Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR401632
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR401632/1
Verordening Winkeltijden Ommen 2016
Geldend van 08-04-2016 t/m 03-12-2019
Intitulé
VERORDENING WINKELTIJDEN OMMEN 2016De raad van de gemeente Ommen;
gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 14 maart 2016 ;
overwegende dat:
- -
de Winkeltijdenwet per 1 juli 2013 is gewijzigd;
- -
de vrijstellingsmogelijkheden voor de winkelopenstelling buiten de in de wet voorgeschreven winkeltijden aanzienlijk zijn verruimd;
gelet op artikel 3 van de Winkeltijdenwet en de gemeentewet;
Besluit:
De Verordening Winkeltijden Ommen 2016 vast te stellen.
Artikel 1 Begripsbepalingen
In deze verordening wordt verstaan onder:
- a.
wet: de Winkeltijdenwet
- b.
feestdagen: Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag , eerste en tweede Kerstdag.
- c.
werkdagen: maandag tot en met zaterdag
Artikel 2 Beslistermijn
-
1. Burgemeester en wethouders beslissen op een aanvraag om ontheffing binnen 8 weken.
-
2. Burgemeester en wethouders kunnen de beslissing voor ten hoogste 6 weken verdagen.
-
3. De aanvrager wordt schriftelijk van de verdaging op de hoogte gesteld voor afloop van de in het eerste lid bedoelde termijn.
Artikel 3 Overdracht van de ontheffing
-
1. Ontheffingen op grond van deze verordening zijn overdraagbaar na verkregen toestemming van burgemeester en wethouders;
-
2. In geval van een voorgenomen overdracht van de in het eerste lid bedoelde ontheffingen doet de houder van de ontheffing hiervan onmiddellijk schriftelijk mededeling aan het college van burgemeester en wethouders onder vermelding van de naam en het adres van de voorgestelde rechtverkrijgende
Artikel 4 Intrekken of wijzigen ontheffing
Burgemeester en wethouders kunnen een ontheffing intrekken of wijzigen als:
- a.
ter verkrijging daarvan onjuiste of onvolledige gegevens zijn verstrekt;
- b.
verandering van omstandigheden of inzichten dit naar hun oordeel noodzakelijk maken in het belang van de belangen ter bescherming waarvan de ontheffing is vereist
- c.
exploitatie van de winkel op basis van de ontheffing gevaar oplevert voor de openbare orde, de veiligheid of het woon- en leefklimaat ter plaatse;
- d.
aan de ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen niet zijn of worden nagekomen;
- e.
van de ontheffing geen gebruik wordt gemaakt binnen een daarbij gestelde termijn; of
- f.
de houder dit verzoekt.
Artikel 5 Zon en feestdagenregeling (koopzondagen)
-
1. De verboden genoemd in artikel 2, eerste lid, aanhef en onder a en b van de wet, gelden niet op ten hoogte 12, door burgemeester en wethouders aan te wijzen zondagen of feestdagen per jaar.
-
2. Publicatie van het besluit vindt zo spoedig mogelijk daarna plaats.
Artikel 6 Procedure vaststelling koopzondagen
De Handelsvereniging Ommen vraagt elk jaar voor 1 februari de koopzondagen voor het lopende jaar aan.
Artikel 7 Bepaalde winkels
- 1.
De verboden, vervat in artikel 2, eerste lid van de wet , voor zover deze betrekking hebben op zon- en feestdagen gelden niet ten aanzien van:
- a.
musea;
- b.
winkels, waar uitsluitend maaltijden, voor directe consumptie geschikte eetwaren, alcoholvrije dranken en, door middel van een automaat, tabak en tabaksproducten, middelen ter voorkoming van zwangerschap en damesverband plegen te worden verkocht;
- c.
winkels, waar de bedrijfsactiviteit bestaat uit het verhuren van voorbespeelde videobanden en andere voorbespeelde beelddragers, mits in die winkel geen andere goederen worden te koop aangeboden of verkocht dan videobanden en andere beelddragers, alsmede catalogi, die betrekking hebben op het te huur geboden assortiment.
- a.
Artikel 8 Openstelling anders dan door verkoop
-
1. De in artikel 2, eerste lid van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zon- en feestdagen, gelden niet ten aanzien van:
- a.
winkels, waarin zich een restaurant of lunchroom bevindt, voor zover het laten betreden van de winkel noodzakelijk is voor het bezoeken van het restaurant of de lunchroom;
- b.
winkels waar uitsluitend of hoofdzakelijk fietsen of bromfietsen plegen te worden verkocht, voor zover het laten betreden van de winkel noodzakelijk is voor het huren van fietsen en bromfietsen.
- a.
-
2. De in het eerste lid vervatte vrijstellingen gelden niet ten aanzien van het verkopen van goederen.
Artikel 9 Straatverkoop van bepaalde goederen
De verboden, vervat in artikel 2, eerste lid van de wet, voor zover deze betrekking hebben op zon- en feestdagen gelden niet ten aanzien van het te koop aanbieden en verkopen van voor directe consumptie geschikte eetwaren en alcoholvrije dranken.
Artikel 10 Bejaardenoorden en ziekenhuizen
De verboden , vervat in artikel 2, eerste lid van de wet voor zover deze betrekking hebben op zon- en feestdagen gelden niet voor winkels in of op het terrein van bejaardenoorden of ziekenhuizen, waar uitsluitend of hoofdzakelijk eet- en drinkwaren, prentbriefkaarten, nieuwsbladen en tijdschriften alsmede bloemen en planten plegen te worden verkocht.
Artikel 11 Toerisme
De verboden, vervat in artikel 2, eerste lid van de wet, voor zover deze betrekking hebben op zon- en feestdagen, gelden niet voor winkels, die zijn gelegen op het terrein van camping en recreatieparken , gedurende de openingstijden van re camping of het recreatiepark
Artikel 12 Ontheffing zon- en feestdagen
-
1. De verboden , vervat in artikel 2, eerste lid, onder a en b van de wet voor zover betrekking hebbend op feestdagen gelden niet op tweede Paasdag, tweede Pinksterdag en tweede Kerstdag.
-
2. Burgemeester en wethouders kunnen op aanvraag ontheffing verlenen van de verboden vervat in artikel 2 van de wet, voor zover betrekking hebbende op Nieuwjaarsdag en Hemelvaartdag.
Artikel 13 Ontheffing zon- en feestdagen ingeval van bijzonder omstandigheden
-
1. Burgemeester en wethouders kunnen ontheffing verlenen van de in artikel 2 van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op zon- en feestdagen ten behoeve van:
- a.
bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard
- b.
het uitstallen van goederen,
- a.
-
2. De in het eerste lid genoemde ontheffing kan worden verleend in geval van: feestelijkheden, bijeenkomsten, veilingen en beurzen.
Artikel 14 Ontheffing openstelling op werkdagen tussen 22.00 en 06.00 uur
-
1. Het college van burgemeester en wethouders kan op aanvraag ontheffing verlenen van de verboden van artikel 2 van de wet, voor zover betrekking hebbend op werkdagen
-
2. De ontheffing kan worden geweigerd indien de woon- en leefsituatie of de openbare orde in de omgeving van de winkel op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed door de openstelling van de winkel
Artikel 15 Toezicht
Met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens deze verordening zijn belast de door burgemeester en wethouders aangewezen toezichthouders.
Artikel 16 Intrekking oude verordening en overgangsrecht
De Verordening winkeltijden Ommen 2015 wordt ingetrokken op het moment dat deze verordening in werking treedt
Artikel 17 Inwerkingtreding en citeertitel
Deze verordening treedt in werking de dag na publicatie en kan worden aangehaald als: Verordening Winkeltijden Ommen 2016
Ondertekening
Artikelsgewijze toelichting Verordening Winkeltijden Ommen 2015
Artikel 1
In dit artikel zijn een aantal begrippen die in de verordening worden gebruikt nader uitgelegd.
Artikel 2
Door de wijziging van de Winkeltijden wet is de bevoegdheid van gemeenten zo ruim geworden dat in principe zowel complete handhaving van de verboden als het volledig terzijde stellen daarvan tot de mogelijkheden behoort. Voor de gemeente Ommen is geen algemene vrijstelling voor zon- en feestdagen opgenomen.
Artikel 3
In dit artikel staan de gronden op basis waarvan de ontheffing kan worden gewijzigd of ingetrokken.
Artikel 4
Dit artikel spreekt voor zich.
Artikel 5 en 6
Deze artikelen regelen de koopzondagen . Het gaat hierbij om maximaal 12 koopzondagen waarvan maximaal 8 aaneengesloten in het zomerseizoen. De Handelsvereniging Ommen is gesprekspartner van het college en vraagt de ontheffing namens de ondernemers aan.
Artikel 7 tot en met artikel 11
Doordat de gewijzigde Winkeltijdenwet in werking is getreden heeft dit onder andere gevolgen gehad voor het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet. Hierdoor zijn een aantal vrijstellingen van rechtswege vervallen.
Deze vervallen vrijstellingen kunnen gemeenten vervolgens wel op grond van artikel 3, eerste lid, van de Winkeltijdenwet (nieuw) in de verordening overnemen en vaststellen. Het gaat hier om vrijstellingen voor vormen van detailhandel die traditioneel reeds veel (ook) op zon- en feestdagen plaatsvinden. Hierbij zijn detailhandelsbedrijven betrokken in de sfeer van ondermeer snackbars, ijsverkopers, videotheken, winkels in musea, bejaardenoorden en ziekenhuizen en campings.
Artikel 12
Op grond van dit artikel kunnen burgemeester en wethouders ontheffing verlenen op Nieuwjaarsdag en Hemelvaartsdag
Artikel 13
Dit artikel spreekt voor zich
Artikel 14
Op basis van dit artikel kunnen burgemeester en wethouders ontheffing verlenen aan winkelsom open te gaan op werkdagen voor 06.00 uur of na 22.00 uur.
Artikel 15
Op grond van dit artikel kunnen burgemeester en wethouders personen aanwijzen die belast worden met het toezicht op de naleving van de winkeltijdenverordening.
Artikel 16
Regelt het overgangsrecht
Artikel 17
In dit artikel is bepaald wanneer de verordening in werking treedt. Daarnaast is bepaald hoe de verordening moet worden geciteerd.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl