Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR373376
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR373376/1
Regeling vervallen per 18-10-2015
Beleidsregel intensieve handhaving samenscholingsverbod MSP 18 juli 2015
Geldend van 18-07-2015 t/m 17-10-2015
Intitulé
Beleidsregel intensieve handhaving samenscholingsverbod MSP 18 juli 2015Beleidsregel intensieve handhaving samenscholingsverbod MSP 18 juli 2015
Samenscholingsverbod
De waarnemend burgemeester van Heerlen,
Overwegende dat:
- -
er al geruime tijd sprake is van overlast van jongeren in het gebied in en om de Kasteellaan in de buurt MSP te Heerlen en dat deze overlast sinds mei 2015 verder is toegenomen;
- -
de bewoners in het gebied zich in toenemende mate onveilig voelen;
- -
het wenselijk is om de aanhoudende overlast en verstoring van de openbare orde terug te dringen en weer een veilige leefomgeving te creëren;
g elet op:
• het bepaalde in artikel 2:1, eerste lid, van de Algemene Plaatselijke Verordening Heerlen 2012 (hierna te noemen: APV Heerlen 2012), over samenscholing en ongeregeldheden;
• de signalen en meldingen van politie, omwonenden, ondernemers en toezichthouders;
• de bestuurlijke rapportage van de politie d.d. 8 juli 2015, versie 1.2;
• de beraadslaging van de lokale driehoek op 10 juli 2015;
b esluit als volgt:
Artikel 1
Intensieve handhaving , gebiedsbeschrijving
Het samenscholingsverbod op grond van artikel 2:1 van de APV Heerlen 2012 wordt door de toezichthouders als bedoeld in artikel 6:2 van de APV Heerlen 2012 cq door de politie intensief gehandhaafd in het gebied rond de Kasteellaan, begrensd door de buitengrens van de buurt MSP, omvattende de volgende wegen of weggedeelten:
Schandelerboord vanaf de kruising met de Schaesbergerweg; Palemigerboord tot aan de Euregioweg; Euregioweg tot aan de gemeentegrens met Landgraaf; de gemeentegrens volgend tot aan de spoorlijn Heerlen-Landgraaf; de spoorlijn Heerlen-Landgraaf volgend in de richting Heerlen-Centrum tot aan de Schandelerboord op de kruising met de Schaesbergerweg, een en ander zoals in witte kleur weergegeven op de bijgevoegde tekening met nummer 34634, behorend bij dit besluit.
Artikel 2
Concretisering samenscholingsverbod
- 1.
Binnen het in artikel 1 bedoelde gebied is het niet toegestaan in groepen van drie of meer personen zonder redelijk doel bij elkaar te staan. Het samenscholingsverbod beperkt zich tot groepen die een overlast gevend, intimiderend, hinderlijk of bedreigend karakter hebben of waarvan anderszins redelijkerwijs kan worden aangenomen dat deze groepen een bedreiging van de openbare orde met zich meebrengen of zullen brengen. De politie zal deze situaties beoordelen. Als meerdere groepen van twee personen worden aangetroffen die kennelijk bij elkaar horen, dan worden deze personen als één groep gezien. Bij overtreding van het samenscholingsverbod wordt geverbaliseerd.
- 2.
Van een overlast gevend, intimiderend, hinderlijk en/of bedreigend gedrag is in ieder geval sprake wanneer de groep (of een of meer personen in de groep):
• luidruchtig is, dan wel harde muziek laat horen, dan wel geluidsoverlast veroorzaakt door brommers en scooters;
• een dreigende, intimiderende of agressieve houding aanneemt naar bewoners, ondernemers of andere bezoekers van het gebied;
• de doorgang van passerende personen en voertuigen belemmert c.q. blokkeert;
• afval op straat gooit;
• voorbijgangers lastigvalt, bijvoorbeeld door negatief aanspreken, naroepen of uitschelden;
• door gedrag aanleiding geeft tot vermoeden dat in of vanuit de groep wordt gehandeld in hard- en/of softdrugs;
• hard- en/of softdrugs gebruikt of voorhanden heeft;
• alcoholische drank gebruikt of voorhanden heeft.
Artikel 3
Geldigheidsduur
Dit besluit geldt met ingang van 18 juli 2015 tot en met 17 oktober 2015, gedurende 24 uren per dag.
Artikel 4
Citeertitel
Dit besluit kan worden aangehaald als: ‘Beleidsregel intensieve handhaving samenscholingsverbod MSP 18 juli 2015’.
Toelichting, motivering
Sinds enkele jaren wordt er regelmatig melding gemaakt van overlast en verstoringen van de openbare orde in het gebied rond de Kasteellaan en de Doctor Kuypersstraat in de buurt MSP. De overlast wordt veroorzaakt door de aanwezigheid en de gedragingen van een groep jongeren. De mate waarin de overlast in dit gebied is ervaren wisselt in intensiteit. In de afgelopen twee jaar is de overlast minder frequent en minder ernstig geweest dan in de periode daarvoor. Vanaf begin mei 2015 echter stijgt het aantal meldingen aanzienlijk.
De samenstelling van deze groep is wisselend, maar bestaat gemiddeld uit tien tot vijftien jongeren. Er is een vaste kern van jongeren in de groep die sinds begin juni vrijwel dagelijks op de locatie overlast veroorzaakt.
De jongeren vertonen hinderlijk en intimiderend gedrag door mensen na te schreeuwen en hen de doorgang te belemmeren. Omwonenden en passanten worden lastiggevallen en uitgescholden. De groep voetbalt midden op straat en dwingt verkeersdeelnemers tot stoppen of uitwijken. Het is voorgekomen dat een passant van zijn fiets wordt getrokken door jongeren uit de groep. De jongeren veroorzaken van de namiddag tot in de nacht geluidsoverlast door luidruchtig gedrag en harde muziek. Ook wordt overlast ondervonden door vervuiling van het gebied, als gevolg van het achterlaten van afval en spugen op de grond. Daarnaast is er sprake van drugsgebruik, waarbij er ook op straat in drugs wordt gehandeld. Ook dringen de jongeren een wooncomplex voor ouderen binnen door de toegangsdeur te vernielen. Recent hebben de jongeren brand gesticht tegen dit complex aan, waarbij de woningen kortstondig zijn ontruimd. Wanneer de jongeren door omwonenden worden aangesproken op hun gedrag, ontstaan er in toenemende mate conflictsituaties waarbij omwonenden worden bedreigd. Omwonenden geven te kennen dat zij om die reden liever geen melding maken van de overlast. De groep is bekend met de werkwijze van de politie en veroorzaakt geen overlast veroorzaken zolang de politie hen ziet. Zodra de politie vertrekt begint de overlast weer opnieuw. Om de beeldvorming over het gedrag van de groep te verbeteren is inmiddels meerdere malen mobiel cameratoezicht ingezet. Inmiddels is de ervaring dat de jongeren in reactie op deze maatregel vervolgens overlast veroorzaken op plaatsen die niet onder cameratoezicht staan.
De politie, het Veiligheidshuis Heerlen en het Openbaar Ministerie hebben het gebied en de jongeren in beeld. Uit onderzoek is gebleken dat een deel van de personen in de vaste groep die overlast veroorzaakt, ook in eerdere jaren op dezelfde locatie overlast heeft veroorzaakt. Een aantal van de jongeren heeft eerder maatregelen gehad in de vorm van jeugdreclassering en taakstraffen. Vanuit de politie en het Veiligheidshuis zijn er zowel in eerdere jaren als recent meerdere malen gesprekken gevoerd met de jongeren en hun ouders en zijn er afspraken gemaakt met de jongeren. De jongeren tonen wanneer ze worden aangesproken op hun gedrag geen enkel respect voor de politie. Agenten worden nageroepen en de jongeren dreigen met geweld.
De acties die tot dusver zijn ondernomen hebben niet het gewenste effect bereikt. De politie geeft aan dat ondanks de vele meldingen van overlast die worden geregistreerd, de politie er moeilijk in slaagt om de overlast te constateren en te verbaliseren. De jongeren rennen weg bij het zien van de politie of staken tijdelijk hun gedragingen. Ook is het lastig om binnen de groep individuele daders aan te wijzen.
De omwonenden geven aan dat de situatie onhoudbaar geworden is: zij ervaren veel overlast en voelen zich bedreigd als zij de jongeren op hun gedrag aanspreken of hen vragen te vertrekken. Als reactie op meldingen richten de jongeren vernielingen aan. De bewoners voelen zich onveilig in hun eigen woonomgeving. Inmiddels heeft er al een escalatie plaatsgevonden, waarbij een bewoner de jongeren fysiek heeft bedreigd met messen. Via gesprekken met de woningcorporatie en de politie en via meldingen bij de gemeente vragen de bewoners van het gebied waar de overlast plaatsvindt om maatregelen waarmee de overlast en de verstoring van de openbare orde wordt teruggedrongen en er weer een veilige leefomgeving wordt gecreëerd.
Gelet op het bovenstaande is er sprake van een dermate ernstige verstoring van de openbare orde in het genoemde gebied dat het nemen van bestuurlijke maatregelen gerechtvaardigd wordt geacht. Daarbij is van bijzonder belang dat het werkingsgebied van de maatregelen voldoende ruim is, om te voorkomen dat de overlast zich verplaatst. Ervaringsgegevens leren dat de jongeren na het toepassen van handhavende maatregelen elders in de buurt MSP dezelfde overlast veroorzaken als op de oorspronkelijke locatie.
Evaluatie
De intensieve handhaving van het samenscholingsverbod wordt ingezet voor een periode van drie maanden. Minimaal twee weken voor afloop van de periode vindt een evaluatie plaats. Afhankelijk van de resultaten van de handhaving en het effect hiervan op de woonomgeving kan na deze evaluatie worden besloten tot verlenging.
In de bovengenoemde periode vindt de intensieve handhaving van het samenscholingsverbod plaats gedurende 24 uur per dag. De handhaving wordt niet in tijd beperkt omdat uit de meldingen is gebleken dat de overlast zich op verschillende tijdstippen voordoet.
Bekendmaking
Dit besluit wordt bekend gemaakt in het Elektronisch Gemeenteblad. Ook wordt het besluit aangekondigd op de website van de gemeente Heerlen en via publicatiemiddelen van MijnMSP. Verder ontvangen alle personen die door de politie geregistreerd zijn omdat zij hebben deelgenomen aan het veroorzaken van de overlast, een brief met uitleg over de beleidsregel en over de reden waarom het samenscholingsverbod op hen van toepassing wordt geacht.
Aldus besloten te Heerlen op 17 juli 2015.
De waarnemend burgemeester van de gemeente Heerlen,
drs. F.H.H. Weekers [Klik hier om het document te downloaden]
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl