Verordening winkeltijden Leidschendam-Voorburg 2014

Geldend van 20-10-2014 t/m 09-09-2016

Intitulé

Verordening winkeltijden Leidschendam-Voorburg 2014

De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg;

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 30 sept. 2014 (1186989/1191863);

gelet op artikel 3 van de Winkeltijdenwet;

b e s l u i t :

vast te stellen de volgende verordening: Verordening winkeltijden Leidschendam-Voorburg 2014

Artikel 1. Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • -

    feestdagen: Nieuwjaarsdag, eerste en tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, eerste en tweede Pinksterdag, eerste en tweede Kerstdag;

  • -

    werkdagen: maandag tot en met zaterdag;

  • -

    winkel: dat wat daaronder wordt verstaan in de Winkeltijdenwet.

Artikel 2. Vrijstelling voor zon- en feestdagen

  • 1. Voor de in artikel 2, eerste lid, aanhef en onder a en b, van de Winkeltijdenwet vervatte verboden geldt van 06.00 uur tot 22.00 uur een algemene vrijstelling.

  • 2. De algemene vrijstelling is niet van toepassing op:

    • a)

      eerste Paasdag;

    • b)

      Goede Vrijdag na 19.00 uur;

    • c)

      4 mei na 19.00 uur;

    • d)

      eerste Pinksterdag;

    • e)

      eerste Kerstdag.

  • 3. Op zon- en feestdagen is bevoorrading uitsluitend van 10.00 uur tot 18.00 uur toegestaan.

  • 4. De ondernemer dient te voorkomen dat de woon- en leefsituatie of de openbare orde in de directe omgeving van de winkel op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed door de openstelling van de winkel.

Artikel 3. Individuele ontheffingen

  • 1. Het college kan op aanvraag ontheffing verlenen van de in artikel 2, eerste lid van de Winkeltijdenwet vervatte verboden voor zover deze betrekking hebben op zon- en feestdagen en werkdagen.

  • 2. Aan de ontheffing kunnen voorschriften worden verbonden.

  • 3. De ontheffing kan worden geweigerd indien de woon- en leefsituatie of de openbare orde in de omgeving van de winkel op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed door de openstelling van de winkel op basis van de ontheffing.

Artikel 4. Beslistermijn

  • 1. Het college beschikt op een aanvraag om ontheffing binnen zes weken na de dag waarop de aanvraag is ontvangen.

  • 2. Zij kan haar beschikking voor ten hoogste 4 weken verdagen.

Artikel 5. Intrekken of wijzigen ontheffing

Het college kan een ontheffing intrekken of wijzigen als:

  • a)

    ter verkrijging daarvan onjuiste of onvolledige gegevens zijn verstrekt;

  • b)

    verandering van omstandigheden of inzichten dit naar hun oordeel noodzakelijk maken in belang van de belangen ter bescherming waarvan de ontheffing is vereist;

  • c)

    de exploitatie van de winkel op basis van de ontheffing gevaar oplevert voor de openbare orde, de veiligheid of het woon- en leefklimaat ter plaatse;

  • d)

    aan de ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen niet zijn of worden nagekomen;

  • e)

    van de ontheffing geen gebruik wordt gemaakt binnen een daarbij gestelde termijn; of

  • f)

    de houder dit verzoekt.

Artikel 6. Toezicht

Met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens deze verordening zijn belast de door het college aangewezen toezichthouders.

Artikel 7. Intrekking oude verordening en overgangsrecht

  • 1. De Verordening winkeltijden Leidschendam-Voorburg 2003 wordt ingetrokken.

  • 2. Een krachtens de Verordening winkeltijden Leidschendam-Voorburg 2003 verleende ontheffing geldt als ontheffing verleend krachtens deze verordening. Het college kan deze ambtshalve vervangen door een ontheffing krachtens deze verordening. Ambtshalve vervanging kan gepaard gaan met een wijziging van beperkingen en voorschriften.

  • 3. Aanvragen om ontheffing die zijn ingediend onder de verordening winkeltijden Leidschendam-Voorburg 2003 maar waarop nog niet is beschikt bij het in werking treden van deze verordening, worden afgehandeld overeenkomstig deze verordening.

Artikel 8. Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1. Deze verordening treedt in werking op de derde dag nadat hij is gepubliceerd.

  • 2. Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening winkeltijden Leidschendam-Voorburg 2014.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Leidschendam-Voorburg van 14 oktober 2014.

de griffier, de voorzitter,

mr. G.A. van Egmond, drs. J.W. van der Sluijs

TOELICHTING

Algemeen deel

Op 28 mei 2013 heeft de Eerste Kamer ingestemd met een initiatiefwet tot wijziging van de Winkeltijdenwet. Deze wetswijziging is op 1 juli 2013 in werking getreden.

Op grond van de gewijzigde Winkeltijdenwet blijven de wettelijke verboden om winkels op zon-, feestdagen en op werkdagen voor 6 uur en na 22 uur open te stellen, op zichzelf bestaan. Gemeenten kunnen na de wetswijziging echter zelf bepalen of – en in hoeverre – zij vrijstelling of ontheffing verlenen van deze verboden. De uitzonderingsbepalingen daarvoor uit de nu nog geldende Winkeltijdenwet, zoals de toerismebepaling en de avondwinkelbepaling, komen namelijk te vervallen.

Artikelsgewijs

Artikel 2 Vrijstelling voor zon- en feestdagen

Eerste lid

In dit artikel is gebruik gemaakt van de mogelijkheid die artikel 3 winkeltijdenwet biedt om een algemene vrijstelling te verlenen van het verbod een winkel voor het publiek geopend te hebben op zondag en op bepaalde feestdagen (de verboden als genoemd in artikel 2, eerste lid, onder a en b van de Winkeltijdenwet). Dat betekent dat alle winkels in de gemeente Leidschendam-Voorburg geopend mogen zijn op zon- en feestdagen tussen 06.00 uur en 22.00 uur.

Tweede lid

In het tweede lid is bepaald dat op bepaalde feestdagen de algemene vrijstelling niet van toepassing is.

Derde lid

In het derde lid is bepaald dat bevoorrading op zon- en feestdagen uitsluitend tussen 10.00 uur en 18.00 uur is toegestaan

Vierde lid

Geen nadere toelichting.

Artikel 3 Individuele ontheffingen

Eerste lid

Het eerste lid geeft aan burgemeester en wethouders de bevoegdheid om – met inachtneming van de in de verordening opgenomen kaders – ontheffing te verlenen van het verbod om winkels geopend te hebben in de nachtelijke uren. Dit biedt het college de mogelijkheid om in bijzondere gevallen de openstelling in de nachtelijke uren, dat wil zeggen op werkdagen en op zon- en feestdagen voor 06.00 uur en na 22.00 uur mogelijk te maken. Uit de formulering blijkt dat het college een zekere mate van beleidsvrijheid heeft, bij het al dan niet verlenen van de ontheffing (burgemeester en wethouders kunnen ontheffing verlenen). Dit artikel wordt onder andere als grondslag gebruikt voor het verlenen van ontheffing voor avond- en nachtwinkels.

Tweede lid

Geen nadere toelichting

Derde lid

In het derde lid is bepaald dat de ontheffing in ieder geval wordt geweigerd als de woon- en leefsituatie of de openbare orde in de omgeving van de winkel op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed door de opening van de winkel op basis van de ontheffing. De formulering ‘in ieder geval’ geeft aan dat de aanvraag om ontheffing ook op andere gronden kan worden geweigerd.

Artikel 4 Beslistermijn

Geen nadere toelichting.

Artikel 5 Intrekken of wijzigen ontheffing

In dit artikel zijn de gronden voor het wijzigen of intrekken van een ontheffing opgesomd. Het betreft een limitatieve opsomming: slechts in het geval dat er zich één van de genoemde gronden voordoet, kan het college besluiten tot intrekking of wijziging van de ontheffing.

Artikel 6 Toezicht

Geen nadere toelichting.

Artikel 7 Intrekking oude verordening en overgangsrecht

Geen nadere toelichting.

Artikel 8 Inwerkingtreding en citeertitel

Deze verordening treedt in werking op de derde dag nadat hij is gepubliceerd.

Om te voorkomen dat de nieuwe verordening dezelfde naam heeft als de voorganger – die via artikel 7 wordt ingetrokken op het moment van inwerkingtreding van deze nieuwe – wordt voorgesteld achter de gemeentenaam het jaartal van vaststelling te plaatsen.