Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR400500
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR400500/1
Legger zomerkade langs het Hollands Diep tussen Willemstad en Noordschans
Geldend van 25-03-2016 t/m heden
Intitulé
Legger zomerkade langs het Hollands Diep tussen Willemstad en Noordschans1 Inleiding
Wettelijke basis van de legger
In artikel 5.1 van de Waterwet is bepaald dat het waterschap zorg draagt voor de vaststelling van een legger, waarin is omschreven waaraan waterstaatswerken naar ligging, vorm, afmeting en constructie moeten voldoen. De Waterwet vermeldt de basisgegevens die van de legger deel uitmaken. De ligging van de waterstaatswerken en daaraan grenzende beschermingszones en de profielen van vrije ruimte worden aangegeven op overzichtskaarten.
In de Waterwet is verder bepaald dat bij provinciale verordening voor leggers nadere voorschriften kunnen worden gegeven. Dat is gebeurd in de Verordening Water Noord-Brabant. Tevens bepaalt de Waterwet in artikel 5.1 dat bij provinciale verordening vrijstelling verleend kan worden ten aanzien van het in de legger vermelden van vorm, afmeting, constructie en de ligging van waterstaatswerken.
De legger op grond van de Waterwet moet worden onderscheiden van de onderhoudslegger als bedoeld in artikel 78 van de Waterschapswet. In deze ‘Waterschapswetlegger’ worden de onderhoudsplichtigen of onderhoudsverplichtingen aangewezen. Waterschap Brabantse Delta combineert beide leggers in één document.
Relatie tussen de legger en de keur
De Keur waterschap Brabantse Delta (keur) stelt regels over waterstaatswerken, beschermingszones, profielen van vrije ruimte en grondwaterlichamen. Volgens de begripsbepalingen van zowel artikel 1.1 Waterwet als artikel 1.1 keur gaat het om oppervlaktewaterlichamen, bergingsgebieden, waterkeringen, ondersteunende kunstwerken en bijbehorende onderhoudsstroken en om beschermingzones, profielen van vrije ruimte die als zodanig in de legger zijn aangegeven. De legger is zodoende van belang voor de reikwijdte van de verbods- en beheerbepalingen van de Keur.
Afbakening van deze legger
Waterkeringen zijn als volgt onderverdeeld in categorieën:
- ·
Primaire keringen (zie Waterwet):
- -
Primaire kering categorie a;
- -
Primaire kering categorie c.
- -
- ·
Regionale keringen (zie provinciale verordening):
- -
Regionale keringen langs regionale rivieren;
- -
Compartimenteringskeringen;
- -
Boezemkaden.
- -
- ·
Overige keringen (zie legger waterschap):
- -
Voorliggende keringen;
- -
Overloopkaden;
- -
Zomerkaden;
- -
Kaden.
- -
De zomerkade langs het Hollands Diep tussen Willemstad en Noordschans valt onder de categorie Overige keringen, en is als type ‘Voorliggende kering’ aangeduid. De kunstwerken in de zomerkade worden beheerd door Waterschap Brabantse Delta. De ligging van de kunstwerken is opgenomen in de overzichtskaarten, opgenomen als bijlagen van dit leggerboek.
Doel van de legger
Met behulp van deze legger wordt het huidige profiel van de zomerkade vastgelegd. Het huidige profiel wordt in deze legger aangehouden omdat er geen normen voor overige keringen zijn opgesteld.
2 Toepassingsbereik
Deze legger is alleen van toepassing op de zomerkade langs het Hollands Diep tussen Willemstad en Noordschans. De ligging van de zomerkade is in figuur 1 globaal aangegeven. De exacte ligging, begrenzingen, bijbehorende kunstwerken en dergelijke zijn weergegeven op de bij deze legger behorende leggerkaart (Bijlage II) en de bijhorende leggertabellen (Bijlage III).
Figuur 1. Overzichtskaart ligging zomerkade
Deze legger heeft betrekking op de aanwezige zomerkade. Deze zomerkade is op dit moment nog niet aangewezen als zijnde een waterkering, de procedure om de zomerkade tot waterkering aan te wijzen is wel reeds opgestart.
3 Toelichting bij de leggeronderdelen
De legger bestaat naast dit leggerboek nog uit de volgende onderdelen:
- ·
Een leggertabel: deze tabel bevat gegevens over de hoogte, kruinbreedte en globale taludhelling van de waterkering en ondersteunende kunstwerken. De leggertabel is opgenomen in Bijlage III
- ·
Leggerkaarten: deze kaarten geven de ligging van de kering, inclusief eventuele ondersteunende kunstwerken, op een luchtfoto en gedetailleerde hoogtekaarten.
- ·
Voorschriften: de legger bevat regels met betrekking tot onderhoudsverplichtingen en afmetingen van de beschermingszones.
In dit hoofdstuk wordt kort toegelicht welke informatie de legger bevat en hoe die informatie geraadpleegd kan worden. In de voorliggende legger wordt de bestaande situatie vastgelegd.
3.1 Ondersteunende kunstwerken
De ondersteunende kunstwerken die in deze legger zijn opgenomen zijn van belang voor het waterstaatkundig functioneren van de waterkering (de zomerkade). Het zijn objecten in, op of bij de waterkering die het waterkerende vermogen van de waterkering in stand houden. De kunstwerken zijn in beheer bij het waterschap en zijn opgenomen in de legger oppervlaktewaterlichamen gemeente Moerdijk.
Voorbeelden zijn duikers en gemalen in of door de waterkering. De ondersteunende kunstwerken zijn op de leggerkaart aangegeven. De bijbehorende gegevens zijn terug te vinden in de leggertabel in Bijlage III.
3.2 Profiel waterkering
Het profiel van een waterkering is in dit geval een beschrijving van het aanwezige profiel. Deze beschrijving bestaat uit het vastleggen van de bestaande:
- ·
Hoogte [m NAP]
- ·
Kruinbreedte [m]
- ·
Talud [-]
Voor het bepalen van de bovenstaande afmetingen is de zomerkade langs het Hollands Diep tussen Willemstad en Noordschans ingedeeld in verschillende trajecten. Bij het bepalen van de trajectgrenzen is gelet op de lengte van het traject en de oriëntatie van de kering. De trajectgrenzen vallen allemaal samen met een kunstwerk gelegen in de zomerkade. Per traject zijn op basis van de beschikbare AHN2 data de gemiddelde hoogte, kruinbreedte en taludhellingen bepaald. Samen beschrijven deze de aanwezige kering.
3.3 Beschermingszones
De beschermingszone zoals bedoeld in de keur heeft tot doel het beschermen van de waterkering tegen ingrepen die de stabiliteit van de waterkering kunnen aantasten, zoals explosiegevaarlijke inrichtingen of ontgraven. Door de afslag van grond in de nabijheid van een waterkering, kan immers de ondergrond van de waterkering toch nog onstabiel worden.
Voor de beschermingszone wordt uitgegaan van een breedte van 2,5 m ten opzicht van de binnen- en buitenteen van de zomerkade. De beschermingszone is weergegeven in de leggerkaart.
Figuur 2. Grafische weergave beschermingszone
3.4 Profiel van vrije ruimte
Het profiel van vrije ruimte is een reservering voor toekomstige verbeteringen van waterkeringen. Het profiel van vrije ruimte dient ertoe ruimte naast en boven de kering vrij te houden van permanente obstakels die een toekomstige verbetering van de waterkering onmogelijk maken of anderszins belemmeren. Aangezien zomerkaden geen norm hebben is het niet nodig deze keringen op termijn te gaan verhogen en daarvoor een ruimtereservering in stand te houden. Voor zomerkaden geldt daarom dat er geen profiel van vrije ruimte wordt aangehouden.
Het doel van deze legger is het vastleggen van de bestaande situatie.
4 Voorschriften
Artikel 1 Hoofdelijke aansprakelijkheid
- 1.
Wanneer percelen met een beperkt recht zijn bezwaard, dan wel krachtens persoonlijk recht in gebruik zijn gegeven, rusten de in deze legger aan de eigenaar opgelegde verplichtingen van de keur ook op de beperkt gerechtigden en in geval er sprake is van een persoonlijk recht ook op de gebruikers.
- 2.
Voor de nakoming van de in de keur aan de eigenaar opgelegde verplichtingen is ieder van de genoemde gerechtigden alsmede de eigenaar hoofdelijk aansprakelijk.
Artikel 2 Onderhoudsplicht waterkeringen
- 1.
Het gewoon onderhoud zoals bedoeld in de keur berust bij de eigenaren van de waterkering, tenzij in de leggertabel van deze legger anders is bepaald.
- 2.
Het buitengewoon onderhoud zoals bedoeld in de keur berust bij het waterschap, tenzij in de leggertabel van deze legger anders is bepaald.
Artikel 3 Ondersteunende kunstwerken
- 1.
De verplichting tot het schoonhouden van het doorstromingsprofiel van een ondersteunend kunstwerk zoals bedoeld in de keur rust op de onderhoudsplichtige van oppervlaktewater waartoe het ondersteunend kunstwerk behoord, tenzij in de leggertabel van deze legger anders is bepaald.
- 2.
De verplichting tot het in standhouden van afsluitmiddelen op ondersteunende kunstwerken rust op de onderhoudsplichtige zoals bepaald in de Keur tenzij in de leggertabel van deze legger ander is bepaald.
Artikel 4 Beschermingszones
De beschermingszone langs een voorliggende kering bedraagt aan beide zijden 2,50 meter vanuit de waterkeringszone, tenzij in de leggertabel van deze legger anders is bepaald.
Bijlage I: Begrippenlijst
In deze legger worden de onderstaande begrippen gehanteerd (voor zover deze niet reeds in de Waterwet, provinciale verordening of de keur zijn gedefinieerd).
inlaatwerk
kunstwerk dat dient om gecontroleerd water in een gebied in te laten
kade
een als zodanig in een legger aangewezen overige waterkering ofwaterkerende hoogte
legger waterkeringen
legger specifiek voor waterkeringen
Bijlage II: Leggerkaart
[Red: De leggerkaarten zijn in te zien op het hoofdkantoor van waterschap Brabantse Delta en zijn tevens raadpleegbaar op www.brabantsedelta.nl .]
Bijlage III: Leggertabel
[Red: De leggertabellen zijn in te zien op het hoofdkantoor van waterschap Brabantse Delta en zijn tevens raadpleegbaar op www.brabantsedelta.nl via leggerkaarten.]
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl