Vangnetregeling zwemvaardigheid

Geldend van 01-08-2015 t/m heden

Intitulé

Vangnetregeling zwemvaardigheid

Vangnetregeling zwemvaardigheid 

 

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vlissingen;

 

conform het besluit van 26 juni 2012 van het college van burgemeester en wethouder van de gemeente Vlissingen over de invoering van een nieuwe zwemaanpak Vlissingen en Middelburg en de invulling van de bezuinigingstaakstelling Vrijburgbad

 

overwegende dat er een financieel vangnet wordt getroffen voor de bekostiging van zwemlessen van de kinderen van de minima in de gemeente Vlissingen

 

gelet op de overeenkomst Jeugdsportfonds – gemeente Vlissingen d.d. februari 2013

 

als aanvulling op de verordening “fonds cultuur, sport en onderwijs gemeente Vlissingen”

 

BESLUIT:

 

 

vast te stellen de “Vangnetregeling zwemvaardigheid” van de gemeente Vlissingen.

 

Hoofdstuk 1 ALGEMENE BEPALINGEN

 

Artikel 1. Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • a.

    het college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vlissingen;

  • b.

    de raad: de gemeenteraad van de gemeente Vlissingen;

  • c.

    schoolgaand kind: ten laste komend kind op het regulier basisonderwijs van een ouder met een laag inkomen, voor wie de leer- of kwalificatieplicht, als bedoeld in artikel 4 van de Leerplichtenwet, geldt;

  • d.

    zwemvaardig: een kind wordt geacht zwemvaardig te zijn als het beschikt over een A en B zwem- diploma;

  • e.

    peildatum: 1 januari van het kalenderjaar waarop de voorziening betrekking heeft;

  • f.

    peilmaand: de maand januari van het kalenderjaar waarop de voorziening betrekking heeft.

 

Hoofdstuk 2 Doelstelling en doelgroep

Artikel 2. Doelstelling en doelgroep

 

  • 1.

    De “ Vangnetregeling zwemvaardigheid” heeft tot doel het voorzien van een financieel vangnet voor het behalen van een zwemvaardigheidsdiploma aan de belanghebbenden die tot de doelgroep behoren.

  • 2.

    Tot de doelgroep behoort het ten laste komend kind of kinderen deel uitmakend van het gezin of alleenstaande ouder dat op de peildatum het inkomen gelijk is aan of minder dan 120% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm.

 

Hoofdstuk 3 Voorwaarden voor het recht op een voorziening

 

Artikel 3. Voorwaarden

 

  • 1.

    Om voor een voorziening in aanmerking te komen dient de belanghebbende en partner op de peildatum in de gemeentelijke basisadministratie van de gemeente Vlissingen ingeschreven te staan.

  • 2.

    In het kalenderjaar waarop de voorziening betrekking heeft mag niet eerder eenzelfde voorziening verstrekt zijn volgens deze regeling.

 

Artikel 4. Inkomen en vermogen

  • 1.

    Bij het vaststellen van het inkomen wordt in aanmerking genomen het inkomen zoals vermeld in artikel 31, 32 en 33 van de Participatiewet.

  • 2.

    Voor het vaststellen van het vermogen zijn de bepalingen als genoemd in artikel 34 van de Participatiewet van toepassing.

  • 3.

    Indien als gevolg van wisselende of eenmalige inkomsten het inkomen in de peilmaand hoger is dan de norm wordt uitgegaan van een gemiddeld inkomen. Het gemiddeld inkomen wordt berekend door de som van het inkomen dat maximaal 12 maanden voorafgaand aan de peilmaand is ontvangen te delen door het aantal maanden waarover het inkomen is ontvangen;

  • 4.

    Voor het niet in aanmerking nemen van middelen en inkomen wordt aangesloten bij de bepalingen van artikel 31, 32 en 33 van de Participatiewet.

Artikel 5. Aanvraag

  • 1.

    De voorziening wordt op aanvraag verstrekt.

  • 2.

    De voorziening wordt verstrekt door het Jeugdsportfonds Zeeland.

  • 3.

    De aanvraag dient door een erkend intermediair (bijv. Porthos, scholen etc.) bij het Jeugdsportfonds Zeeland te worden aangemeld, voor de belanghebbende van wie de inkomensgegevens over de peilmaand bekend en getoetst is, te zijn aangevraagd.

  • 4.

    De aanvraag voor de voorziening moet bij het Jeugdsportfonds Zeeland worden ingediend binnen het kalenderjaar waarop de voorziening betrekking heeft.

  • 5.

    Een aanvraag wordt gedaan op een daartoe door het Jeugdsportfonds Zeeland vastgesteld formulier, onder overlegging van de op dat formulier vermelde bescheiden.

Hoofdstuk 4 Voorziening

Artikel 6. Vangnetregeling zwemvaardigheid

De voorziening wordt verleend aan de belanghebbende die naar het oordeel van het college van burgemeester en wethouders ten behoeve van de zwemvaardigheid van het ten laste komend kind zoals bedoeld in artikel 1 lid c. kosten maakt voor zwemlessen.

 

Artikel 7. Hoogte van de voorziening

1. De volledige AB diplomapakket, exclusief inschrijfgeld, wordt per deelnemer aan het Jeugdsportfonds ten behoeve van de zwemvaardigheid vergoed.

2. Aan Sport Zeeland als uitvoerder van het Jeugdsportfonds wordt door het college per deelnemer administratiekosten betaald.

 

 

Artikel 8. Uitvoering van de voorziening

  • 1.

    Voor de uitvoering van de voorziening wordt aangesloten bij het reguliere Jeugdsportfonds Zeeland. Het Jeugdsportfonds Zeeland wordt uitgevoerd door Sport Zeeland.

  • 2.

    Voor de verantwoording over de uitvoering van deze regeling wordt aangesloten bij artikel 4 (prestatieafspraken Jeugdsportfonds) van de overeenkomst Jeugdsportfonds – gemeente Vlissingen van februari 2013.

Hoofdstuk 5 Slotbepalingen

Artikel 9. Aanpassing bedragen

Het college kan de hoogte van de voorziening wijzigen.

 

Artikel 10. Hardheidsclausule

Het college kan in bijzondere gevallen afwijken van de bepalingen van deze regeling indien zij van mening is dat de belanghebbende in bijzondere omstandigheden verkeert waardoor toepassing van deze regeling niet tot het beoogde of gewenste doel leidt.

 

Artikel 11 Nadere voorschriften

Het college kan nadere voorschriften vaststellen voor de uitvoering van de bepalingen van deze regeling.

Artikel 12. Citeerartikel

Deze regeling kan worden aangehaald als “Vangnetregeling Zwemvaardigheid”.

Artikel 13. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op 1 augustus 2015.

 

Artikel 14. Bekendmaking

Dit besluit wordt bekend gemaakt op de voor de gemeente gebruikelijke weg.

 

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders van Vlissingen,

gehouden op 7 juli 2015.

 

 

Burgemeester en wethouders van Vlissingen,

De secretaris, de burgemeester

mr. drs. ing. M. van Vliet, A.M. Demmers- van der Geest

 

 

 

ALGEMENE TOELICHTING

ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING Artikel 1. BegripsbepalingenDit artikel behoeft geen nadere toelichting. Artikel 2. Doelstelling en doelgroep In dit artikel wordt benadrukt wat het doel van de voorziening is. Door de afschaffing van het schoolzwemmen wordt nu aan de minima in Vlissingen een financieel vangnet aangeboden om de kosten voor het behalen van een zwemvaardigheidsdiploma te behalen. Voor de uitvoering van deze voorziening wordt aangesloten bij het Jeugdsportfonds. De norm voor het inkomen om in aanmerking te komen voor het jeugdsportfonds is 120% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm. Dit percentage is hoger dan de geldende minimaregelingen van de gemeente Vlissingen. Met dit percentage kunnen we een groter groep bereiken.   Artikel 3. Voorwaarden Dat de belanghebbende en eventuele partner in de gemeentelijke basisadministratie ingeschreven moet zijn spreekt voor zich. Daarnaast wordt met het tweede lid voorkomen dat in het kalenderjaar tweemaal eenzelfde voorziening wordt verstrekt.   Artikel 4. Inkomen en vermogen In dit artikel wordt verwezen naar de Participatiewet. Het percentage voor de vergoeding wordt berekend vanuit een inkomen conform de Participatiewet. Om te voorkomen dat iemand niet voor de voorziening in aanmerking komt, omdat het inkomen in de peilmaand incidenteel hoger is dan 120% van het sociaal minimum, wordt toch een vergoeding mogelijk gemaakt. Er wordt uitgegaan van een gemiddeld inkomen over een bandbreedte van maximaal twaalf maanden voorafgaande aan de peilmaand. Indien een kortere periode dan 12 maanden nodig is om het gemiddelde inkomen vast te stellen, wordt uitgegaan van de kortere periode. Artikel 5. Aanvraag De voorziening moet aangevraagd worden door een erkend intermediair bij het Jeugdsportfonds Zeeland. Artikel 6. Vangnetregeling ZwemvaardigheidDe voorziening wordt verstrekt aan de minima die kosten maakt voor de zwemlessen van het kind. Ouders mogen zelf bepalen bij welke zwemschool de lessen worden afgenomen.   Artikel 7. Hoogte van de voorziening Voor de vergoeding van zwemlessen vanuit het Jeugdsportfonds is een hoger bedrag beschikbaar dan de reguliere bijdrage van het Jeugdsportfonds Zeeland. De kosten voor de volledige AB diplomapakket is hoger dan de vergoedingen van het jeugdsportfonds. In de regeling wordt geen bedrag genoemd, omdat de pakketprijs vanwege jaarlijkse indexeringen wijzigt. Voor 2015 geldt een prijs van € 675,- inclusief inschrijfgeld. Artikel 8 Uitvoering van de voorziening Dit artikel behoeft geen nadere toelichting. Artikel 9 Aanpassing Dit artikel behoeft geen nadere toelichting. Artikel 10 Hardheidheidsclausule Dit artikel behoeft geen nadere toelichting.   Artikel 11 Nadere voorschriften Indien de regeling niet voorziet in zaken van praktische aard en voor de uitvoering van de regeling zijn deze noodzakelijk, kan het college hierin voorzien. Artikel 12 t/m 14 Citeerartikel, inwerkingtreding en bekendmaking Deze artikelen behoeven geen toelichting.

Artikel 1. Begripsbepalingen

Dit artikel behoeft geen nadere toelichting.

Artikel 2. Doelstelling en doelgroep

In dit artikel wordt benadrukt wat het doel van de voorziening is. Door de afschaffing van het schoolzwemmen wordt nu aan de minima in Vlissingen een financieel vangnet aangeboden om de kosten voor het behalen van een zwemvaardigheidsdiploma te behalen. Voor de uitvoering van deze voorziening wordt aangesloten bij het Jeugdsportfonds. De norm voor het inkomen om in aanmerking te komen voor het jeugdsportfonds is 120% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm. Dit percentage is hoger dan de geldende minimaregelingen van de gemeente Vlissingen. Met dit percentage kunnen we een groter groep bereiken.  

Artikel 3. Voorwaarden

Dat de belanghebbende en eventuele partner in de gemeentelijke basisadministratie ingeschreven moet zijn spreekt voor zich. Daarnaast wordt met het tweede lid voorkomen dat in het kalenderjaar tweemaal eenzelfde voorziening wordt verstrekt.  

Artikel 4. Inkomen en vermogen

In dit artikel wordt verwezen naar de Participatiewet. Het percentage voor de vergoeding wordt berekend vanuit een inkomen conform de Participatiewet. Om te voorkomen dat iemand niet voor de voorziening in aanmerking komt, omdat het inkomen in de peilmaand incidenteel hoger is dan 120% van het sociaal minimum, wordt toch een vergoeding mogelijk gemaakt. Er wordt uitgegaan van een gemiddeld inkomen over een bandbreedte van maximaal twaalf maanden voorafgaande aan de peilmaand. Indien een kortere periode dan 12 maanden nodig is om het gemiddelde inkomen vast te stellen, wordt uitgegaan van de kortere periode.

Artikel 5. Aanvraag

De voorziening moet aangevraagd worden door een erkend intermediair bij het Jeugdsportfonds Zeeland.

Artikel 6. Vangnetregeling Zwemvaardigheid

De voorziening wordt verstrekt aan de minima die kosten maakt voor de zwemlessen van het kind. Ouders mogen zelf bepalen bij welke zwemschool de lessen worden afgenomen.  

Artikel 7. Hoogte van de voorziening

Voor de vergoeding van zwemlessen vanuit het Jeugdsportfonds is een hoger bedrag beschikbaar dan de reguliere bijdrage van het Jeugdsportfonds Zeeland. De kosten voor de volledige AB diplomapakket is hoger dan de vergoedingen van het jeugdsportfonds. In de regeling wordt geen bedrag genoemd, omdat de pakketprijs vanwege jaarlijkse indexeringen wijzigt. Voor 2015 geldt een prijs van € 675,- inclusief inschrijfgeld.

Artikel 8 Uitvoering van de voorziening Dit artikel behoeft geen nadere toelichting.

Artikel 9 Aanpassing

Dit artikel behoeft geen nadere toelichting.

Artikel 10 Hardheidheidsclausule

Dit artikel behoeft geen nadere toelichting.  

Artikel 11 Nadere voorschriften

Indien de regeling niet voorziet in zaken van praktische aard en voor de uitvoering van de regeling zijn deze noodzakelijk, kan het college hierin voorzien.

Artikel 12 t/m 14 Citeerartikel, inwerkingtreding en bekendmaking Deze artikelen behoeven geen toelichting.