
-
2. Voor zover er bij paracommerciële rechtspersonen als bedoeld in het eerste lid verenigings- of wedstrijdactiviteiten plaatsvinden die eindigen tijdens het laatste uur vóór het verlopen of na afloop van de in dat lid genoemde schenktijden, is het deze paracommerciële rechtspersonen toegestaan, in aanvulling op de schenktijden genoemd in dat lid, alcoholhoudende drank te verstrekken tot 1 uur na beëindiging van deze activiteiten.
-
3. Paracommerciële rechtspersonen waarbij het faciliteren van sociale interactie direct voortvloeit uit de doelstellingen, zoals studentenverenigingen, studentensportverenigingen en dorpshuizen, verstrekken uitsluitend alcoholhoudende drank na 12.00 uur en tot 00.00 uur.
-
4. Overige paracommerciële rechtspersonen verstrekken uitsluitend alcoholhoudende gedurende de periode beginnende met 1 uur voor aanvang en eindigende met 1 uur na beëindiging van activiteiten die passen binnen de statutaire doelomschrijving van de desbetreffende paracommerciële rechtspersoon.
Artikel 4.2
-
1. [Red: De] burgemeester kan met het oog op bijzondere gelegenheden van zeer tijdelijke aard ontheffing verlenen van de aan een vergunning verbonden voorschriften of beperkingen als bedoeld in artikel 4.1.
-
2. Aan een ontheffing kunnen voorschriften worden verbonden; zij kan te allen tijde worden ingetrokken.
-
3. Een besluit waarbij een ontheffing is geweigerd, ingetrokken, gewijzigd of waarbij aan een ontheffing voorschriften zijn verbonden, is met redenen omkleed.
Artikel 4.3
-
1. Paracommerciële rechtspersonen verstrekken, onverminderd het bepaalde in het tweede lid, geen alcoholhoudende drank tijdens bijeenkomsten van persoonlijke aard en bijeenkomsten die gericht zijn op personen die niet of niet rechtstreeks bij de activiteiten van de desbetreffende rechtspersoon betrokken zijn wanneer dit leidt tot oneerlijke mededinging. Bijeenkomsten van persoonlijke aard zijn bijeenkomsten die niet gerelateerd zijn aan de doelstelling van de paracommerciële rechtspersoon zoals bruiloften, verjaardagen van leden en niet leden, feesten, partijen, jubilea, recepties en dergelijke.
-
2. Paracommerciële rechtspersonen verstrekken alcoholhoudende drank tijdens per jaar ten hoogste:
- a.
10 bijeenkomsten van persoonlijke aard, of;
- b.
10 bijeenkomsten die gericht zijn op personen die niet of niet rechtstreeks bij de activiteiten van de desbetreffende rechtspersoon betrokken zijn.
- a.
-
3. De paracommerciële rechtspersoon doet uiterlijk tien werkdagen vóór een bijeenkomst als bedoeld in het tweede lid hiervan melding aan de burgemeester.
Hoofdstuk 5 Slotbepalingen
Artikel 5.1
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd nadere regels te stellen in het belang van een goede uitvoering van de in deze verordening geregelde onderwerpen.
Artikel 5.1a
-
1. Met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens deze verordening zijn belast de politie en de personen in de functie van buitengewoon opsporingsambtenaar van de afdeling Veiligheid, Vergunningen en Handhaving.
-
2. Voorts zijn met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens deze verordening belast de bij besluit van het college dan wel de burgemeester aan te wijzen personen.
Artikel 5.2
-
1. Deze verordening kan worden aangehaald als: Drank- en Horecaverordening.
-
2. Zij treedt in werking op een door burgemeester en wethouders te bepalen tijdstip, dat voor de onderscheiden hoofdstukken en artikelen verschillend kan zijn.
Ondertekening
Vastgesteld door de raad der gemeente Spijkenisse in zijn vergadering d.d. 14 september 1967
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl