Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR40448
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR40448/1
Regeling vervallen per 01-12-2019
Gedragscode bestuurlijke integriteit Franekeradeel
Geldend van 08-01-2004 t/m 30-11-2019
GEDRAGSCODE BESTUURLIJKE INTEGRITEIT FRANEKERADEEL
Aldus vastgesteld in de openbare
raadsvergadering van 8 januari 2004,
, voorzitter.
, griffier.
Deel I. Kernbegrippen
Leden van het gemeentebestuur – raadsleden, collegeleden en de burgemeester - stellen bij hun handelen de kwaliteit van het openbaar bestuur centraal. Integriteit van het openbaar bestuur is daarvoor een essentiële voorwaarde. De belangen van de gemeente, en in het verlengde daarvan die van de burgers, zijn het primaire richtsnoer.
Bestuurlijke integriteit houdt in dat de verantwoordelijkheid die met de functie van gemeentebestuurder samenhangt wordt aanvaard en dat er de bereidheid is om daarover verantwoording af te leggen. Verantwoording wordt in openbaarheid afgelegd aan de gemeenteraad.
Een aantal kernbegrippen is daarbij leidend en plaatst bestuurlijke integriteit in een breder perspectief. Op deze kernbegrippen zijn de leden van het gemeentebestuur intern en extern aanspreekbaar:
Dienstbaarheid
Het handelen van een volksvertegenwoordiger en een bestuurder is altijd en volledig gericht op het belang van de gemeente en op de organisaties en burgers die daar onderdeel van uit maken.
Functionaliteit
Het handelen van een volksvertegenwoordiger en een bestuurder heeft een herkenbaar verband met de functie die hij vervult in het gemeentebestuur.
Onafhankelijkheid
Het handelen van een bestuurder – niet zijnde een volksvertegenwoordiger - wordt gekenmerkt door onpartijdigheid, dat wil zeggen dat geen vermenging optreedt met oneigenlijke belangen en dat ook iedere schijn van een dergelijke vermenging wordt vermeden.
Openheid
Het handelen van een volksvertegenwoordiger en een bestuurder is transparant, opdat optimale verantwoording mogelijk is en de controlerende organen volledig inzicht hebben in het handelen van de volksvertegenwoordiger en de bestuurder en zijn beweegredenen daarbij.
Betrouwbaarheid
Op een volksvertegenwoordiger en een bestuurder moet men kunnen rekenen. Die houdt zich aan zijn afspraken. Kennis en informatie waarover hij uit hoofde van zijn functie beschikt, wendt hij aan voor het doel waarvoor die zijn gegeven.
Zorgvuldigheid
Het handelen van een volksvertegenwoordiger en bestuurder is zodanig dat alle organisaties en burgers op gelijke wijze en met respect worden bejegend en dat belangen van partijen op correcte wijze worden afgewogen.
Deze kernbegrippen zijn de toetssteen voor de nu volgende gedragsafspraken. Gedragingen moeten aan deze kernbegrippen getoetst kunnen worden.
Deel II. Gedragsafspraken
1 Belangenverstrengeling
Bij (schijn van) belangenverstrengeling – dus als sprake van van vermenging van het publiek belang met het persoonlijke belang van der bestuurder - neemt de bestuurder voorzichtigheid, openheid en controleerbaarheid in acht. Net als in alle gevoelige zaken, vindt in een dergelijk gemotiveerd zijn houding.
2 Belangenverstrengeling en aanbesteding
Een bestuurder die familie- of vriendschapsbetrekking of anderszins persoonlijke betrekkingen heeft met een aanbieder van diensten aan de gemeente, onthoudt zich – onder vermelding van die motivering – van deelname aan de besluitvorming over de betreffende opdracht.
3 Nevenfuncties
Een collegelid die een nevenfunctie wil vervullen, bespreekt dit voornemen in het college. Daarbij komt tevens aan de orde hoe wordt gehandeld met betrekking tot eventuele vergoedingen en de te maken kosten. De gemeenteraad wordt van de uitkomst direct op de hoogte gesteld.
4 Informatie
Een bestuurder maakt niet ten eigen bate of van zijn persoonlijke betrekkingen gebruik van in de uitoefening van het ambt verkregen informatie.
5 Bestuurlijke uitgaven
Uitgaven worden uitsluitend vergoed als de hoogte en de functionaliteit ervan kunnen worden aangetoond. Ter bepaling daarvan gelden beide kernbegrippen dienstbaarheid en functionaliteit als criteria.
6 Aannemen van geschenken
Deze kernbegrippen vormen ook de criteria voor geschenken en relatiebeheer. Uitnodigingen en geschenken die een bestuurder uit hoofde van zijn functie ontvangt en die een waarde van meer dan €50,- vertegenwoordigen, worden terstond bij de secretaris van het bestuursorgaan gemeld en geregistreerd. Deze geschenken zijn eigendom van de gemeente en krijgen een gemeentelijke bestemming.
7 Declaraties
Declaraties worden afgewikkeld volgens een daartoe vastgestelde administratieve procedure. De bestuurder declareert geen kosten die reeds op andere wijze worden vergoed.
8 Creditcards
De gemeente Franekeradeel kent niet het gebruik van creditcards voor bestuurders.
9 Gebruik van gemeentelijke voorzieningen
Gebruik van gemeentelijke eigendommen of voorzieningen voor privé-doeleinden is niet toegestaan. Dit laat onverlet de wettelijke mogelijkheden tot het in bruikleen ter beschikking stellen van apparatuur voor zakelijk gebruik (bijv. fax, mobiele telefoon en computer).
10 Slotbepaling
De gemeenteraad waakt tegen schending van de gedragscode. In gevallen waarin de code niet voorziet of waarbij de toepassing niet eenduidig is, vindt bespreking plaats in het seniorenconvent. De gemeenteraad wordt van de uitkomst direct op de hoogte gesteld.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl