Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR37471
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR37471/1
Procedureregeling behandeling geschillen en beroepen Politiewet 1993
Geldend van 01-04-1994 t/m heden
Intitulé
Procedureregeling behandeling geschillen en beroepen Politiewet 1993Hoofdstuk 1: Begripsbepaling
Artikel 1
In deze regeling wordt verstaan onder:
- a
commissaris van de Koning: de commissaris van de Koningin in de provincie Overijssel;
- b
procureur-generaal: de procureur-generaal bij het Gerechtshof te Arnhem;
- c
korpsbeheerder: de korpsbeheerder van een in de provincie Overijssel gelegen politieregio;
- d
hoofdofficier van justitie: de (fungerend) hoofdofficier van justitie, bedoeld in artikel 1, lid 2 van de Politiewet 1993;
- e
regionale college: het regionale college van een in de provincie Overijssel gelegen politieregio;
- f
regionale politiekorps: het politiekorps van een in de provincie Overijssel gelegen politieregio;
- g
burgemeester: de burgemeester van een in de provincie Overijssel gelegen gemeente;
- h
gemeenteraad: de raad van een in de provincie Overijssel gelegen gemeente.
Hoofdstuk 2: Behandeling geschillen door de procureur-generaal (artikel 29, Politiewet 1993)
Artikel 2
-
1. De hoofdofficier van justitie legt een geschil met de korpsbeheerder over het ontwerp van de organisatie, de formatie, de begroting, de jaarrekening en het beleidsplan voor het regionale politiekorps als bedoeld in artikel 29 van de Politiewet 1993 in drievoud schriftelijk voor aan de procureur-generaal.
-
2. In het geschrift, bedoeld in het eerste lid, dient met redenen omkleed te worden aangegeven met betrekking tot welk ontwerp-stuk een verschil van zienswijze bestaat. Een afschrift van dat ontwerp wordt in drievoud meegezonden.
Artikel 3
-
1. De procureur-generaal zendt onverwijld een ontvangstbevestiging aan de hoofdofficier van justitie, bedoeld in artikel 2, eerste lid, betreffende het door hem voorgelegde geschil.
-
2. De procureur-generaal bericht de korpsbeheerder, bedoeld in artikel 2, eerste lid, dat aan hem een geschil is voorgelegd. Tevens zendt hij de korpsbeheerder een afschrift van de aan hem overgelegde stukken.
-
3. De procureur-generaal geeft voorts aan de commissaris van de Koning kennis van het aan hem voorgelegde geschil en zendt hem een afschrift van de betreffende stukken toe.
Artikel 4
-
1. De korpsbeheerder doet binnen twee weken na ontvangst van het bericht, bedoeld in artikel 3, lid 2, de procureur-generaal schriftelijk blijken van zijn zienswijze ter zake van het voorgelegde geschil, indien die zienswijze niet tegelijk is meegezonden met het geschrift, bedoeld in artikel 2.
-
2. Een afschrift van de zienswijze van de korpsbeheerder wordt door de procureur-generaal onverwijld gezonden aan de commissaris van de Koning en de hoofdofficier van justitie.
Artikel 5
-
1. De procureur-generaal bepaalt in overleg met de commissaris van de Koning dag, uur en plaats van de hoorzitting.
-
2. De procureur-generaal nodigt in ieder geval de hoofdofficier van justitie en de korpsbeheerder schriftelijk uit voor de hoorzitting.
-
3. Alvorens de hoorzitting wordt gehouden, vindt een voorbereidend overleg plaats tussen ambtelijke vertegenwoordigers van de procureur-generaal en de commissaris van de Koning, die ten behoeve van de zitting een informerende notitie opstellen. Zo nodig wordt door hen nadere informatie ingewonnen.
-
4. De procureur-generaal leidt de hoorzitting en draagt er zorg voor dat van zijnentwege een verslag wordt opgesteld van het verhandelde tijdens de zitting. Het verslag wordt door hem en door de commissaris van de Koning ondertekend. Het verslag wordt aan de bij het geschil betrokken partijen toegezonden.
-
5. Nadat de hoorzitting is gehouden overlegt de procureur-generaal in raadkamer met de commissaris van de Koning over het in het geschil te nemen besluit.
Artikel 6
-
1. De procureur-generaal stelt een ontwerp-besluit op en legt dit voor aan de commissaris van de Koning.
-
2. Binnen een week na ontvangst van het ontwerp-besluit, bedoeld in het eerste lid, laat de commissaris van de Koning van zijn gevoelen ter zake blijken.
Artikel 7
-
1. Indien het raadkameroverleg, bedoeld in artikel 5, lid 5 en/of het ontwerp-besluit, bedoeld in artikel 6, nog niet leiden tot een besluit in het geschil, kan worden besloten tot een nader onderzoek en/of nader overleg.
-
2. Op het nader onderzoek en het nader overleg is het bepaalde in artikel 5 voor zoveel noodzakelijk van overeenkomstige toepassing.
Artikel 8
-
1. Nadat de commissaris van de Koning heeft ingestemd met het ontwerp-besluit, bedoeld in artikel 6, dan wel het nader onderzoek en het nader overleg, bedoeld in artikel 7, hebben geleid tot overeenstemming tussen de commissaris van de Koning en de procureur-generaal, wordt door laatstgenoemde het definitieve besluit opgesteld.
-
2. Dit besluit wordt door de procureur-generaal in viervoud ter ondertekening voorgelegd aan de commissaris van de Koning.
-
3. Na ondertekening door de commissaris van de Koning wordt het besluit, eveneens in viervoud, ondertekend door de procureur-generaal.
-
4. De procureur-generaal zendt de ondertekende besluiten toe aan de commissaris van de Koning, de hoofdofficier van justitie en de korpsbeheerder.
-
5. De procureur-generaal zendt een afschrift van het besluit aan het regionale college.
-
6. De verzending van de ondertekende besluiten, bedoeld in het vierde lid, geschiedt op grond van het bepaalde in artikel 4:13 van de Algemene wet bestuursrecht zo mogelijk binnen acht weken na ontvangst van het geschrift, bedoeld in artikel 2. Indien zulks echter niet mogelijk is, stelt de procureur-generaal overeenkomstig het bepaalde in artikel 4:14 van laatstgenoemde wet de commissaris van de Koning, de hoofdofficier van justitie, de korpsbeheerder en het regionale college daarvan in kennis en noemt hij daarbij een redelijke termijn waarbinnen het besluit wel tegemoet kan worden gezien.
Artikel 9
-
1. Indien de procureur-generaal en de commissaris van de Koning niet met elkaar tot overeenstemming kunnen komen over het in het geschil te nemen besluit, legt de procureur-generaal overeenkomstig het bepaalde in artikel 29, lid 2 van de Politiewet 1993 het verschil van zienswijze voor aan de minister van justitie. Hij geeft daarbij aan op welk punt geen overeenstemming is bereikt. De procureur-generaal zendt alle op het geschil betrekking hebbende stukken aan laatstgenoemde minister.
-
2. De procureur-generaal stelt de commissaris van de Koning, de hoofdofficier van justitie, de korpsbeheerder en het regionale college schriftelijk in kennis van het door hem voorleggen van het verschil van zienswijze aan de minister van justitie. Hierop is het bepaalde in het zesde lid van artikel 8 van overeenkomstige toepassing.
Hoofdstuk 3: Behandeling beroepen door de commissaris van de Koning (artikel 32, Politiewet 1993)
Artikel 10
-
1. De korpsbeheerder dan wel de hoofdofficier van justitie dient een beroep tegen de door het regionale college vastgestelde organisatie, formatie, begroting, jaarrekening en het beleidsplan voor het regionale politiekorps overeenkomstig het bepaalde in artikel 32 van de Politiewet 1993 in viervoud schriftelijk in bij de commissaris van de Koning. Zulks dient op grond van het bepaalde in artikel 6:7 van de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na bekendmaking van het besluit te geschieden.
-
2. In het beroepschrift, bedoeld in het eerste lid, dient met redenen omkleed te worden aangegeven tegen welk stuk bezwaar bestaat. Een afschrift van dat stuk wordt in viervoud meegezonden.
Artikel 11
-
1. De commissaris van de Koning zendt onverwijld een ontvangstbevestiging aan de korpsbeheerder dan wel de hoofdofficier van justitie, bedoeld in artikel 10, eerste lid, betreffende het door hem ingediende beroep.
-
2. De commissaris van de Koning bericht de korpsbeheerder dan wel de hoofdofficier van justitie, die geen beroep heeft ingesteld, alsmede het regionale college, dat bij hem een beroepschrift is ingediend. Tevens zendt hij hen een afschrift van de aan hem overgelegde stukken.
-
3. De commissaris van de Koning geeft voorts aan de procureur-generaal onverwijld kennis van het bij hem ingediende beroep en zendt hem een afschrift van de betreffende stukken toe.
Artikel 12
-
1. De korpsbeheerder dan wel de hoofdofficier van justitie, bedoeld in artikel 11, lid 2, alsmede het regionale college doen binnen twee weken na ontvangst van het bericht, bedoeld in laatstgenoemd artikellid, de commissaris van de Koning schriftelijk blijken van hun zienswijze ter zake van het ingediende beroep, indien die zienswijze overigens niet tegelijk is meegezonden met het beroep, bedoeld in artikel 10.
-
2. Een afschrift van de zienswijze van de korpsbeheerder dan wel van de hoofdofficier van justitie en het regionale college wordt door de commissaris van de Koning onverwijld gezonden aan de procureur-generaal en de andere bij het beroep betrokken partijen.
Artikel 13
-
1. De commissaris van de Koning bepaalt in overleg met de procureur-generaal dag, uur en plaats van de hoorzitting.
-
2. De commissaris van de Koning nodigt in ieder geval de korpsbeheerder, de hoofdofficier van justitie en een vertegenwoordiging van het regionale college schriftelijk uit voor de hoorzitting.
-
3. Tot tien dagen voor de hoorzitting kunnen nog nadere geschriften worden ingediend.
-
4. Alvorens de hoorzitting wordt gehouden, vindt een voorbereidend overleg plaats tussen ambtelijke vertegenwoordigers van de commissaris van de Koning en de procureur-generaal, die ten behoeve van de zitting een informerende notitie opstellen. Zo nodig wordt door hen nadere informatie ingewonnen.
-
5. De commissaris van de Koning leidt de hoorzitting en draagt er zorg voor dat van zijnentwege een verslag wordt opgesteld van het verhandelde tijdens de zitting. Het verslag wordt door hem en door de procureur-generaal ondertekend. Het verslag wordt aan de bij het beroep betrokken partijen toegezonden.
-
6. Nadat de hoorzitting is gehouden, overlegt de commissaris van de Koning in raadkamer met de procureur-generaal over het op het beroep te nemen besluit.
Artikel 14
-
1. De commissaris van de Koning stelt een ontwerp-besluit op en legt dit overeenkomstig het bepaalde in artikel 9, lid 1 van de Ambtsinstructie binnen tien weken na ontvangst van het beroepschrift voor aan de procureur-generaal.
-
2. Binnen een week na ontvangst van het ontwerp-besluit, bedoeld in het eerste lid, laat de procureur-generaal van zijn gevoelen ter zake blijken.
Artikel 15
-
1. Indien het raadkameroverleg, bedoeld in artikel 13, lid 6 en/of het ontwerp-besluit, bedoeld in artikel 14, nog niet leiden tot een besluit op het beroep, kan worden besloten tot een nader onderzoek en/of een nader overleg.
-
2. Op het nader onderzoek en het nader overleg is het bepaalde in artikel 13 voor zoveel noodzakelijk van overeenkomstige toepassing.
Artikel 16
-
1. Nadat de procureur-generaal heeft ingestemd met het ontwerp-besluit, bedoeld in artikel 14, dan wel het nader onderzoek en het nader overleg, bedoeld in artikel 15, hebben geleid tot overeenstemming tussen de procureur-generaal en de commissaris van de Koning, wordt door laatstgenoemde het definitieve besluit opgesteld.
-
2. Dit besluit wordt door de commissaris van de Koning in vijfvoud ter ondertekening voorgelegd aan de procureur-generaal.
-
3. Na ondertekening door de procureur-generaal wordt het besluit eveneens in vijfvoud ondertekend door de commissaris van de Koning.
-
4. De commissaris van de Koning zendt de ondertekende besluiten toe aan de procureur-generaal, de korpsbeheerder, de hoofdofficier van justitie en het regionale college.
-
5. De verzending van de ondertekende besluiten, bedoeld in het vierde lid, geschiedt zo mogelijk binnen zestien weken na ontvangst van het beroepschrift, bedoeld in artikel 10. Indien zulks echter niet mogelijk is, kan de commissaris van de Koning de beslissing voor ten hoogste acht weken verdagen. Hij stelt hiervan de procureur-generaal, de korpsbeheerder, de hoofdofficier van justitie en het regionale college in kennis.
Artikel 17
-
1. Indien de commissaris van de Koning en de procureur-generaal niet met elkaar tot overeenstemming kunnen komen over het op het beroep te nemen besluit, stelt de commissaris van de Koning de minister van binnenlandse zaken daarvan onverwijld schriftelijk in kennis. Hij geeft daarbij aan op welk punt geen overeenstemming is bereikt. De commissaris van de Koning zendt alle op het beroep betrekking hebbende stukken aan laatstgenoemde minister.
-
2. De commissaris van de Koning stelt de procureur-generaal, de korpsbeheerder, de hoofdofficier van justitie en het regionale college schriftelijk in kennis van zijn bericht aan de minister van binnenlandse zaken.
Hierop is het bepaalde in het vijfde lid van artikel 16 van overeenkomstige toepassing.
Hoofdstuk 4: Behandeling beroepen van de gemeenteraad door de commissaris van de Koning (artikel 34, Politiewet 1993)
Artikel 18
-
1. De korpsbeheerder legt een beroep van een gemeenteraad, dat deze in overeenstemming met de zienswijze van de burgemeester bij hem heeft ingediend en dat is gericht tegen een besluit van het regionale college dat naar hun beider mening op onaanvaardbare wijze afbreuk doet aan het belang van een goede vervulling van de politietaak in hun gemeente, overeenkomstig het bepaalde in artikel 34 van de Politiewet 1993 onverwijld in drievoud schriftelijk voor aan de commissaris van de Koning. Daaraan voorafgaande heeft de gemeenteraad op grond van het bepaalde in artikel 6:7 van de Algemene wet bestuursrecht de gelegenheid gehad binnen zes weken, nadat bedoeld besluit bekend is gemaakt, genoemd beroep in te dienen bij de korpsbeheerder.
-
2. In het beroepschrift, bedoeld in het eerste lid, dient met redenen omkleed te worden aangegeven tegen welk besluit bezwaar bestaat. Afschriften van het besluit en overige relevante stukken worden in drievoud meegezonden.
-
3. Indien de korpsbeheerder en de burgemeester, bedoeld in het eerste lid, dezelfde personen zijn, dient in dit hoofdstuk voor "korpsbeheerder" te worden gelezen "plaatsvervangend korpsbeheerder".
Artikel 19
-
1. De commissaris van de Koning zendt onverwijld een ontvangstbevestiging aan de korpsbeheerder, bedoeld in artikel 18, eerste lid, en de gemeenteraad, die beroep heeft ingesteld.
-
2. De commissaris van de Koning bericht het regionale college en de hoofdofficier van justitie dat bij hem een beroepschrift is ingediend. Tevens zendt hij het regionale college een afschrift van de aan hem overgelegde stukken.
-
3. De commissaris van de Koning geeft voorts aan de procureur-generaal onverwijld kennis van het bij hem ingediende beroep en zendt hem een afschrift van de betreffende stukken toe.
Artikel 20
-
1. Het regionale college doet binnen twee weken na ontvangst van het bericht, bedoeld in artikel 19, lid 2, de commissaris van de Koning schriftelijk blijken van zijn zienswijze ter zake van het ingediende beroep, indien die zienswijze overigens niet tegelijk is meegezonden met het beroep, bedoeld in artikel 18.
-
2. Een afschrift van de zienswijze van het regionale college wordt door de commissaris van de Koning onverwijld gezonden aan de procureur-generaal.
Artikel 21
-
1. De commissaris van de Koning bepaalt in overleg met de procureur-generaal dag, uur en plaats van de hoorzitting.
-
2. De commissaris van de Koning nodigt in ieder geval de korpsbeheerder, de burgemeester van de gemeente waarvan de raad beroep heeft ingesteld en de hoofdofficier van justitieschriftelijk uit voor een hoorzitting.
-
3. Tot tien dagen voor de hoorzitting kunnen nog nadere geschriften worden ingediend.
-
4. Alvorens de hoorzitting wordt gehouden, vindt een voorbereidend overleg plaats tussen ambtelijke vertegenwoordigers van de commissaris van de Koning en de procureur-generaal, die ten behoeve van de zitting een informerende notitie opstellen. Zo nodig wordt door hen nadere informatie ingewonnen.
-
5. De commissaris van de Koning leidt de hoorzitting en draagt er zorg voor dat van zijnentwege een verslag wordt opgesteld van het verhandelde tijdens de zitting. Het verslag wordt door hem en door de procureur-generaal ondertekend. Het verslag wordt aan de bij het beroep betrokken partijen toegezonden.
-
6. Nadat de hoorzitting is gehouden, overlegt de commissaris van de Koning in raadkamer met de procureur-generaal over het op het beroep te nemen besluit.
-
1. De commissaris van de Koning bepaalt in overleg met de procureur-generaal dag, uur en plaats van de hoorzitting.
-
2. De commissaris van de Koning nodigt in ieder geval de korpsbeheerder, de burgemeester van de gemeente waarvan de raad beroep heeft ingesteld en de hoofdofficier van justitie schriftelijk uit voor een hoorzitting.
-
3. Tot tien dagen voor de hoorzitting kunnen nog nadere geschriften worden ingediend.
-
4. Alvorens de hoorzitting wordt gehouden, vindt een voorbereidend overleg plaats tussen ambtelijke vertegenwoordigers van de commissaris van de Koning en de procureur-generaal, die ten behoeve van de zitting een informerende notitie opstellen. Zo nodig wordt door hen nadere informatie ingewonnen.
-
5. De commissaris van de Koning leidt de hoorzitting en draagt er zorg voor dat van zijnentwege een verslag wordt opgesteld van het verhandelde tijdens de zitting. Het verslag wordt door hem en door de procureur-generaal ondertekend. Het verslag wordt aan de bij het beroep betrokken partijen toegezonden.
-
6. Nadat de hoorzitting is gehouden, overlegt de commissaris van de Koning in raadkamer met de procureur-generaal over het op het beroep te nemen besluit.
Artikel 22
-
1. De commissaris van de Koning stelt een ontwerp-besluit op en legt dit overeenkomstig het bepaalde in artikel 9, lid 1 van de Ambtsinstructie binnen tien weken na ontvangst van het beroepschrift voor aan de procureur-generaal.
-
2. Binnen een week na ontvangst van het ontwerp-besluit, bedoeld in het eerste lid, laat de procureur-generaal van zijn gevoelen ter zake blijken.
Artikel 23
-
1. Indien het raadkameroverleg, bedoeld in artikel 21, lid 6 en/of het ontwerp-besluit, bedoeld in artikel 22, nog niet leiden tot een besluit op het beroep, kan worden besloten tot een nader onderzoek en/of een nader overleg.
-
2. Op het nader onderzoek en het nader overleg is het bepaalde in artikel 21 voor zoveel noodzakelijk van overeenkomstige toepassing.
Artikel 24
-
Zoals in artikel 34, lid 3 van de Politiewet 1993 is bepaald, dient in het op het beroep genomen besluit van de commissaris van de Koning het tijdstip te worden vermeld, waarop het bestreden besluit van het regionale college uiterlijk moet zijn aangepast. Naast de procureur-generaal en de korpsbeheerder worden ook aan de betrokken gemeenteraad en het regionale college de ondertekende besluiten toegezonden
-
1. Nadat de procureur-generaal heeft ingestemd met het ontwerp-besluit, bedoeld in artikel 22, dan wel het nader onderzoek en het nader overleg, bedoeld in artikel 23, hebben geleid tot overeenstemming tussen de procureur-generaal en de commissaris van de Koning, wordt door laatstgenoemde het definitieve besluit opgesteld.
-
2 In het besluit wordt bepaald het tijdstip waarop het bestreden besluit van het regionale college uiterlijk moet zijn aangepast.
-
3. Het besluit wordt door de commissaris van de Koning in vijfvoud ter ondertekening voorgelegd aan de procureur-generaal.
-
4. Na ondertekening door de procureur-generaal wordt het besluit eveneens in vijfvoud ondertekend door de commissaris van de Koning.
-
5. De commissaris van de Koning zendt de ondertekende besluiten toe aan de procureur-generaal, de korpsbeheerder, de gemeenteraad die beroep heeft ingesteld en het regionale college.
-
6. De verzending van de ondertekende besluiten, bedoeld in het vijfde lid, geschiedt zo mogelijk binnen zestien weken na ontvangst van het beroepschrift, bedoeld in artikel 18. Indien zulks echter niet mogelijk is, kan de commissaris van de Koning de beslissing voor ten hoogste acht weken verdagen. Hij stelt hiervan de procureur-generaal, de korpsbeheerder, de gemeenteraad die beroep heeft ingesteld en het regionale college in kennis.
Artikel 25
-
1. Indien de commissaris van de Koning en de procureur-generaal niet met elkaar tot overeenstemming kunnen komen over het op het beroep te nemen besluit, stelt de commissaris van de Koning de minister van binnenlandse zaken daarvan onverwijld schriftelijk in kennis. Hij geeft daarbij aan op welk punt geen overeenstemming is bereikt. De commissaris van de Koning zendt alle op het beroep betrekking hebbende stukken aan laatstgenoemde minister.
-
2. De commissaris van de Koning stelt de procureur-generaal, de korpsbeheerder, de gemeenteraad die beroep heeft ingesteld en het regionale college schriftelijk in kennis van zijn bericht aan de minister van binnenlandse zaken. Hierop is het bepaalde in het zesde lid van artikel 24 van overeenkomstige toepassing.
Hoofdstuk 5: Behandeling beroepen van de burgemeester door de commissaris van de Koning (artikel 35, Politiewet 1993)
Artikel 26
-
1. De korpsbeheerder legt een bij hem ingediend beroepschrift van een of meer burgemeesters tegen een besluit van het regionale college, waarbij een territoriaal onderdeel van het regionale politiekorps wordt ingesteld dat twee of meer gemeenten omvat dan wel afwijkt van de gemeentegrenzen, overeenkomstig het bepaalde in artikel 35 van de Politiewet 1993 onverwijld in drievoud schriftelijk voor aan de commissaris van de Koning. Daaraan voorafgaande heeft dan wel hebben die burgemeester(s) op grond van het bepaalde in artikel 6:7 van de Algemene wet bestuursrecht de gelegenheid gehad binnen zes weken, nadat bedoeld besluit bekend is gemaakt, genoemd beroep in te dienen bij de korpsbeheerder.
-
2. In het beroepschrift, bedoeld in het eerste lid, dient met redenen omkleed te worden aangegeven tegen welk besluit bezwaar bestaat. Afschriften van het besluit en overige relevante stukken worden in drievoud meegezonden.
-
3. Indien de korpsbeheerder, bedoeld in het eerste lid, tevens een burgemeester is als bedoeld in dat lid, dient in dit hoofdstuk voor "korpsbeheerder" te worden gelezen "plaatsvervangend korpsbeheerder".
Artikel 27
-
Het bepaalde in de artikelen 19, 20, 21, 22, 23, 24 en 25 van deze regeling is op de behandeling van het beroep, bedoeld in artikel 26, van overeenkomstige toepassing, echter met dien verstande dat:
-
a. in artikel 19, eerste lid voor "gemeenteraad, die beroep heeft ingesteld" dient te worden gelezen "burgemeester(s), die beroep heeft/hebben ingesteld";
-
b. in het tweede lid van artikel 19 het woord "en" op de eerste regel wordt vervangen door een komma en op de tweede regel tussen de woorden "justitie" en "dat" wordt ingevoegd "de andere belanghebbende burgemeester(s)";
-
c. in artikel 21, lid 2, de woorden "burgemeester van de gemeente waarvan de raad beroep heeft ingesteld" worden vervangen door "burgemeester(s) die beroep heeft/hebben ingesteld, de andere belanghebbende burgemeester(s)";
-
d. het tweede lid van artikel 24 vervalt;
-
e. in het vijfde lid van artikel 24 de woorden "de gemeenteraad die beroep heeft ingesteld" worden vervangen door "de burgemeester(s) die beroep heeft/hebben ingesteld";
-
f. een nieuw zesde lid in artikel 24 wordt ingevoegd dat luidt "Een afschrift van het besluit wordt door de commissaris van de Koning gezonden aan de andere belanghebbende burgemeester(s).";
-
g. het zesde lid van artikel 24 wordt vernummerd in zevende lid en dat in dat lid de woorden "gemeenteraad die beroep heeft ingesteld" worden vervangen door "burgemeester(s) die beroep heeft/hebben ingesteld, de andere belanghebbende burgemeester(s)";
-
h. in het tweede lid van artikel 25 de woorden "de gemeenteraad die beroep heeft ingesteld" worden vervangen door "de burgemeester(s) die beroep heeft/hebben ingesteld, de andere belanghebbende burgemeester(s)".
Hoofdstuk 6: Slotbepaling
Artikel 28
-
1. Deze regeling treedt in werking op 1 april 1994 en wordt afgekondigd in het provinciaal blad.
-
2. Deze regeling kan worden aangehaald als Procedureregeling behandeling geschillen en beroepen Politiewet 1993.
Noot
1[Toelichting: In dit artikel wordt een aantal definities gegeven, dat op zich geen nadere toelichting behoeft.]
Noot
2[Toelichting: Ingevolge artikel 29 van de Politiewet 1993 is de procureur-generaal belast met de beslissing op een verschil van zienswijze tussen de hoofdofficier van justitie en de korpsbeheerder over het ontwerp van de organisatie, de formatie, de begroting, de jaarrekening en het beleidsplan voor het regionale politiekorps. Hij beslist in overeenstemming met de commissaris van de Koning. In verband met het feit dat de procureur-generaal hier de primaire beslisser is, is aan hem in hoofdstuk II van de onderhavige procedureregeling de leiding in de behandeling van bedoelde geschillen toegekend. Het verschil van zienswijze en overige stukken dienen t.b.v. de andere betrokkenen in drievoud te worden toegezonden. Het geschrift, waarin het verschil van zienswijze is weergegeven, dient deugdelijk te zijn gemotiveerd en zal duidelijkheid moeten verschaffen met betrekking tot welk ontwerp-stuk een verschil van zienswijze bestaat. Dit om te voorkomen dat niet duidelijk is waarover het geschil zich uitstrekt.]
Noot
3[Toelichting: Het zenden van een ontvangstbevestiging is in de Awb voorgeschreven en behoort overigens tot de normale omgangsregels in het bestuursprocesrecht. De korpsbeheerder en de commissaris van de Koning worden – vanwege hun betrokkenheid – tegelijk met het verzenden van de ontvangstbevestiging op de hoogte gesteld van het feit dat een geschil is voorgelegd.]
Noot
4[Toelichting: De korpsbeheerder krijgt twee weken de tijd om zijn zienswijze in het geschil te geven. Het betreft hier een termijn van orde. Gezien het feit dat het hier gaat om een vrij korte termijn, is het niet raadzaam deze nog verder te bekorten.]
Noot
5[Toelichting: Het is in verband met de termijnen aan te bevelen de datum van de hoorzitting - in overleg met de commissaris van de Koning - direct te bepalen, nadat het geschil aan de procureur-generaal is voorgelegd en dan ook zo spoedig mogelijk de uitnodigingen te verzenden. De hoorzitting kan dan worden gehouden vrij kort nadat de zienswijze van de korpsbeheerder is binnengekomen.De hoofdofficier van justitie en de korpsbeheerder worden in ieder geval uitgenodigd voor de hoorzitting. Het kan in bepaalde gevallen noodzakelijk zijn ook anderen uit te nodigen, zoals bijvoorbeeld de betrokken korpschef. Om misverstanden en onduidelijkheden te voorkomen worden de uitnodigingen schriftelijk gedaan. Het is niet nodig dat degenen die voor de hoorzitting zijn uitgenodigd ook persoonlijk verschijnen. Zij kunnen zich ter zitting laten vertegenwoordigen door een door hen daartoe aangewezen gemachtigde. Vanzelfsprekend is ook de commissaris van de Koning of zijn vertegenwoordiger tijdens de hoorzitting aanwezig. Tussen het tijdstip van de uitnodiging en de hoorzitting wordt een voorbereidend overleg gehouden tussen ambtelijke vertegenwoordigers van de procureur-generaal en de commissaris van de Koning. Er wordt door hen een informerende notitie opgesteld. Dit om de hoorzitting zo goed mogelijk te kunnen laten verlopen. Zo'n voorbereidend overleg zal overigens in de praktijk waarschijnlijk pas kunnen worden gehouden als de zienswijze van de korpsbeheerder beschikbaar is. Uiteraard wordt een verslag opgesteld van het besprokene tijdens de hoorzitting. Het verslag wordt door de procureur-generaal ongevraagd aan de bij het geschil betrokken partijen toegezonden.]
Noot
6[Toelichting: De procureur-generaal stelt een ontwerp-besluit op en legt dit voor aan de commissaris van de Koning. Hier wordt geen termijn gegeven waarbinnen een ontwerp-besluit moet worden opgesteld. Dit wordt niet nodig geacht gezien de korte termijn die de Awb in beginsel voor de gehele procedure stelt. De procureur-generaal heeft er dan ook belang bij een ontwerp-besluit zo spoedig mogelijk op te stellen. De commissaris van de Koning krijgt een reactietermijn van één week, die op zichzelf vrij kort is.]
Noot
7[Toelichting: In dit artikel wordt de mogelijkheid gegeven voor een nader onderzoek en/of een nader overleg. Het is moeilijk hiervoor een termijn te stellen. Wel is duidelijk dat dit extra tijd in de procedure zal kosten. Het is te verwachten dat in een dergelijke situatie niet kan worden besloten binnen de in de Awb genoemde termijn van acht weken, zodat op grond van die wet door de procureur-generaal een redelijke termijn zal moeten worden bepaald, waarbinnen wel een besluit kan worden genomen. Ten behoeve van met name het nader overleg dient voor een ordelijke gang van zaken het bepaalde in artikel 5 over de hoorzitting voor zoveel noodzakelijk te worden toegepast.]
Noot
8[Toelichting: De procureur-generaal stelt het definitieve besluit op en legt dat in viervoud ter ondertekening voor aan de commissaris van de Koning. Ook de procureur-generaal ondertekent het besluit in viervoud. De ondertekening in viervoud is nodig om alle bij het geschil betrokkenen te kunnen laten beschikken over origineel ondertekende besluiten. Het regionale college krijgt een afschrift. In het zesde lid wordt de in artikel 4:13 van de Awb genoemde termijn van acht weken vermeld, waarbinnen de gehele procedure dient te zijn afgerond. Voorts bestaat – zoals onder artikel 7 beschreven – voor de procureur-generaal de mogelijkheid om, als de termijn van acht weken niet haalbaar is, een andere redelijke termijn te stellen waarbinnen een besluit kan worden tegemoet gezien. Dit geeft derhalve wel enige ruimte in de procedure.]
Noot
9[Toelichting: Zoals in artikel 29, lid 2 van de Politiewet 1993 is bepaald, dient de procureur-generaal het verschil van zienswijze aan de minister van justitie voor te leggen, indien hij niet tot overeenstemming komt met de commissaris van de Koning. Hij geeft daarbij aan op welk punt geen overeenstemming is bereikt. Ingeval het verschil van zienswijze aan genoemde minister wordt voorgelegd, worden de bij het geschil betrokkenen daarvan in kennis gesteld.]
Noot
10[Toelichting: Ingevolge artikel 32 van de Politiewet 1993 is de commissaris van de Koning belast met de beslissing op een beroep van de korpsbeheerder of de hoofdofficier van justitie tegen de door het regionale college vastgestelde organisatie, formatie, begroting, jaarrekening en het beleidsplan voor het regionale politiekorps. Hij beslist in overeenstemming met de procureur-generaal. In tegenstelling tot hoofdstuk II van de onderhavige procedureregeling is hier de commissaris van de Koning de primaire beslisser en is aan hem in hoofdstuk III de leiding in de behandeling van bedoelde beroepen toegekend. De commissaris van de Koning handelt hier als rijksorgaan.
Op administratief beroep zijn – zoals in de onderhavige procedureregeling is bepaald – de desbetreffende bepalingen van de hoofdstukken 6 en 7 van de Awb van toepassing.
Op grond van het bepaalde in artikel 6:7 van de Awb moet de korpsbeheerder dan wel de hoofdofficier van justitie het beroep binnen zes weken, nadat het besluit van het regionale college bekend is gemaakt, bij de commissaris van de Koning indienen.
Het beroepschrift en de overige stukken dienen t.b.v. de andere betrokkenen in viervoud te worden toegezonden.
Het beroepschrift dient deugdelijk te worden gemotiveerd en zal duidelijkheid moeten verschaffen met betrekking tot welk stuk bezwaar bestaat. Dit om te voorkomen dat niet duidelijk is waarover het beroep zich uitstrekt. ]
Noot
11[Toelichting: Voor de hoorzitting wordt eveneens een vertegenwoordiging van het regionale college schriftelijk uitgenodigd. Er is immers een besluit van dat college in het geding. Het regionale college maakt zelf uit door wie het wordt vertegenwoordigd.
Op grond van het bepaalde in de Awb kunnen tot tien dagen voor de hoorzitting nog nadere geschriften door de bij het beroep betrokken partijen worden ingediend. ]
Noot
12[Toelichting: Zoals in de ontwerp-Ambtsinstructie is voorgeschreven, wordt in dit artikel bepaald dat de commissaris van de Koning binnen tien weken na ontvangst van het beroepschrift een ontwerp-besluit op dat beroep aan de procureur-generaal voorlegt. ]
Noot
13[Toelichting: In het vijfde lid wordt een termijn van zestien weken vermeld, waarbinnen de gehele procedure dient te zijn afgerond. Voor de commissaris van de Koning bestaat echter de mogelijkheid de beslissing voor ten hoogste acht weken te verdagen. Van een verdaging moeten de overige betrokkenen in kennis worden gesteld.
Deze termijn is gebaseerd op artikel 7:24 van de Awb. Hoewel dat artikel op grond van artikel 32, lid 4, van de Politiewet 1993 hier niet van toepassing is, lijkt het toch goed deze termijn aan te houden. Dit om te voorkomen dat beroepsprocedures te lang gaan duren. Gezien het feit dat de onderhavige procedureregeling het karakter heeft van een beleidsregel is de commissaris van de Koning daardoor in beginsel wel gebonden aan de in de procedureregeling opgenomen termijnen. ]
Noot
14[Toelichting: Zoals in artikel 32, lid 2 van de Politiewet 1993 en in de ontwerp-Ambtsinstructie is bepaald, dient de commissaris van de Koning, indien hij niet tot overeenstemming komt met de procureur-generaal over het op het beroep te nemen besluit, de minister van binnenlandse zaken daarvan onverwijld schriftelijk in kennis te stellen. Hij en de minister van justitie treden dan in de plaats van de commissaris van de Koning respectievelijk de procureur-generaal. De commissaris van de Koning geeft aan op welk punt geen overeenstemming is bereikt.
Ingeval het verschil van zienswijze aan de minister van binnenlandse zaken wordt voorgelegd, worden de bij het geschil betrokkenen daarvan in kennis gesteld. ]
Noot
15[Toelichting: Ingevolge artikel 34 van de Politiewet 1993 is de commissaris van de Koning belast met de beslissing op een beroep van een gemeenteraad, dat deze in overeenstemming met de zienswijze van de burgemeester en door tussenkomst van de korpsbeheerder heeft ingediend tegen een besluit van het regionale college, dat naar zijn mening op onaanvaardbare wijze afbreuk doet aan het belang van een goede vervulling van de politietaak in zijn gemeente. Het kan hier overigens gaan om diverse besluiten.De gemeenteraad dient het beroep op grond van artikel 6:7 van de Awb binnen zes weken, nadat het besluit bekend is gemaakt, aan de korpsbeheerder voor te leggen. Deze zendt het beroep onverwijld in drievoud door aan de commissaris van de Koning. Verder is in het derde lid een bepaling opgenomen voor het geval de korpsbeheerder en de bij het beroep betrokken burgemeester dezelfde personen zijn. Om problemen te voorkomen treedt dan de plaatsvervangend korpsbeheerder in deze procedure als korpsbeheerder op.]
Noot
16[Toelichting: Naast de korpsbeheerder wordt ook aan de gemeenteraad een ontvangstbevestiging toegezonden.]
Noot
17[Toelichting: Als vertegenwoordiger van de gemeenteraad die beroep heeft ingesteld, wordt de burgemeester schriftelijk voor de hoorzitting uitgenodigd]
Noot
18[Toelichting: Ingevolge artikel 35 van de Politiewet 1993 is de commissaris van de Koning belast met de beslissing op een beroep van een of meer burgemeesters tegen een besluit van het regionale college, waarbij een territoriaal onderdeel van het regionale politiekorps wordt ingesteld dat twee of meer gemeenten omvat dan wel afwijkt van de gemeentegrenzen. De burgemeester(s) moet of moeten het beroep op grond van artikel 6:7 van de Awb binnen zes weken, nadat het besluit bekend is gemaakt, bij de korpsbeheerder indienen. Deze zendt het beroep dan wel de beroepen onverwijld in drievoud door aan de commissaris van de Koning.]
Noot
19[Toelichting: In dit artikel zijn diverse bepalingen uit hoofdstuk IV van de onderhavige procedureregeling van overeenkomstige toepassing verklaard. Er is echter een aantal wijzigingen en aanvullingen opgenomen. Deze hebben betrekking op het feit dat op grond van artikel 35 van de Politiewet 1993 meerdere burgemeesters beroep kunnen hebben ingesteld. Daarnaast kunnen er andere belanghebbende burgemeesters bij het beroep betrokken zijn, die overigens zelf geen beroep hebben ingesteld. Hiermee is in de procedure rekening gehouden. Het zal duidelijk zijn dat het beslissen op beroepschriften, waarbij meerdere burgemeesters betrokken zijn, gecompliceerd kan zijn.]
Noot
20[Toelichting: De onderhavige procedureregeling treedt met terugwerkende kracht in werking op 1 april 1994, tegelijk met de inwerkingtreding van de Politiewet. Omdat de procedureregeling kan worden aangemerkt als een beleidsregel dient deze openbaar bekend te worden gemaakt. Volstaan kan worden met afkondiging in het provinciaal blad.]
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl